12reacties

Buurman: Volgend jaar losse kaartjes?

Afgelopen dinsdag was ik op bezoek bij Berrie. Berrie is een echte Helmonder en zolang hij zich kan herinneren is hij supporter van Helmond Sport. Omdat Berrie nogal veel drinkt, is dat geheugen helaas niet altijd even goed meer. Maar wat hij over voetbal zegt, klopt meestal wel. Samen met Berrie zat ik te wachten op het bericht of SC Veendam definitief zou omvallen. Berrie vertelde dat hij zich een beetje schuldig voelde tegenover de supporters van Veendam. “Ge gaat nie dansen op hun graf”. Vooral voor mensen zoals Henk de Haan vond hij het erg triest. De manier waarop Henk vertelde en de opwinding bij zijn verhaal in DWDD had hem erg aangegrepen. Hoe die man kan praten over zijn club had hem een warm gevoel gegeven. Een gevoel wat hijzelf heeft als het over Helmond Sport gaat. Ondanks dat hij het geld eigenlijk niet kan missen had hij zelfs twee euro overgemaakt naar de actie ‘Red SC Veendam’. “Een pilsku mogen ze wel hebbe”, had hij lachend gezegd. Ik wist dat hij zelf nooit meer in het café komt vanwege zijn eigen financiële situatie. Berrie heeft een zwaar leven achter de rug. Hij heeft op vroege leeftijd zijn ouders verloren en is tien jaar geleden gescheiden. Zijn vrouw is met al zijn spaarcenten en z’n beste vriend vertrokken naar Eindhoven, of all places. Kinderen heeft Berrie niet. “Helmond Sport is m’n kientje”, zegt hij altijd.

Rond half vier werd duidelijk dat het afgelopen is voor Veendam. Berrie pakte twee flesjes bier uit de koelkast en zei: “Op de eerste plaats dan maar”. Hij hief het flesje half in de lucht, maar aan zijn gezicht kon ik zien dat hij niet echt blij was. “Jammer voor Henk, maar ook voor ons”, zei hij. Berrie legde uit dat hij het nu twee vrijdagen zonder voetbal moest doen. De thuiswedstrijd tegen AGOVV ging al niet door en nu ook nog de wedstrijd tegen Veendam niet. Bovendien is Helmond Sport nog lang geen kampioen en het nieuwe stadion laat ook nog altijd op zich wachten. Niet echt reden voor een feestje dus. Niet dat Berrie zit te wachten op een nieuw stadion, hij voelt zich prima op de Braak. Geld om naar de overige twee uitwedstrijden van Helmond Sport te gaan heeft Berrie niet. En nu pakken ze ook nog eens twee thuiswedstrijden van hem af. Omdat Berrie ziek was toen Helmond Sport tegen FC Oss speelde, zou hij, al met al, dit seizoen maar 14 thuiswedstrijden kunnen bezoeken.

Berrie legde ook uit dat hij het oneerlijk vindt hoe Helmond Sport omgaat met seizoenskaarthouders. “Als er bij ‘t Speelhuis een voorstelling niet doorging, kreeg je je geld terug of nieuwe kaarten. Maar Helmond Sport laat ons zelfs niets weten, laat staan dat we een gedeelte van ons geld terugkrijgen”. Hij had uitgerekend dat zijn buurman, die alleen maar losse kaarten had gekocht, dit seizoen zelfs goedkoper uit was dan hij. Zijn buurman had vijf thuiswedstrijden gratis bezocht via een Schoenenreus-actie. Bij iedere 25 euro aan schoenen, kreeg je een gratis voetbalkaartje in het begin van het seizoen. Met vijf kinderen was het niet moeilijk om op die manier vijf kaarten te scoren. Tegen Volendam was de buurman één van de 1000 gelukkigen die een gratis kaartje via het Eindhovens Dagblad won. De andere kaarten had hij via internet kunnen kopen, voor maar vijf euro per stuk. Berrie gunde het zijn buurman, maar vond het wel oneerlijk. Hij had zelf ieder dubbeltje om moeten draaien om aan het begin van het seizoen een seizoenskaart te kunnen kopen. Hij had er zelfs geld voor moeten lenen bij z’n buurman.

Met gemengde gevoelens ging ik weer naar huis. Het ‘wij staan bovenaan’ klonk door mijn hoofd’ en ik nam me voor om volgend jaar, hoe dan ook, een seizoenskaart voor Berrie te kopen. Of kan ik dan ook beter losse kaartjes kopen?

Buurman