Woonwethouder geeft inkijkje in haar week
Volgens mij is je opdracht heel simpel als wethouder. Je maximaal inzetten om Helmond mooier en beter te maken voor de inwoners van nu en de generaties van de toekomst. Maar, wat ik ook heb geleerd, is dat het niet alleen belangrijk is om die juiste dingen te doen, maar óók om dat verhaal te vertellen. Om met inwoners te delen welke ambities we hebben, waar we staan, welke stappen we zetten. Daarom deel ik graag op deze plek mijn ervaringen met jullie. Meestal gaat het over de enorme opgave die we in onze stad hebben om ervoor te zorgen dat iedereen hier een woning kan vinden. Afgelopen week waren we op Suytkade, in Brandevoort en komende maandag tekenen we afspraken met corporaties en huurders.
Maandagmiddag: Suytkade
Graag neem ik jullie eerst mee naar afgelopen maandagmiddag. Het was, zoals de hele week, behoorlijk koud, maar dat mocht de pret niet drukken. We stonden bovenop de volgende Waterburcht in het kanaal. Die heet nu nog W7, maar gaat De Cavaliere heten als die klaar is. Van Wijnen heeft namelijk het hoogste punt bereikt. Daarmee is Suytkade bijna klaar. In de nieuwe Waterburcht komen 70 nieuwe appartementen. Deze komen in de vrije sector huur. Eerder hebben we al veel sociale huur in het gebied toegevoegd, én koop, dus we vonden het een goed idee om ook middeldure en ook wat duurdere huurappartementen toe te voegen. Het is belangrijk om een mix aan woningtypes in de wijk te bouwen, zodat er plek is voor iedereen. Immers: je woont heerlijk op Suytkade. Met water en groen in de buurt, dichtbij het station en vlakbij de binnenstad. Ik ben trots op dit prachtige gebied. Hopelijk kunnen we aan weerszijden van Suytkade ook verder gaan ontwikkelen: voor het Stationsgebied en voor Houtsdonk komen er in 2023 mooie plannen aan!
Vrijdagochtend: Hazenwinkel
Wie de krant leest, kan denken dat we alleen maar rondom het centrum nieuwe woningen bouwen. Dat we veel bouwen rondom het centrum (10.000 van de in totaal 15.000 woningen die we willen bouwen) klopt. Maar die andere woningen moeten in de wijken komen. We investeren volop in wijken als Helmond-Noord, Helmond-Oost en de Rijpelberg. We komen binnenkort naar de gemeenteraad voor een Gebiedsvisie voor Stiphout, waarmee we ook in Stiphout ruimte willen maken voor woningbouw. Die roep is er immers, zeker bij de jongeren die graag in hun eigen dorp willen blijven wonen. En vrijdagmiddag stond ik bij de ontwikkeling van een nieuw stukje Brandevoort: het prachtige Hazenwinkel. We stonden op de bouw met heel enthousiaste kopers. Want ja, ook deze woningen werden snel verkocht: het is ook fijn wonen in Helmond en de vraag naar woningen is groot.
Komende maandag: nieuwe afspraken voor meer sociale huurwoningen
Daarover gesproken. Komende maandagochtend tekenen we met woningcorporaties en met huurdersbelangenorganisaties aanvullende prestatieafspraken. Geen nieuwe, maar aanvullende afspraken omdat we grote nieuwe uitdagingen zien waarmee we samen aan de slag gaan. Het belangrijkste? Snel veel nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Betaalbaar voor iedereen. We spreken af dat bij elke grote nieuwe ontwikkeling 30% sociale huur is. We spreken af dat corporaties ook flink extra middenhuur gaan bouwen. En we spreken af dat we samen optrekken om energiearmoede het hoofd te bieden en huurders helpen om energiekosten omlaag te brengen. Verder blijven we natuurlijk werken aan onze wijkontwikkelingsplannen, waarmee we samen optrekken met ook zorg- en welzijnsorganisaties.
