Alana bij de World Press Photo
“Is dat iets voor jou, Alana?” klonk een bekende stem door mijn telefoon vanmiddag.
En voor ik het wist, ging ik naar de exclusieve perspreview World Press Photo in de Cacaofabriek. De opening voor de pers was om 13:15. En ik was zo’n geluksvogel dat ik daarbij mocht zijn.
Nadat ik verdwaalde in de Cacaofabriek (Ik liep achter een man aan waarvan ik dacht dat hij daar ook naartoe ging. De man had ook een fotostudio, maar het was niet diegene waar ik naar opzoek was.) en bijna weggestuurd werd, want de opening is pas om 17:00 (Ik zie er gewoon niet als ‘pers’ uit). Was ik op de goede plek bij de juiste mensen.
Ik werd, met nog een klein aantal anderen, opgevangen door Ilse en Julia. Terwijl zij ons vriendelijk te woord stonden, antwoord gaven op alle vragen, aan de kant gingen voor een foto, of in beeld stapten voor de tv-camera. Werden er om ons heen de laatste puntjes op de i gezet voor de grote opening later vanmiddag.
In het kort over de World Press Photo.
Elk jaar, vanaf 1955, organiseert een Nederlandse stichting de World Press Photo. Dit is een wereldwijde fotowedstrijd. Om een indruk te geven, de foto’s die hier in de Cacaofabriek hangen zijn gekozen uit 64.823 foto’s uit 130 landen. Bijzonder dit jaar is dat voor het eerst de wedstrijd en tentoonstelling zijn verdeeld in zes regio’s (Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië) en vier categorieën (Singles, Stories, Long-Term Projects en Open Format).
Ik vond de tentoonstelling erg indrukwekkend. Ruim 1½ uur heb ik er rondgelopen. Er is beneden een ruimte met foto’s en een verdieping hoger staat de rest. Er hangen 2 schermen, waar video’s op afgespeeld worden. Je kunt een QR-code scannen, waarbij je het verhaal achter de foto te horen krijgt (Ik had geen oordopjes bij, dus vergeet deze niet mee te nemen).
Alles bij elkaar was het prachtig. Wanneer je een foto ziet, roept dit een emotie bij je op (Alle emoties komen aan bod). Wanneer je het verhaal erbij leest, wordt deze emotie veel sterker en kijk je anders naar de foto. Om niet alles te verklappen zal ik 2 foto’s die mij de sterkste emotie gaven beschrijven.
Een foto, beneden in de hal, daar staat een meisje op van 12 jaar. Zij heeft het langste haar, dat ik ooit zag. Het is haar identiteit. De reden waarom haar haar zo lang is, staat op de kaartjes bij de foto’s. Die je echt zelf wil bekijken en lezen. Deze foto liet mij glimlachen. Ik herkende mijn dochter er een beetje in. Die er niet van houdt wanneer haar haren worden uitgekamd. Of wanneer er een vlecht wordt gemaakt. Ik zag in gedachten de ouders stoeien met de knopen. En de manier waarop de fotograaf dit verhaal heeft vastgelegd is erg mooi.
Boven tussen de foto’s viel mij een foto op van een vrouw die huilde. De reden van haar tranen waren haar kinderen. Haar twee dochters zijn ontvoerd. Tussen deze fotoserie hangt nog een foto. Een foto van een stapel sandalen. Dit zijn de schoenen van de meisjes die ze hebben meegenomen. Onvoorstelbaar hoeveel emotie een foto los kan maken.
De tentoonstelling is van 21 januari tot en met 19 februari te zien in de Cacaofabriek. Deze is geopend tot 20:00 uur, zodat je na werk kunt gaan. En het beste bewaarde ik voor het laatst:
Daar waar je in Hilversum €8,50 entree moet betalen. En in Israël 52 (omgerekend €14,10) is de entree van deze expositie in de Cacaofabriek in Helmond geheel gratis. Dit zodat er geen drempel is wanneer je een bezoek wil brengen. Maar ook om het belang van beelden en verhalen over de wereld te delen/zien en horen.
Deze gratis entree is te danken aan:
• Stichting Openbare Basisscholen Helmond
• De OMO Scholengroep
• Jan van Brabant College
• Hogeschool de Kempel (pabo)
• ROC ter Aa
• Driessen Groep
• Mediapartners Eindhovens Dagblad en Helmond Marketing
Omdat veel scholen dit initiatief steunen, bezoeken zij deze tentoonstelling ook. Meestal groepen 7 en 8. In de hal, naar de tentoonstelling toe hangen vele posters vol met polaroidfoto’s. Kinderen van basisscholen kregen les over fotograferen. Waarom maak je foto’s? Waar let je op? Wat mag wel/niet op een foto? Kijk hier ook even naar als je gaat.
Dus, ga.
In de reacties hieronder staan updates door de weblog.
