Verdient OH-DIOW subsidie?
In onze stad hebben we het Eindhovens Dagblad, Weekkrant De Loop en Weekblad Traverse. Naast hun papieren edities heeft dat trio ook websites waarop zij nieuws, achtergrondartikelen en videofilmpjes over Helmond plaatsen. In 2018 begon indebuurt Helmond en bijna 15 jaar geleden zag De weblog van Helmond het levenslicht. Geen van die 5 media krijgt 1 cent subsidie van de gemeente en van 4 van die 5 kan elke Helmonder volledig kosteloos genieten. En ook bij de krant kun je het meeste lokale nieuws gratis online lezen.
En dan zijn er nog Omroep Helmond (OH) en Dit Is Onze Wijk (DIOW) voor de lokale nieuwsvoorziening. Ook hun content kun je gratis lezen, horen en zien. Omdat het niet lekker liep, werd in mei 2018 bekend dat die 2 wilden gaan fuseren. Om te bekijken of dat een goed idee was, gaf de gemeente hen een eenmalige subsidie van 25.250 euro om extern advies en expertise in te huren. . Een jaar later werd bekend dat ze daadwerkelijk zouden gaan fuseren. Ook daarvoor gaf de gemeente een eenmalig subsidie, die toen 75.000 euro bedroeg. Een deel van dat bedrag wordt sinds dit jaar besteed aan een ingehuurde eindredacteur.
Vanochtend meldde OH via een persbericht (pdf) dat hun bestuursleden binnenkort de handdoek in de ring gooien. Zij willen niet niet langer doormodderen aldus voorzitter Johan Gademan. Om onafhankelijk nieuws te vergaren zonder commerciële inmenging, vinden die bestuursleden namelijk dat ze jaarlijks minimaal 150.000 euro subsidie van de gemeente moeten gaan krijgen. Dat subsidiebedrag gaan ze naar hun inschatting echter niet krijgen. Omdat ze onder meer over het subsidiegeld te veel van mening verschillen met het fusiepartner DIOW, stappen ze op. Dat laatste liet B&W vanmiddag weten in een brief (pdf) aan de gemeenteraadsleden. 2 Bestuursleden van DIOW zullen de leiding van Omroep Helmond overnemen.
Het gemeentebestuur is aan het bekijken welke subsidie OH-DIOW de komende jaren gaat krijgen. “Uit oriënterende gesprekken blijkt dat OH-DIOW op dit moment onvoldoende te bieden heeft.” Ook dat schrijft B&W vandaag aan de gemeenteraad. Dat brengt ons bij deze vraag:
Gegeven dat er al 5 ongesubsidieerde nieuwskanalen in Helmond zijn, moet de gemeente subsidie geven aan een kwakkelende nummer 6 en 7?
12 reacties:
Antwoord: natuurlijk niet, laat die hun eigen broek ophouden. En als je dat niet kunt, dan stop je. Net als destijds de Trompeter.
sorry, ik zal eerder iets opzoeken bij DIOW (oa via facebook) dan de loop of de traverse. maar ben het wel eens dat ze dat niet kunnen maken.maar om nu te spreken van kwakkelend siert jullie niet weblog.
Ik zeg niet doen, laat maar.
Als je nieuws afhankelijk gaat maken van subsidie krijg je net als het nos een nieuwsorgaan dat nieuws brengt met een agenda.
Niet doen dus.
Stop toch eens met subsidies, (inter)nationaal, als iets het niet red zonder dan heeft het ook geen bestaansrecht.
Wij, belasting betalers, werken ons letterlijk dood om al die (meestal nutteloze) subsidies te kunnen betalen.
100.000 euro, dat is geen kattenpis.
Maar waarom krijgt de ene wel en de andere geen subsidie? Dat vind ik voortrekkerij en oneerlijke concurrentie. Verdeel dat geld gewoon over alle Helmondse media.
OMROEP HELMOND / DIOW
Hierbij spreek ik mijn bezorgdheid uit over de ontwikkelingen mbt Omroep Helmond/DIOW.
