Plastic wel of niet apart buiten zetten?
GroenLinks Helmond wil van burgemeester en wethouders weten wat de gemeente gaat doen om meer mensen te bewegen hun plasticafval in de daarvoor verspreide zakken te doen. Rudi van der Made heeft daarover schriftelijke vragen aan het College gesteld.
In de afgelopen weken zijn in heel Helmond aparte zakken uitgedeeld waardoor mensen hun plasticafval nu voortaan gescheiden aan de ophaaldienst kunnen meegeven. Van der Made constateert nu dat bij de eerste ronde van het gescheiden inzamelen van dit plastic maar weinig mensen een zak buiten gezet hebben.
Het doel van de gemeente is dat dit jaar 1/3 van de huishoudens aan de plasticinzameling meedoet. Helmond sluit daarmee aan bij de landelijke campagne om plastic afval te scheiden. Volgens GroenLinks wordt dat percentage op geen stukken na gehaald. Zoals bekend zaten in de bijgeleverde folders de nodige fouten en is het voor veel mensen onduidelijk wat wel en niet in de plastic zakken hoort. Bovendien stelt de gemeente in de folders ten onrechte dat de burger door deze afvalscheiding geld kan besparen omdat de grijze bak minder vaak geleegd hoeft te worden. In Helmond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Laarbeek, betalen we echter een vast bedrag, onafhankelijk van hoe vaak of hoe vol de grijze bak aan de straat gezet wordt.
Dat is voor Van der Made aanleiding om het College van B & W te vragen om alsnog een gedifferentieerd tarief voor afvalstoffenheffing te (her)overwegen, waarbij per keer of per gewicht wordt afgerekend.
56 reacties:
Hoewel de opmerking van Rudi v.d. Made juist is over de tarieven, hoop ik dat de gemeente NOOIT over gaat naar zo’n tarief. Als er een mogelijkheid is om de bakken af te sluiten, dan zou het misschien een optie kunnen zijn. Maar anders zou ik er niet aan moeten denken.
Grote nadelen is dat mensen hun afval bij de “buurman” in de bak deponeren. Daarnaast zal het zwerfafval verder toenemen.
Ik doe niet aan dat plastic scheiden. Ik woon in een flat, ik scheid het papier en glas al. Er nu nog een zak voor plastic bij vind ik een beetje te veel van het goede worden.
Ik betwijfel trouwens of het haalbaar is dat een derde van Helmond dat gaat doen.
Ik vind het wel een gedoe worden al die bakken en zakken. Ik heb nu al de halve garage vol staan. En nu dus ook nog met zakken vol plastic. En oke scheiden van afval is goed. Ben er zeker niet tegen.Maar beloon het dan ook. Door de mensen minder afvalstoffenheffing te laten betalen. Straks in Januari en nu ook al gaat het weer lekker hard waaien. Hoe doe je dat dan met die zakken? Aan een lantaarnpaal knopen. Zie het nu al voor me dat die zakken gaan wegwaaien en al de zooi op straat komt te liggen.
@Ad,
Ja Ad, ik heb ook zo’n buurvrouw die ’s nachts de straten afstroopt om alle bakken vol te proppen. Soms zelfs zo overvol dat de mannen van de vuilniswagen weigeren ze mee te nemen. Je snapt niet hoe ’n gezin elke week opnieuw zo veel afval kan produceren.
Maar misschien moeten we de oplossing eens meer zoeken bij de industrie: Ik begrip niet waarom koekjes in zes verschillende lagen verpakkingsmateriaal moeten zitten. En waar zijn alle papieren zakken in de supermarkten heen? Onder andere de Konmar had die maar ik ken nu in Helmond geen enkele super meer waar ik voor papier kan kiezen.
Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Alleen wiens portemonnee, had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht? De inzameling wordt immers gefinancierd uit de verpakkingsbelasting en is dus al betaald door de inwoners.
De inzameling blijkt bovendien winstgevend. De inzet van de burgers hoort te worden beloond, zodat de winst direct effect heeft op de hoogte van de door de inwoners betaalde afvalstoffenheffing en dus op ieders portemonnee.
__________________________________________________________________________________
Afval scheiden levert burger niks op
door Jouke Schaafsma
AMSTERDAM – Gemeenten steken de winst uit het gescheiden inzamelen van plastic afval veelal in eigen zak in plaats van de burger te belonen via een korting op de afvalstoffenheffing.
Dat stelt de Vereniging Eigen Huis na een eerste inventarisatie. Gemeenten krijgen van het bedrijfsleven via stichting Nedvang enorme bedragen voor het inleveren van plastic, 475 euro per ton plastic.
Dat geld is oorspronkelijk door consumenten betaald bij aanschaf van producten. Echter, de kosten voor inzameling voor gemeenten blijken in de praktijk nu soms slechts enkele tientjes tot twee derde van dat bedrag te beslaan. Afhankelijk van omvang van de gemeente en wijze van inzameling, kan het voordeel in de tienduizenden tot honderdduizenden euro’s per gemeente per jaar lopen.
