‘Gewoon Brandevoort….’
De sluiting van het Primera filiaal in Brandevoort is een feit.
De kantoorboekhandel annex postagentschap is ten onder gegaan aan de woekerprijzen van de wijk. Het winkelhart van een wijk die even grauw en kleurloos is, als de voorgevels van de winkels in datzelfde centrum. Volgens het beeldkwaliteitplan van Gemeente Helmond moeten de ondernemers hun winkel namelijk goed verstoppen in het matte straatbeeld.
In 2008 ondervond de zojuist geopende Zeeman dat al aan den lijve. Wethouder Stienen benadrukte in het ED dat de blauw-gele luifels van het concern niet pasten in de wijk, de winkel te prominent aanwezig was. Er valt iets voor te zeggen, toch schiet ik dit argument direct af. En Hard!
Brandevoort vierde in 2010 haar 10 jarige bestaan, maar inmiddels lijdt de wijk al onder het achterstallig onderhoud, terwijl de woekerprijzen blijven. Verf bladdert af, straatverlichting wordt niet vervangen, en het enige groen dat je in de Veste toelacht, is het groen van het overdadig tierende onkruid. Niet bepaald een beeldkwaliteitplan, als je het mij vraagt.
Ik kan me voorstellen dat Primera tevens moest vechten tegen de heersende tijdsgeest. Boeken en tijdschriften download men immers, het krantje lees je op je mobiel, en tabakswaren zijn in de ban. Het kleine winkeltje voerde een ongelijke strijd met de tegenwoordige tijd.
Een strijd die alle ondernemers voeren in het winkelhart. Internetshops kunnen voordelig aanbieden, supermarktketens hebben een uitgebreid assortiment, en ondertussen slaat de crises genadeloos hard om zich heen.
Plus, Brandevoortse huurprijzen zijn vergelijkbaar met bedragen die gelden voor Eindhoven centrum of W.C. Woensel, terwijl je daar een heus winkelcentrum binnenwandelt. Een centrum dat niet zucht onder het juk van eisen en wetjes. Winkelcentra die bruisen van bedrijvigheid, waar je winkel zichtbaar mag zijn en mag opvallen. Een vereiste om handel te drijven. Plekken waar mensen samenkomen, terwijl in onze tweeverdienerwijk, vaak niemand te spotten valt. Tijdens kantooruren is het uitgestorven.
Meer dan eens heb ik mensen van buiten de wijk moeten wijzen waar Albert Heijn gevestigd is, terwijl ze bijna binnen stonden. Vaker nog wordt ik gevraagd waar Slagerij Vogels zich bevindt.
En onlangs, zocht ik zelf naar Top1Toys!
Pas geopend en volkomen onzichtbaar, verscholen achter de fletsrode bakstenen muur onder een donkere boog. Verstopt in een zijstraat, aan het oog onttrokken. Waarschijnlijk pasten de vrolijke kleuren van speelgoed niet in het straatbeeld, wie zal het zeggen?
De winkels vallen niet op, mogen niet opvallen, gaan op in het matte totaalplaatje. Geen opsmuk, geen franje, geen reclame uitingen.
Het croissantje van Bakkerij ’t Bakkertje staat buiten in de zon, maar het bankje bij Choc ’n Ice mag nog steeds niet. Choc ’n Ice dat moet opboksen tegen de ‘buurman’, die ook Italiaans schepijs is gaan aanbieden. Klein seizoensgebonden zaakje dat vechten moet voor zijn bestaan, moet knokken tegen een barse ‘collega’. Collega ondernemer die zelf 5 foeilelijke afvalbakken heeft staan om aandacht te vestigen op zijn bedrijf. Afvalbakken verkleedt als ijsje, puntzak friet, of hamburger. Als je al ergens je regeltjes op loslaat, doe het dan daarop!
Binnen Brandevoort houdt menigeen zijn hart vast. Wat gaat er gebeuren als de nieuwe grillroom zijn deuren opent?
Nieuwe teksten op de luifels van de cafetaria?
Een ronddraaiend spit Kebab voor de friettent, vermomt als prullenbak?
Wat als die grillroom een succes wordt? Stel dat het er met de benen buiten hangt. Moet de ondernemer dan precario betalen voor die beentjes?
En, past dat überhaupt wel in het straatbeeld?
Ik zie wethouder Stienen alweer mopperend voor de camera van Stads TV Helmond zijn beklag doen, tegen de leuning van een brug waar de verf vrolijk van afbladdert.
Gemeente Helmond liet destijds weten dat winkelcentrum Brandevoort geen concurrerende positie mocht innemen ten opzichte van Helmond centrum. Het vestigen van landelijke ketens moest men tegengaan, moest een centrum krijgen met kleine ondernemers. Dat oude dorpsgevoel met een slager, bakker, groenteboer en kaasboertje. Zoiets… de “sfeer van weleer”.
Natuurlijk gaat dat niet gebeuren!
Niemand kan concurreren met Albert Heijn, geen slijter durft de strijd aan met Gall & Gall en geen drogist zal beginnen knokken tegen Kruidvat. Alles is daar verkrijgbaar, terwijl Mierlo en ’t Hout om de hoek liggen.
