53reacties

Psychiater Jos G. werd niet gestopt

HelmondDe gigantische uitkeringsfraude waarvoor de Helmondse psychiater Jos G. (57), de Rotterdamse psychiater Sinan G. (46) en hun 2 handlangers eind januari van dit jaar aangehouden werden, was bij de keuringsdiensten van het UWV al lange tijd bekend. Vanwege het medische beroepsgeheim konden keuringsartsen de medische dossiers van de betreffende cliënten van deze psychiaters niet overdragen aan justitie. Het gevolg is dat veel cliënten daarna nog jarenlang een onterechte uitkering genoten. Deze bevindingen staan in het rapport (pdf) van het Rotterdams openbaar ministerie (OM) en de Bovenregionale Recherche Zuid-West.
Het onderzoek naar de 2 psychiaters richt zich op het oplichten van uitkeringsinstanties ten behoeve van hun cliënten. Met door hen opgestelde valse medische dossiers zouden deze 2 tegen betaling PersoonsGebonden Budgetten en WAO/WIA-uitkeringen voor hun cliënten regelen. Uit het onderzoek van de betreffende dossiers is inmiddels gebleken dat er bij die cliënten geen of nauwelijks sprake was van een psychiatrische voorgeschiedenis. Ook hun huisartsen wisten niets van het ziektebeeld.
Sinds december 2008 is dit crimineel samenwerkingsverband in beeld bij het Bovenregionale Recherche Zuid-West. Het rechercheteam beraamt de totale schade voor de samenleving op tientallen miljoenen euro’s. Maar dat er op nog veel grotere schaal op deze wijze werd gefraudeerd, wordt door hen zeker niet uitgesloten.
In het rapport staat ook de werkwijze van de 4 verdachten. De psychiaters constateerden bij hun ‘patiënten’ zware psychiatrische aandoeningen waardoor ze niet normaal konden functioneren. De ‘patiënt’ werd vervolgens getraind om deze stoornis te veinzen. Handlangers van de psychiaters gingen als ‘neef’ mee naar de gesprekken bij de instanties. Zij deden daar het woord omdat de ‘patiënt’ in kwestie daartoe niet in staat zou zijn.
Verder staan in het rapport vele aanbevelingen aan instanties als het UWV en CIZ. Aanbevelingen hoe deze instanties de vernuftige manier van de verdachten om de gaten in het systeem van uitkeringen en zorgbudgetten te misbruiken, kunnen tegengaan. Voorgesteld wordt dat uitkerings- en pgb-dossiers van ernstig zieke psychiatrische patiënten die thuis wonen op fraude moeten worden gecontroleerd. Verder zouden deze patiënten ter controle onaangekondigd thuis bezocht moeten worden.
Naar verwachting zal Jos G. eind april voor de rechter verschijnen.

Zie de reacties voor updates.