Dierenambulance en dierenasiel
Wat vindt u ervan, de St. Dierenambulance Helmond e.o. en de St. Animal Hope, het dierenasiel van de gemeente Helmond, krijgen geen subsidie. Beide stichtingen zijn volledig afhankelijk van donaties, sponsors en collectes. Toch weet de dierenambulance zich al sinds 4 oktober 1986 draaiende te houden. Het asiel is pas op 1 augustus 2010 opgericht.
Natuurlijk zijn er wel wat contracten afgesloten met de gemeente Helmond voor het ophalen van zwerfdieren, dode dieren op en langs de openbare weg, de opvang van gewonde dieren en de opvang van de asieldieren. Maar dat is niet altijd voldoende om beide stichtingen draaiende te houden. Hierdoor is de dierenambulance gedwongen om ritgeld te vragen aan de eigenaar van een gevonden dier. Dit is een bedrag van € 25,- voor het thuisbrengen en een kleine bijdrage wanneer een dier een of meer dagen in het asiel heeft doorgebracht.
Er werken alleen maar vrijwilligers bij beide stichtingen. Maar er zijn natuurlijk erg veel kosten, zoals de huur van het gebouw, elektra en water, het onderhoud en verzekeringen, de diesel voor de ambulances, telefoon, internet en noem het verder maar op. Toch lukt het de dierenambulance om door te gaan, alhoewel het in deze slechte economische tijden heel moeilijk is.
Vrijdagmorgen 1 oktober 2010 lazen we in de krant dat er een dierenpolitie wordt opgericht. Natuurlijk zijn wij daar allemaal heel erg gelukkig mee. We hebben hierover vrijdagmiddag een interview mogen geven voor Radio 1 van de NOS. Wel hebben we duidelijk aangegeven in dit interview dat wij hopen dat de dierenpolitie verspreid wordt door het land en niet op een vast punt in Den Haag zit. Het werd tijd dat er op dit gebied iets zou veranderen. Nu kijken de diverse dierenambulances, dierenbescherming en dierenasielen nog uit naar een wetswijziging. In de huidige wet wordt een dier nog steeds beschouwd als een ding en niet als een levend wezen. Het wordt tijd dat hierin verandering komt.
Wanneer wij nu aangifte doen van dierenmishandeling wordt dit beschouwd als beschadiging of vandalisme want een dier is een ding voor de wet. Hierdoor zijn de straffen voor dierenmishandeling dan ook erg laag.
Wij zijn heel erg benieuwd wat uw mening hierover is.
Regina Blok,
St. Dierenambulance Helmond e.o. en de St. Animal Hope
16 reacties:
Ergens is het goed dat er mensen zijn die als vrijwilliger voor de dieren opkomen. Een professionele dieren-politie lijkt me welkom voor een goed georganiseerde aanpak.
Persoonlijk heb ik mindere ervaringen met de Dierenambulance. Tot twee maal toe heb ik er contact mee opgenomen en in beide gevallen ben ik – op z’n zachtst gezegd – niet zo vriendelijk te woord gestaan. De – nog levende – gevonden dieren “moesten we maar laten liggen want zo is de natuur”.
Sindsdien dus geen donaties meer van mij bij de jaarlijkse collecte.
Laat die professionele organisatie maar komen!
Ik vind de dierenambulance een goed ding, maar het is voor veel mensen onduidelijk wanneer we hen wel of niet mogen bellen, dit om situaties zoals Dan hierboven omschrijft te voorkomen, alhoewel ik vind dat de dierenambulance iedereen vriendelijk te woord moet staan.
Ik vind dat 25 euro voor het thuis brengen van dieren aan de hoge kant is.
Verder vind ik dat de dierenambulance best subsidie zou mogen ontvangen voor de eerste levensbehoefte, zoals brandstof, wagen onderhoud, huisvesting, gas/water/licht, etc.
En ook vind ik (even buiten het log om) dat de dierenambulance richting moet aangeven bij het verlaten van een rotonde (diverse keren gezien van niet) ze hebben immers een voorbeeld functie.
Groet Twan.
