Verhoogde hoeveelheden PFAS in volkstuin
Gewassen van volkstuinencomplex ‘Volkstuin Delta’ in Brouwhuis bevatten meer PFAS dan gewassen uit volkstuincomplexen die verder van een PFAS-bron liggen. Toch kunnen moestuinhouders van Volkstuin Delta hun zelf geteelde groenten en fruit blijven eten. Dat blijkt uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) RIVM die vanmiddag bekend werden gemaakt. “Wel is het beter om niet elke dag uit de moestuin te eten”, aldus het RIVM.
PFAS zitten ook in andere voedselproducten en drinkwater. Het RIVM berekende eerder al dat mensen in Nederland daardoor meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde.
Het RIVM heeft nu berekend hoeveel PFAS mensen binnen kunnen krijgen als zij elke dag eten uit hun eigen moestuin op Volkstuin Delta. Deze hoeveelheid is vergeleken met de gezondheidskundige grenswaarde voor deze stoffen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft deze bepaald. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS die moestuinhouders binnen kunnen krijgen uit de zelf geteelde gewassen onder deze gezondheidskundige grenswaarde blijft.
Er zitten meer PFAS in de gewassen uit de volkstuin aan de Griftstraat in Brouwhuis dan in gewassen uit 2 andere volkstuinencomplexen en meer dan in voedselproducten uit de winkel. Dat komt omdat Volkstuin Delta vlakbij het bedrijf Custom Powders ligt dat jarenlang PFAS-houdend teflon heeft verwerkt. Via de bodem en het grondwater kwam daardoor PFAS in de gewassen van de moestuinen terecht.
De hobby-houders van het tuintjescomplex wachtten met smart op de uitslag van dit onderzoek, zo lieten zij eerder weten. De moestuinhouders kunnen minder PFAS binnenkrijgen als ze het eten van hun eigen gewassen afwisselen met groenten en fruit uit een winkel.
In november 2018 werd voor het eerst PFAS in de omgeving van Custom Powders aangetroffen in grond, grondwater, oppervlaktewater en waterbodem. De gemeente heeft er een zeer uitgebreide informatiepagina over op haar website. Daar staan onder meer alle onderzoeksrapporten, RIVM-adviezen en een vraag-en-antwoordlijst.
PFAS zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn. Ze komen van nature niet voor in voedsel of drinkwater. Door emissies uit fabrieken en bijvoorbeeld door het gebruik in brandblusmiddelen zijn de stoffen in voedsel en drinkwater terecht gekomen. Als mensen over langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid.
Omdat PFAS heel langzaam afbreken, blijven ze nog jarenlang in de leefomgeving aanwezig. Daarom werkt de overheid er aan om het contact met deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. De EU wil productie, het gebruik en de verkoop van PFAS aan banden leggen.
In de reacties hieronder staan updates.
14 reacties:
Dat is heel mooi nieuws! Zeker voor mijn opa die erg bezorgdheid was en bijna niet meer naar zijn volkstuin durfde.
En hoe zit het dan voor mensen die groente in hun eigen tuin verbouwen, in de buurt van deze volstuin?
Probeer ik gezonder biologischer en goedkoper te eten, krijg ik dit. Zo blijven mensen op kosten gejaagd worden, en word ongezond eten niet bevorderd. Want groente uit de supermarkt is bespoten en vaak uit buitenland.
Kun je nog wel naar mc Donalds want ligt vlakbij de Griftstraat
Update 1:
Volkstuinencomplex Sluisdijk moet vanwege PFAS gesaneerd worden
Na het goede nieuws voor de hobby-tuinders van de Delta Volkstuin gisteren (zie bovenaan), blijkt de situatie bij het volkstuinencomplex aan de Sluisdijk op het industrieterrein totaal anders als gevolg van een te veel aan PFAS. Dit moestuincomplex ligt nog dichter bij het bedrijfsterrein van Custom Powders en moet gesaneerd worden.
Uit de risicobeoordeling blijkt dat de gezondheidskundige grenswaarde voor de inname van PFAS uit de moestuingewassen met een factor 4 tot 8 wordt overschreden. Dit betekent dat niet kan worden uitgesloten dat iemand die jarenlang elke dag uit deze moestuin eet gezondheidseffecten gaat ondervinden. Daarom raadt het RIVM nu (net als de gemeente vorig jaar juni ook al deed) af om nog groenten en fruit uit de tuinen van de Sluisdijk te eten. Deze hobby-tuinders kunnen al zeer lang zijn blootgesteld aan PFAS omdat de uitstoot daarvan naar de lucht in 1998 al is begonnen.
Zojuist laat B&W weten daarom van plan te zijn om de bodem van de volkstuinen aan de Sluisdijk te saneren. De gemeenteraadsleden werden geïnformeerd via deze RaadsInformatieBrief (pdf).
