Faillissement van toezicht en handhaving
Toegegeven, met de gesubsidieerde zogenaamde “Melkert baan” in 1994 maakte toezicht en handhaving in Nederland een valse start. Het daarvoor inzetten van vaak niet echt gemotiveerde mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, draaide al snel uit te op een fiasco. In 2004 werd dit systeem afgeschaft en mochten gemeentes zelf bepalen in welk tempo zij toezicht en handhaving wilden realiseren. In Helmond mondde dat uit in het oprichten van de Stichting Stadswacht. Maar vanaf het begin kampte de stadswacht met het stigma uit het verleden. Burgemeester Blanksma moest noodgedwongen ingrijpen met een totale reorganisatie als gevolg.
Een paar jaar geleden werd in onze stad het initiatief genomen om een proef te doen met de buurt-boa. In een aantal wijken waaronder Binnenstad/Oost werd deze buurtboa een graag geziene verschijning bij zowel de buurtpreventieteams, wijkraden als bewoners. Regelmatig deed hij/zij een ronde door de wijk en was zeer aanwezig en aanspreekbaar. Melden van (kleine) ergernissen of misstanden was betrekkelijk eenvoudig en gaf resultaat. Maakte je een melding dan kon je het resultaat van die melding zien.
Inmiddels is om onduidelijke redenen zowel “onze” buurt-boa als (en dit is echt zorgwekkend) wijkagent geheel uit het straatbeeld verdwenen. We zien dan ook een grote toename van diverse wantoestanden tot ronduit misdrijven aan toe. Kille cijfers geven aan dat misdrijven gedaald zijn, ik denk dat het aantal MELDINGEN daalde! Ik beweer niet dat dit alleen maar te wijten is aan het genoemde faillissement van toezicht en handhaving, een groot deel is ook zeker te wijten aan veranderingen van de hele maatschappij in de loop der jaren.
Niet alles kan alleen maar door toezicht en handhaving voorkomen worden, maar ik ben er zeker van dat een groot deel van deze misstanden voorkomen kan worden door simpelweg de aanwezigheid van toezicht en handhaving in de wijk, die op dit moment dus totaal niet aanwezig is. Te beginnen met de terugkeer van de wijkagent. Als die andere taken krijgt, kan dit moeilijk worden gecombineerd worden met zijn wijktaken en na bv een week nachtdienst zal die de volgende dag toch echt moeten uitslapen en is er geen tijd om de wijk in te trekken. Hetzelfde verhaal is ook van toepassing op de buurtboa. Laat ik echter wel nadrukkelijk stellen dat ik geen seconde twijfel aan de motivatie en inzet van de politieagenten en boa’s. Dat er schietincidenten zijn, is natuurlijk vreselijk en daar moet uiteraard door politie en justitie tegen worden opgetreden. Dit mag echter niet leiden tot het structureel verdwijnen van de wijkagent.
Want als die regelmatig zijn rondes loopt of fietst door de wijk, zal dit zeker bijdragen aan het verminderen van overlast. Simpelweg omdat de pakkans groter zal worden. Ik ben van mening dat B&W (en met name de B in deze) daarin een belangrijke rol kunnen spelen bij het hogere echelon. Bij een grotere pakkans zien buurtburgers resultaat en zijn dan weer meer bereid om dingen te melden. Op dit moment is die bereidheid nauwelijks aanwezig; “het haalt toch niks uit”. Ook sneller straffen helpt natuurlijk, maar dit ligt buiten de Helmondse bevoegdheden en laat ik daarom rusten.
Ton van Eijk
Voorzitter Vereniging Binnenstad Helmond
15 reacties:
Als ze A vd W eerder weg hadden gejaagd was het niet zo’n puinhoop geweest
verbaasd me niets eigenlijk.
Het is een puinhoop en te laat om het tij te keren…
Het resultaat van jaren lang pappen en naar houden, en natuurlijk het ronduit verkeerd beleid van onze politici en het gaat maar door, tot hoever, tja dat is de vraag…
ach die doen niks nuttigs….. inbraakgevoelige delen in helmond etc wordt niet in de gaten gehouden… maar wel een mens die zn geld moet verdienen met een aanhanger komen koeieneren en zeggen dat dat ding van de parkeerplaats af moet (een vak dat niemwnd gebruikt als er niet staat)… bahbah
Dat de agent uit het straatbeeld is verdwenen kan natuurlijk ook komen dat hij/zij op een andere wijze invulling geeft aan deze taak. Heeft u dat al nagevraagd? Bent u als voorzitter niet in gesprek met gemeente en politie?
Roland, Tegen u heeft u het?
De weblog van Helmond is van de gemeente.
@rcr op vrijdag 24 januari 2020 om 00:07:
Dat wordt wel eens vaker gedacht, maar om dat meteen even recht te zetten: De weblog van Helmond is zeker niet van de gemeente Helmond.
De weblog is onafhankelijk en krijgt geen cent subsidie. De vrijwilligers die deze website mogelijk maken doen dat in hun vrije tijd en voor zover wij weten puur voor hun plezier. Geen van ons ontvangt enige onkostenvergoeding.
@Samantha op donderdag 23 januari 2020 om 21:55:
Helemaal mee eens!!! Bij mij ook alleen maar lastig vallen! Terwijl ik me altijd voor de halve buurt inzette voor diverse dingen zoals hond uitlaten, kliko`s buiten zetten, pakjes aannemen, boodschapjes doen enz.
