Wethouder Dortmans: ‘Huh? Wat bedoelt u?’
Van de 6 Helmonders is er gemiddeld 1 die deze tekst moeilijk kan lezen. Laaggeletterde mensen kunnen niet goed lezen en schrijven. In heel Nederland is 12% van alle mensen laaggeletterd. In Helmond is dat zelfs 17%. Oftewel werk aan de winkel! Als wethouder zet ik mij in om laaggeletterdheid tegen te gaan. Zo hebben we afgesproken dat alle brieven en e-mails van de gemeente in begrijpelijke taal gestuurd moeten worden. Maar ook in het dagelijks leven is begrijpelijke taal belangrijk. Stel je eens voor dat je in een restaurant de menukaart niet kan lezen? Of je krijgt een brief van je sportvereniging over contributie en je begrijpt niet wat er in de brief staat. Dat is voor niemand prettig.
Vaak schamen mensen zich om te vragen ‘Huh? Wat bedoelt u?’. Terwijl het juist heel normaal moet zijn om die vraag te stellen. Ook is het belangrijk om te vragen of de ander je begrepen heeft. De aanpak van laaggeletterdheid is van ons allemaal. Denk aan een sportvereniging die niet op tijd de contributie heeft ontvangen. In plaats van direct een brief te sturen is het misschien veel beter om eerst te praten met die persoon. Heeft de ontvanger de eerdere brief wel goed begrepen?
Sinds de coronacrisis zijn brieven steeds vaker vervangen door e-mails. Terwijl 3.400 Helmonders geen gebruik maken van internet of niet weten hoe ze met een computer en e-mails moeten werken. Dus ook bij elke mail moeten we ons afvragen of dit de beste manier is om te communiceren.
Van 6 tot en met 12 september is de Week van Lezen en Schrijven. Samen met Stichting Lezen en Schrijven, LEVgroep, ROC Ter AA en Bibliotheek Helmond Peel besteden we veel aandacht aan lezen en schrijven. We organiseren verschillende activiteiten, zoals een high tea in het Taalcafé in de Bibliotheek, open taallessen bij het ROC en een gedichtenwandeling in de stad.
Deze activiteiten zijn hard nodig, want de impact van laaggeletterdheid is groot. Onze missie is dat iedereen in Helmond kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Voor laaggeletterde mensen is dat vaak extra lastig. Zij vinden minder makkelijk een baan. Ook hebben ze meer moeite om grip te houden op hun geldzaken. En het is lastig om informatie te vinden over een gezonde leefstijl. Daarom moeten we de handen ineen slaan op weg naar een begrijpelijke samenleving. Helpt u ook mee?
Cathalijne Dortmans
Wethouder Jeugd, Onderwijs en Gezondheid
11 reacties:
Een goed plan van de wethouder waaraan ik graag mijn steentje bijdraag!
Mag ik dan beginnen met het verzoek aan de gemeentelijke organisatie brieven en beleidsstukken niet in vaktaal, maar in lekentaal te schrijven. Ik behoor gelukkig niet tot de categorie ‘laag geletterd’ maar toch begrijp ik met enige regelmaat niet wat de strekking is van de stukken die in de raad worden besproken. Stukken die geagendeerd zijn en daardoor via internet toegankelijk voor de Helmondse inwoners.
Mag ik dan ook het verzoek hier neerleggen dat de geboden informatie volledig is en afkortingen en verwijzingen naar andere (niet bijgevoegde) stukken wordt vermeden.
Samen met de aanpak van de wethouder, wordt het zo voor iedereen wat gemakkelijker het gemeentelijk beleid te volgen en te begrijpen.
Vast hartelijke dank!
Willen die mensen zelf wel?
@Twanneman op zaterdag 4 september 2021 om 11:19:
Juist gezien, want als ze moeten betalen begrijpen ze het meestal ineens niet
@Twanneman op zaterdag 4 september 2021 om 11:19:
Die mensen menen dat niet zij laag geletterd zijn; hun ‘omgeving’ bestaat uit laag geletterde mensen. Als kattenmepper begin je met een ruime achterstand. Dat haal je niet meer in. Met 17% heb je wel een flinke voorsprong op de achtervolgers……..
Wat Hanneke al zei, alweer.
Verder niet druk maken.
De hoog opgeleide Helmondse ambtenaren moeten zich gaan specialiseren in het gebruik van Jip en Janneke-taal. Dan is ook nog 17% van de Helmondse bevolking bereikbaar. Momenteel is dus zelfs 83% in staat hun taalgebruik te begrijpen. Ik begrijp er niks van. Nog geen 50% van de Helmonders en Helmonsters is geinteresseerd in ‘onze’ politiek. Hak die treurwilg bij het stadskantoor maar om.
@Marco
Dat heeft de politiek aan zichzelf te danken.
Laaggeletterdheid is een gevolg van slecht onderwijs. Ik werk zelf met veel jongeren die van de praktijkschool afkomen en ze zijn slecht in taal en rekenen. Plastic schrijven ze als plectic en 6×7 kunnen ze niet uit hun hoofd uitrekenen.
Algemene kennis is ze vreemd en boeken lezen vinden ze maar zwaar met al die letters erin.
Hoe groot is het percentage allochtonen onder de laaggeletterden?
@Jeroen op donderdag 9 september 2021 om 23:29:
Dat geldt vooral voor de eerste generatie, daarna is het verschil veel kleiner. De belangrijkste gemene deler is het opleidingsniveau (kip-ei verhaal). Van de mensen die maximaal lagere school hebben afgerond is 40% laaggeletterd.
Er is ook een soort vicieuze cirkel wat betreft laaggeletterdheid en armoede. Divosa heeft in 2016 nog een rapport over dat fenomeen uitgebracht:
https://www.divosa.nl/sites/default/files/werkwijzer_bijlage/sls_rapport_laaggeletterdheid_en_armoede.pdf
Er is geen gemakkelijk recept tegen laaggeletterdheid, maar het komt neer op signaleren, begeleiden en kansen bieden.
Is bij mij op huisbezoek geweest
Super aardige vrouw
Was voor onze facebook pagina
Speciaal voor de minima zuid-oost brabant