’52 of 53 koopzondagen per jaar!’
Dat het centrum van Helmond een impuls nodig heeft, is denk ik wel duidelijk. Veel mensen uit Deurne en Brandevoort gaan ondanks het feit dat het centrum van Helmond dichterbij is winkelen in Eindhoven of Woensel. Doodzonde als je het mij vraagt en gelukkig wordt er al gekeken naar de uitbereiding van het centrum. Maar puur op het winkelassortiment zullen wij het nooit kunnen winnen, daar moeten we eerlijk in zijn. Wat echter wel kan, is concurreren op winkeltijden. Ik pleit dan ook voor 52 of 53 koopzondagen per jaar, oftewel: verklaar Helmond tot toeristisch gebied.
Een stad als Helmond met veel werkeloosheid, kan een paar extra banen goed gebruiken. Een koopzondag zal zorgen voor die extra banen, vooral voor jongeren. Ook voor winkels die veel concurrentie ondervinden van het internet kan de permanente koopzondag een uitkomst bieden. Op internet kun je immers wèl zeven dagen in de week spullen kopen. Daarnaast verdwijnt hiermee de situatie dat sommige supermarkten wel open mogen zijn en andere niet en kunnen ook slagers (zoals in Deurne en Mierlo) en bakkers (de ideale dag voor lekkere broodjes, croissants enzovoorts is natuurlijk de zondag) open op zondag.
Het is wat mij betreft van de gekken dat niemand voor zichzelf op dit moment de keuze kan maken of hij of zij wel of niet op zondag naar de winkels gaat. Je ziet bijvoorbeeld aan de grote aantallen mensen die op zondagmiddag naar de AH XL gaan dat er behoefte is aan winkels die op zondag open zijn. Mensen hebben ook niet altijd tijd om op andere dagen te gaan: doordeweeks word er gewerkt en op zaterdag staan er regelmatig andere afspraken. De vrije zondag kun je dan mooi gebruiken om te ontspannen, met vrienden in de stad af spreken, nog even de wekelijkse boodschappen te doen of gezellig te winkelen.
Het kan natuurlijk wel vervelend zijn voor de mensen die op die zondag moeten werken. Maar bij veel ketens staan er voornamelijk jongeren in de zaak die er best op zondag willen zijn, zeker als er meer loon in het vooruitzicht gesteld word. Voor de ondernemer blijft het een eigen overweging om dan al niet open te gaan op zondag. In principe is er geen verplichting, net zoals diverse horecabedrijven op een doordeweekse dag dicht zijn.
Kortom: meer koopzondagen geeft een impuls aan het centrum, levert banen op en de mensen kunnen gewoon gezellig de stad in op zondag. Hiermee kunnen we mensen die nu bijvoorbeeld naar Eindhoven gaan, naar Helmond trekken. Als ze dan zien hoe gezellig het in Helmond is, komen ze hopelijk nog vaker want laten we eerlijk zijn; Eindhoven heeft dan wel een groot assortiment, maar voor de sfeer moet je toch echt naar Helmond.
Ik weet dat ik op dit punt veel tegenstanders heb maar ik hoop dat ik met deze blog een bijdrage kan leveren aan opstarten van een debat op dit punt. Ik daag de Helmondse raad dan ook bij deze uit om met een voorstel te komen over de permanente koopzondag. Laat dit punt niet onbesproken in de gemeenteraad!
Jasper de Groot
26 reacties:
Elke zondag open zoals alle goede grote steden en toeristische steden en dorpen. dat trekt mensen aan.
Zal inderdaad wel volk trekken, maar of het goed is voor de winkeliers…
Wat Helmond zou moeten doen is zorgen dat het niet altijd en overal kiest voor de middelmaat. Altijd maar weer braafjes en gemiddeld.
Nek uitsteken! Laat een kunstenaar zijn gang gaan in het centrum, gebruik het kanaal, gewaagde architectuur. Kleur het centrum in een design van de Vlisco.
Ooit met het neerzetten van het Speelhuis een goede zet gedaan. Daarna ingezakt als een pudding.
Durf, dat is wat Helmond nodig heeft.
Volgens mij is “Eindhoven” en Woensel ook maar 1x per maand op zondag open.
