De Vries: gelijke kansen voor alle Helmonders
Wist u dat mensen in sommige wijken in Helmond zeven jaar korter leven dan in andere wijken? Het verschil in het aantal jaren dat mensen in goede gezondheid leven is zelfs nog groter. Zeven jaar! Laat dat getal even tot u doordringen. Het maakt dus echt uit waar je wieg staat. Of je geboren wordt in Brandevoort of Dierdonk of in Helmond Oost of de Binnenstad. Ik vind dat onacceptabel en ik zie het als mijn belangrijkste opgave om hier iets aan te doen. Alle Helmonders verdienen in mijn ogen gelijke kansen.
Natuurlijk weet ik ook wel dat we dit probleem niet in een paar jaar oplossen. Het is immers een veelkoppig monster. Het gaat over zaken als wonen, werk, opleiding, inkomen, gezondheid, armoede, schulden, veiligheid, enzovoorts. En die hangen ook nog allemaal met elkaar samen. Maar het feit dat het ingewikkeld is ontslaat ons niet van de plicht om te zoeken naar mogelijkheden om er iets aan te doen.
De laatste tijd is er gelukkig meer aandacht voor wat ook wel wordt genoemd de ‘sociale tweedeling’. We zien die sociale tweedeling toenemen, ook in Helmond. Corona maakt het probleem alleen nog maar groter doordat veel mensen hun inkomsten drastisch zien teruglopen.
Grote vraag is hoe we dat veelkoppige monster kunnen aanpakken. In elk geval met goede sociale voorzieningen voor mensen die dat nodig hebben. Denk aan Super Sociaal waar mensen met een kleine beurs tegen een gereduceerd tarief gezond voedsel kunnen kopen. Via Stichting Leergeld zorgen we dat kinderen uit gezinnen waar dat niet vanzelfsprekend is toch kunnen sporten, muziekles kunnen volgen en mee kunnen met schoolreisjes.
Maar dat is niet genoeg. Er is meer nodig en dat moeten we gezamenlijk doen. Dit is niet iets van ‘de gemeente’. Eind februari organiseren we daarom samen met het Elkerliek Ziekenhuis, VNO-NCW en Senzer een conferentie met een groot aantal partijen. Denk aan woningbouwcorporaties, zorginstellingen, werkgevers, vrijwilligersorganisaties en vele anderen. Doel: te komen tot een concreet actieplan. Wat kan ieder van ons morgen doen om die sociale tweedeling tegen te gaan? Welke stappen gaan we daar de komende tijd in zetten? Ik hoop en verwacht dat daar mooie en bruikbare ideeën uit komen die we in de komende maanden en jaren kunnen uitvoeren. Zodat we een begin kunnen maken met het geven van gelijke kansen aan alle Helmonders. Waar hun wieg ook heeft gestaan.
Erik de Vries,
Wethouder sociale zaken en armoedebestrijding
16 reacties:
Tja, de een haalt de schaatsen uit het vet en de ander een mandje frikadellen.
Who wants to live forever? Maken die statistische 7 jaar extra je leven gelukkiger? Moet je dan een probleem oplossen? Er is geen probleem.
Gaan we weer. Allemaal goedbedoelde praatjes voor de bühne .
Waar je wieg staat kan niemand kiezen.
Het verschil ontstaat dan ook niet zozeer uit waar je wieg staat,maar in langdurig gedrag en gewoonte.
Dat past ook bij de sociale omstandigheden.
Maar hoezo ziet iemand hier een taak van “de overheid”in. Zorg gewoon voor (keuze) vrijheid.
Knap dat ze dit nu al weten, veel wijken bestaan nog helemaal niet zo lang, ik neem aan dat dit onderzoek is gedaan vanaf een bepaald geboorte jaar, dus Brandevoort lijkt me sowieso geen goede referentie, en Brouwhuis, Dierdonk en Rijpelberg, tja.
Ik denk dat die 7 jaar voornamelijk zit in het bourgondisch leven, simpele mensen die het leven simpel nemen en die denken “mijn tijd komt toch wel”, misschien willen ze die 7 jaar niet eens, en wie kan het ze kwalijk nemen….
Het is een complex vraagstuk. Basis blijft; minder inkomen minder succes in het leven. Meer risico’s , goedkoper voedsel, slecht vooruit kunnen plannen,
Het ligt dus nooit aan de plek waar je wieg staat, al is dat overdrachtelijk bedoeld.
Eigenlijk stelt men dit;
Wie voor een dubbeltje geboren wordt……..
Een dooddoener dus, want er zullen WEINIG landen zijn die zoveel kansen en herkansen bieden aan mensen met een mindere start.
Dat ook op gemeentelijk niveau hiervoor aandacht moet zijn is evident, al horen we alleen in aanloop van verkiezingen vaak deze dooddoeners; meer gled meer hulp, minder criminelen.
De vrijheid om te leven zoals je wenst, is ook de vrijheid om te sterven.
Het is verschrikkelijk inefficient om als overheid iets te willen sturen in deze complexiteit.
Beter stellen we bv vast dat Helmond de afgelopen jaren genoeg nieuwkomers gehuisvest heeft om de komende jaren met 0 toe te kunnen. Dan kunnen bestaande Helmonders ook de zorg en de eigen leefruimte krijgen die hen gelukkig kan maken, ongeacht afkomst.
Beste wethouder De Vries,
Dit initiatief is mooi. Dat een groot aantal (markt)partijen + de werknemersorganisatie hieraan deelneemt is nog mooier. Wil dit initiatief tot concrete plannen komen die gedragen worden door de Helmonders (en daarmee het gewenste succes wordt behaald) is het verstandig ook de inbreng van individuele mensen mee te nemen. Uit uw verhaal is mij niet duidelijk geworden op welke manier hierin wordt voorzien. Kunt u dat uitleggen?
