Nederlands-Marokkaanse risicojongeren
“Met de meeste Nederlands-Marokkaanse jongeren in Helmond gaat het goed. Maar het aantal Nederlands-Marokkaanse jongeren is oververtegenwoordigd in de cijfers over overlast, schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. Dit is in Helmond zo, maar ook landelijk.”
Aldus het college van burgemeester en wethouders over de 710 Nederlands-Marokkaanse Helmondse jongeren in reactie op de monitor Nederlands-Marokkaanse risicojongeren (pdf).
Dat rapport werd gemaakt door het Onderzoeksbureau van de Erasmusuniversiteit in opdracht van het samenwerkingsverband ‘Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren’ van 22 gemeenten (waaronder Helmond), het Rijk en de VNG. Helmond weet zodoende waar zij in 2009 op dit terrein stond (nulmeting).
Enkele in het oog springende cijfers over de Helmondse Nederlands-Marokkaanse jongeren van 12 tot 24 jaar in 2009:
- 7,2% (51 personen) van hen werd verdacht van een misdrijf (tegenover 3,4% van alle Helmondse jongeren),
in de periode 2005-2009 werd 11,4% minimaal 1 keer als verdachte geregistreerd (tegenover 5,5% in Helmond); - van de voortijdige schoolverlaters in deze groep werd 18,8% (16 personen) als verdachte geregistreerd (tegenover 6,7% (282 personen) voor alle Helmondse jongeren is dat );
- wat betreft de arbeidspositie zit Helmond met de Nederlands-Marokkaanse werkzoekenden tussen 15-24 jaar aan het gemiddelde van de 22 gemeenten. Van hen is 5,6% (30 jongeren) werkzoekend (tegenover 2,9% (280) van de totale groep jongeren tussen de 15 en 24 jaar).
Bovenstaande cijfers vloeien voort uit het koppelen van bestaande registraties van onder meer de gemeente, onderwijs en politie. Door de cijfers jaarlijks bij te gaan houden wordt de voortgang in de aanpak in Helmond bijgehouden.
Dat de Nederlands-Marokkaanse risicojongeren slechter scoren in de overlast-, schooluitval-, werkloosheid- en criminaliteitcijfers wil het college tegengaan door deze jongeren hard aan te pakken en perspectief te bieden.