Regionaal portaal vervangt Wooniezie
Helmond gaat op 1 januari 2016 deelnemen aan een regionaal huurportaal voor woningzoekenden met een gezamenlijke urgentieregeling. Wooniezie zal daarom stoppen.
Dat zogenoemde ‘Transparant Woningaanbod’ volgt uit de samenwerking met de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Huurders zoeken namelijk steeds vaker een woning over gemeentegrenzen heen. De bedoeling is om hen een eenvoudig en transparant inzicht te geven in het aanbod van sociale huurwoningen in het Stedelijk Gebied Eindhoven en in hun mogelijkheden om zelf een oplossing te vinden voor hun woonvragen. Wwoningzoekenden moeten zelf actief op de woningmarkt zijn. Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid nemen staan voorop. Door Transparant Woningaanbod zou dat moeten worden bewerkstelligd.
Er komt een gezamenlijk portaal. Dit wordt een website waar de inwoners van die 9 gemeenten het sociale huuraanbod van 10 woningcorporaties zien. Tevens wordt er 1 uniforme urgentieregeling opgesteld en voor bijzondere doelgroepen de voorrang op de woningmarkt geregeld. De 10 woningcorporaties die in die 9 gemeenten werkzaam zijn: Bergopwaarts, Compaen, Helpt Elkander, Thuis, Trudo, Volksbelang, WoCom, Woonbedrijf, Wooninc. en Woonpartners.
De huidige grove tweedeling tussen de Eindhovense en Helmondse corporaties verdwijnt. In Eindhoven is er nu een gezamenlijke urgentieregeling en een zeer beperkte gezamenlijke website. De Eindhovense corporaties hanteren ieder hun eigen bemiddelingsmodel. In Helmond zijn de corporaties nu (grotendeels) aangesloten bij het gezamenlijk portaal Wooniezie, waarop de vrijkomende woningen via verschillende bemiddelingsmodellen worden verdeeld (direct te huur, loting, inschrijftijd). Zij hebben geen urgentieregeling.
Dit en meer valt te lezen in de Raadsinformatiebrief Stedelijk Gebied Eindhoven (pdf) van deze maand.
15 reacties:
En wat gebeurt er met de inschrijftijd? Wordt die ook meegenomen?
Onder andere die van mij. Sta al 7 jaar ingeschreven.
Allemaal leuk en aardig, maar ik ben wel benieuwd wat ze gaan doen met de opgebouwde jaren die je staat ingeschreven.
Is er bekend of je je inschrijfduur gewoon behoudt na deze “fusie”?
Dat mag ik toch hopen, anders kun je weer helemaal opnieuw beginnen?
Zou de ‘Helmondse inschrijftijd’ dan nog iets betekenen als je vergelijkt met de inschrijftijden van de omliggende gemeentes?
Misschien is beter vanaf 0 te beginnen…
Bij Trudo werken ze niet eens met wachtlijsten.
Ben wel benieuwd hoe dit opgezet gaat worden.
https://www.kansrijkhuren.nl/default.aspx?pid=8&itemid=12515&mid=10208
Pffff breng inderdaad eerst een duidelijkheid mbt. de inschrijftijd. Als ze dit niet meenemen voorzie ik heel veel boze gezichten!
Wanneer je 7 jaar ingeschreven staat Femke ben je niet op zoek volgens mij naar een woning maar denk je de eerste te zijn als het uitkomt maar zo werkt het niet.
@Mark op woensdag 15 juli 2015 om 20:11:
Als je lang ingeschreven staat kan je evengoed op zoek zijn, alleen misschien niet urgent. Mogen mensen ook nog woonwensen hebben of moet ieder krotje in een achterstandsbuurt volstaan?
Wat ik me afvraag:
Betekent die gezamenlijke urgentieregeling ook dat mensen gedwongen worden om over gemeentegrenzen heen te verhuizen als ze niet anders kunnen? Stel dat je als Helmonder urgentie hebt en een woning aangeboden krijgt in Best, kun je dan dat aanbod afslaan omdat je je stad niet wil verlaten?
In bovenstaand artikel wordt geschreven dat Wooniezie per 1 januari 2016 vervangen wordt door een regionaal portaal. Deze informatie is onjuist. Wooniezie zal niet stoppen. Het artikel is gebaseerd op een raadsinformatiebrief Stedelijk Gebied Eindhoven. De informatie uit de brief is onjuist geïnterpreteerd. Wooniezie heeft hierover contact gehad met Gemeente Helmond. Gemeente Helmond geeft aan dat de informatie in de raadsinformatiebrief correct is, maar dat er inderdaad een verkeerde conclusie getrokken is.
Wat vertelt de raadsinformatiebrief wel?
De brief toont aan dat er een bestuursconvenant is gesloten door meerdere gemeenteraden (waaronder Helmond) in het stedelijk gebied van Eindhoven. In dit convenant is afgesproken dat de gemeenten gaan samenwerken op de thema’s wonen en werken. Eén van de onderwerpen uit de brief is de wens om de woonruimteverdeling tussen de gemeenten beter op elkaar af te stemmen. De corporaties kregen het verzoek om de mogelijkheden van een gezamenlijk portaal voor woonruimteverdeling in de regio te onderzoeken.