Veel dank en hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
Goede reacties van iedereen. Hopelijk worden die ook gelezen door de wethouder.
Als je in Brandevoort woont dicht tegen de elektriciteitsmasten dan leef je idd een stuk korter.
@Henk op vrijdag 12 februari 2021 om 18:35:
En in een VINEX wijk
@Hanneke Hegeman op 12 februari om 13.10 uur, het is zeker belangrijk om ook individuele mensen te betrekken en dat gebeurt ook. Aan de conferentie doet een aantal ervaringsdeskundigen mee. Mensen die weten hoe het is om bijvoorbeeld in armoede te leven of schulden te hebben. Ik vind dat heel waardevol omdat zij als geen ander kunnen aangeven of ideeën die tijdens de conferentie aangedragen worden ook realistisch en uitvoerbaar zijn.
@Erik+de+Vries op zondag 14 februari 2021 om 21:48:
Dag wethouder De Vries,
Dank u wel voor uw antwoord. Het is fijn dat er niet over maar ook met de doelgroep wordt gesproken! Het zou mooi zijn als niet alleen een geselecteerde groep Helmonders participeert in de conferentie, maar dat alle inwoners die dit willen, het evenement digitaal kunnen bijwonen. Dat is dan een vorm van passieve participatie die toch voor een groot rendement kan zorgen. Kunt u daarin voorzien? Het zou ook mooi zijn als de agenda met daarbij vernoemd de sprekers vooraf wordt gepubliceerd. De technieken zijn er. Als ik u een advies mag geven: maak er gebruik van zodat dit initiatief breed de aandacht krijgt die het verdient.
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
@Hanneke Hegeman op 15 februari om 9.55 uur
Ik begrijp je vraag. Tijdens de conferentie zelf kan dat helaas niet. Die organiseren we samen met het Elkerliek Ziekehuis, VNO-NCW en Senzer en werkt met een wetenschappelijk bewezen aanpak waarbij deskundigen rond een bepaald thema bij elkaar worden gebracht. Na afloop van de conferentie, als de ideeën verder worden uitgewerkt, is het uiteraard wel mogelijk om meer mensen te betrekken. En, zoals ik hierboven al aangaf, de ervaringsdeskundigen doen wel mee met de conferentie. Die zie ik als belangrijke vertegenwoordigers van de Helmonders die in het dagelijks leven te maken hebben met sociale tweedeling.
bewezen wetenschappelijke aanpak
@Erik+de+Vries op maandag 15 februari 2021 om 12:01:
Dag wethouder,
Opnieuw dank! Jammer dat de mogelijkheid niet bestaat de sessie via internet te volgen. Ik begrijp dat u hier niets aan kunt veranderen.
Ik ben een aantal jaren geleden eens naar een zelfde soort conferentie/symposium in Helmond geweest. Dat werd toen georganiseerd door een aantal Helmondse instellingen/fondsen die potjes voor diverse doeleinden beschikbaar hebben. Hun veelgehoorde klacht was dat de Helmonders hen niet weten te vinden en dat de potjes onvoldoende werden gebruikt. Het rare was dat er toen ook over de ‘behoeftigen’ werd gesproken maar dat de doelgroep nauwelijks voor dit symposium was uitgenodigd. Het kwam op mij over dat dit eerder een ‘presentatie voor de bune’ was dan dat er daadwerkelijk iets werd bereikt. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar dat geloof ik niet.
Nu u als wethouder ‘reclame maakt’ voor dit nieuwe initiatief mag ik hopen dat de gemeente Helmond / het college de uitkomsten breed bespreekt met de doelgroep waarvoor het allemaal is bedoeld en hierin ook de visie van de gemeenteraad meeneemt. Op deze manier wordt er duidelijker met de vertegenwoordigers van- en niet over de behoeftigen gesproken.
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
In de presentatie afgelopen keer werd gezegd dat je pas kunt beslissen wanneer je in de situatie zit of hebt gezeten. Dus ook echt weten wat het inhoud. Kunnen we nu ook verwachten dat ervaringsdeskundigen daadwerkelijk in de beleidskeuzes deel gaan nemen. En dus niet alleen vanaf de zijlijn meepraten als toeschouwer. Tot nog toe mogen we als inwoner vaker “meepraten”. Een presentatie over wat er daadwerkelijk mee gedaan word, welk beleid op sommige onderwerpen ook mee word genomen of is veranderd zou eens een leuke inkijk kunnen geven.
Misschien is dit iets voor een burgerforum: een vaste groep ervaringsdeskundigen die met enige regelmaat bij elkaar komen om met elkaar en relevante instanties te praten over de ervaren problemen en mogelijke oplossingen.
Zo’n constatering van een paar jaar geleden dat er wel potjes zijn maar niet voldoende gebruikt worden, hoort opvolging te krijgen. Zijn er destijds plannen gesmeed om hier wat aan te doen, is na enige tijd gekeken wat er in de weerbarstige werkelijkheid van die plannen terecht is gekomen en zijn de plannen daarop bijgesteld? Ik gok van niet, en in dat geval kan een burgerforum de regie naar zich toe halen.
En dan Super Sociaal. Prachtig initiatief, maar het zou niet nodig moeten zijn. Ons land is welvarend genoeg om van gezond voedsel een voor iedereen toegankelijke basisvoorziening te maken, net zoals schoon drinkwater. Waar een wil is, is een weg. Eigenlijk is dit een taak voor de landelijke overheid, maar misschien kan een burgerforum iets bedenken om dit alvast in Helmond waar te maken.
Zo zijn er vast wel meer punten waarop een burgerforum het verschil kan maken.