Maar in plaats daarvan melden gemeenten zoals Castricum, Maasgouw, Diemen en Geldermalsen via brochures en websites nu echter doodleuk dat burgers niet bang hoeven zijn dat het gescheiden aanbieden van plastic hun éxtra geld zal kosten. “Het zou de burger juist geld moeten opleveren”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. “De afvalstoffenheffing kan immers omlaag als de gemeente een ruime vergoeding van de industrie krijgt voor elke ton opgehaald plastic.”
Bron: De Telegraaf
_____________________________________________________________________________
Ik vind het geen makkelijke en geen eerlijke regeling, wij burgers moeten steeds meer gaan scheiden en ook meer gaan betalen, terwijl de gemeente, als veel mensen het plastic toch gaan scheiden, een vette winst opstrijkt door het te verkopen aan recyclingbedrijven, maar die winst vloeit niet terug naar de burgers.
Het idee van Rudi v.d. Made zou een oplossing kunnen zijn, de afvalcontainers zijn toch gechipt, dus moet het op een vrij eenvoudige manier bij te houden zijn wie wanneer zijn container buiten zet. Want dan is de grootste vervuiler ook de grootste betaler. In de vorige gemeente waar ik woonde deden ze dat ook vind ik veel eerlijker, iemand die b.v. alleen woont heeft toch ook veel minder afval. Kijk maar bij het water, daar houden ze toch ook rekening met alleen wonen of met meerderen.
Maar je blijft dan nog wel met de opslag thuis zitten, want ik ben er toch niet blij mee, grijs, groen, glas, papier en nu plastic en dan kun je natuurlijk zeggen je wilt toch ook iets voor het milieu doen, tuurlijk wil ik dat, maar het wordt wel moeilijk als de fietsen niet meer in de schuur passen.
Het is allemaal ook een beetje wazig geregeld door de gemeente Helmond, op een hoop plaatsen stonden maandag al plastic zakken buiten, zijn natuurlijk niet opgehaald dus veel van die zaken slingeren nu nog ergens op straat.
De vorige schrijver heeft ook nog een punt en ik snap ook nog steeds niet waarom er zoveel lagen plastic verpakking ergens omheen moet. Waarom geen papieren zakken in de winkel en geen plastic meer.
Je zou voor de lol eens naar Afrika moeten gaan, waar ik al vaak geweest ben, dan wordt je bedolven onder de plastic wat gewoon maar overal ligt en over 100 jaar nog.
Kijk ik vind ook dat we er iets aan moeten doen maar laat de overheid ook eens iets gaan doen aan al die overbodige verpakkingen.
@Solveg,
Jij hebt dus niet zo’n buurman/vrouw in jouw buurt wonen? Daarnaast moet je eens een keer naar de parkeerplaats naast het kanaal richting Aarlerixtel rijden en je weet meteen waarom verschillende tarieven invoeren niet zo’n goed idee is.
@Ad, dat maakt volgens mij niet alles uit, want van de week waren ze de vuilniszakken ook uit de Bundertjes aan het opruimen, en dat is toch echt Helmond.
Je ziet steeds overal langs wegen en water vuilniszakken of ander liggen, er blijft toch altijd een slag mensen bestaan die dit gewoon doen, net zoals er altijd mensen zullen bestaan, die dieren en/of kinderen mishandelen, mensen die teveel drinken, roken etc. etc.
Ik mis hier iets!
Volgens mij gaat het om het milieu toch?
Aardolie is een grondstof dus plastic is een soort grondstof……
Het zou fijn zijn als onze kinderen en/of kleinkinderen ook nog van deze grondstof gebruik kunnen maken!
Nederland is, als het om het milieu gaat, een ontwikkelingsland.
Milieu begint bij jezelf, doe er dus ook een beetje mooeite voor!
Zonder te vragen wat dit op dit moment voor jezelf opleverd. Vraag liever wat het voor onze kinderen/kleinkinderen opleverd!
sorry,
opleverT dus
@Anita, als het over milieu gaat gaat het ook over vervuiling en over de mensen die zich willen verrijken aan alles rondom milieu. En willen we wat aan de vervuiling doen is dat toch voor de toekomst?
@Solveg, daar ben ik het helemaal mee eens. Begin bij jezelf. Lees je kinderen wat milieu is. Het kost een beetje tijd en mooeite maar je kan alles tot routine maken.
Tas of mand meenemen als je naar de markt gaat en als het moet voor de honderdste keer zeggen dat je de tomaten LOS in de mand wilt hebben en niet in dat plastic tasje. Zo zijn er veel kleine dingen die je zelf kan doen. Het is wel makkelijk om te roepen dat de fabrikant hieraan moet beginnen, maar als wij dit soort overdadige verpakkingen niet meer kopen denkt ook een fabrikant na…..hoop ik.
Maar om nu te roepen dat ons de inzameling van plastic afval niets oplevert….dat is mij een beetje te simpel.
het kost de.burger wer geld zoek het geld ,s bij de fabrikant,,neit bij de burger als de slimme jongens in de industrie bij het maken opletten [produtieproces],dan kost het ons minder ,,en 14 dagen zo,n stinkzak aan huis nee dank u wel
@Piet, de burger is óók een vervuiler, dus die moet ook betalen. Je moet natuurlijk niet alle schuld op de fabrikant schuiven, want zolang wij alles zo kopen dan blijft de fabrikant door gaan met produceren.