We werken keihard door
Ik dacht, ik geef een klein inkijkje in een week. We zien steeds weer nieuwe blije kopers, huurders. Ze vinden allemaal een plek in Helmond. Maar we zijn er nog lang niet: we moeten blijven ontwikkelen en we moeten blijven sturen op betaalbare en duurzame woningen. En ook ik hoor over de stijgende rentes, over de duurder wordende grondstoffen, over de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom denk ik dat we in 2023 iedereen keihard nodig hebben: bouwers, corporaties, ontwikkelaars. Want we willen iedereen helpen aan een fijn huis, aan een plek om je toekomst op te bouwen. Dus moeten we, ook als het lastig wordt, komend jaar keihard doorwerken om iedereen een plek in onze stad te geven. We werken keihard door samen!
Woonwethouder Gaby van den Waardenburg
In de reacties hieronder staat een weblogupdate.
14 reacties:
De woonwethouder een geweldig zet nu nog een wethouder voor het openbaar stads vervoer
Leuk om te lezen waar een woonwethouder allemaal mee bezig. Er zullen wel weer klagende woningzoekende Helmonders reageren, maar een ieder kan zo wel eens een keer lezen wat u allemaal zoal doet. Mooi dat Suytkade nu bijna af is. Dat heeft met zo’n twintig jaar best lang geduurd, maar is wel mooi geworden. Pluimpje.
Nou, als dit jou werkweek is dan houdt je nogal wat tijd over.
@Jan op zondag 18 december 2022 om 15:38:
Er zullen echt wel lezers zijn die kritiek hebben op haar functie als wethouder.
Eerlijk is eerlijk. Metselen kan ze wel!
@Twanneman op maandag 19 december 2022 om 09:46:
Tja, die 10 reacties die jij hier elke week op de weblog geeft, dat is pas een volle werkweek. 😉
Update:
Afspraken gemaakt voor meer sociale huurwoningen in Helmond
In de Helmond moeten meer betaalbare huurwoningen komen. Zoals wethouder Gaby van den Waardenburg gisteren hierboven in haar weblogcolumn al aankondigde, is dat 1 van de afspraken die de gemeente vanmiddag met de woningcorporaties en huurdersbelangenorganisaties heeft gemaakt. Daarnaast gaan woningcorporaties ook ruim 300 middeldure huurwoningen realiseren. De nieuwe woningen moeten allemaal bovendien duurzaam worden gebouwd. Van den Waardenburg is blij met deze afspraken: “We hebben een grote woningbouwopgave. Samen met de woningcorporaties en huurdersbelangenorganisaties zorgen we ervoor dat Helmond een sociale stad blijft waar voor iedereen een plek is. Bovendien slaan we meteen samen een slag als het gaat om de grote verduurzamingsopgave.”
De prestatieafspraken voor 2022 zijn in december 2021 getekend. De gemeente, de corporaties en de huurdersbelangenorganisaties spraken af om geen volledig nieuwe prestatieafspraken te maken. Dit op basis van nieuwe landelijke wetgeving, omdat de nieuwe woonvisie eraan komt en omdat de huidige afspraken meerjarig zijn en een solide basis vormen. Toch vonden de partners het belangrijk om aanvullende maatregelen te nemen. “We hadden ook kunnen wachten op 2023, omdat dan de nieuwe woonvisie van de gemeente er ligt”, legt directeur-bestuurder van WoCom Mirjam Kräwinkel namens de corporaties uit. “Maar we hebben grote opgaven. Vanuit het Rijk liggen er Nationale Prestatieafspraken en die hebben we hiermee doorvertaald. Het bouwen van nieuwe woningen zijn daarvan een belangrijk voorbeeld. Bovendien zien we ook in Helmond de grote uitdagingen als het gaat om energiearmoede en de opgave die we hebben om onze huurders te helpen met maatregelen om de energierekening naar beneden te brengen. Met deze vastgelegde afspraken (pdf) geven we daaraan gestalte.”
