De SP is te gast
De komende maanden schrijven Helmondse politieke partijen 1 voor 1 een discussiestuk over een Helmonds politiek getint onderwerp. Een mooie kans om in je eigen omgeving je mening aan ‘de Helmondse politiek’ te laten horen en met hen in discussie te gaan.
Graag wil ik ingaan op de uitnodiging van De weblog van Helmond om een gastlog te schrijven. Ik wil dat doen met een prikkelende vraag. Ik ben benieuwd naar de reacties.
Minder stadswachten, méér veiligheid: hoe moet ik dat rijmen?
Burgemeester Sakkers van Eindhoven wil het aantal stadswachten in zijn stad fors uitbreiden. “Door de uitbreiding moet de criminaliteit in cijfers afnemen, maar ook het gevoel van veiligheid wordt zo vergroot”, zegt hij in de krant.In Helmond is het omgekeerde gebeurd: het aantal stadswachten is verminderd. Begin 2003 beschikte de Stichting Stadswacht Helmond nog over zo’n zestig medewerkers. Nu zijn er dat ongeveer 35.Toch is de veiligheid in Helmond toegenomen, meldde de gemeente eerder dit jaar. Het aantal aangiften bij de politie is gedaald en de Helmonders voelen zich ook veiliger.Hoe moet ik dat rijmen: minder stadswachten, méér veiligheid?
Hans Verbakel(SP-raadslid)
38 reacties:
Dat valt natuurlijk niet met elkaar te rijmen. Minder criminaliteit kan te maken hebben met minder aangiften,dan zegt men al gauw:zie je wel,er is minder criminaliteit. Een hoop mensen doen bij bijvoorbeeld diefstal van een fiets GEEN aangifte,omdat de politie daar toch niets aan doet en men geen zin heeft om daarvoor een halve dag op het bureau te zitten en in het bureaucratische Nederland een aantal formulieren in te vullen heeft. Helmond verkoopt op dit punt een onzinverhaal., om het in de toekomst met nog minder stadswachten te kunnen doen. Bezuinigen heet dat!
De gemeente Helmond heeft een te grote broek aangetrokken wat betreft het opknappen van het centrum. Nu moet er op allerlei manieren bezuinigd worden om die plannen te kunnen betalen.
Denk daarbij o.a. aan het afschaffen van de sociale grondprijs, het onttrekken van gelden uit de WVG pot, het afschaffen van het schoolzwemmen, het stopzetten of verminderen van subsidies aan verenigingen en andere instellingen, het verhogen van de OZB enz. enz.
Het werken met minder stadswachten is, naar mijn mening, ook een ordinaire bezuinigingsmaatregel.
Dit probeert men nog te brengen met een positief verhaal maar als dadelijk de zaak echt tegen het licht wordt gehouden zal men andere conclusies moeten trekken gelijk het verhaal en de gevolgen van het kapstokjes gebeuren. Van de mensen wordt nu gevraagd om zelf ook aktief te worden op het veiligheidsgebied en men zal eerder worden aangesproken als men iets verkeerd doet. Ik vraag me af door wie dit dan moet gebeuren? Als laatste de opmerking dat ik persoonlijk niet vind dat Helmond veiliger is geworden.
Ik vind het heel jammer dat de functie van leefbaarheidsfunctionaris ( valt ook onder de stadswacht) komt te vervallen. Dit waren toch de mensen die de vrijheid hadden om in een aangewezen wijk actief te zijn , wij gaan in Helmond-Noord Hans de Vries heel erg missen. Hij verzorgde de bloembakken in de wijk, de wijkschoonmaakactie door de scholen begeleidde hij, bij alle wijkactiviteiten was hij de aanspreekpersoon etc etc.
Het is heel moeilijk om mensen op hun gedrag aan te spreken voordat je het weet heb je een ordinaire ruzie, dit is toch iets wat je aan de professionals, lees stadswachten, over moet laten. Dat is hun werk !!
En juist in een tijd dat waarden en normen vervagen, dat men wijken wil waar iedereen door elkaar leeft heb je de stadswachten nodig om Helmond Helmond te laten zijn !