Hallo Dan
Kun je vertellen of je deze ervaringen hebt gehad met de dierenambulance Helmond of een andere dierenambulance?
Indien da Helmond, op welk moment van de dag is dat geweest? En om wat voor dier ging het?
Hallo Twan
Je kunt de dierenambulance altijd bellen. Het hoeft niet perse over gevonden of verloren dieren te gaan. Als je advies wilt over iets wat met dieren te maken heeft, kun je ook altijd bellen, maar dan hoofdzakelijk tijdens kantooruren. Dan wordt de centrale gedraaid vanuit ons gebouw. En zijn er dus meer mensen aanwezig om je advies te geven. Na kantooruren wordt de centrale vanuit huis gedraaid, er is dan maar 1 persoon aanwezig.
We zouden willen dat al onze chauffeurs zich voorbeeldig aan de verkeersregels zouden houden. Maar helaas, Mocht je klachten hebben over het verkeersgedrag van een chauffeur, dan kun je ons ook bellen. Maar dan wel direkt, we kunnen de betreffende chauffeur dan op zijn gedrag aanspreken.
Beste Regina,
Leuk stukje om te lezen, maar maak je over de “dierenpolitie” alsjeblieft geen illusies!! Geloof nou niet dat dat de/een oplossing is. Ik zou graag zien dat mensen zich verantwoordelijk gedragen. Dus hun hond of kat niet achterlaten in het bos als ze op vakantie gaan en hun hond niet in de wijk laten sch#ten als er tweehonderd meter verderop een hondenuitlaatstrook is!
Maar ik wens de dierenambulance succes met alles, al hoop ik hem zelf nooit nodig te hebben voor mijn schatjes.
Hallo Henk
Natuurlijk zouden wij liever zien dat mensen zelf hun verantwoording dragen. Maar helaas is dat niet het geval.
En ik ga er niet van uit dat de dierenpolitie zich bezighoudt met mensen die hun hond in de wijk laten sch#ten.
Ook wanneer een hond of kat in het bos wordt achtergelaten kan de dierenpolitie weinig doen.
Het gaat juist om de gevallen waarbij mensen hun huisdier niet goed behandelen. Dus mishandelen, zonder eten en drinken laten zitten. Medische zorg ontzeggen. En zo kan ik nog veel meer dingen opnoemen. Wij als dierenambulance kunnen hier niets tegen doen, wanneer de mensen ons niet binnenlaten. We kunnen een dier niet in beslag nemen, ook al weten we zeker dat het dier niet goed wordt behandeld. Ook de dierenbescherming kan in zo’n geval niets doen. In dit soort gevallen roepen we meestal de hulp in van de politie. En onder hun begeleiding kan het dier in beslag worden genomen. Maar ook zij zijn niet altijd goed op de hoogte van alle regeltjes en wetten mbt dieren. We gaan er van uit dat de dierenpolitie wel mag ingrijpen en op de hoogte is van alle regeltjes en wetten. Maar zoals ik al in mijn log aangaf moet er nog heel veel gebeuren. Zoals het veranderen van de dierenwetten. Zolang een dier als een ding wordt beschouwd en niet als een levend wezen, zullen de straffen minimaal blijven.
Er is trouwens a.s. zondag 10 oktober een open dag bij het asiel aan de Grasbeemd 17 in Helmond.
U kunt hier alles over lezen in de agenda van deze weblog.
M.vr.gr.
@Regina Blok,
Het was gewoon hier in Helmond.
Situatie 1 is al een tijd geleden, daar kan ik zo geen dag meer aan hangen. Het betrof een aangereden gans.
Situatie 2 was op een zaterdag en ging om een nest bijna volgroeide vogels waarvan de ouders door een kat te grazen waren genomen.
Als dierliefhebber zou toch elk dier moeten tellen, lijkt me.
Hallo Dan
Voor ons telt inderdaad ieder dier. Wat betreft die aangereden gans, kan ik me alleen voorstellen dat hij nog erg levendig en niet te pakken was. Dat gebeurt nog al eens met vogels. Anders zouden we hem zeker hebben moeten ophalen.