Het is bekend dat DIOW een internet station wil gaan opzetten, waarbij ze niet aan de mediawet gehouden zijn, dus m.a.w. volop commerciële acquisitie mogen gaan plegen en op het platform mogen laten zien. Trouwens een ‘internet vijver’, waar ze 1 van de velen zijn… en beslist niet uniek.
Dit zal wel ontkend worden vooralsnog, maar daar gaat het wel heen.
Hier is niks mis mee, zolang ze hun eigen broek ophouden.
Maar… we zitten niet te wachten op een concurrent in het Helmondse media land, die ook nog eens volop wordt gesubsidieerd door de Gemeente Helmond.
Dit is niet eerlijk en brengt o.a. onze (Weekkrant De Loop Helmond) positie en werkgelegenheid (10 personen en 100 bezorgers) in gevaar.
We zullen ons hier tegen verzetten en waar nodig het publiek en de Raad informeren.
Ad Klaasen, onafhankelijke uitgever Weekkrant de Loop, die ondanks de publieke functie die we al bijna 20 jaar hebben, nog nooit om een cent subsidie gevraagd heeft, evenals bijv. de weblog van Helmond.
Aan de ene kant van het spectrum Omroep Helmond met stamelende presentatoren, oubollige items en technieken uit 1980 en aan de andere kant huis-aan-huisblaadjes waar je tussen de advertenties door heel soms een “artikel” kunt lezen. Laten we er niet omheen draaien: het is allemaal niks. Media op dorpsniveau waarbij dit weblog dan nog enigszins de moeite waard is om te volgen, hoofdzakelijk vanwege de reacties. Heel vernieuwend is het allemaal niet. Mijn vraag is of we nog zitten te wachten op dit soort media, of dat je voor je nieuwsgaring niet net zo goed terecht kunt op Twitter, Facebook etc zonder dat er een georganiseerd clubje mensen achter zit dat geld wil vangen, of het nou subsidie is of omzet zoals de heer Klaassen.
Beste Roland,
dat is eenieders eigen keuze, als wij bijvoorbeeld geen bestaansrecht meer zouden hebben, m.a.w. onze eigen broek meer kunnen ophouden, dan is dit een eerlijk feit, waar iedereen zich in kan vinden. Maar wij bewijzen nog elke week het tegendeel.en gezien de reacties en naast onze eigen artikelen, de hoeveelheid aangeleverde kopij vanuit het Helmondse, doen we er nog volop toe. En wordt lokaal nieuws volop gewaardeerd. De helft van Nederland is 50Plus, ook in Helmond dus, op internet actief maar ook waardering voor print. Omzet moeten we maken om de kosten te betalen.
Niemand kan in de toekomst kijken, maar we leven NU! De Markt bepaald, dus geen oneerlijke subsidies…
gr. Ad
Ach, OH is een kind van de gemeente en in de lang vervlogen tijden als paradepaardje opgestart. Heeft tonnen gekost om, net als andere gemeenten, ook zo’n lokaal station te hebben. Aangezien er bij OH (voorheen “stadsradio Helmond”) behoorlijk wat provinciale niksnutten de dienst uitmaakten en allemaal privé-oorlogjes binnen de muren uitvochten, zijn er door de jaren heen heel wat gemotiveerde vrijwilligers weggejaagd. Om nieuw leven in te blazen maar gefuseerd met DIOW. Die wil echter cashen (gemeentelijke subsidie) om hun uit de hand gelopen hobby mooi te kunnen financieren. Maar ik zie na een paar jaar publicaties door DIOW/OH geen meerwaarde in nieuwsverspreiding en geen wijziging in de programmering/presentatiewijze bij OH.
Voor de gemeente (=onze belastingcenten) is het kiezen: blijven aanmodderen zoals al 40 jaar gedaan wordt of de stekker er uit.
Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar het laatste.
Over dit onderwerp kan ik wel een heel boek schrijven.