Het is helemaal een verkeerd moment om te bezuinigen op stadswachten!
Als de veiligheid is toegenomen met minder stadswachten (bijvoorbeeld doordat er meer politie is gekomen) dan zie ik het probleem niet. Alleen dan voor het beroep stadswacht en de betreffende personen.
Wat vindt de SP of de heer Verbakel eigenlijk zelf?
tja.. het is gewoon toeval.. denk ik zo..
Ik sluit me aan bij Dries. Ook ik had wel een MENING verwacht van de SP in plaats van een gemakkelijke vraag stellen om daarna gemakkelijk achterover te leunen
Overigens: afschaffen die Stadswachten! Hier zijn weer mensen aan het werk die minder geld ontvangen maar wel politietaken mogen/moeten vervullen. Maak die mensen dan ook echt politie!
Tot slot nog een vraagje aan de SP: hoeveel mensen zijn er vanuit de Stadswachten doorgestroomd naar de politie, zoals ooit de bedoeling was? Dat moet de SP toch wel weten? En zeker een mening over hebben!
@Ome Ko, dat is makkelijk gezegd : ” afschaffen die stadswachten” maar ik zie de politie nog niet door de straten rijden om mensen aan te spreken over hun containers die ze buiten de poort geparkeerd hebben want hij stinkt zo erg. En wat dacht je van al die caravans en aanhangwagens die dan maar heel lang in de straat geparkeerd blijven staan. Zijn dat zaken die je door een politie-agent moet laten uitvoeren en zijn dat zaken die je dan maar moet laten sloffen. Wordt het daar beter op !! En wat dacht je van de school- en wijkactiviteiten waarbij de stadswacht altijd een oogje in het zeil houdt en eventueel het verkeer regelt. of vind jij dat de poltie te motor dan maar in een carnavalsoptocht door de wijk door de plaatselijke schooljeugd voorop moet rijden. Ik denk dat dat niet realistisch is! 😀
De stadswacht begint juist steeds meer zijn draai te vinden en herkenbaar te worden voor de bewoners van Helmond, nogmaals het is het verkeerde tijdstip om nu te bezuinigen op de stadswachten, het project waar Helmond zo trots op was !
Ik kan nog wel even doorgaan…
Wie spreekt de hondenbezitter aan over het poepgedrag van zijn hond, wie survileert er in het centrum,wie loopt er rond tijdens de kanaalfeesten, kasteeltuinconcerten etc etc. Ze zijn nog steeds hard nodig ! 😮
@Angelique
Je noemt allerlei zaken op die vroeger (weet je nog wel oudje?) werden uitgevoerd door een simpele diender. Vanzelfsprekend moeten die zaken ook nu nog worden uitgevoerd. Maar dat soort zaakjes was de politie kennelijk te min: die zitten liever een hele dag achter de computer of zoiets. Daarom werden VOOR VEEL MINDER GELD de stadswachten in het leven geroepen die zich voor een grijpstuiver mogen laten uitschelden in de Ameidestraat als er daar weer eens een bromfietser wordt aangehouden.
Ik pleit dus NIET voor het afschaffen van de door jou genoemde taken. Mijn stelling is alleen dat die taken gewoon door een normaal betaalde agent moeten worden uitgevoerd.
Vandaar: afschaffen die Stadswachten! Een mooie politieke taak voor o.a. de SP!
Afschaffen okay,maar dan daarvoor in de plaats reguliere banen.
Moeten die banen en daardoor het werk bij de plitie komen, of bij particuliere beveiligingsbedrijven. Maakt het iets uit wie het gaat doen? Waarschijnlijk zal er wel een hoger kostenplaatje aanhangen.
Ik denk dat het beter is dat men dan een blik politie-agenten opentrekt.
Dat zal dan wel een probleem zijn, omdat men geen blik politie-agenten wil opentrekken.
Zou het een goed idee zijn (is volgens mij al eens in het nieuws geweest) om administratieve taken, niet door politieagenten te laten doen, maar door “burger”-personeel?
Dat is een uitstekend idee. Breng dat eens in in de gemeenteraad!