Eerder dit jaar tekenden de 6 Helmondse Huurdersorganisaties een intentieovereenkomst getekend om meer met elkaar samen te werken om de belangen van de Helmondse huurders beter te behartigen. Zij gaan samenwerken onder de naam Samenwerkende Huurdersorganisaties Helmond, kortweg SHH. In de wet is vastgelegd dat prestatieafspraken door alle 3 de partijen worden gesloten: gemeente, corporaties én de huurders zelf. Namens de SHH doet Berry Smits het woord: “Huurders weten zelf het allerbeste hoe het er in hun huis aan toe gaat, waar de grootste problemen zitten. Met deze afspraken pakken we die problemen samen aan. Dat doen we met deze drie partijen, maar bijvoorbeeld ook met welzijns- en zorgpartners die samen optrekken in de wijkontwikkelingsplannen.”
Het is de bedoeling dat halverwege 2023 echt nieuwe prestatieafspraken worden ondertekend door de 3 partijen. Die worden dan gebaseerd op de nieuwe woonvisie van de gemeente, die momenteel in voorbereiding is.
Mooi er wordt gewerkt, ik ga even terug in de tijd, ik was nog een klein jongetje in een oude binnenstad. In heel veel straten kwam ik huizen tegen met een bord er op “Onbewoonbaar Verklaarde Woning” en toch woonden gezinnen er in.
Nu kom ik in Helmond wel eens bij gezinnen en ik zie sommige huurhuizen en denk zo een bordje zou hier ook kunnen hangen. Is er enig zicht op het bestand aan huurwoningen met name op het gebied van kwaliteit en moeten we daar meer aandacht aan geven?
We zullen af moeten wachten, beloven zoveel
Kunnen ze ook is kijken naar ouderen mensen die in een te groot huis wonen
Die willen wel kleiner gaan wonen maar dan zijn de huren veel te hoog daarom blijven ze maar in een veel te groot huis wonen met 4 slaapkamers
Een appartement huren is veel te duurder
@Mieke smits op dinsdag 20 december 2022 om 09:13:
De sleutel hiervoor ligt denk ik bij de woningbouwverenigingen. Zij hebben mogelijkheden om een lagere huur en huurgarantie aan te bieden in ruil voor een lagere prijs bij het opkopen van een woning. Dit is te rechtvaardigen, omdat een woning in bewoonde staat (dus met huurders) een lagere marktwaarde heeft. Belastingtechnisch klopt het dus en een oudere “koopt” dan indirect het recht om te huren tegen een gegarandeerd laag tarief. Of het verder juridisch allemaal mag zou uitgezocht moeten worden, maar ik vind het in ieder geval het verkennen waard.
Ik kan me zomaar voorstellen dat ouderen die het geld “uit de stenen” willen halen zo’n constructie ook aantrekkelijk vinden. De oudere kan dan naar een woning die beter past en er valt een eengezinswoning vrij in ruil voor een appartement.
Overigens is het probleem groter dan alleen de ouderen. Er zijn steeds meer alleenstaanden onder alle leeftijdsgroepen. Ik grap wel eens dat de overheid maar een datingbureau moet beginnen om het huizentekort op te lossen.
@Wilko op maandag 19 december 2022 om 17:07:
Daar heb je een punt! 🙂
Ik vind het goed dat er gekeken wordt naar de sociale minima onder ons. Woon zelf ook in een sociale huurwoning. Nu zijn er 2 huizen bij ons in de straat en die bewoners zijn er maar zelden. .
Een vrouw woont nagenoeg het hele jaar bij haar ouders in het buitenland en is alleen in de vakanties af en toe hier een week of 2. Een ander pand is verhuurd aan een vrouw wiens moeder ook hulp nodig heeft maar ook zij is meer bij haar moeder dan in haar huisje.
