29reacties

Stadswacht stopt en gaat naar de gemeente

archieffotoPer 1 januari 2019 wordt de Stichting Stadwacht Helmond (SSH) opgeheven en komen de medewerkers officieel in dienst bij de gemeente Helmond bij de afdeling Veiligheid en Naleving (V&N). Daarmee wordt afscheid genomen van de naam Stadswacht. Dat besluit nam B&W en het bestuur van SSH gisteren.
Met de betrokken vakbonden is een sociaal plan afgesloten waarmee de medewerkers unaniem hebben ingestemd. In de nieuwe situatie zal de gemeente voor deze taken de naam ‘Toezicht en Handhaving’ gaan voeren. Hiervoor is gekozen omdat deze term goed past bij de werkzaamheden van de BOA’s en omdat deze in lijn is met landelijke ontwikkelingen. Het team Toezicht en Handhaving zal binnen de gemeente gaan functioneren binnen de afdeling Veiligheid en Naleving.

Op 31 december 2018 heeft de stichting naar schatting een eigen vermogen van 275.000 euro. Dat geld wordt ingezet voor toezicht en handhaving. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om middelen die nodig zijn voor tijdelijke extra managementcapaciteit en het gewenste cultuurtraject om van de transitie een succes te maken. Voor de structurele kosten van de transitie is een bedrag van  180.000 euro gereserveerd. Deze meerkosten zijn met name het gevolg van het gelijkstellen van de honorering van de BOA’s van de SSH conform de CAR-UWO arbeidsvoorwaarden die gelden voor de medewerkers van de gemeente.
Marktpartij PCH neemt van 1 januari de huidige fiscale parkeerhandhavingstaken binnen het betaald-parkeergebied centrum Helmond. PCH is de huidige opdrachtnemer voor de uitvoering van het totale parkeerbeheer van de gemeentelijke garages, fietsenstallingen en onderhoud van de parkeerautomaten op straat. Volgend jaar onderzoekt de gemeente de mogelijkheden van de uitvoering door mobiele parkeerhandhaving. De verwachting is dat, na aanbesteding, in 2020 wordt overgegaan op mobiele parkeerhandhaving.
De overname van het fiscaal parkeertoezicht door PCH heeft geen consequenties voor de medewerkers bij SSH die momenteel deze taken uitvoeren. Zij zijn straks buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de
gemeente en worden dan ingezet op toezichts- en handhavingstaken.