Dries en Ome Kobus, dit is ook niet echt een onderwerp voor de SP. Die partij zet zich vooral in voor de sociaal zwakkeren. Waar natuurlijk niets mis mee is.
En zoals Angelique al schreef, de stadswachten doen meer, maar blijkbaar is hun veiligheidstaak minder belangrijk. Of die andere werkzaamheden ook tot hun takenpakket zouden moet behoren, waag ik overigens te betwijfelen. Zouden die niet beter thuis horen bij een buurtcongierge?
Met de laatste reactie ben ik het oneens. Net als voor anderen is veiligheid ook voor de SP een thema.
Op dit moment zijn partijen hun nieuwe programma aan het voorbereiden. Zo ook wij. En dan kijk je eens terug op de afgelopen periode. Dan valt op het grote verschil tussen theorie (iedereen vindt veiligheid belangrijk) en praktijk (maar het aantal stadswachten is verminderd). Dat heb ik willen aangeven met mijn “prikkelende vraag”.
Ik weet niet of stadswachten politieagenten zijn geworden, maar ik denk het eigenlijk niet of zeer mondjesmaat.
Aan de discussie tot nu toe valt mij op dat eigenlijk bijna niemand vanuit het oogpunt van veiligheid het erg vindt dat het aantal stadswachten is verminderd. Of vergis ik me nou?
(De voorbeelden die Angelique noemt zijn wel belangrijk maar zijn niet echt een veiligheidskwestie.)
@Hans Verbakel 14.57
Wat heb ik nou aan terugkijken?
En je weet niet of stadswachten politieagenten zijn geworden? Waarom lopen ze dan wel in uniform en mag een aantal van hen bekeuren?
En nogmaals: nee. Ik vind het helemaal niet erg dat er minder stadswachten zijn. Opzouten die handel!
Ik wil echte politieagenten en geen nep-bromsnorren die van een uitkering leven.
@mijn eerste reactie en Hans verbakel
Als je het over stadswachten hebt dan heb je het over 2 soorten functionarissen. De eerste is de voormalige buurtcongierge die nu in de vorm van leefbaarheidsfunctionaris is gegoten, deze functie komt in zijn geheel te vervallen en hiervan krijgt de wijk de klappen. En als je nu naar het veiligheidsaspect gaat kijken dan kom je bij de survillerende stadswacht uit.
Mochten daar ontslagen gaan vallen en die lege plekken niet opgevuld worden door politie-agenten ( en iedereen weet wel dat dat niet gaat gebeuren) dan zal in ieder geval het gevoel van veiligheid minder worden.
En als wij door die ontslagen onze buren zelf moeten gaan aanspreken op a-sociaal gedrag dan zal daardoor ook het gevoel van onveiligheid afnemen.
Maar ik ben het wel met Ome Ko eens, voor werkelijke veiligheid heb je toch een gedegen politie-agent nodig en is het idee van Ad nog geeneens een slecht idee, laat administratieve taken door burgers overnemen.
😀
Volgens mij is het antwoord op je prikkelende vraag heel simpel: de stadswachten dragen weinig bij aan veiligheid. Andere (landelijke) factoren hebben gewoon veel meer invloed op de veiligheid zoals we die in Helmond ervaren.
Ik vind: stadswachten zijn leuk bedacht, maar het werkt helaas niet, dus einde project.
Heeft de SP hierover eigenlijk al een standpunt.
@Ome Ko:
In het verleden ligt het heden!
Maar hoe graag ze ook willen en meestal hun best doen, bij mij werken die stadswachten ook vaak op de lachspieren.
Mijn moeder zag een paar jaar geleden dat er een fiets werd gestolen. Gezagsgetrouw en verheugd de hermandad te kunnen helpen vertelde ze het direct erna aan 4 stadswachten die ze toevallig zag staan. De meest zinvolle reactie die ze van hen hoorde was iets in de trant van “Tja, dat doen die”. Waarna de stadswachten verder gingen met hun praatsessie zonder koffie in de Elzaspassage.
@Pieter
Wat doe je dan met de huidige stadswachten?