14 reacties:
Een duidelijk verhaal.
Hai Alana je hebt weer veel geleerd lees ik .goed verwoord.je bent een toppertje
Hoi Alana, je hebt mij wel heel nieuwsgierig gemaakt met je verhaal.
Bedankt voor deze wijze les.
Hoi Alana, mooi omschreven, ik ga zeker kijken misschien wel twee keer, omdat je dan toch vaak weer nieuwe dingen in een foto ziet.
Terwijl Alana thuis haar column aan het typen was, opende wethouder Cathalijne Dortmans om 17.00 uur de World Press Photo Exhibition 2022 officieel. Jochem Otten, de directeur van de Cacaofabriek, twitterde:
Dankjewel voor deze ervaring, gisterenavond was ik een stapel fotos van mijn gezin aan het bekijken een hele kast vol heb ik. Ik kon niet stoppen de emoties komen boven bij het inleven van de fotos. Ik ging laat naar bed, het heeft mij geleerd dat het leven een geschenk is, pak alle tijd die je hebben kan en voel de liefde van je mede mens. Jouw ervaring is Super ik kan uren naar 1 foto kijken en ik voel de emotie waarom deze foto genomen is.
Je doet goed werk dank je wel. Ik wil tegen iedereen zeggen neem de tijd voor je kinderen en je naaste het leven is zo kort. En denk aan de mensen die op straat leven het is zooo koud voor hen. Fijn weekend liefs van mij
Mooi verhaal Alana.
@Hans Prins; helemaal gelijk.
Update 1:
Laura Maessen maakte gisteren de onderstaande foto’s bij de opening van de Press Photo Exhibition 2022 Helmond.
Op de eerste foto zie Julia Kozakiewicz, de expositie-manager en curator bij World Press Foundation tijdens haar openingswoord in het bijzijn van zo’n honderd genodigden. Op de tweede foto onder meer Cathalijne Dortmans en Jochem Otten in de expositieruimte van de Cacaofabriek.
Bedankt voor alle leuke reacties!
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vonden.
Laat je het weten?
Op Instagram zagen we deze foto van Mark van Tilburg. Die maakte hij gisteren toen hij de World Press Photo’s in De Cacao ging bewonderen. Want dat kan nog tot en met carnavalszondag 19 februari.
Update 2:
1500 Helmondse leerlingen krijgen WPP-expositierondleiding
“Het educatietraject bij World Press Photo is uniek voor Helmond. Dit jaar maken maar liefst 1500 leerlingen van basisscholen, voorgezet onderwijs en dit jaar voor het eerst ook studenten van de pabo gedurende 4 weken kennis met de wereldse beeldverhalen tijdens ruim 70 rondleidingen in de expositieruimte in De Cacaofabriek. Helmondse leerlingen van verschillende leeftijden leren zich te verdiepen in het verhaal achter een foto en daarmee ook hun blik te verruimen op hun wereld.” Daarmee opende het persbericht van marketing & communicatie Cacaofabriek Expo dat vanmiddag in onze mailbox lag.
Die schoolrondleidingen worden elke doordeweekse dag gehouden. Op school krijgen leerlingen vooraf les over World Press Photo (WPP). Aan de hand van de foto’s worden er tijdens de rondleiding vragen gesteld als ‘Wat zou de fotograaf bedoelen?’ of ‘Wat vertelt het beeld jou?’. “Daarna vertellen we het verhaal achter de foto”, vertelt Aart van der Aart, kunstvakdocent en rondleider voor het onderwijs. “Dat blijkt dan een echte eye-opener te zijn. De vrouw met een traan op de foto is niet gewoon verdrietig. De reden waaróm staat voor een aangrijpend verhaal: dat is de meerwaarde van deze foto’s.”
Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 mogen na enige uitleg in groepjes zelf fotograferen. Hun foto’s die op straat met polaroidcamera’s worden gemaakt, worden daarna in series van 5 gepresenteerd in de Lichtstraat-expositie ‘Blik op de wereld’ in de Cacaofabriek, zie de tweede foto hieronder.
@De weblog van Helmond op maandag 6 februari 2023 om 19:57:
Mam, ik weet het. Ik wil later fotograaf worden. Dat zei mijn zoontje heel gewichtig toen hij thuiskwam nadat hij met school in de Cacaofabriek was geweest. 🙂 Hij vond het geweldig en vertelde honderduit. Prachtig.
Vanaf 10.00 uur straks tot vanavond 20.00 uur is de laatste gelegenheid de World Press Photo Exhibition 2022 in de Cacaofabriek te bezoeken. Natasja Marcus ging er vrijdagmiddag naar toe en maakte de onderstaande foto.
Ben er gisteren geweest, de foto’s waren saai en totaal niet confronterend. Wel een diversiteit aan culturen op de foto’s maar dat gold niet voor de bezoekers die allemaal wit waren en relatief oud.