Als je iedereen zover krijgt om niets meer te kopen wat in plastic verpakt is dan zou er misschien een prima alternatief komen, maar zoiets is nooit te verwezenlijken.
Dit heb ik dus niet beweert Anita.
@ Solveg,
deze zin was niet voor jou bedoeld maar geeft aan wat veel mensen de laatste dagen in mijn omgeving geroepen hebben en wat ik ook lees in de vorige reacties.
Ik herinner mij nog goed hoeveel negatieve reacties kwamen toen wij eindelijk van de grijze zak af waren. Niemand had plaats voor nog een container want die groene was al een sta in de weg. Dat de zakken ook plaats nodig hadden, zijn veel mensen gemakshalve vergeten.
Wij nederlanders zijn ontzettend voor het milieu (in ons huis en onze tuin) daarom heeft de gemeente ook veel geld nodig om al het afval in de openbare ruimtes op te laten ruimen.
En wat is het probleem met een chip?
De containers worden niet gewogen, het maakt dus niet uit of mijn buurvrouw er iets bij stopt, als de deksel maar dicht kan. Wij zouden alleen voor het aantal aangeboden containers betalen, dus….de vervuiler betaald.
De afvalstoffenheffing zal ieder jaar omhoog gaan als wij alles in de container doen en de zak negeren. Niet verstandig met het oog op het milieu en op onze steeds lichter wordende geldbuidel.
Mensen, het is even wennen, en voordat het stinkt…spoel het koffiemelkflesje even om en de yoghurtbekertjes mogen als laatste bij de vaat.
Waarom moet de burger altijd bestraft worden omdat er meer afval is? veel spullen kan men tegenwoordig niet meer kopen zonder dat er een berg plastic omheen zit! ik wil dit best scheiden, geen probleem, echter het levert de gemeente 75000 euro per jaar op, ( zie het verslag van de raadsvergadering hierover) geef dit terug aan de burger, en zet bij de aanslag, dit jaar gaat de afvalstoffenheffing omlaag met XX euro dankzij het inzamelen van plasic!! dit stimuleert op een positieve manier het inzamelen hiervan, en kost niets!
dus niet een of ander gaatje in de begroting hiermee dichten!
@Joep:
De gemeente is toch van de burgers? Dus als het dan 75.000 euro oplevert is dat geld toch van/voor ons allemaal? Als de gemeente het per se terug moet geven, kom je jaarlijks uit op een paar euro voor elk huishouden. Dat schiet toch niet op?
@Pieter
Daar heb je wel gelijk in alleen het gaat hierbij om het principe, als ik zo om mij heen reacties hoor, dan zijn veel mensen milieu-moe, omdat de burger alleen maar kan betalen voor het milieu ipv beloond worden voor goed gedrag.
Zo gooien veel mensen alles in de grijze bak, omdat het benzine kost en 5 euro, om je spullen naar de milieustraat te brengen, terwijl we al zoveel voor het afval betalen… dat is de veel gehoorde reactie..
dan zijn er veel Helmonders die familie in Eindhoven hebben wonen, ff een pasje lenen en daar is het gratis wegbrengen ( ook niet echt milieuvriendelijk..), scheelt 5 euro…
dus blijkbaar maakt 5 euro wel wat uit…
Dan moet je wel ’n auto hebben! En ’n aanhanger. Je kunt hier in Helmond je (grof) vuil nauwelijks kwijt.
En wat betreft dat z.g. diftar: wat is eerlijk? Betalen per keer, per volume, per gewicht of per soort afval? De enige echte oplossing is minder afval (laten) produceren.
hoezo, goed voor het milieu? 1x per maand plastic ophalen; je bent dus verplicht alles van te voren met heet water/zeepsop te reinigen voor je het in de zak doet om zeker in de zomerdag, niet om te komen in de fruitvliegjes, maden en andere onfrisse biotopen.
afval scheiden, o.k., maar dan wel regelmatig ophalen graag.
Helmond is nu ruim een maand bezig met het gescheiden inzamelen van plastic.
Vorige maand was ik te laat met buiten zetten. De “plastic hero” verdween noodgedwongen weer voor een maand mijn schuurtje in. De vrachtwagen sjeesde nl om 5 voor 8 bij ons door de straat en helaas zag ik later pas dat deze zak dus al voor half 8 buiten moet staan.
Morgen zijn wij weer aan de beurt en moeten de zakken hier weer opgehaald worden.
Gisteren was een gedeelte van de Russbroeclaan en omgeving aan de beurt maar helaas liggen er nu nog steeds veel zakken buiten. (dinsdag eind van de middag).
Waren die mensen ook allemaal te laat?
Ik vind voor half 8 erg vroeg. Niet zozeer voor mezelf, want ik ben meestal al wel op, maar in mijn omgeving wonen ook veel mensen die niet meer vroeg uit hun bed moeten en dus ook later opstaan.
