Helmond schrijft geschiedenis in een doosje
Vorig jaar schreef Tania Heimans geschiedenis met de Helmonders. Als stadsschrijver organiseerde ze workshops en vroeg haar stadgenoten persoonlijke herinneringen aan Helmond op te tekenen. Een selectie van deze verhalen wordt nu opgenomen in een verhalendoosje dat alle deelnemers aan het project gratis kunnen ontvangen. Daarnaast zal er een verhalenbundel verschijnen. Zondag 19 november om 15.00 uur is de feestelijke presentatie bij de bieb, die de publicaties samen met familiebedrijf Lavans mogelijk heeft gemaakt. Alle deelnemers aan dit verhalenproject zijn inmiddels persoonlijk uitgenodigd om dan als eregast aanwezig te zijn.
Iedereen is die middag welkom om het verleden van Helmond via de inwoners te ontdekken. Want waarom was het wachten op de trein ooit zo erotiserend? Hoe wisten Willy en René van de Kerkhof het in d’n Oliemeulen zo ver te schoppen? Wie was die valse Maria in de Lambertuskerk? Waarom was een vijfjarige het meisje van de biefstuk? Hoe smaakte een stukske kat? En waar kon je heimelijk verboden boeken lenen? Het verhalendoosje zal het allemaal onthullen. Over haar bijzondere ontdekkingen en ontmoetingen verhaalde de stadsschrijver in 2016 al 8 maal op de weblog.
Nu Tania Heimans geen stadsschrijver meer is, hoopt ze dat deze publicatie nog meer inwoners zal inspireren om ook te gaan schrijven en de bijzondere geschiedenis van Helmond levend te houden.
In de reacties hieronder staat een update.
9 reacties:
Is schrijfster Tania Heimans nu al vergeten als Stadsschrijver? Niemand die even reageert. Zoals zo dikwijls: typisch Helmonds desinteresse!
Duim omhoog Tania, want het komt er toch nog van! Bedankt voor jouw inzet!
Echte Helmondse geschiedenis en dat in een doosje en verhalenbundel.
Van mij mag ze weer terug komen als vaste stadsschrijver…iemand die hier woont en veel goeds gedaan heeft……dat vind ik persoonlijk.
@Jolanda op woensdag 8 november 2017 om 14:18:
Helemaal met je eens Jolanda. Het ging vroeger uit van het geschreven woord (stadsdichter of zo) en dat had zo moeten blijven.
Geen fratsen en “kunstenmakers”!
Tania heeft inderdaad in één jaar meer bereikt dan al die andere “subsidiejagers” die zich als wolven (kunstenaars) in schaapskleren hebben gedragen.
Beloon haar met een vaste aanstelling of geef haar minimaal een podium, want haar schrijfkunst was oprecht en verhelderend.
Hoe bewaar je de herinneringen van je stadgenoten in honderden doosjes? Met hulp van vele geweldige vrijwilligers. Zo doen wij dat in Helmond aldus Tania Heimans:
Lijkt me allemaal best aardig. Ben er zondag 19 november in ieder geval bi (normaal gesproken)j, omdat ik ook aan “het verhalen-gedoe” heb meegewerkt!
Update:
Vanmiddag presenteerde Tania Heimans het verhalendoosje in de bibliotheek.
Medewerkers van de bieb maakte de onderstaande foto’s.
Het was een prachtige middag met hele mooie mensen en hun verhalen uit dat doosje. Inmiddels het doosje in mijn bezit denk ik terug aan deze middag met deze prachtige verhalen en personen achter deze verhalen Chapeau.
@Jolanda op zondag 19 november 2017 om 23:07:
Het was een aardige middag in de bibliotheek, inderdaad.
In het boekje (en doosje, beiden in mijn bezit als “leverancier” van een verhaaltje) staan leuke verhaaltjes, herinneringen – vooral van ouderen.
De mensen van de bibliotheek en uiteraard ook Lavans: bedankt voor jullie sponsoring en inzet en ook een vette pluim voor Tania.
Vooral het doosje was een leuke verrassing met al die verschillende verhaaltjes op papier! In allerlei vormen. Grandioos!