Voorbeeld: Zet je altijd voor jezelf en de buurman de kliko buiten en op tijd weer binnen, ben je een keer goed ziek, staan kliko`s 1 dag langer buiten, komen ze meteen aan mijn deur plus buurman zeuren met een waarschuwing die de volgende dag in de bus valt. Das 1 van de sneue voorbeelden….
Werd gek van die lui en doe niks meer in de wijk!! Basta!
Miranda en Samantha, waren zo klagen? Die mensen komen dus aangeven dat er een abnormale situatie is; de containers staan nog langs de weg.
Dat wensen jullie toch ook niet? ziek zijn is a geen excuus en b als iedereen zulke acties houdt is het meteen een grote teringboel.
Die aanhanger precies eender; als iedereen maar hobby middelen op parkeerplekken stalt…dat snap je toch wel?
Ik heb begrip voor kritiek ,ook tegen BOA’s en stadswacht, maar dit soort praatjes prikt iedereen meteen door.
@Roland; Wij zijn inderdaad al geruime tijd in gesprek met de gemeente en daar zit wel wat schot in (gaat wel tergend langzaam).
Waar het in dit voorbeeld om gaat is dat de bewoner in de wijk dit uiteraard niet weet en alleen maar constateert dat er geen al geruime tijd zichtbaar toezicht meer is.
Binnenkort zie je ze helemaal niet meer, want dan zitten ze in hun scanauto
Beste bewoners van Helmond, het heeft natuurlijk wel zin om boa’s in te zetten in wijken waar vaak problemen zijn.
Het zijn de bewoners die er een zooitje van maken.
Boa’s en politie mensen zijn er puur om alles in de gaten te houden en dat alles goed verloopt in de wijken.
Zonder die mensen wordt er ook nog steeds geklaagd dan over andere dingen.
Ik ben geboren in Helmond, woon nu in de randstad en als ik zie hoe het er aan toe gaat, ja je wordt er niet vrolijk van.
Sinds kort is er een nieuw beleid bij de gemeente en ik hoop dat alles een beetje beter wordt georganiseerd.
Sinds kort is er de scanauto die puur voor het betaald parkeren is, en heeft niks met de boa’s openbare ruimte te maken.
Beste mensen als oud bewoner van Helmond,kan ik jullie zeggen, ben maar blij dat jullie in Helmond wonen, want hier in de randstad is het echt veel erger.
Als er iets gebeurd of jullie hebben bepaalde vragen bel 140492 krijg je de gemeente aan de lijn, daar kunnen jullie het vragen en antwoorden krijgen omtrent alles wat met openbare ruimte te maken heeft.
Een tip van mij, niet in problemen denken maar in oplossingen daar is iedere Helmomder bij gebaat.
Ik kan jullie reacties begrijpen, tegenwoordig zijn boa’s jonge mensen die pas van hun opleidingen komen en hebben dus geen ervaring met openbare ruimte.
Neem een voorbeeld, jongenman 21 jaar is aangesteld als wijkboa van de gemeente, moet die de bewoners info geven
wat mensen kunnen en moeten doen, neem me niet kwalijk maar hij heeft geen ervaring en ja dat is het beleid van de gemeente zo goedkoop mogelijk personeel werven.
Geef mij maar een ervaren rot in het vak die heeft meer ervaringen en kan de mensen van betere info voorzien.
Maar goed ik bepaal het beleid van de gemeente Helmond niet, maar ik heb wel 15 jaar ervaring in de handhaving in de randsteden.
Gewoon goede ervaren boa’s werven in combinatie met jonge pas aankomende boa’s is de ervaringen voor een paar jaar gerandgesteld.
Dit is mijn mening als oud bewoner van Helmomd.
Je hebt niets al die lui. Ze hadden de verkeerde prioriteiten zullen we maar zeggen.
In de Heistraat kun je niet over de stoep lopen, omdat er een paar winkels van een bepaalde inwoners groep altijd hun handels waar op de stoep hebben staan. De BOA’s lopen er zelf met een boog omheen.
Maar als u een drolletje vergeet op straat bent u de sjaak.
Opdoeken en meer echte agenten op straat is de enige oplossing.
Het is te makkelijk om alleen maar te klagen,lijkt me. Ik geloof nog steeds dat de meeste mensen binnen orde en handhaving en politie dit werk met hart en ziel doen. Ik lees dat er ergens meteen gereageerd word op kliko’s die nog in de straat staan…..nou, bij ons in de straat is dat tegenwoordig heel normaal en er word niks aan gedaan. Ik dacht inmiddels dat dit tegenwoordig mag. Bedenk wel dat het voor alle handhavers steeds moeilijker word omdat ze op vele vlakken door de politiek gekortwiekt zijn. Daarnaast is verantwoording nemen voor je eigen gedrag ook ver te zoeken. En oh wee als je iemand op zijn/haar gedrag aanspreekt, grote kans dat je een grote bek krijgt of een klap tegen je kop…dus…dan wordt het een puinhoop en blijven we klagen. Er zijn overal te weinig handhavers en ik denk dat ze het druk genoeg hebben met proberen overal tegelijk te zijn.