En savonds buiten zetten vind ik ook niet zo handig, stel als het nu hard waait en de zakken (die weinig wegen) over de hele straat heenwaaien……. je moet er niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn.
Is het organisatorisch niet mogelijk dat de betreffende vrachtwagen later op pad gaat of juist later nog een keer langs komt rijden??? Dan kunnen wij gewoon smorgens onze “plastic hero” aan de straat zetten en wordt hij netjes opgehaald.
De vragen & antwoorden (volledig) over inzameling kunststofverpakkingen
Vraag:
Is onze constatering juist dat het aantal huishoudens dat deze week plastic verpakkingsafval aan de straat heeft gezet, lager is dan je op basis van de streefpercentages (32% in 2009) zou hopen?
Antwoord:
In de verwachtingen die de gemeente Helmond heeft gehad, is niet uitgegaan van het streefpercentage van 32 %, maar van gemiddelde 1 kg per huishouden per keer. In dat geval zijn namelijk kosten en baten in balans en is er geen sprake van meerkosten voor de gemeente Helmond.
Overigens is de 32 % recycling geen doelstelling die voor de gemeente is gesteld, maar een landelijke doelstelling voor de producenten. Het betreft hier immers een producenten-verantwoordelijkheid in het kader van het zgn. Verpakkingsconvenant tussen bedrijfsleven, ministerie van VROM en VNG. De gemeente is in dit geval alleen dienstverlenend en zamelt enkel plastic in van huishoudens. Deze doelstelling van 32% behelst ook het kunststof afval afkomstig van het bedrijfsleven en het bestaande statiegeldsysteem op de petflessen.
De beoogde doelstelling van de gemeente (1 kg/huishouden per inzamelronde) is bij de 1e keer inzamelen inderdaad niet gehaald; er is toen ca. 13.000 kg ingezameld. Belangrijkste oorzaak is hierbij geweest dat de 37.000 huishoudens gemiddeld pas zo'n 10 dagen voor inzamelronde de beschikking hadden over de inzamelzakken. Bij de volgende inzamelrondes kan het kunststofafval van 4 weken worden aangeboden en zal naar verwachting de opbrengst evenredig toenemen. Inmiddels is bekend dat er bij de 2e inzamelronde (in week 46) totaal 36.960 kg is ingezameld. Hiermee is onze gemeentelijke doelstelling (1 kg/huishouden/ronde) behaald. Eenzelfde resultaat zal in de volgende inzamelrondes waarschijnlijk ook gehaald worden.
Vraag:
Kunt u de eerste ervaringen in Helmond vergelijken met ervaringen in gemeenten waar men al veel eerder begonnen is het scheiden van plastic afval (volgens dezelfde of andere methode)?
Antwoord:
De ervaringen van andere gemeenten zijn zeer divers. Deze zijn onder meer afhankelijk van het inzamelsysteem (halen resp. brengen) binnen de betreffende gemeenten, de grootte van de gemeente en natuurlijk het daar gehanteerde heffingregime (bv. al dan niet diftar). Helmond is een van de grotere gemeenten die als 1e gestart is met het inzamelen van het kunststof afval in de volledige gemeente. De meeste (kleinere) gemeenten zijn in de loop van 2009 gestart met het inzamelen van het kunststof afval.
De gemeente Best (hetzelfde systeem) had bij de 1e inzamelronde dezelfde ervaring als de gemeente Helmond; hier liep de hoeveelheid kunststofafval bij de volgende inzameling op.
Vraag:
Bent u van plan en/of bereid om (samen met Nedvang) de communicatie richting de inwoners van Helmond te verbeteren en/of intensiveren? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
De communicatie in de vorm van de brief en de jaarlijkse kalender waarin de kunststofinzameling werd aangekondigd, is ontwikkeld door Nedvang en is in het hele land gelijk. Tot zover gaat de bemoeienis van Nedvang met de communicatie op lokaal niveau. Door gebruik te maken van deze standaard communicatie middelen via Nedvang, krijgt de gemeente Helmond de kosten vergoed. De onvolkomenheden die in die middelen zaten, zijn door de gemeente via aanvullende communicatie zoals publicaties in de Trompetter en uitzendingen op Gemeente TV gecorrigeerd of verduidelijkt.
Gedurende het hele invoeringstraject zullen we zelf de communicatie hierover ook continueren. Verder zal in de nieuwe milieuwijzer voor 2010 uitgebreid aandacht besteed worden aan het inzamelen van kunststof afval.
Vraag:
Bent u bereid om, ten behoeve van het stimuleren van het scheiden van afval, een gedifferentieerd tarief voor afvalstoffenheffing te (her)overwegen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Op dit moment kennen we al een gedifferentieerd tarief, namelijk het systeem van een basistarief en een toeslag voor meer containers en/of grotere containers. Als bewoners door verbeterd scheidingsgedrag in staat zijn minder restafval aan te bieden, kan hen dit een kostenbesparing opleveren indien ze het aantal en/of de grootte van de containers wijzigen. Afhankelijk van de specifieke situatie kan dit per jaar een voordeel opleveren van ca. € 36,=. Daarnaast is ook door ons het omruilen (normaal € 30,=) gratis gesteld.
