Twintig 113-bankjes in Helmond
In Helmond kun je ze overal tegenkomen: 113-bankjes die Helmonders aanmoedigen om in gesprek te gaan over zelfdoding. Burgerraadslid Wilbert Linders diende op Wereld Zelfmoord Preventie Dag in september namens de fractie Mi Hellemonders daarvoor een motie in. Daarin werd gevraagd om mee te doen aan de landelijke campagne ‘Ik zie je’ van 113 Zelfmoordpreventie. En met succes. Als eerste stad in Noord-Brabant werden 20 bankjes in de openbare ruimte in Helmond voorzien van een 113-plaatje. “Door deze plekken aan te wijzen willen we het praten over zelfdoding dichter bij het dagelijks leven te brengen” aldus Linders.
Praten over suïcide is nog steeds taboe. Dit terwijl het aantal de afgelopen jaren is toegenomen, met name onder jongeren tot 30 jaar. De gevolgen ervan zijn vaak groot. Cijfers van het aantal zelfdodingen in Helmond kon Mi Hellemonders niet vinden. Wilbert Linders: “Als we de landelijke cijfers omrekenen, dan zou het gaan om 10 tot 11 slachtoffers in Helmond per jaar. Elke zelfdoding raakt gemiddeld 135 mensen. 1 op de 5 zelfdodingen betreft een veteraan. Met de actie hopen we op een olievlekwerking om het praten over zelfdoding uit de taboesfeer te halen.”
Een QR-code op het plaatje verwijst naar een website waarop een online training te volgen is om te leren praten over zelfdoding. Landelijk zijn er al 50 gemeenten die meedoen met de actie. Wethouder Cathalijne Dortmans: “Praten over zelfdoding is één van de moeilijkste dingen die er zijn, maar iedereen kan het. Door goed naar iemand te luisteren en te vragen hoe het echt met iemand gaat, raak je in gesprek. Dat gesprek kan het begin zijn van een oplossing.”
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand?
Praten over zelfmoord helpt en kan ook anoniem
via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
13 reacties:
Dat mensen die aan zelfdoding denken, ergens terecht kunnen en een luisterend oor kunnen krijgen, is prima. Ik betwijfel echter of die bankjes daar nou echt bij helpen. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe. De theoretische mogelijkheid dat iemand die zelfmoord overweegt op zo’n bankje terechtkomt en vervolgens nog helder genoeg is om dat bordje op dat bankje op te merken, lijkt me bijzonder klein. In elk geval goed dat er aandacht voor is, alleen denk ik dat deze manier weinig vruchten zal afwerpen.
Wat een kolder, blijkbaar heeft niemand van de gemeente Helmond ooit zelf 113 gebeld als ze idd zelfmoord overwegen. Want dan wordt je gewoon afgekapt na 10 a 15 minuten met sorry ik moet ophangen er zijn bellers achter u. Tsja dan weet je zeker dat je een nummer bent en ach een nummer meer of minder maakt toch weinig verschil, toch?
Toch een goede warme toekomst gewenst,
Zei de ervaringlerende Helmonder
Symboolpolitiek. Pak het achterliggende probleem aan dat mensen tot deze wanhoop drijft. Maar daarvoor moet de olifant in de kamer benoemd worden.
En welke olifant is dat dan Jan? Volgens mij gaat dit steeds om heel persoonlijke verhalen waarbij je niet kan zeggen dat er een probleem is wat daarvoor verantwoordelijk is. Of mis ik wat?
Roland, de overheid in haar wijsheid heeft ertoe besloten veel instellingen waar psychisch verwarde mensen, of mensen met andere problemen, of daklozen, kunnen verblijven, met professionele hulp en in een beschermde omgeving waar signalen door de verzorgende medewerkers snel opgepikt kunnen worden. In plaats daarvan vindt de overheid sinds een jaar of 10 dat die mensen best ergens zelfstandig in een appartementje kunnen wonen, ze moeten het zelf maar uitzoeken terwijl ze dat vaak niet kunnen, met hooguit een ambulante medewerker (begeleider of coach wordt die genoemd) die één keer per week even binnenloopt om te kijken of je nog leeft. Vaak gepaard gaande met overlast voor de directe omgeving waar die mensen wonen, want die zijn gewoonweg niet in staat zelfstandig een huishouding te voeren en voor zichzelf te zorgen, dus je treft daar van alles aan, van overlast in de openbare ruimte tot mensen die zitten te vervuilen in hun eigen appartement, niet goed eten en drinken, problematisch (verslavings)gedrag vertonen, enz. Die mensen zijn een gevaar voor zichzelf en voor hun woonomgeving vaak. Mijn man zit al 30 jaar in dat werk, dus breek me de bek niet open.
Goeie zaak, onzinnig middel.
@welterusten burgermeester
Ik kan zeggen absoluut niet de ervaring heb, dat ze haast hebben bij 113. Ik hen helaas ook ooit gebeldomdat ik t echt niet meer wist. Ruim een uur super fijn (en anoniem) een telefonisch gesprek gehad. En deze persoon aan de andere kant heeft zeker geluisterd en de juiste handvatten geboden waardoor ik toch een beetje hoop kreeg en wist hoe ik verder kon met hulp zoeken
Het is triest dat we als samenleving zover zijn afgezakt dat er übergaupt zoveel mensen een eind aan maken en dat er voor hulp (bellen naar 113) ook nog kosten in rekening gebracht worden! Echt schandalig!
@Roodkapje
Onzin, bellen is gratis.
113 is een goed initiatief.
Maar beter zou zijn als mensen niet maanden op hulp hoeven te wachten. Schandalig wat de wachttijden zijn.
De Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Deze organisatie had een interview met Wilbert Linders, de initiatiefnemer, over het plaatsen van 20 1K Z1E J3-plaquettes op Helmondse bankjes.
Komende zondag is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Een dag om extra ruchtbaarheid is geven via dit prachtige initiatief van Wilbert in Helmond. 🙂
Ook een plaatje “besteld”. Onze dochter stapte uit het leven op 4-1-2019. Ze had wél hulp bij GGZ, maar voelde zich niet serieus genomen. Mensen ervan bewust maken dat als iemand om hulp vraagt dit serieus te nemen.