Heb ooit informatie gevraagd bij de woningbouw maar deze mensen schijnen toestemming te hebben. Maar kan/mag dat zomaar? Want waarom hebben ze dan hier ook nog een sociaal huurhuis? Moet je dan niet zoveel dagen per maand verblijven in je woning?
Het probleem is dat als er nieuwbouw wordt gepleegd, er zelden net zo veel sociale huurwoningen terugkomen als er waren. Toen de hele binnenstad werd platgegooid, kwamen er van de meer dan 4000 sociale huurwoningen minder dan 3000 terug, en mijn vraag is dan: waar blijf je met die 1000 mensen/gezinnen die opeens hun sociale huurwoning kwijt zijn? Onlangs is hier de Vondellaan afgebroken, waren allemaal sociale huurwoningen, maar er zijn er ook weer minder voor teruggekomen, dus eigenlijk knabbelt men steeds iets af van het bestand aan sociale huurwoningen. Hoe lossen we dat dan op? En ja, helemaal top en tof dat nieuwe wijken er zo leuk uit zien, maar als je er als woningzoekende de woningen niet kan betalen, wat heb je er dan aan?
Mooie verkooppraatjes zoals we gewend zijn van politici. Feit is natuurlijk dat de zittende huurders van de woningcorporaties voor de kosten opdraaien. Immers de relatie tussen werkelijke kosten van de huurwoning en de huurprijs is al heel lang geleden overboord gezet. Nu betalen huurders een huurprijs alsof ze een woning kopen, en de winst gaat via de verhuurdersheffing naar de svchatkist. Zo worden huurders uitgemolken. En nu Rutte stopt met dit sociaal misdadig beleid moeten de huurders weer opdraaien voor de kosten van nieuwe woningen voor asielzoekers die Rutte in opdracht van de EU wil huisvesten. De opvang wordt door ons allemaal betaald via de belastingen maar de huisvesting wordt al weer afgeschoven op de huurders. Terwijl goede betaalbare huisvesting toch echt een kerntaak is van de regering worden daar door Rutte en vazallen vooral de huurders zelf mee belast. Een corporatie, opgericht door voor en met huurders is immers niet veel meer dan een verzameling hypotheken die afbetaald moeten worden, met dit verschil dat er gigantische overheadkosten bij komen waardoor huurders feitelijk meer betalen dan de bouwkosten zelf. En aan het eind, als de hypotheek van de huurwoning afbetaald is staan de huurders ook nog met lege handen. Niet weten waar je voor betaald, geen zeggenschap en na aflossing geen eigen woning dus geen erfenis voor de kinderen, geen opgebouwd vermogen, geen vrij wonen, Dat is het lot van de huurder. Dat hebben ze daar in Den Haag mooi geregeld, die zogenaamde democraten. Ze hebben de woningbouwVERENIGINGEN stelselmatig omgevormd tot STICHTINGEN waardoor huurders vrijwel geen invloed meer hebben op beleid en bestuur. Feitelijk staat de huurdersbelangenorganisaties helemaal achteraan in de rij terwijl ze vroeger eerste rij zaten. Dat is de waarheid, Daar veranderen mooie verkooppraatjes van wethouders niets aan. En met de opdracht vanuit Den Haag en Gemeente Helmond om woningen te leveren wordt ook nog eens aangekondigd dat bepaalde woningen volgens jaar in huurprijs verlaagd moeten worden. En dat terwijl ze zelf een huurtabel hebben ingevoerd waardoor corporaties de huren zodanig kunnen ophogen dan hun begroting sluitend gemaakt kan worden, Gelden dan voor die woningen de puntenaantallen niet meer ? En hoe wordt die huurverlaging opgevangen ? Wie gaan dat weer betalen ? Weer een golf van huurharmonisatie ? Mooi woord om te verbloemen dat het gewoon huisjesmelkerij is. Alle huurders van harte een fijn 2023 toegewenst en wordt eens wakker en kom in verzet. Want we hollen steeds verder achteruit.