Waarschijnlijk doelt u op een tariefsysteem, waarbij betaald wordt voor het aantal keren dat iemand iets aanbiedt.
Vooralsnog zijn we niet voornemens om dit in te voeren en wel om de volgende redenen:
• Het invoeren van een dergelijk tariefsysteem vergt zulke investeringen (met name voor de hoogbouw), dat hierdoor het basistarief op een gelijke hoogte als nu komt te liggen, maar daarvoor nog geen kg afval aangeboden kan worden; de burger is per saldo aanzienlijk duurder uit.
• Er zullen hierdoor ongewenste neveneffecten ontstaan, zoals het dumpen van afval en een toename van illegale storten. Daardoor moeten er meerkosten gemaakt worden voor het opruimen van het afval die eveneens uit de afvalstoffenheffing bekostigd moeten worden. Bij de keuze voor de invoering van het huidige tariefsysteem is dit ook een v.d. argumenten geweest. In de eerste jaren van 'zak naar bak' is daadwerkelijk gebleken dat dergelijke neveneffecten inderdaad sterk zijn afgenomen.
Bron: Raadsinformatiebrief van de burgemeester en wethouders van Helmond
De weblog is weer goed en snel geïnformeerd!
Even langs deze weg een reactie van de vragensteller op de antwoorden.
Op zich natuurlijk goed om te horen dat de tweede ronde aanzienlijk meer gescheiden plastic afval is opgehaald. Ik krijg uit de beantwoording echter sterk de indruk dat het college van B&W het dus allemaal wel prima vindt gaan. Dan staan ze ver van de werkelijkheid in onze stad af, want vrijwel iedereen die ik spreek (uit verschillende wijken) klaagt over de onduidelijkheid. Hierdoor zetten veel mensen de zakken op de verkeerde dag aan straat, of te laat op de dag. Gevolg is dagenlang rondslingerende afvalzakken in de wijken. Waarom niet gewoon altijd tegelijk met de groenbak ophalen, dus elke twee weken?
Daar komt nog bij dat we klachten hebben gekregen dat er bij de gemeente nog helemaal geen nieuwe zakken op te halen zijn.
Het college noemt de gemeente in deze zaak alleen dienstverlenend, en dat is jammer. De gemeente moet uit oogpunt van milieu (olie- en energiebesparing) en uit financieel oogmerk voor de inwoners van Helmond hier een groot succes van maken.
@Rudi van der Made:
Dan moet iedereen gewoon van die KOMO-zakken gebruiken.
is heel leuk en goed dat scheiden van grond stoffen,,maaaaaaaar dan moet de gemeente.,t wel ophalen,,uit eigen ervaring, ze laten ,t liggen dus alles weer in de grijze bak,,en als je belt krijg je een of andere must aan de lijn die haar dag niet heeft,, dus in de grijze bak met die hap,,grt
Ik belde vandaag de gemeente voor de doorzichtige plastic zakken om het plastic in te doen. Die waren op! Ze komen wellicht begin januari. Dan worden ze weer deur voor deur verspreid.
Moet je het nu positief uitleggen dat ze op zijn of negatief?? Ik zie trouwens nergens in de stad bakken waar je plastic in kunt doen. Die zouden zeker nu wel makkelijk zijn.
joep je hebt helemaal gelijk ,,gemeente motiveer, de burger,van helmond laat de in komsten cq winst die jullie maken ook ,s terug vloeien. naar degene, die het scheiden en niet in een of ander potje,,????grt
Vandaag 'groen- & plasticdag" hier in de wijk. Zo op het oog stonden er meer zakken buiten dan de eerste keren. Inclusief een paar plastic zakken vol plastic die niet voorzien waren van het gemeentelijke goedkeuringsstempel. En de ophaaldienst laat die dus – vast volgens opdracht – keurig staan. Gevolg: een halfvolle zak op straat met een spoor van los plastic dat door een zacht windje verspreid wordt. Ben benieuwd wanneer de vast drie keer zo dure mannen van Atlant komen om het alsnog op te ruimen. Ik doe het in ieder geval niet. En ik ben bang dat de veroorzaker van deze puinhoop het ook niet gaat doen…
Je wordt zo langzamerhand misselijk van al het scheiden van afval,sinds het ophalen en verwerken van afval niet meer in handen is van de overheid maar particuliere ondernemingen is niet alleen de prijs enorm toegenomen maar ook het scheiden van afval.Glascontainers,groene containers,grijze containers,kledingcontainers,papierinzameling en dan nu weer de plastic zak om al het plastic in te bewaren.En wat levert het ons op,nietssssssssssssssssss helemaal nietsssssssssssssssssss,geen korting op afval neee,als we niet oppassen dan zeggen ze straks ook nog eens dat als we het niet doen het afval nog duurder wordt.Groen Links,bedankt alvast voor de aankomende prijsverhoging.
Nog een ‘leuk’ detail.. Op de site van de gemeente staat nergens wanneer er dit jaar zakken van plastic worden opgehaald..
