42reacties

“Stop de verloedering van Helmond”

Helder Helmond werd in 2005 opgericht om dicht bij de Helmonder te staan. Zo houden zij onder andere bijeenkomsten met als titel Buurtcafé Helder Helmond. Alexandra Koolen en Martijn Rieter zijn namens deze partij gemeenteraadsleden geworden om nieuwe politiek te bedrijven. “Wij willen weten wat er onder de Helmonders leeft en gaan hiervoor de wijken in”, roepen beiden in koor.

De verloedering in de volkswijken ligt hen na aan het hart. Zo spreken we op initiatief van Alexandra af bij de vijver in Brouwhuis. Het prachtige kunstwerk ‘’Shair’’ dat er staat sinds 2011, is helemaal besmeurd met graffiti. Verder heeft het er gewemeld van het onkruid. Beide staan symboliek voor de verloedering van Helmond. “Er vindt wat de groenvoorziening betreft in Helmond een ontzettende verwildering plaats. Dat geldt op meerdere plekken. Dit leidt tot nog meer verloedering. Niemand voelt zich er verantwoordelijk voor”, aldus de politica. “De inwoner schuift het af op de gemeente, de gemeente op de woningbouwvereniging en de woningbouwvereniging weer op de gemeente. Er moet volgens Helder Helmond een mentaliteitsverandering komen zodat zowel de inwoner als de gemeente zich wel geroepen voelen om er iets aan te doen. Het gemeenteraadslid maakt gebruik van de BuitenBeter-app. Deze stuurt de gemeente een app´je van de plekken waar verwildering plaatsvindt. Begin december komt er een nieuw meldingssysteem zo laat zij weten.

Vorig jaar was er in De Fonkel een buurtcafé van Helder Helmond over veiligheid. Daar kwam de verloedering van de binnenstad ook ter sprake. De wijkbewoners gaven aan dat de gemeente niet goed optrekt met buurtpreventiegroepen. “De mensen willen namelijk best wel wat doen voor de wijk. De inwoners krijgen echter het idee dat de gemeente niets doet met hun meldingen. Ze voelen zich niet gehoord. De gemeente moet meer terugkoppelen wat ze met de melding gedaan hebben”, aldus Martijn.

Zo is er ook een vuurwerk-app. Normaal gesproken mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Toch wordt er iedere dag flink wat vuurwerk afgeknald en dat veroorzaakt behoorlijk wat schade. Volgens Helder Helmond wordt er ondermaats gehandhaafd. “Het lijkt net alsof bepaalde jongeren zich niet meer aan de regels kunnen houden. Jongeren worden hierdoor over 1 kam geschoren terwijl er genoeg zijn die zich wel aan de regels houden”, zegt de Helmondse. Volgens haar komt dit onder andere doordat voortaan beide ouders gaan werken. Dat doet Alexandra zelf ook. Om in deze tijd financieel rond te komen, kan dat ook niet anders volgens haar. Heel begrijpelijk dus. Het zicht echter op wat hun kinderen overdag uitvoeren is dan weg.
“De vuurwerk-app kan goed werken om zo de politie een berichtje te sturen als het plaatsvindt. Ook hier geldt dat het goed zou zijn als de politie daarna terug zou koppelen wat er met de melding gedaan is. Ook dit gebeurt nog te weinig. De jeugd gaat er gewoon mee door want de pakkans is klein en de straffen te laag”, aldus het gemeenteraadslid .

“Er is te weinig blauw op straat door de flinke bezuinigingen en er is teveel bureaucratie”, zegt Martijn. “Veel bewoners weten niet dat er een wijkagent is, laat staan dat ze hem bij naam kennen.” Pas geleden heeft de politie in de wijken Brouwhuis, Rijpelberg en Dierdonk een operatie uitgevoerd waarbij ze 36 bekeuringen uitdeelden. Zulke operaties juicht Helder Helmond toe. “Ook hebben de Helmonders het idee dat de Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) slechts van 9.00 uur tot 18.00 uur werken en daarna niet meer de orde op straat bewaken. Dat geeft niet zo’n veilig gevoel. Er komen echter ook in de avond voortaan Buitengewone Opsporingsambtenaren die surveilleren”, volgens de politicus. “Ze mogen best meer bevoegdheden krijgen”, aldus Alexandra. “Vooral om hulpverleners te beschermen.”

Het aantal steekwapens onder de jeugd baart beide gemeenteraadsleden ernstige zorgen. Er gebeuren nu al overvallen door 16-jarigen. “Dat heeft niet alleen met de corona te maken”, volgens Martijn. “Het wordt mede gevoed door drillraps. Dat is de muziek waar hedendaagse jongeren naar luisteren. Hierin wordt het dragen van wapens verheerlijkt en volgens deze muziekstijl geeft ze dat status. Het lijkt net alsof de jeugd dit letterlijk neemt en steekwapens gaat dragen.” Er moet volgens zijn partij een ontmoedigingsbeleid komen. Zo is er pas geleden een wapendepot georganiseerd waarbij jongeren hun wapens in konden leveren zonder beboet te worden. Beide politici juichen dit toe.

De criminaliteit tiert welig in Helmond. “Er is slechts 1 coffeeshop en dat moeten er meer worden”, reageert de politicus. “Deze ene coffeeshop heeft een monopolie in de stad en hoeft dus geen goeie kwaliteit softdrugs te verkopen. Hij heeft namelijk geen concurrentie. Wat krijg je nu? Daardoor is er veel drugsoverlast in de wijken. Koeriers op scooters gaan de mensen de kwaliteit drugs leveren die ze wel willen hebben. In de avond voelt de Helmonder zich dan ook niet meer veilig en velen durven de straat niet meer zo goed de straat”, aldus Martijn. Volgens Helder Helmond zouden extra coffeeshops een deel van dat probleem op kunnen lossen.

“Door de overlast van criminaliteit zijn we bang dat de gewone inwoner in de nabije toekomst nog eens eigen rechter gaat spelen. Dan gaan er ongelukken gebeuren.”, waarschuwt de politica. “Natuurlijk keuren wij dit ten zeerste af!” Er is in de Heistraat nu een pand waar mensen binnen kunnen lopen als ze iets signaleren. “Dat is laagdrempelig en hier stemmen wij mee in.”
Beiden verkondigen: “Er moet naast meer sociale woningbouw ook meer woningen komen voor middeninkomens. Verder moet de diversiteit in wijken wat betreft bevolkingsgroepen groter worden. Naast het centrum mogen ook de wijken niet vergeten worden. In de wijken wonen ook Helmonders.”

Helder Helmond heeft 3 belangrijke speerpunten namelijk veiligheid, leefbaarheid en participatie. Die zijn wat betreft de verloedering van de wijk alle 3 aan de orde. Hierin huldigen beide gemeenteraadsleden het standpunt: “De verloedering moet een halt worden toegeroepen!”

Kees Gruyters maakte de bijgaande foto’s.