Daarnaast gaat het bijzondere er snel vanaf als alles “altijd” open is. Kijk maar eens wat er op een vrijdagavond nog in het centrum rond loopt.
Daarnaast zijn er op zo’n dagen veel kijkers maar weinig kopers. Wat dat betreft is de vergelijking met een toeristisch gebied wel te maken (kijke, kijke, nie kope).
Dat jongeren nu nog willen werken is inderdaad niet vreemd. 100% extra is op het (meestal lage) loon toch mooi meegenomen.
Maar de grootwinkelbedrijven zullen het de bonden heel moeilijk gaan maken en zeggen dat werken op zondag normaal is en dat een 100%-toeslag op het loon niet meer nodig is. Kijk maar eens naar onder andere de horeca en de beveiligingssector waar de toeslagen nog minimaal zijn. Eens zien of het animo dan nog groot is.
Als je al zonodig elke zondag ergens heen wilt, dan kan je toch gewoon elke week een ander centrum (stad/dorp) uitkiezen. Dat is, volgens mij, ook nog eens interessanter.
Wat het uitroepen tot toeristisch gebied betreft ben ik van mening dat dit onafhankelijk getoetst zou moeten worden. Waarbij de drempel heel hoog mag liggen.
Zelf geef ik niet zoveel om die koopzondagen. Hier in huis is het voortaan vooral bestellen via internet en aflevering via de bezorgdiensten. Fijnere openingstijden en makkelijker.
Maar die 52 koopzondagen mogen best in Helmond. Meer omzet is een zekerheidje en ook meer winst en (nooit aan gedacht eigenlijk) meer werk. Of zou de AH XL zondags alleen open zijn om verlies te draaien?
@Ad.
Staat als een huis!
@Johan.
Dat toenemende verkoop via internet een element is om mee te wegen in dit verhaal lijkt mij evident. Maar ‘winst’? Moet dat de overweging zijn?
@Ad 09 maart 2011 om 10:02
Mensen die zonodig op zondag ergens naar toe willen, zouden ook hun (bejaarde) ouders kunnen gaan bezoeken.
@Frans
Winst voor ondernemers is goed al was het maar dat het extra werkgelegenheid betekent om die winst binnen te halen. En dat kunnen we in Helmond wel gebruiken.
@ad
Inderdaad, Woensel en Eindhoven hebben elk 1 koopzondag. Maar om te concureren moet je juist iets meer bieden. Nu hebben we minder te bieden…
’t gaat er vooral om mensen te trekken die anders Helmond-Centrum nooit zouden bezoeken. Ik heb er alle vertrouwen in dat als ze eenmaal Helmond hebben gezien, ze vaker terugkomen.
Als ze daadwerkelijk weinig kopen, kunnen de ondernemers zelf besluiten om de zaak dicht te houden.
Wat betreft jongeren merk ik in mijn eigen omgeving dat het niet alleen gaat over het extra loon maar vooral over het feit dat er doordeweeks en zaterdag al genoeg te doen is en dat het dan fijn is om op zondag te werken.
Overigens kunnen de toeslagen überhaupt pas veranderen als het landelijke beleid veranderd.
Volgens mij gaat dit stuk vooral over de promotie van Helmond als winkelstad.
De hogere bezoekersaantallen zullen denk ik ook een sneeuwbaleffect creëren waarbij op een gegeven moment hopelijk winkels als de V&D terugkeren naar Helmond.
Ik was laatst in Veghel en Uden (beiden 40.000 inwoners) die allebei een groter centrum hadden dan Helmond. Volgens mij kan Helmond-centrum groeien wat ook nog eens de werkeloosheid kan doen dalen.
@Noud (09 maart 2011 om 17:56),
Dat klopt natuurlijk ook.
@Jasper de Groot,
Een winkelstad die een zondag nodig heeft om aantrekkelijk te zijn, komt toch heel veel te kort.
Daarnaast is een centrum met een aantal gesloten winkels helemaal niet aantrekkelijk. Dus als een aantal ondernemers de winkel (veelal de eenmansbedrijven) dicht zou houden, zou de politiek daar niet echt gelukkiger van worden.
Daarnaast zijn toeslagen gewoon afspraken tussen CAO partners. Die kunnen na afloop daarvan dus gewoon veranderen.