Ik vind het scheiden trouwens wel echt fijn, want ik heb nu een hoop meer ruimte in mn grijze bak, dus kan eindelijk een beetje mijn huis opruimen.
Ik heb geen auto en geen geld, dus ik zou het erg op prijs stellen als de gemeente bijv. eens in de zoveel tijd bijv. een container neer zouden zetten waar mensen zoals ik grof vuil in zouden kunnen aanbieden. Nu moet ik alles in mn schuur en op zolder opslaan, omdat ik er nergens mee naartoe kan…
@ Natasja, dan moet je toch eens beter kijken want hier staat het allemaal. Type even afvalkalender in het zoekveld.
Goed nieuws voor de Helmonders die het plastic apart inzamelen, hoorden we zojuist van de gemeente. De zogenaamde Nedvangzakken (de doorschijnende zakken voorzien van een oranjegekleurd plastic heroes logo die zijn bestemd voor het inzamelen) zijn weer voorradig en worden komende week huis aan huis verspreid.
Volgens het Eindhovens Dagblad van vandaag gaat het juist niet om Nedvang zakken met die plasticman erop maar om blanco zakken uit het buitenland. ’n Miljoen stuks hebben de 'Blink-gemeenten' gekocht om toch maar vooral plastic op te kunnen blijven halen. De buit in Helmond is volgens datzelfde bericht gestegen van 17 naar 34 en vervolgens 45 ton ingezameld plastic. De gemeente heeft de hoeveelheid plastic die de Helmonders gebruiken en weggooien onderschat, blijkt nu ook.
Overigens is Helmond een van de weinige gemeenten waar de inwoners nieuwe zakken zelf moeten ophalen in plaats van die thuisbezorgd te krijgen.
@GvN:
Zojuist zelf even gebeld naar de gemeente omdat ik door je reactie begon te twijfelen. En zowaar, het klopt niet. De telefonistes van de gemeente hadden vanochtend te horen gekregen dat er een fout stuk in de krant stond. De inzamelzakken worden volgende week gewoon thuisbezorgd bij alle Helmonders, zo werd mij verzekerd.
Blij toe, want je moet maar net kunnen als de Stadswinkel geopend is.
Toevallig heb ik dit vandaag ook gehoord van de gemeente, omdat ik even belde voordat ik nieuwe zakken wilde gaan ophalen. Goed om te horen dat ze bezorgd worden. Dat zal de animo om mee te doen met gescheiden inzameling verhogen. Nu alleen nog eens per twee weken ophalen in plaats van eens per vier weken. Dan is mijn GroenLinkse hart Trots op Helmond!
@ Rudi, Pieter & de andere lezers,
Sorry dat ik fout zat. Ik ‘loog’ in commissie met het ED. Niet altijd geloven wat je in de krant leest blijkt maar weer. Hoop maar dat de trend dat steeds meer plastic wordt buitengezet zich voortzet.
Maar is die thuisbezorging nu eenmalig of niet??
van de site van nedvang:
Welke vergoedingen gelden er vanaf 2010?
een inzamelvergoeding van € 475,00 per ton;
een communicatievergoeding van € 0,11 per inwoner
een transportvergoeding van € 1,50 per kilometer, per ton vanaf de gemeentegrens tot de door Nedvang aangewezen overslaglocatie;
een sorteervergoeding € 100,00 per ton
een snel rekensommetje:
575 euro per Ton de rest zijn gemaakte kosten….
45 ton ingezameld per keer maal 575= 25875 euro per inzamel week…
dat maal 13 keer inzamelen.. = 336375 euro… per jaar wat het de gemeente oplevert, mits de hoeveelheid niet stijgt..
DUS: Helmond heeft 37.658 woningen, dus betalers van afvalstoffenheffing
maakt 336375 Euro : 37658 woningen= 8,93 euro per afvalstoffenbetaler wat we komend jaar minder zouden moeten betalen
dus per jaar ipv 230,28 euro 221,35 voor 2 kleine 140 liter bakken…
Dus heren die in de gemeenteraad zitten…
Ik lees dat de gemeente van de burgers is, dus stel ik hierbij voor dat ik mijn teveel betaalde contributie voor het ophalen van mijn afval, retour krijg in de vorm van een verlaging van de afvalstoffenheffing!!
en weet je wat, dat zal meer mensen stimuleren om kunststof in te zamelen
@Alf
Je kunt natuurlijk goed rekennen, maar als jij nu ook nog de Helmonders geld wilt laten verdienen, dan moet je eens uitrekennen wat het zou opleveren als iedereen zelf zijn kunststof afval komt inleveren op een centraal ophaalpunt in de wijk. Het wordt dan verzamel woede waar Helmond trots op kan zijn. Breng je een zak afval weg, krijg je zomaar 1 euro contant.
@ Jan Willem
Als men 1 euro per zak zou krijgen, dan krijgt Helmond volgens mij een logistiek probleem, dan dient die wijkcontainer het formaat het hebben van de Ah-XL, anders zit ie te snel vol 😉
Hoewel ik in het begin niet zo veel zag in dat inzamelen van plastic, is het er in mijn huishouden nu toch ingeslopen. Het is haast een sport geworden om die zak te vullen.