Wie gaat het werk dat ze doen dan doen?
Wat zijn volgens jou factoren die wel invloed hebben?
@Ome Ko
Een aantal stadswachten heeft BOA (Bijzonder Opsporings Ambtenaar) bevoegdheid. Dus alleen die mogen voor bepaalde zaken bekeuringen uitschrijven, voor de meeste dingen mogen ze alleen net als beveiligingsbeambten en “gewone” burgers de politie bellen.
Ik vind het heel waarschijnlijk dat er maar een beperkt aantal doorgestroomd is naar een baan als politie-agent, mogelijk naar politie-surveillant. Aannemelijker is dat ze ergens bij beveiligingsbedrijven zijn ondergebracht.
@Ad 05.54
“Waarschijnlijk”, “Aannemelijk”.
Harde cijfers graag.
Overigens: wat was jij vroeg op! 8)
@Ome Ko
Net zoals jij geen harde cijfers kunt geven, kan ik dat ook niet. Je zult even bij de politie langs moeten gaan om te vragen of ze je daar willen helpen met het verschaffen van wat harde cijfers.
Omdat het opleidingsniveau van de gemiddelde stadswacht toch wel onder het niveau van politie-agent zit, ga ik er maar vanuit dat er niet veel doorstroming naar de politie is. Een heel klein kansje dat er een enkeling doorgestroomd is naar de functie van politie-surveillant. Misschien dat Hans Verbakel hier meer cijfers over heeft.
Ik ben overigens wel vaker vroeg op, soms ook heel laat 😉
@ Ad :: 02 september 2005 11:58
Ik denk dat de ‘overtollige’ stadswachten gewoon teruggetroomd zijn naar de sociale dienst.
En zo zal het met heel veel baantjes gaan. De mensen a la minute aan het werk zetten en gaan pronken met prachtige resultaten. Na een tijdje vallen een hoop van die gasten terug in de uitkering en begint de zoektocht naar werk opnieuw.
@ J.E. Mulder tja, daar zit wel wat in, ben ik bang voor 🙁
“Toch is de veiligheid in Helmond toegenomen, meldde de gemeente eerder dit jaar.
Het aantal aangiften bij de politie is gedaald en de Helmonders voelen zich ook veiliger.”
Dat de aangiften gedaald zijn in Helmond heeft te maken met een tendens die in de hele politieregio Brabant Zuid-Oost is waar te nemen. Dat heeft namelijk te maken met de succesvolle ‘veelplegers-aanpak’ in deze politieregio. Ook in Helmond zijn hierdoor de aangiften aanzienlijk gedaald. http://www.eindhovensdagblad.nl/regioportal/ED/1,1478,1501-Voorpagina__2854872_,00.html
Door de inzet van stadswachten op bepaalde simpele maar broodnodige taken in het publieke domein, kan de politie haar eigenlijke taken, zoals de bestrijding van de criminaliteit, beter ter hand nemen. Er zijn namelijk geen politieambtenaren meer nodig voor het specifieke werk dat de stadswachten nu doen.
Kortom het schrappen van aantallen stadwachten werkt contraproductief. Die mensen verrichten gewoon goed en erg nuttig werk, bovendien hebben deze mensen hierdoor een baan.
@Ad om 05:54
Wat doe je dan met de huidige stadswachten?
Je zou ze de taken kunnen geven die angelique noemde of (hoe vervelend voor hen ook) kunnen laten afvloeien.
Wie gaat het werk dat ze doen dan doen?
Omdat ze dus volgens mij en vele hier weinig bijdragen aan de veiligheid, hoeft/kan dat werk dus ook niet te worden overgenomen.
Wat zijn volgens jou factoren die wel invloed hebben?
Een echt antwoord heb ik daar niet op. Ik ben geen criminoloog en heb helaas geen tijd om dat onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid in 2004 goed door te spitten. Wellicht een idee voor de politieke partijen.
Want hoe is het landelijke gesteld met dergelijke cijfers? Hoe goed was dat onderzoek? Ik deed inmiddels genoeg statistiek om te weten dat je veel kunt ‘aantonen’. Wat voor soort aangiftes zijn gedaald.
Maar een aantal factoren als gebeurtenissen als 11 september 2001, Pim en Theo en berichten in de media over meer politie en cellen beïnvloeden direct het gevoel van veiligheid van iedereen waaronder de Helmonders.
Ook een heel simpel gegeven als bijvoorbeeld veranderende openingstijden van het politiebureau kan het aantal aangiften al doen dalen.
Trouwens hetgeen J.E. Mulder eerder noemde over aangifte van fietsdiefstal was 10 jaar geleden ook zo. Maar ook zoiets zou zo’n vervuilende factor voor zo’n onderzoek kunnen zijn, net als digitale aangifte.
@Hans:
Wat vindt de SP van dit thema?
Goedemorgen! Mij lijkt het gewoon beter om meer politie mensen op straat te zetten,want er is gebleken uit onderzoek dat er meer op kantoor zit dan dat er op straat zijn. Hele fijne dag verder! Groetjes Marianne 😛
Als jeugdzorg, reclassering, geestelijke gezondheidszorg enz. door bezuinigingen hun werk niet goed kunnen doen neemt de kans toe dat een categorie mensen (denk ook aan verslaafden) tot (kleine) criminaliteit vervallen. Vervolgens krijgt de politie dat op z’n bordje. Daarom is “preventie” een belangrijke insteek voor de SP.
Het werk van stadswachten spreekt misschien niet tot de verbeelding als het gaat om veiligheid, het ontlast wél de politie. Zie de reactie van Frans R om 02 september 2005 17:35.
Nu kun je redeneren dat ook het eenvoudige werk eigenlijk gewoon bij de politie thuis hoort. “Dan moeten er maar meer agenten komen.” In de kern ben ik het daar mee eens maar ik ben ook realist. We zitten nu eenmaal in de situatie zoals die gegroeid is. Roepen dat alle stadswachten maar ingeruild moeten worden voor echte agenten is ook een beetje makkelijk.
Citaat: “De helft van de jeugd heeft in het afgelopen jaar als slachtoffer of als dader te maken gehad met onveilige gebeurtenissen. Onveiligheidsgevoelens komen dan ook veelvuldig voor.” Dit komt uit een onderzoek in Helmond uit 2001. Je kunt dit citaat hier terugvinden.
Zelf verbaas ik me hierover want ik voel me helemaal niet onveilig. Maar ik realiseer me dat je vertrouwen heel ernstig wordt aangetast als je wel serieus met crimineel gedrag te maken krijgt.
Ja, er spelen allerlei factoren. De politie kan nog zo z’n best doen maar zo’n aanslag als onlangs in Londen doet het “gevoel van veiligheid” natuurlijk niet veel goeds.
Tot slot nog iets over sociale controle. Als vroeger een paar “rotjongeren” een lantaarnpaal vernielden kregen ze een draai om de oren van de dichtstbijzijnde buurman. Tegenwoordig kijken veel mensen weg. Ik wil ze niet makkelijk de schuld geven (wie ben ik?) maar met het verdwijnen van dat verantwoordelijkheidsgevoel en ook het gevoel van onderlinge saamhorigheid is er wel iets verloren gegaan.
@Hans: We leven nu eenmaal in een samenleving heden ten dage die sterk geindividualiseerd is. Het is ieder voor zich en God voor ons allen. Als er ergens een lantaarnpaal wordt vernield of dat er weer eens een bushokje aan gruzelementen gaat,dan loop ook ik gewoon door. Ik ga diegene die dat flikt niet op zijn gedrag wijzen met het risico dat ik een mes tussen mijn ribben krijg , met alle nare gevolgen van dien.
@J.E. Mulder. Door deze slappe en egoïstische houding van veel burgers is deze situatie o.a. ontstaan. Het is o zo gemakkelijk om de andere kant uit te kijken als er vernielingen gepleegd worden, buurtbewoners worden getreiterd of andere mensen in elkaar geslagen. Ik zou tegen Mulder willen zeggen: ‘de maatschappij dat zijn wij allemaal’. Een leefbare maatschappij houdt je niet in stand door altijd de andere kant uit te kijken. En dat argument van je krijgt een mes tussen je ribben, is meer gebaseerd op angst dan op redelijkheid.