Tja die eeuwige wil om een V&D, ook niet echt een winkel waarmee je het onderscheid met Eindhoven zal maken. Hoewel ik die natuurlijk ook liever zie dan leegstaande panden en/of van die opruimings/outlet winkels.
En Jasper ik hoef jou toch niet te vertellen dat de meeste werkelozen te oud (20+) zijn om in de winkel aan de slag te kunnen.
Misschien ook eens een einde maken aan die belachelijke parkeertarieven, voor mij een reden om niet meer zo vaak naar de stad te gaan ik weiger het pertinent om zoveel te betalen,een euro per half uur, ja dan wordt het wel aantrekkelijk om via internet te bestellen…..nog makkelijk ook..
De middenstand is hier de dupe van….
Zorg dan voor gratis busvervoer naar de stad…
@joep,
Jasper zal in ieder geval blij zijn dat je dan ook niet naar Eindhoven gaat, daar is het parkeren in de stad immers niet goedkoper dan hier.
Daarnaast moet je bij internetbestelling ook naar de verzendkosten kijken, als die ruim 6 euro zijn, dan kan je daarvoor een behoorlijke tijd parkeren.
@ad
Een winkelstad kan een zondag ideaal gebruiken om mensen te trekken. De basis moet er zijn voor mensen om eens te besluiten om voor de verandering eens naar Helmond te komen, als ze er eenmaal zijn, zijn ze verkocht.
Als het bij een paar winkels blijft hoeft dat niet. Op bepaalde tijden zijn er nu al een aantal winkels dicht (zoals de reisbureau’s), ik kan niet zeggen dat het centrum daar ongezelliger van word. Maar natuurlijk zou het ’t mooiste zijn als alles gewoon open is.
Dat klopt dus daarom zie ik er ook geen probleem in.
Klopt maar dat blijft dan een kwestie daar (landelijk) en niet in Helmond.
Het is wel een publiekstrekker net zoals de Bijenkorf dat in Eindhoven is. Je zult er het overwicht ten opzichte van Eindhoven niet mee halen maar wel voor mensen uit Deurne en omstreken.
Ik vind niet dat je te oud bent om in een winkel te werken als je 20+ bent. Ik ken genoeg mensen van verder in de 20 die dat werk goed kunnen doen en vaak ook willen doen.
Het parkeren kost helaas veel te veel. Helaas is dat tegenwoordig bijna overal. Toch lijkt ’t me inderdaad een goed plan om eens te kijken of er mogelijkheden zijn om de parkeertarieven omlaag te krijgen. Ik ben alleen bang dat dat niet kan gezien de meeste grote gemeenten rond de 15-20 % van hun inkomsten uit parkeergeld halen…
@Jasper de Groot,
Ik zeg ook niet dat ik vind dat mensen vanaf 20+ te oud zijn om in de winkel te werken. Echter wijst de praktijk uit dat in bepaalde winkels het contract niet wordt verlengt omdat de betreffende persoon 20+ wordt en dus te duur om vakken te vullen.
@Ad
die verzendkosten vallen wel mee als je bekijkt, reken 2 uurtjes parkeren in de stad, 4 euro, dan moet je niet 2 uur en 5 min er staan heb je meteen weer een half uur aan je broek, a 1 euro, + benzine heen en terug zeg al snel 2 euro, als je van de rand van de stad moet komen…
mijn voorbeeld:
In mijn geval naar iets specifieks op zoek, in een folder gezien, naar de winkel gelopen wat denk je uitverkocht… ( lees rook uit mn oren na ook nog 15 min moeten wachten op een verkoper) ff daarna wat gaan eten en drinken, en weer naar huis…( 4 euro parkeerkosten lichter)
Dus maar op internet het zelfde product opgezocht, gevonden bij een van de 2 grote internetwinkels uit Eindhoven was ook nog 15 euro goedkoper dan de zogenaamde aanbieding in de stad, binnen 1 dag thuis via de post.. 5,95 euro verzendkosten…
Dus de volgende keer neem ik niet meer eens de moeite om voor zoiets ff naar de stad te gaan…
Wil Helmond meer klanten naar de stad trekken, neem een voorbeeld aan Roermond, gigantisch outletcentre 2 euro parkeren voor de hele dag, en een berg kleding waar je niet meer overheen kan kijken,plus op 200 meter afstand de binnenstad in…
Al blijf ik er de hele dag niet meer dan 2 euro kwijt….
