Stadspenning voor onze stadshistoricus
Stadshistoricus Giel van Hooff kreeg de stadspenning van de gemeente. De onderscheiding werd gisteren uitgereikt door burgemeester Elly Blanksma.
Na 16 jaar gaat Giel met pensioen als stadshistoricus van onze stad. Als vraagbaken, wandelende encyclopedie en bewaker van ons erfgoed heeft hij veel betekend voor Helmond, zo liet de burgemeester weten. En of dat nog niet genoeg is, is Giel ook nog columnist bij de weblog waardoor elke Helmonder kon én kan genieten van zijn weblogcolumns.
Giel, van harte gefeliciteerd.
5 reacties:
Zeer verdiend! Prachtige columns over het Helmond wat ooit was!
Aanvullend de initiatieven van Giel op het gebied van de sociaal-economische geschiedenis van Helmond gedurende vele jaren:
• Hij was Stadshistoricus van 2002 tot 2018.
• Meer dan 100 publicaties waarvan zeker 45 over Helmond.
• 1 Van de oprichters van de Werkgroep Industrieel Erfgoed in 1992.
• Hij is sinds 1996 lid van het bestuur van de Stichting Industrieel Erfgoed.
• Mede-initiatiefnemer bij oprichting van Monumenten Werkgroep Helmond.
• Hij was voorzitter van het Platform Historisch Veld.
• Hij is sinds jaren dé historische bron en vraagbaak van Helmond.
• In 2006 kwam er en DVD serie uit genaamd ‘Spijkers van Katoen’. In deze serie nemen 2 middelbare scholieren de kijker mee op ontdekkingsreis door het industriële erfgoed van Helmond. Als Stadshistoricus heeft hij daar intensief aan meegewerkt.
Proficiat Giel. Welverdiend. Je historische geschriften hebben “eeuwigheidswaarde”!
Ook van mij een welgemeend proficiat! Giel had in tegenstelling tot andere historici van gemeentewege belangstelling voor het enige onderdeel van de Helmondse geschiedenis dat echt interessant is, het industriële verleden. Wel vond ik zijn benadering te links en te schematisch: arbeiders waren immer de dupe en fabrikanten oitboiters van nature. In mijn ogen vormt Helmond juist een gunstige uitzondering op de barre verhoudingen die elders bestonden. Toch kon ik zijn publicaties waarderen. Er sprak een vrij zeldzame liefde voor industriële techniek uit, en een sympathiek trekje was dat hij eigenlijk in het voetspoor van zijn vader trad. Ja, hij was een vaderskindje. Zijn vader was een vakbondsman en Giel keek op dezelfde manier naar de werkelijkheid als hij. Ik begreep dit overigens pas nadat ik bij mezelf hetzelfde had geconstateerd (mijn vader was een bankman). Intussen leed de kwaliteit van zijn werk beslist niet onder zijn bias. Hij was ook onbekrompen. Mij heeft hij vaak van advies gediend ondanks onze verschillende visies. Waar ik ook wel bewondering voor heb is dat hij zich heeft weten te handhaven in het gesubsidieerde Helmondse circuit. Dat de gemeente subsidies verstrekt is natuurlijk prachtig, maar een nadeel ervan is dat daarmee allerlei middelmatige lieden in het zadel worden geholpen die zichzelf profileren ten koste van anderen. Bij Giel was geen sprake van middelmatigheid. Dit leidt meteen tot de vraag: komt er een opvolger voor hem? Of heeft hij een mooie onderscheiding gekregen om het instituut stadshistoricus klinkend uit te luiden?
Deze foto van overhandiging stadspenning aan de onvolprezen Helmondse stadshistoricus had ik nog liggen: