30reacties

De Vries: Meer maatwerk is noodzaak

Afgelopen zondag zond Nieuwsuur een reportage uit over de Participatiewet. Via deze wet worden onder andere bijstandsuitkeringen verstrekt. In de reportage kwamen een Helmondse mevrouw en haar zoon aan het woord. Nu de zoon 21 jaar is geworden wordt zijn moeder gekort op haar bijstandsuitkering. Dit wordt de kostendelersnorm genoemd. De gedachte is dat je minder kosten maakt als je een woning deelt. Kinderen van 21 jaar worden geacht mee te betalen aan de huishouding. Op zich is dat een redenering die ik kan volgen. Maar wat als zo’n kind niet in staat is om genoeg te verdienen?

Vaak gaat het om kinderen die het op school niet gemakkelijk hebben en voor wie het vinden van werk ook niet vanzelfsprekend is. Tel daarbij op dat er een groot gebrek is aan sociale huurwoningen. Dus al zou een kind het huis uit willen gaan, dan is het vinden van een woning een vrijwel onmogelijke opgave. En zo pakt de kostendelersnorm soms zeer onrechtvaardig uit. Een bijstandsgerechtigde kan er zomaar honderden euro’s per maand op achteruit gaan. Met toenemende armoede als gevolg.

Al sinds de kostendelersnorm werd ingevoerd is er veel kritiek op. Die kritiek deel ik. Dat geldt ook voor onze gemeenteraad. Een paar maanden geleden heeft de raad een motie aangenomen die vraagt om maximaal maatwerk toe te passen. Die motie heb ik van harte ondersteund. Ik zou niets liever willen dan meer ruimte voor maatwerk. Iedere situatie is immers uniek en ik vind dat we altijd naar persoonlijke omstandigheden moeten kunnen kijken. We hebben er niets aan als mensen van de regen in de drup raken en bijvoorbeeld een extra beroep gaan doen op WMO-voorzieningen of andere zorg. Dat kost veel meer geld dan afwijken van de kostendelersnorm. Maar de praktijk is helaas weerbarstiger. Ik ben met handen en voeten gebonden. De huidige wet is keihard. Afwijken van de kostendelersnorm kan alleen in crisissituaties en dan ook nog slechts tijdelijk.

De kritiek op de kostendelersnorm wordt steeds luider. Overal in Nederland zien gemeenten de soms schrijnende gevolgen. Ik ben dan ook blij dat wethouders van alle politieke kleuren er nu bij het Rijk op aandringen om de regeling te versoepelen. Laten we hopen dat hier bij de kabinetsformatie gehoor aan wordt gegeven.

Erik de Vries,
Wethouder sociale zaken en armoedebestrijding