@Alf
Jouw berekening van die 8 euro en 93 cent is verduidelijkend en je conclusie is principieel terecht. Ben benieuwd of de gemeente en de groenen dat ook zo zien.
@ Alf
Je berekening is idd verduidelijkend, ook mijn gezin verzameld kunstof, elke 4 weken zo een 4 zakken vol! Ben ook benieuwd wat de heren van de gemeente hier mee gaan doen, ik en ik denk meerdere Helmonders zullen hier positief achter staan als dit geld retour komt!!
En wat denk je wat dit voor een positief effect heeft als dit in de krant komt :Gemeente Helmond geeft opbrengsten inzameling plastic retour aan burgers!!, helmond zamelt daardoor het meeste plastic in per gezin !! hoezo stadspromotie? Gratis op het avondnieuws….
een weetje voor net z’on fanatieke afvalscheiders als ik die nog een grote grijze container hebben die nu liever een kleine willen is hier een oplossing van de gemeente Helmond:
Gratis omwisselen van groot naar klein
Is uw restafvalcontainer te groot geworden na het apart houden van het kunststofafval? Tot en met maart 2010 kunt u éénmaal gratis uw grote restafval container laten omwisselen voor een kleine restafval container. U kunt hiervoor contact opnemen met ons Klant Contact Centrum, telefoon 14 0492.
Niks gratis omruilen, ik heb gewoon moeten betalen voor het omruilen van groot naar klein, grote behoorde bij de woning…
Groen container wordt niet gebruikt, moet als 1 vervuiler gewoon de volle mep betalen de gemeente wil wel de groen container ophalen maar ik betaal gewoon voor 2. Voorheen betaalde ik per aangeboden kilo was aanmerkelijk minder per jaar kwijt
Waarom zou ik nu voor op jaarbasis € 115.00 euro meer de moeite doen om te scheiden. Gooi nu alles in de grijze bak, plastic, glas, ijzer, batterijen,oud papier, enz en nog is mijn grijze bakje niet elke 2 weken vol. Als ik, als vervuiler moet betalen wil ik ook op zijn minst vervuiler zijn.
@hannie
Kortzichtig door de bocht! Neem de moeite om te scheiden!
Je bent al dubbel aan het vervuilen nu. Met je reactie en het milieu. Gun je kinderen of de nieuwe generatie een goede toekomst en gooi al die troep niet in een bak.
Mauwerd
@ Mauwerd,
Heb geen kinderen, en voor die ze wel hebben betaal ik al genoeg. Maar daar gaat het niet om, in afval wordt groot geld verdient en alles scharen onder het milieu..wel eens bij een bedrijf geweest wat afval scheid ?? nee zeker toch eens doen. Als je als gemeente gescheiden afval aanbied mag dat ook doorberekend worden naar de burger die daar stikkend zijn best voor doet. Zoals ik voorheen. Dat afval verwerkende bedrijven het ergens zo dumpen is niet mijn verantwoordelijkheid.
Mag ik nu dan ook gaan klagen naar al die ouders die hun kinderen niet goed opvoeden…Dat is een milieu vervuiling..
Vandaag was het in onze wijk weer “Plastic Hero” dag. Helaas was het vandaag ook zo’n “maart roert zijn staart” dag, met fikse windstoten en af en toe pittige buien.
Nou die buien zijn het probleem niet, maar die wind dus wel in dit geval.
Bij ons in de straat en over het pleintje vlogen de zakken voorbij.
Tussen de middag lagen er diverse zakken over de straat heen gewaaid en waren er ook al enkele “overreden” door een auto. Wat dus als gevolg had dat de zakken openwaaien of stuk zijn en de inhoud zich over de straat verspreid.
Vanmiddag zijn de zakken opgehaald en is het meeste dus weer weg, maar helaas, alles wat eruit gewaaid is zwerft dus nog over de straten of hangt in de tuintjes of struiken van het plantsoen. En dat wordt niet opgehaald. Nee dat waait wel bij de buurman in de tuin en misschien ruimt die het dan op.
Nou ik heb zo’n tuin, in een hoekje, waar met een beetje (on)gunstige wind alles dus in terecht komt, en ja, ik ruim het op maar dat gebeurt dus lang niet overal.
Misschien moet er toch eens nagedacht worden over een andere manier van inzamelen want dit is niet leuk!!
De zakken vastleggen of enkele aan elkaar binden wil toch wel helpen. Een losse zak gaat inderdaad “aan de wandel”. Ik verbaas me trouwens wel dat de automobilisten/fietsers niet even de moeite nemen om de zak van de weg af te halen, maar er gewoon omheen of zelfs overheen rijden.
Ik reed vanmorgen over de Julianalaan en daar was het ook een chaos van door de lucht waaiende zakken en los plastic dat uit kapotte zakken waaide.
Ad: een waaiende zak van de Julianalaan halen, valt niet mee. Lijkt me ook niet echt veilig.
Ik heb de oplossing!