Het nest met de bijna volgroeide vogels, zat dat hoog in een boom? We hebben nl. geen ladder in de ambulance en we mogen niet onze eigen veiligheid in gevaar brengen.
Gewonde, zieke en jonge vogels gingen vroeger altijd naar het vogelasiel in Someren, wat helaas zijn deuren moet sluiten. Gelukkig hebben we inmiddels iemand anders bereid gevonden om vogels op te vangen.
Alleen in het voorjaar weigeren we wel eens om uit te rijden voor een jonge vogel (vooral merels. Die komen nogal eens op de grond terecht. En dat zijn er ieder jaar weer heel erg veel. We zeggen dan altijd: laat het diertje maar met rust. De ouders zijn in de buurt en zullen het jong komen voeren.
Maar verder komen we ieder dier ophalen. Ik zal het in ieder geval ter sprake brengen in het bestuur.
Ik ben allang blij dat ze zien dat er iets gedaan moet worden tegen de mishandeling en verwaarlozing van dieren. Of het allemaal ook gaat werken is maar de vraag, maar er is een start en dat is al heel wat voor nederland vind ik.
Geweldig wat jullie doen. En dat zonder subsidie! Een ambulance laten rijden voor 25 euro is echt niet veel. Voor mensen is het wel ietsjes duurder.
Hallo Irma
De dierenambulance verzorgt ook klantenritten. Wanneer je met je huisdier naar een dierenarts wilt, en geen eigen vervoer hebt, dan verzorgen wij die rit voor jou en jouw dier. Je wordt dan thuis opgehaald, naar de dierenarts gebracht, en na afloop weer thuis gebracht. Hiervoor betaal je dan ook € 25,-, dus heen en terug. Alleen wanneer je verder weg moet, bv. naar Utrecht of een ander universiteit dierenkliniek rekenen we een kilometerprijs.
Hoi,
Ik vind dat jullie goed werk doen.
Misschien dat ik me aanmeld als medewerker…
Verder ben ik op zoek naar een Border Collie (reu) ongv. 2 jaar.
Ik woon zelf ook in Helmond, laat me aub. iets weten.
groetjes, Frenk
Nou zo mooi is het allemaal niet bij de da helmond
Mensen denken Ooh daar zitten de dieren goed nou dat is dus helemaal niet zo ik heb er zelf gewerkt en in de kitten kamer gooien ze met kittens als er een kitten iets te lang ziek is bijvoorbeeld 2 weken langer ogen druppelen worden ze afgemaakt de mensen zijn zo chagerijnig als wat er zitte 300 katten er zijn 250 katten ziek ze verkopen zieken katten dus Let op als je een kat of kitten daar haalt dus zo tevreden benk er niet over ook voor mij zal ik doe asiel nooit bellen dieren staan op nummer 1 bij hun denken ze eerst aan zichzelf en dan aan de dieren vooral de mensen die er wel betaalt krijgen bahbah die denken alleen aan zijn geld meer niet gr
ik ben het met de bovenstaande kopje helemaal eens de zaken bij de dierenambulance gaat niet zoals het hoort ik kan er over mee praten heb er gewerkt en 2 aanvaardingen over 2 van mij katten.maar laat het er niet bij zitten.
toen ik er werkte zaten er gewoon zieke katten bij gezonde katten.terwijl er iets van gezegd werden de beestjes pas na dagen soms zelfs na weken pas behandeld.ze denken alleen aan hun zelf en geld maar denken niet na over hoe blij het baasje en het des betreffende huisdier blij is dat ie terug mag.plus ze geven sommige eigenaren die hun dier kwijt zijn niet eens de tijd om zich te melden omdat de dieren niet op de site gezet worden als vermeld.zodat de eigenaar zich niet kan melden en als de kat of hond op de adoptielijst komt en de eigenaar ziet het diertje kan je ook nog eens betalen vindt dit niet kunnen.en vooral niet voor mensen die er gewerkt hebben en zwaar genaaid worden.zwaar vergist heb ik me dierenenambulance helmond mij zien ze er nooit meer
o ja en honden worden door de nieuwe hondenman met geweld uit de auto getrokken stond er zelf bij.en dat noemen zich dan dieren vrienden bah bah