Maar het is en blijft hier graaien met die politieke elite in Helmond..
ps ik ben niet de enige die er zo over denkt, van veel mensen heb ik al gehoord dat ze door deze tarieven eens wat minder vaak ff naar de stad rijden..
@ Jasper de Groot.
Heel veel mensen gaan naar Mierlo winkelen, is lekker dichtbij en natuurlijk ook naar Eindhoven,want ja ik woon in brandevoort hoor.
Vraag maar aan iemand die daar woont waar is dat, bij Eindhoven hoor je dan.
@joep,
Voor “normale” zaken hoef je bij de outlet in Roermond niet te zijn, ze verkopen daar alleen merkkleding dat uit het normale assortiment is. Daarnaast hoef je,op zondag, niet na 12.00 uur daar aan te komen want dan staat de hele parkeerplaats al minimaal 2x vol (de stoep en alle overige plekjes worden dan ook als parkeervoorziening gebruikt). Maar het klopt, parkeren kost maar 2 euro en je bent binnen een paar minuten in de binnenstad van Roermond (die overigens ook maar 1 zondag per maand open is.)
Afhankelijk van wat je nodig hebt, zou je natuurlijk ook de fiets kunnen pakken. Die mag je dan wel weer de hele dag parkeren in een van de gratis bewaakte fietsenstallingen in Helmond.
Daarnaast geldt voor internetbestellingen dat je natuurlijk wel thuis moet zijn als ze iets komen bezorgen, zeker als er voor getekend moet worden. Anders gaat het mee terug en wordt het een dag later weer aangeboden en anders heb je zelfs nog kans dat je het product zelf op een uitgiftepunt moet ophalen.
Maar goed, de discussie gaat in eigenlijk over de behoefte om op elke zondag naar de winkels in Helmond te kunnen.
Parkeertarieven verlagen! Dat is een van de redenen waarom ik vanuit Rijpelberg in Deurne ga winkelen. In Deurne kost het parkeren maar 80 cent per uur en heb je nagenoeg dezelfde winkels als in Helmond.
Of de gratis bus op zaterdag weer invoeren.
Wat je momenteel vooral merkt is dat mensen naar andere plaatsen dan Helmond gaan om 2 redenen:
-Het aanbod is gelijk, maar andere factoren als parkeren of gezelligheid scoren beter
-Het aanbod is botweg beter.
Wat ik echter vooral terug zie in de reacties, hoewel bij lange na niet allemaal, is dat er vooral wordt gekeken naar randzaken. Langer open zijn, goedkoper parkeren, betere bereikbaarheid. Allemaal zeer belangrijke zaken voor een centrum, dat zeker. Maar we vergeten in mijn ogen het belangrijkste punt, de kwaliteit en kwantiteit van het winkel aanbod is gewoon zwaar onder peil voor een stad van ons formaat.
Dat is in mijn ogen het eerste en belangrijkste wat moet veranderen in onze stad, er moeten meer en betere winkels komen. Het probleem waar we in mijn ogen echter tegenaan lopen is dat er geen mooie doorloop route is. Mensen houden er vaak van de hele tijd door te kunnen lopen en winkelen, zonder dode stuken. Dit is met het huidige ontwerp van het centrum gewoon onmogelijk. De Markt zou de top van de winkelstraat kunnen/moeten zijn, maar het loopt er nu gewoon met een sisser af. Zonde, want er is ruimte en vierkante meters genoeg.
Maarja, ik houd het hier maar bij, anders wordt dit wel een erg lange lap tekst.
De bal ligt nu dus echt bij de gemeente……….
Inderdaad, alles open op zondag!!!
op zondag open en op maandag dicht is ook een optie , op zondag is het altijd druk en op maandag nooit !
Op 11-08-2019 geweest, wat een aanfluiting, bijna 6 euro aan parkeren (2u en 37 min.), 11 euro voor 4 glaasjes bier, en misschien 30% van de winkels open. Stop er in hemelsnaam mee.
Nou Twanneman,
Beter geen bier drinken als je nog moet rijden, zeker niet als je maar zo kort in de stad bent.
@Guus op dinsdag 13 augustus 2019 om 19:22:
Hahaha, ja inderdaad, maar we waren met zijn tweeën, dat scheelt 😉