Frans R: Ik heb de ervaring gehad,dat ik iemand hielp. Ik moest dat bekopen met een aantal hechtingen,ik hoop dat jij nu begrijpt,waarom ik in een dergelijke situatie doorloop!
@Frans R , in principe heb je helemaal gelijk maar de het is de misselijke waarheid van J.E. Mulder die ervoor gezorgd heeft dat de maatschappij, wij dus, steeds voorzichtiger zijn met hetgeen je zegt tegen een ander.
Heb je recent nog een kind vriendelijk aan proberen te spreken op zijn/haar gedrag buiten ! Het valt niet mee, er lopen voortaan mensen rond die alles als zware kritiek beschouwen en daar niet mee overweg kunnen. Maak je zoiets mee, dan denk je de volgende keer wat meer na voordat je iets zegt.ondanks dat dat eigenlijk tegen je eigen ik ingaat. 🙁
@ Angelique en @JE Mulder. Ik begrijp jullie punt helemaal. Het is zeker niet altijd gemakkelijk om bijvoorbeeld kinderen of puberale jongeren aan te spreken op wangedrag of etteren. Krijg je geen grote mond van hen dan zijn het vaak ook de ouders die als gestoken horzels reageren (kinderen zijn vaak het produkt van de opvoeding..) Mijn ervaring echter is dat het vaak toch ook met je eigen toonzetting heeft te maken. Rustig blijven en met een vriendelijke consequente ondertoon aanspreken helpt vaak echt. Het zogezegd de toon die de muziek maakt. Als je dan desondanks nog een grote bek krijgt kun je nog altijd omdraaien en 0900-8844 bellen.
@Hans, om terug te komen op jouw vraagstelling ;
Jij vraagt je af hoe het kan dat ondanks vermindering aantal stadswachten, het gevoel van veiligheid toch vergroot is ? De verschillende verslagen waar je deze conclusies uit kunt halen zijn van een verschillend tijdvak. Oftewel het effect van de verminderde aantal stadswachten is pas te zien bij de volgende Veiligheidsmonitor die volgens mij in 2006 weer zal verschijnen of zie ik het verkeerd? 8)
het veiligheidsgevoel op straat heeft naar mijn mening weinig te maken met het wel of niet aanwezig zijn van stadswachten. Het gevoel van veiligheid hangt sterk af van omstandigheden en gebeurtenissen op nationaal niveau en incidenten op lokaal niveau. Denk aan het verschijnsel zinloos geweld. Als er de komende tijd weer slachtoffers vallen door zinloos geweld zal men zich vaker onveilig voelen op straat: stadwacht of geen stadswacht! Ook de ontwikkelingen in de wereld (denk aan terrorisme, etc) beïnvloedt het veiligheidsgevoel sterk.
Ik steun het punt van meneer Mulder, wat betreft het niet aanspreken op elkaars gedrag. De samenleving wordt veelal asocialer, wat ook de “verdienste” is van het “ikke, ikke, ikke… en de rest kan stikke- beleid” van de huidige politiek. We moeten maar voor onszelf zorgen, solidariteit is ver te zoeken en de verpaupering van bepaalde wijken groeit! Het is een trieste zaak!
Nee ik denk dat stadswachten niet (of nauwelijks) kunnen bijdragen aan het veiligheidsgevoel op straat.
@Angelique, ik denk dat je gelijk hebt. Je moet niet kijken naar de “waan van de dag” maar naar de langere termijn. Het meten van het gevoel van veiligheid lijkt mij trouwens sowieso een lastige zaak. Overigens denk ik niet dat er een politieke partij te vinden is die het standpunt wil verkondigen dat het aantal stadswachten gerust omlaag kan omdat helmond veilig genoeg is.
@Hans:
Zijn de stadswachten een belangrijk politiek thema bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar?
Ik heb op dit moment geen reden om dat te denken.