Wat is een portaal?
Een portaal kan een verbindende schakel zijn tussen de verschillende woonruimteverdeelsystemen in de regio. Via een portaal kunnen woningzoekenden eenvoudig en transparant inzicht krijgen in het aanbod sociale huurwoningen van alle woningcorporaties. Hoe één en ander wordt vormgegeven, zal de komende tijd verder worden uitgewerkt.
Wooniezie
Wooniezie is een website voor woningzoekenden waar inzicht wordt verkregen in het aanbod van sociale huurwoningen, vrije sector woningen en koopwoningen. Bij Wooniezie schrijven woningzoekenden zich in, beheren zij inschrijfgegevens zelf, reageren op woningen en krijgen ook woningen aangeboden. Ook voor interesses of weigeringen op een woning kan men bij Wooniezie terecht. Dat gaat dus veel verder dan een gezamenlijk portaal.
Inschrijftijd
De opgebouwde inschrijftijden van woningzoekenden blijven van kracht.
@Wooniezie, bedankt voor de duidelijke uitleg. Was dus allemaal beetje opwinding om niks onder de woningzoekende via wooniezie
@Wooniezie op donderdag 16 juli 2015 om 16:31:
Het is wel jammer dat jullie niet het complete huurwoning aanbod in Helmond vertegenwoordigen (slechts zeven woningen onder €710,68 op dit moment). Er zijn nu vijf of zes websites (als het er niet meer zijn) met aangeboden woningen. Een compleet overzicht is nergens te vinden.
@Wooniezie op donderdag 16 juli 2015 om 16:31:
Fijn dat de opgebouwde jaren blijven staan. Dankjewel.
Voortaan één portaal voor huurwoningen in de regio
Woningzoekenden in de regio Eindhoven-Helmond (het Stedelijk Gebied) kunnen in de loop van 2016 terecht op een en dezelfde website: Wooniezie.nl. Op die manier willen de woningcorporaties in het Stedelijk gebied woningzoekenden eenvoudig en transparant inzicht geven in het aanbod van alle vrijgekomen sociale huurwoningen.
Op Wooniezie.nl worden op dit moment alleen nog de woningen van Compaen, woCom en Woonpartners getoond. Vanaf 1 februari sluiten ook de Eindhovense corporaties Wooninc. en Trudo aan bij Wooniezie. Andere corporaties streven ernaar in de maanden daarna aan te sluiten. Het gaat daarbij om `thuis (4 april) en Woonbedrijf uit Eindhoven, de Nuenense corporatie Helpt Elkander en de Helmondse corporaties Bergopwaarts en Volksbelang. Volksbelang en Woonbedrijf gaan vooralsnog alleen het woningaanbod op de website publiceren. Woningenzoekenden die op een woning willen reageren, worden dan doorgelinkt naar de website van de betreffende woningcorporatie. Bij deze corporaties dient de klant zich dus nog apart in te schrijven. Bij de woningcorporaties die volledig aansluiten, is dat niet nodig. Bergopwaarts gaat alleen haar woningen in Helmond publiceren.
Groter aanbod in grotere regio
Voordeel voor woningzoekenden is dat zij voortaan op één website een overzicht van beschikbare woningen in een grotere regio hebben. Op Wooniezie komen namelijk, naast de woningen uit de huidige regio’s (Helmond en omliggende gemeenten), ook de beschikbare woningen in Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Oirschot, Spoordonk, Oost- West- en Middelbeers, Son & Breugel, Veldhoven, Aalst-Waalre, Bergeijk, Luyksgestel, Eersel, Reusel, Lage Mierde en Bladel te staan. Behalve huurwoningen, worden er bovendien ook koopwoningen, bedrijfsruimtes en garages en parkeerplaatsen geadverteerd.
Verschillende manieren van toewijzen
Om de woningen op een zo eerlijk mogelijke manier te verdelen, worden de beschikbare woningen op vier verschillende manieren aangeboden. Een woningzoekende kan voor zijn situatie zelf bepalen welke manier van toewijzen het beste bij hem aansluit. In het optiemodel is de plaats in de wachtrij bepalend, in het aanbodmodel de inschrijfduur, het lotingmodel geeft iedereen gelijke kansen, en bij direct te huur geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Bij toewijzing wordt wel altijd beoordeeld of het huishoudinkomen en de gezinssamenstelling past bij de woning. Dit geldt niet voor Volksbelang en Woonbedrijf. Zij behouden hun huidige, eigen spelregels voor woonruimteverdeling.
Ook gezamenlijke urgentieregeling
Naast een gezamenlijke website is er nu ook een gezamenlijke urgentieregeling. Sinds 1 januari beoordeelt één onafhankelijke urgentiecommissie de aanvragen voor het gehele Stedelijk Gebied (regio Eindhoven-Helmond), zodat in die gehele regio dezelfde criteria gelden. Hierdoor kunnen aanvragen snel en eerlijk afgehandeld worden. Meer informatie over de urgentieregeling vindt u onder andere op http://www.wooniezie.nl onder ‘Informatie’.