Waarop stemmen de lokalen op 9 juni?
Helmond (en de rest van Nederland) gaat woensdag 9 juni stemmen om de leden van de Tweede Kamer te kiezen. Hopelijk gaan er meer Helmonders stemmen dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst in Helmond is zoals bekend altijd flink lager dan in de rest van het land.
Een groep Helmonders waarvan je mag verwachten dat die zeker gaat stemmen, zijn de Helmondse gemeenteraadsraadsleden. Deze volksvertegenwoordigers zullen de weg naar 1 van de 36 stemlokalen in Helmond wel weten te vinden. Van driekwart van de raadsleden kun je wel raden op welke partij zij gaan stemmen. Zij zijn lid van een landelijke partij en je mag toch aannemen dat zij zich daarbij thuis voelen.
Maar hoe zit dat bij de lokalen, de overige 10 gemeenteraadsleden die behoren tot een lokale partij? Mensen die zich juist afgescheiden hebben van een landelijke partij en/of hun eigen partij hebben opgericht. Naar wie gaat hun voorkeur uit? Wij hebben hen dat allemaal op de man of vrouw af gevraagd. En we moeten zeggen: in deze tijd van openheid, discussie en stemverklaringen, dragen zij allen het stemgeheim nog hoog in het vaandel. Onze columnist Michael Rieter (Helder Helmond) beet daarbij de spits af: "Of ik ga stemmen en op wíé ik dan ga stemmen, weet alleen ík." Partijgenote Henriëtte Verouden-Berens zei iets soortgelijks: "Ik hecht veel waarde aan het stemgeheim, dus houd ik mijn stemgedrag voor mijzelf."
En daarmee bleek de trend wel gezet. Met een paar uitzonderingen. Henk Bekkers (SDOH) liet ons weten: "Bij diverse stemwijzers kwam ik terecht bij de PVV of de PvdD. Je begrijpt dat ik dáár niet op ga stemmen. Ik ben een zwevende rode rakker, zeg maar links van het midden. Maar het zal zeker geen PvdA worden," zegt de man die ooit bij die partij opstapte. Een soortgelijk tipje van de sluier wilde Theo van Mullekom (Helmond Aktief en ook weblogcolumnist) wel oplichten: "Ik ga in ieder geval stemmen op 'n man die de boel in Den Haag eens flink opschudt." Een naam wilde hij daarbij niet noemen. Sacha van Lierop (Helder Helmond) ging een ietsje verder: "Ik stem op een partij die hier in Helmond in de raad zit." Harrie van Dijk (SDOH) is er nog niet helemaal uit. "Ik vind het ontzettend moeilijk. Nu ook weer met die debatten op tv. Het is allemaal erg veel buitenkant en weinig inhoud wat ik hoor en zie."
De meest uitvoerige toelichting ontvingen wij van Berry Smits (Helmondse Belangen). Zijn voorkeur gaat uit naar lokale mensen die op een verkiesbare plaats staan. Een Pieter van Geel, Ruud van Heugten of Toine Manders. "Ik zie echter bij deze verkiezingen géén lokalen op een verkiesbare plaats staan! Jammer maar helaas." Smits bedoelt dit vooral als een oproep aan alle partijen om weer goede lokale kandidaten naar Den Haag te sturen c.q. te kandideren. Wat stemt Smits dan wel? "Stemwijzer en stemkompas sturen me naar de Christen Unie en PvdA! Lijkt me niet hetgeen ik in het stemhokje ga inkleuren. Ik behoor nog tot de zwevende kiezer die waarschijnlijk wel zal terugvallen op oude christelijke waarden."
Tot zo ver deze groep kiezers die maar 1 advies heeft: ga stemmen! Met Berry Smits wensen we hen net als alle kiezers in Helmond veel wijsheid met de stemkeuze. Tot een andere speciale groep stemmers behoor jij als weblogbezoeker. Beroep jij je ook op het stemgeheim of geef je hier een stemverklaring?
17 reacties:
Natuurlijk is het te begrijpen dat deze mensen niet open en bloot laten weten waar ze op stemmen. Ik heb een vermoeden dat ze het met geen van de landelijke partijen eens zijn en juist daarom hun eigen partij hebben opgericht. Denk dat veel mensen idd zweven tussen een paar partijen.
De stemwijzer en ook de debatten boeien mij niet zo heel veel(alhoewel de debatten soms wel leuk zijn om te zien). De debatten worden vaak op de man gespeeld, en het ene verwijt na het andere word er naar de kop gegooit. Niet altijd om hun eigen standpunten naar voren te laten komen, maar vaak om te zorgen dat de tegenpartij slecht overkomt en mensen voor een andere partij kiezen. Tja vermoedelijk politiek, maar ik denk dat veel mensen soms niet meer weten hoe het in elkaar zit.
De stemwijzer is een goed iets, maar persoonlijk kijk ik toch liever de standpunten van een partij na zodat ik alles weet van deze partij voordat ik er op ga stemmen(zo goed als dat kan)
Hoe dan ook, ik dat door alle aandacht op het kiezen veel mensen de moeite nemen om te gaan stemmen.
Ik vind het leuk om dan toch weer te zien dat meer en meer mensen interesse krijgen in politiek. Dus hopenlijk komen we ver boven het normale gemiddelde uit volgende week.
Jammer dat de meeste lokale raadsleden niet willen zeggen op wie ze stemmen. Overal in Helmond een mening over, maar landelijk durven ze niets te zeggen. Mijn indruk is dat er een aantal op de PVV stemmen. Die partij is niet echt salonfähig en dat kun je daarom dus maar beter achter de gordijnen houden.