Volgens de kersverse wethouder Arno Bonte laten de onderzoeksresultaten de gemeente geen andere keus dan over te gaan tot sanering van de grond. “Wij willen geen risico’s nemen met de gezondheid van onze inwoners. Daarom hebben we het principebesluit genomen om de moestuinen aan de Sluisdijk te voorzien van een laag schone grond waarop weer veilig groente en fruit verbouwd kan worden. Ik realiseer me dat dat een ingrijpende maatregel is voor de tuinders, daarom ga ik de komende weken met ze in gesprek alvorens we een definitief besluit nemen”.
Het telen van gewassen op het complex van de Stichting 1e Helmondse Volkstuinen Complex op de Sluisdijk moet worden gestaakt. Of de bodem door natuurlijke processen vanzelf schoon genoeg wordt is niet zeker en dat uitzoeken gaat jaren duren volgens B&W. “Daar kan de gemeente de tuinders niet op laten wachten. Een bodemsanering is de snelste en zekerste manier om de voedselveiligheid te borgen en de tuinen weer in gebruik te kunnen nemen. Een bodemsanering is de snelste en zekerste manier om de voedselveiligheid te borgen en de tuinen weer in gebruik te kunnen nemen.”
@De weblog van Helmond op woensdag 22 juni 2022 om 18:57:
Wat erg! 😡😡😡 Saneren is natuurlijk balen maar wat erg als je al sinds 1998 daarvan eet. Benieuwd of er onderzoek naar die mensen zijn gezondheidstoestand komt.
Niet verrassend. Ik waarschuwde hier vorig jaar voor via onderstaande column nadat wethouder Maas de situatie bagatelliseerde:
https://www.deweblogvanhelmond.nl/amp/onze_helmondse_politici/rieter-pfas-situatie-is-wel-reden-tot-paniek/
Nalatigheid van de wethouder, evenals het niet volgen van de richtlijnen bij Custom Powders heeft ervoor gezorgd dat honderden Helmonders PFAS in hoge doseringen binnen hebben gekregen. Jarenlang. Onder andere prostaatkanker, tumorengroei en vele andere bijwerkingen staan op het lijstje.
Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.
Die willen ze gewoon op doeken laat je eigen nu toch niet weer voor de gek houden
@Hans van Hoof op donderdag 23 juni 2022 om 07:43:
Het RIVM adviseert: Ga niet elke dag de producten consumeren die je haalt in de moestuin.
RIVM deelt mee: PFAS zitten ook in andere voedselproducten en zelfs in drinkwater.
Algemeen advies: Drink dagelijks tenminste 8 glazen water……
Ik lees telkens andere adviezen en verhalen.
Pfas schijnt al overal in te zitten, dus heeft men een bepaalde hoeveelheid als veilig bestempeld, maar daar gaan we dus soms overheen… En hier dus met factor 4 tot 8..
Naast het oplossen van dit vervuilende Pfas is het de vraag hoe ernstig langdurig te hoge waarden consumeren is. Het is als afraden om teveel cola te drinken. Aan alles zit een grens.
Zou de vervuiler, dat vieze bedrijf dat continu allerlei regels overtrad, niet eens aansprakelijk gesteld moeten worden. Bv namens de burgers, door de gemeente
Eens met André. Ik krijg er een beetje ‘Den Ouden’-smaak van in mijn mond. Brouwhuis moet veel te veel geduld hebben met dit soort toestanden. Ongelofelijk dat er jarenlang om de veroorzakende bedrijven heen geluld wordt. Zij weten dat ze jarenlang alle regels kunnen overtreden, zonder dat er een haan naar kraait. Foute boel, dat Pfas.
Update 2:
Bodemsanering 1e Helmondse Volkstuinen Complex: 13 februari tot 1 april
“Wij starten op 13 februari met de eerste fysieke werkzaamheden op het volkstuinencomplex. Het complex gaat dan op slot en we beginnen met het verwijderen van opstallen, verhardingen en
beplanting. Tuinieren kan pas weer nadat de sanering is afgerond.” Dat en een uitgebreide toelichting staat in deze RaadsInformatieBrief (pdf) van B&W.
Het besluit tot deze bodemsanering vorig jaar juli (zie update 1) wordt daarmee concreet voor alle betrokken partijen waarmee de gemeente heeft overlegd. Dat zijn de tuinders en het bestuur van de Stichting 1ste Helmondse Volkstuinencomplex, Waterschap Aa en Maas, Tennet en de eigenaren en gebruikers van de aangrenzende bedrijfsterreinen.
@De weblog van Helmond op vrijdag 27 januari 2023 om 00:51:
👍 Genoeg overlegd gehad, tegenstanders zijn er altijd, wat moet gebeuren, moet gebeuren.
Hebben jullie er wel bij stil gestaan dat er gewoon vergunning zijn afgegeven in het verleden om deze stoffen uit te stoten? Toen was nog niet bekend wat de impact zou zijn van deze stoffen.
Nu bekend is hoe schadelijk de stoffen zijn worden de bedrijven aan de schandpaal genageld maar we moeten ook kijken naar de instanties/personen die deze vergunningen hebben afgegeven. Daar wordt nergens over gesproken.