Je kunt je ook afvragen: Verdient Helmond een goede lokale omroep? Ik denk dat iedereen dan ja zegt. En ook over de subsidie hoeven we dan ook niet moeilijk te doen, want vanuit het gemeentefonds mag er per huishouden 1,32 gegeven worden aan de lokale omroep. (https://vng.nl/sites/default/files/2019-11/bedragen-voor-lokale-omroep-in-gemeentefonds-oktober-2019.pdf)
Als ik snel reken, is dat geen 150.000 euro.
Want is dat bedrag van 150.000 euro te rechtvaardigen? Aan een goede lokale omroep, ik denk het wel. In Oss betalen ze daar ongeveer hetzelfde voor en daar heeft men een professionele omroep, welke voor meer gemeentes tegelijk radio en televisie maken. Want we hebben recht op onafhankelijke lokale journalistiek. De politiek heeft ook baat bij kritische journalistiek. En geen berichten doorgeefluik.
De bovengenoemde media hebben elk hun eigen functie in de stad. De huis aan huis bladen voor de lokale berichten, De weblog voor een discussieplatform voor alle helmonders en het ED als traditionele krant enz.
Alleen nu hebben we in Helmond een organisatie waar geen een euro naar toe moet. NUL euro. Ik zal je vertellen waarom.
De organisatie is namelijk niet ingericht om onafhankelijke journalistiek te drijven. Het draait vooral om hobby-isme. Vrijwilligers zitten er voor hun plezier radio en televisie te maken. En daarbij zijn ze niet journalistiek bezig. Jaren geleden hadden ze de kans om de organisatie om te gooien. Maar in plaats daarvan bleven ze vast houden aan het oude. Ook is gebleken dat het bestuur niet daadkrachtig genoeg bleek. Het was een tijd van doorzetten, maar in plaats daarvan was het de organisatie vasthouden zoals hij is.
De verhuizing naar de cacaofabriek had verbetering moeten zijn voor OH. Maar in plaats daarvan ging het maar achteruit. Dat heeft deels ook met de locatie te maken, omroep Helmond ging van een groot eigen pand naar een kleine ruimte ergens in de de cacaofabriek waar niet eens ruimte was voor de televisie.
Het roer moest om en dat werd ook destijds gearrangeerd door de OLON, lokale omroepen moesten regionale omroepen worden. In helmond zou je dan samen kunnen werken met Deurne, Asten, Laarbeek. Al deze drie zijn goede lokale omroepen met faciliteiten. Maar het lukte ze niet om een fusie te bespreken. De vlucht naar Eindhoven was ook geen succes, en daar was in eens DIOW.
Ja dan heb je het over DIOW. Sterke punten van deze organisatie is de herkenbaarheid in de stad. Je ziet ze overal. Op social media zijn ze actief en maken veel meer content dan OH dat doet. Tot zo ver de sterke punten.
Want het is vooral hobbyisme. Mensen die het leuk vinden om filmpjes te maken. Maar daarbij de inhoud te vergeten. De kwaliteit van deze filmpjes zijn erg slecht te noemen. Ook vraag ik me af of een livestream vanaf winkelcentrum straakven nu echt een toegevoegde waarde is voor een lokale omroep.
En daarnaast vraag ik me af. Moet er van subsidiegeld twee auto’s rondrijden? 1 auto is wel te rechtvaardigen, maar twee is te veel van het goede.
Kortom, trek aub de stekker uit deze organisatie.
Wanneer er mensen opstaan in Helmond die een sterke lokale omroep neer willen zetten in samenwerking met Deurne, Asten en Laarbeek, geef ze daar alle medewerking en ruimte toe. Helmond verdient een goede lokale omroep, alleen niet deze.
Veel te vroeg wakker vandaag en als de partner van een vrouw uit het mediawereld, ben ik het allemaal eens rustig gaan doorlezen. Veel goede linkjes die her en der voor leesvoer en veel reacties van andere Helmonders zorgen. Interessante case. En nu, een uurtje of vier later, moet ik daar even wat over kwijt.