Van al dat plastic kunnen er voor alle inwoners van Helmond Duo Bakken gemaakt worden. Duo bak: 1 kant grijs, 1 kant groen. Dan kan de groenbak omgetoverd worden tot plastic bak.
De grijze bakken kunnen ook weer omgesmolten worden tot: Duo Bak!
Kijk maar eens in de gemeente Tilburg, daar hebben ze al jaren een Duo Bak.
Die zakken vastleggen dat werkt wel, als je tenminste aan de “goede” kant van de wind zit. Ik bedoel, aan mijn kant van de straat waaide geen zak de straat over, zelfs niet die eenzaam alleen stonden, maar aan de overkant en waar de wind recht door de straat waaide, daar wel dus. Zelfs die per 2 aan elkaar vastlagen. (Smiddags lagen er zelfs enkele groencontainers omgewaaid)
Dan dien je bij stevige wind de zakken aan een lantaarnpaal of boom vast te leggen, en dat zie ik mijn bejaarde moeder en haar buurtjes dus niet zo makkelijk doen.
Mijn moeder had hem trouwens in de tuin gelegd tussen een boompje en hekje in, maar hij ging nogmaals aan de zwier.
Dus dat was deze keer/week geen optie.
Jammer dat die zakken wegwaaien. Mijn vriend heeft afgelopen week een paar zakken die in de struiken lagen in de gewone container gegooid. Zonde maar om ze een maand te gaan bewaren is een gedoe.
Maatregelen bij flats om meer kunststof verpakkingen per inwoner in te zamelen
Sinds oktober 2009 worden kunststof verpakkingen binnen de gemeente Helmond 1 maal per 4 weken ingezameld in zakken. Met name voor de hoogbouw is deze frequentie te laag, waardoor daar veel kunststof verpakkingen bij het huishoudelijk restafval wordt aangeboden. Hierdoor blijven de inzamelresultaten achter bij de landelijke doelstellingen.
De landelijke doelstelling voor 2012 ligt op 42% (= zo’n 11 kg per inwoner). Momenteel bedraagt dit binnen de gemeente Helmond 6,8 kg per inwoner.
De frequentie van het inzamelen is verhoogd naar 1 maal per 2 weken en nu wordt er voorgesteld om voor een deel van de hoogbouw aanvullende voorzieningen te treffen. Bij de hoogbouw waar dat nu al bouwkundig mogelijk is (zo’n 40%) worden inpandig verzamelcontainers geplaatst. Deze worden dan 1 maal per week leeggemaakt door de inzamelaar.
Op basis van de huidige vergoedingen kan dit zonder dat dit extra geld kost voor de gemeente Helmond.
De verwachting is dat hierdoor het inzamelresultaat stijgt van 6,8 kg per inwoner per jaar naar minimaal 8,5 kg per inwoner per jaar.
Voordelen hiervan zijn:
– Snel in te voeren
– Geen grote investeringen noodzakelijk
– Verhoogt het serviceniveau naar de burger, ook voor de hoogbouw.
– Relatief lage kosten
– Meeste ingezameld kunststofafval
De nadelen zijn:
– Extra ritten met voertuigen
– Iets duurder door invoering containers (inpandig)
In 2009 bedroeg de netto opbrengst voor de gemeente 78.767 euro. In 2010 is de verwachting dat de opbrengst bij deze aanvullende maatregelen zo’n 150.000 euro bedraagt.
De huidige vorm van plastic inzamelen is één grote farce. De burger die meedoet heeft extra werk en niet iedereen doet mee dus de “vangst” is niet optimaal. Tel daar bij op dat er duizenden kilometers extra gereden moeten worden om alles op te halen. Daarnaast is gebleken dat de “vangst” niet zo’n geweldige kwaliteit heeft en vaak alsnog de verbrandingsoven in gaat.
Er zijn al onderzoeken gedaan waar uit blijkt dat het zinvoller is om het plastic met het reguliere afval mee te geven. Door de vuilverwerker kan relatief eenvoudig het geschikte plastic er uit gehaald worden voor recycling.
Op deze wijze heeft niemand extra werk, doet automatisch iedereen mee, is de “vangst” dus veel groter en hoeven er geen extra kilometers gemaakt te worden.
Kortom het heeft alleen maar voordelen om dit anders aan te gaan pakken. Aan het einde van de rit betekent deze “vangst” ook meer inkomsten en zouden dus de belastingen naar beneden kunnen.
Er is géén reden om op deze wijze door te gaan…
Ik vind het idee zeer redelijk! Ook hoop ik dat het doel dat dit jaar 1/3 van de huishoudens aan de plasticinzameling meedoet behaald zal worden en onze maatschappij een stuk duurzamer zal zijn. Ik denk dat er ook iets gelijks over oud ijzer moet verschijnen omdat dan wij nog een stap naar de groene toekomst zouden kunnen maken!
Waarom zou je plastic niet scheiden? Dat doe je met oud ijzer toch ook? Hopelijk zullen mensen steeds meer afval gaan scheiden.
Het is een kleine moeite om het plasticafval te scheiden. Als we met z’n allen willen voorkomen dat de poolkappen nog verder smelten dan moeten we de schouders eronder zetten. Doen dus!