Smeulders: Dank voor de 1.516 stemmen!
De verkiezingen zijn inmiddels alweer ruimschoots een week geleden, tijd om de uitslag te beschouwen en de gevolgen van de verkiezingen te bespreken. Maar allereerst wil ik beginnen met het bedanken van de 1.516 Helmonders die op me hebben gestemd en de 2.108 Helmonders die op de PvdA stemden!
De verkiezingsuitslag was voor de PvdA niet best. In Brabant verloren we drie van onze zeven zetels in Provinciale Staten. Dat doet pijn, verliezen is niet leuk. Zeker niet als je het als partij vier jaar lang goed gedaan hebt in de oppositie in Provinciale Staten en je mooie successen hebt geboekt. Het is duidelijk dat dit voor veruit de meeste kiezers vooral Eerste Kamerverkiezingen waren en kiezers voor of tegen het kabinet hebben gestemd. Dat is voor de PvdA nu vervelend, maar ik weet nog goed dat we in 2006 vanwege het feit dat we landelijk in de oppositie zaten de grootste werden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. Kortom, soms heb je geluk en soms niet. Ondanks dat de PvdA het landelijk moeilijk heeft, bleef de harde kern de partij steunen. Daar ben ik heel blij mee!
De PvdA haalde in Helmond 8,25% van de stemmen. Dat is niet veel, maar wel een iets hoger percentage dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. De SP werd net als bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Helmond, vóór VVD, PVV en CDA. Ik gun het de SP, want ik zie altijd liever een linkse partij als grootste, dan een rechtse. Of het verdiend is dat de SP zo’n goede uitslag heeft geboekt is de vraag. De SP heeft vier jaar lang een provinciebestuur gevormd met de rechtse partijen VVD en CDA. Daarbij hebben ze niet goed onderhandeld vier jaar geleden en veel ingeleverd (o.a. de Ruit, waar de SP tegen was); veel fractieleden van de SP waren ongelukkig in deze coalitie. Maar goed, het is duidelijk dat de landelijke campagne van de SP (“Reken af”) zijn vruchten heeft afgeworpen. Helaas ben ik wel de enige Helmonder die tot Statenlid is verkozen. Het is opmerkelijk dat de vijfde stad van Brabant maar één van de 55 Statenleden levert.
De opkomst in Helmond was met 39,26% treurig. De gemiddelde opkomst in de hele provincie was 43,6%. Vier jaar geleden was de opkomst in Helmond 45,92% en in 2007 was dit 36,17%. De opkomst in Helmond was dus nog wel beter dan in 2007, maar van de 100 stemgerechtigde Helmonders kwamen er dus maar 39 opdagen. Eerlijk gezegd geeft het een machteloos gevoel. We doen als provincie en provinciale politiek onze uiterste best om de kiezer te bereiken, maar het resultaat is beperkt. Nu is het niet onlogisch dat mensen minder binding met de provincie als bestuursniveau hebben, want je komt als gemiddelde Brabanders maar weinig met de provincie in aanraking. Toch is het vreemd dat veel mensen zich wel Brabander voelen, maar er maar weinig komen stemmen.
De VVD is ondanks een verlies van twee zetels nipt de grootste partij van Brabant gebleven. Het CDA kwam ondanks het verlies van één zetel dicht in de buurt, maar kwam uiteindelijk 1.777 stemmen tekort. De SP is derde geworden, maar won wel een zetel. De PVV verloor een zetel, terwijl D66 met twee zetels winst (van vijf naar zeven) de grote winnaar was. De uitslag van de verkiezingen is historisch te noemen. Voor het eerst in de Brabantse geschiedenis is er geen rechtse meerderheid meer in Provinciale Staten. Dat doet een linkse jongen als mij goed, maar wil niet zeggen dat er geen overwegend rechts provinciebestuur zal komen. De huidige coalitie van VVD, CDA en SP heeft namelijk een nipte meerderheid van 28 zetels behaald. De coalitie kan dus door, maar dat is wel link. Als er een Statenlid van VVD, CDA en SP ziek is of niet aanwezig kan zijn dan heeft de coalitie direct geen meerderheid meer tijdens stemmingen. Het lijkt dus verstandiger om een bredere coalitie te vormen. Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe de coalitievorming zal aflopen. Volgende week gaat de informateur die door de VVD is aangesteld (Gerrit-Jan Swinkels) met alle partijen in gesprek. Ik ga ook koffie met hem drinken en ben benieuwd.
Stijn Smeulders
Lijsttrekker PvdA Brabant
2 reacties:
Voor ChristenUnie-SGP was deze verkiezing de beste ooit. Met 2 procent een volle zetel gehaald. Ook in Helmond deed onze partij het beter dan ooit tevoren: van 0,7 naar 1,5 %, dat is 375 Helmondse stemmers. Misschien is er voor ons een mooie gedoogrol weggelegd! De laatste restzetel ging naar Lokaal Brabant. GroenLinks bleef gelijk met 3 zetels. Voor de volledigheid!
@Stijn Smeulders,
Graag gedaan! Inderdaad niet op jullie gestemd. Die 4 zetels die jullie nog hebben, zijn er 4 te veel. De kiezers en me, myself and I, willen blijkbaar niet nog meer nivelleren, niet nog meer OZB betalen, niet nog meer wegkijken.
Deze verkiezingen waren het voorbeeld dat het landelijk gevoerde partijbeleid, doorslaat naar regionaal niveau wat de kiezer oppikt van de campagne. Maakt niet uit wat de inhoud van het provinciaal programma dan ook moge zijn! (kijk maar naar de PVV; het provinciaal programma van deze partij, is een wirwar van algemeenheden en vage beleidsbeginnetjes. Maar ze krijgen wel een procent of 13 van alle stemmen in Brabant)
Gelukkig had je een prima campagne-hulp, rechtstreeks overgelopen van D666 (de partij waar nu je voormalige achterban stevig wordt omarmd door Peggold):
namelijk @Leny https://www.deweblogvanhelmond.nl/brabant-best-belangrijk/twee-keer-stemmen-drie-verkiezingen/ 🙂
Ps: Voor nu genoeg gekheid op een stokske: De OZB verhogen was een pvda-voorstel afgelopen week om de herziening belastingstelsel te financieren. Ik neem aan dat je toch wel even aan de partijbonzen hebt gemeld dat Hellemond de OZB dit jaar al 15% heeft verhoogd? Of staat pvda-Hellemond volledig achter spekman en samsam? (ik denk dat didi en spekman namelijk nog steeds uitgaan van de landelijke afspraak van maximaal 3% verhoging die geldt voor dit jaar).