Als mijn geheugen me niet in de steek laat, bestaat Stadsradio nu Omroep Helmond een jaar of dertig. In de krant stonden er gedurende die periode regelmatig artikelen over strubbel. Onenigheid in het bestuur en de subsidie waren daarbij vaak de pijnpunten.
Nu zijn we dertig jaar verder en eigenlijk is er niks veranderd als ik het allemaal goed lees. Maar jaren geleden is er gekozen om er een andere partij bij te betrekken om zodoende meer inhoud te krijgen. Ook deze weblog las ik, maar die had geen interesse. Dit is onze wijk werd wel bereid gevonden. Dat leek te slagen en de politiek gaf een ton subsidie om te fuseren.
Maar er blijken tig problemen die het college benoemt. Ik benoem er drie:
1. Volgens de wet mogen ze waarschijnlijk niet fuseren omdat Omroep Helmond dan haar licentie verliest. Onder andere daarvoor waarschuwde Kees van Langen al op https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/kostbare-fusie-omroep-helmond-en-dit-is-onze-wijk/. (Wellicht heeft de recente naamswijziging in DitisHelmond daar iets mee te maken. Ik ken vreemdere en ook betere naamswijzigingen.)
2. Collega-omroepen hebben geen trek in een samenwerking met OH-DIOW omdat die Helmonders inhoudelijk geen kwaliteit bieden. Onder ander Wilco wees al op die jarenlange pogingen die maar niet willen lukten op https://www.deweblogvanhelmond.nl/nieuw-helmonds-nieuws/kwakkelende-omroep-helmond-en-diow-willen-fuseren/
3 De helpende partij, Dit is onze wijk, nam de macht over, het college werd daarmee overvallen en Dit is onze wijk krijgt wat ze, volgens een flink aantal reacties bij de bovenstaande linkjes, willen.
Verder vind ik de reacties van Ad Klaassen gisteren veelzeggend. Een kleine ondernemer uit ’t Hout die samen met de Traverse de strijd voert in het weekblad-segment. Na het stoppen van de Trompetter (het blad dat ik elke week las opzoek naar de column van Sjaak van Buren), moeten De Loop en de Traverse uitvechten wie van die twee overblijft. Naar mijn inschatting is er in Helmond namelijk maar plek voor een weekblad. Geen gemakkelijke strijd omdat De Traverse onderdeel is van DPG Media. Dat is een hele grote jongen in het mediawereldje zoals je op https://www.dpgmedia.nl/app/uploads/2018/10/DPG_Media_websites_Privacy_statement.pdf kunt zien. Die kunnen jaren met verlies opereren, wetende dat ze uiteindelijk winnen en dan de enige in hun segment zijn. Jammer als De Loop verdwijnt door onder andere zo’n subsidie, al was het maar omdat ik dan de belevenissen van Ons Marij niet meer kan lezen.
Tenslotte. Prachtig als mensen een hobby hebben en daarmee aan de slag gaan. Maar waarom moeten de hardwerkende belastingbetalende Helmonders daarvoor betalen als er al vijf andere mediakanalen zijn? Een zesde schijnt overigens opkomst te zijn… En als er dan toch geld genoeg bij de gemeente is voor dergelijke zaken, verdeel het dan met een sleutel over allemaal, zoals C. de Vries schrijft. En dan tel ik niet eens sommige Facebook-groepen van Helmonders die het ook niet verkeerd doen. Ik denk onder ander aan Je bent Helmonder als…
Na uitstel vanwege het coronavirus gaat het college na de zomervakantie beslissen of ze doorgaan met subsidiëring van het duo OH-DIOW. Hopelijk nemen ze de juiste beslissing en let de raad een beetje op. Want hun beslissing zal een jaartje later heel goed kunnen leiden tot een mediapartij minder in Helmond. Is dat erg? Indien er daarmee Helmonders op straat komen te staan: JA!