Smeulders: Vaker koffie dan gedacht
Mijn vorige column eindigde met dat ik koffie zou gaan drinken met de informateur, die van alle partijen de coalitievoorkeur verkende. Het was een week na de Statenverkiezingen van 18 maart en het was nog onduidelijk wat er voor coalitie zou komen. Op basis van de verkiezingsuitslag was de verwachting dat de vorige coalitie van VVD, CDA en SP door zou gaan, ook al hadden deze partijen gezamenlijk 2 zetels verloren en maar een minieme meerderheid in Provinciale Staten over. Voor de PvdA leek geen rol weggelegd in het provinciebestuur met een verlies van 3 zetels. Sindsdien is er veel gebeurd. Zoals jullie in de media hebben kunnen volgen, is er eind mei een coalitie gevormd met VVD, SP, D66 en PvdA! Het is voor de PvdA dus niet bij één keer koffiedrinken gebleven, hoewel het daar wel een tijd op leek.
Na een eerste verkenning door de informateur werd er besloten dat VVD, CDA en SP, zoals verwacht, zouden gaan onderhandelen over een doorstart van de bestaande coalitie. De informateur adviseerde daarbij om D66 als grootste winnaar toe te laten treden tot de coalitie. De VVD en SP waren het met dit advies eens, maar het CDA sprak een veto uit over deelname van D66. Een strategische fout van het CDA, want daarmee gaf het D66 reden om samen met ons op te trekken om tot een alternatieve coalitie te komen. Na enkele weken van stevige onderhandelingen over de Ruit om Eindhoven bleken de drie partijen er niet uit te komen. De SP (tegen de Ruit) verwierp een laatste compromisvoorstel van VVD en CDA (voor de Ruit), waarin de Ruit er op termijn toch zou komen. Daarmee klapten de coalitieonderhandelingen.
De PvdA had al voor de verkiezingen voorkeur voor een coalitie met de SP en D66. Dit omdat deze partijen in Provinciale Staten inhoudelijk dicht bij de PvdA staan. We hebben in de campagne daarom ook uitgesproken niet te kiezen voor een traditionele rechtse coalitie met de VVD én het CDA. In ons eerste gesprek met de informateur hebben we een coalitie met SP en D66 dus ook als eerste voorkeurscoalitie aangegeven. Het was dus ook logisch dat we in het tweede gesprek met de informateur aangaven niet te kiezen voor een samenwerking met VVD en CDA. VVD en CDA hadden gebroken met de SP, dus de SP stond zeer open voor de toenadering van D66 en PvdA. Door met z’n drieën samen op te trekken lukte het om VVD en CDA van elkaar los te wrikken. Eendracht maakt macht, ook in de politiek, dat is wel weer duidelijk geworden.
De PvdA is ontzettend blij dat het ondanks het verlies van 3 zetels, toch is gelukt om onze voorkeurscoalitie te realiseren. We gaan er de komende 4 jaar alles aan doen om te zorgen dat deze coalitie Brabant echt gaat veranderen. Met het coalitieakkoord ‘Beweging in Brabant’ zijn we zeer tevreden, het komt dicht in de buurt van ons verkiezingsprogramma. De Ruit om Eindhoven is definitief van de baan, we gaan de overlast die de intensieve veehouderij veroorzaakt aanpakken en er wordt veel geïnvesteerd in de economie en nieuwe banen. Ook is het vernieuwend dat er maar liefst 4 nieuwe gedeputeerden zijn toegetreden tot het College van Gedeputeerde Staten. Voor de PvdA is dat Erik van Merrienboer. Erik heeft een link met Helmond, voordat hij in 2006 wethouder van Eindhoven werd woonde hij in Brandevoort en was hij actief binnen de PvdA Helmond. Dat het CDA voor het eerst in de geschiedenis geen zitting heeft in het provinciebestuur, is niet alleen voor het beleid van de provincie maar ook voor de bestuurscultuur een enorme verandering.
Voor Helmond biedt het nieuwe provinciale bestuursakkoord veel kansen. Zo komt er extra geld voor cultuur, leefbaarheid, zorginnovatie en economie en werkgelegenheid. Met een slimme aanpak kan Helmond daar vast van meeprofiteren. Daarnaast is de Ruit om Eindhoven definitief van de baan en zal het bestaande wegennet in de regio worden verbeterd. In Helmond zullen de doorstroming en veiligheid op de A270 worden verbeterd en er staat in het bestuursakkoord een omleiding in de N279 om Dierdonk. Ook zal de regio Zuidoost Brabant een zogenaamd living lab voor smart mobility worden, met Helmond (met de automotive campus) als middelpunt. Tevens komt er provinciaal geld beschikbaar voor het energieneutraal maken van woningen en voor nieuwe spooronderdoorgangen (kansen voor Mierlo-Hout). Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de gemeenteraad zijn twee moties van de PvdA aangenomen die het College van Burgemeesters & Wethouders (B&W) oproepen om snel in te spelen op de kansen die het nieuwe provinciale bestuursakkoord bieden voor Helmond. Het Helmondse College gaat bekijken wat de concrete kansen zijn en hierover in gesprek met het provinciebestuur. Ik ben benieuwd of Helmond de kansen die er liggen gaan verzilveren om met steun van de provincie de stad weer een stukje mooier, sterker en leuker te maken.
Fijne vakantie!
Stijn Smeulders
Fractievoorzitter Statenfractie PvdA Brabant
3 reacties:
De rol die het CDA in het verleden speelde is overgenomen door de PvdA.
Met een stem op het CDA koos je voor links en ook voor rechts.
In de landelijke politiek laat Samsom zich inpakken door Rutte. In drie opeenvolgende verkiezingen heeft de PvdA stevig verloren. Toch klinkt victorie.
Van Haarsma Buma weet dat die vlieger niet (meer) opgaat.
En ik maar denken dat de voorkeur van de PVDA bij thee drinken lag!
@Evert op zaterdag 18 juli 2015 om 15:14:
Waar kan je die glazen bol van Buma kopen?