Het is prettig om van jezelf te weten waar je politieke oriëntatie ligt. Dat scheelt wat gezweef, én je hoeft niet te koersen op onverkwikkelijke ‘debatten’, en al te opgewonden journalistiek.
De debatten moeten verschillende belangen dienen, en met stip op nummer 1 staat het kijkcijferbelang. En daarna volgen er vermoedelijk nog wat politieke, partij- en persoonlijke belangen. Maar dat het belang van de kiezer én van de politiek met niet-inhoudelijke, moddergooiende debatten is gediend, durf ik wel hardop te betwijfelen. C’est le ton qui fait la musique, en wat je hoort in de strijd om de kiezer, is alleen maar ’ton’, die bovendien nog schril en schel klinkt.
En zo verliest eigenlijk iedereen, behalve de media.
Misschien zou de kiezer zichzelf én mogelijk ook de politiek een dienst bewijzen door “zichzelf te kennen”. Zichzelf kennen houdt in dat je niet snel zweeft, en niet hoeft te worden gelokt of vermaakt met een onwaardig vertoon van politieke handigheden, en dat je niet machteloos hoeft toe te kijken hoe politici al hun energie richten op het te slim af zijn van hun tegenstander. Energie die ze werkelijk wel ergens anders voor zouden kunnen gebruiken. Energie die ze zelf misschien ook wel voor andere dingen zouden wíllen gebruiken, zoals inhoudelijk politiek bezig zijn, een koers formuleren, besturen, wetten maken.
Ze zitten natuurlijk niet voor niks in een lokale partij.
Misschien dat de Stemwijzer van de gemeenteraadsverkiezingen een beeld geeft. Ik heb die zojuist vier keer ingevuld volgens de mening van de vier lokale partijen, en vind dan de volgende landelijke partijen als dichtsbijzijnde:
Helder Helmond: PvdA
Helmond Aktief: SP
SDOH: VVD
Helmondse Belangen: VVD
Hierbij natuurlijk wel opgemerkt dat ChristenUnie, PvdD en PVV in Helmond niet meededen.
Ikzelf zal overigens stemmen op de enige kandidaat die in Helmond woont: Paul Smeulders (GroenLinks, nr. 22). Jammer dat Berry Smits zo pessimistisch is te denken dat GroenLinks minder dan 22 zetels gaat halen.
… en SGP natuurlijk niet te vergeten, die deden ook niet mee in Helmond.
@Rudi van der Made
Mooi gedaan, nu weet ik tenminste een beetje hoe ik de lokale partij in Helmond moet inschatten. Blijft toch lastig vind ik.
Ik stem links maar weet nog niet op wie, misschien strategisch op de PvdA.
@Jan,
Om de PvdA sociaal te houden moet je toch echt op de SP stemmen. Maar dat wist je natuurlijk al lang.
Zonder een grote SP heeft de PvdA nogal eens de neiging om van het linkse pad af te gaan.
Overigens vind ik het interessanter waarop de kiezers van de lokale partijen op 9 juni gaan stemmen. Dat zijn er immers veel meer dan die paar lokale politici.
in ieder geval geen pvv, de partij kan alleen maar roepen maar zelf nik beters doen
"Van driekwart van de raadsleden kun je wel raden op welke partij zij gaan stemmen. Zij zijn lid van een landelijke partij en je mag toch aannemen dat zij zich daarbij thuis voelen."
zo schreven we in de bovenstaande logtekst.
Bij het CDA-gemeenteraadslid Angelique Raaijmakers-van de Pol troffen wij afgelopen dagen linksboven op haar weblog echter 2 opvallende advertentiebanners aan:
Ha Weblog,
Jullie hebben goed opgelet 🙂 Nog 2 dagen te gaan en dan zullen het wel weer andere advertentie-banners worden.
Ik ben heel erg benieuwd wat het 9 juni a.s. gaat worden.Welke richting gaat ons land in, wat staat ons te wachten, hoe ziet onze toekomst eruit? Ik heb me dat nog nooit zo afgevraagd als nu….
Rare tijden, rare verkiezingen en naar ik hoop geen rare verkiezingsuitslag!
groet,
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol
@Angelique:
Wel sterk dat juist de advertenties van andere partijen op jouw website komen. Maar ach, die partijen zijn maar kleintjes tov het CDA en kunnen de steun dus goed gebruiken.
@ Jan,
Ja dat is waar 🙂
groet,
Angelique
We zijn in ieder geval waarschijnlijk gelukkig na 8 jaar! van Balkenende af.
Het ziet ernaar uit dat we eindelijk weer eens een liberale premier gaan krijgen. Dat wordt het eerste sinds het kabinet van Pieter Cort van der Linden (1913-1918). Ik hoop dat het zo uitkomt dat we op korte termijn Paars 3 mogen verwelkomen.
Mark Rutte als premier, Job Cohen op binnenlandse zaken, Pechtold buitenlandse zaken, Charlie Aptroot op financiën. Dan kunnen we het begrotingstekort(6,6%) en staatsschuld(365 miljard euro) eens echt gaan aanpakken. Elke bewoner van NL heeft een schuld van 22.000 euro. Elke minuut komt er 550 euro bij de staatsschuld dus wacht niet langer en stem op een partij die dit aanpakt. Ik woon al 44 jaar in NL maar mag helaas niet stemmen landelijk (engelsman) Dus als je het nog steeds niet weet doe mij een plezier en stem namens mij op de VVD. Dan komt het voor ons allebei dik vboor mekaar. Bedankt
@Roy,
Jij wil, na 9 juni, zeker weer snel naar de stembus. Of denk je dat D66 zich deze keer weer voor de gek laat houden?
Rechts is zo slecht nog nie ………..vor ons hellemond !