Ik heb diep respect voor lefgozers die hun deuren openen in Brandevoort. Ben tot tranen geroerd als ik zie hoe een ondernemer zijn droom in duigen ziet vallen, geraakt wanneer een kleine zelfstandige het leven word zuur gemaakt door een collega of concurrent.
Dat laatste, dat past wel goed in deze wijk.
Gewoon Brandevoort….
Edwin van Hoof
In de reacties hieronder staan weblogupdates.
61 reacties:
Goed gesproken, had niet beter verwoord kunnen worden. Jammer, Brandevoort is verder een geweldige wijk! Ben sinds het openen van de speelgoedwinkel een paar keer in het centrum geweest, maar de speelgoedwinkel niet gespot. De plaatselijke middenstand steunen, wordt zo wel erg lastig.
Primera weg uit Brandevoort is een gemis!
Waarom staat de gedachtengang van het gemeentelijk apparaat altijd loodrecht op die van zijn burgers?? Ga eens normaal doen en met beide benen op de grond staan!!
Geweldig stuk! Helaas de trieste realiteit. Slimme ondernemers mijden Brandevoort.
Wat een geweldig stuk!
Gr.
@denhelmonder
Het ‘oude winkelcentrum’ Brandevoort, eertijds opgetrokken uit barakken, had meer uitstraling en herkenbaarheid dan het huidige winkelgebied.
Winkelcentrum Brouwhorst mocht ook geen concurrerende positie innemen t.o.v. de winkelnering in het centrum. Toch heeft dat winkelcentrum een herkenbare positie gekregen en behouden. Eigenaar DELA wil verder uitbreiden. Verzoek ingediend bij de gemeente.
Winkelcentrum Brandevoort heeft voor niemand een herkenbare plaats. De nostalgische uitstraling van het centrum moet herkenbaar zijn in het winkelcentrum. Geen ruimte voor hedendaagse reclame. Ook de Rabobank is in statig grijs gehuld. Zelfs voor een belangrijk deel van de plaatselijke bevolking is het gebied een niemandsland.
De landelijke winkelketens hebben kritiek. Kijk eens naar de manier waarop winkels moeten worden bevoorraad. Zou weer met paard en wagen moeten.
Het ouderwetse is in die wijk door de gemeente te ver doorgevoerd.
Zou ten gunste moeten komen van het centrum?
Daar is de ontwikkeling van commerciele ruimte als leegstand, onder supervisie van de gemeente in volle gang. Zie o.a. locatie bibliotheek. Het gebied ‘oude postkantoor’ e.o., Obragasterrein komt daar nog bij.
Helemaal eens met Edwin! Erg jammer trouwens dat de Primera weggaat, kwam er altijd graag.
Ik denk overigens dat een goed lokaal centrum kan bijdragen aan de ontwikkeling van het centrum. Er blijven dingen waarvoor je toch altijd naar het centrum zult moeten; elektronica, kleding enzovoorts. Ik denk ook dat WC Woensel het Eindhovense centrum stimuleert.
Als men het in Brandevoort een beetje slim had aangepakt had men Mierlo (sterk verouderd winkelcentrum met veel te weinig parkeerplaatsen) weg kunnen concurreren…
ben het met @denhelmonder eens
een ontroerend stuk
gr dorothe
Helemaal mee eens…Iets minder regeltjes zo goed zijn voor de ondernemers hier in het weggetoverde centrum…
Er is een goede oplossing voor alle ondernemers. De huidige locatie verlaten en verhuizen naar het leegstaande schoolgebouw. Ook ‘een misser’ van de gemeente. Afschrijven door de gemeente, betaalbare huurprijzen. Volop parkeergelegenheid, herkenbaar en zichtbaar van verre.
Succes verzekerd.
Soms wil ik ook puistjes uitknijpen voor ze er zijn.
Soms denk ik dat ze komen zitten op mijn rug maar meestal bedenk ik ze, in mijn gezicht.
@Sandra Smulders op 15 mei 2012 om 19:33:
Helemaal met je eens. Ik denk dat elke inwoner van Brandevoort dat vindt. Dus voor wie worden die regeltjes dan eigenlijk opgesteld? Voor het winkelende publiek dat niet komt omdat het er zo saai is?
Mooi stukje tekst Edwin. Persoonlijk heb ik niet zoveel met Brandevoort. Een mooie wijk om doorheen te rijden. Maar dat komt vooral beroepsmatig. Aan de ene kant mag Brandevoort van geluk spreken dat er een winkelcentrum is, maar aan de andere kant erg triest dat het de winkeliers zo moeilijk wordt gemaakt. Of nog erger, dat ze het elkaar moeilijk maken. Misschien moeten ze op het gemeentehuis eens in actie komen i.p.v. de hele dag uit het raam te kijken.
Kent iemand Jan Roefs misschien persoonlijk? Als Brandevoorter van het jaar kan hij in de gemeeteraad misschien iets doen voor Brandevoort. Hij en de wethouder zijn van dezelfde partij. 😉
vandaag sprak ik een winkelier, dat het zelfs nog allemaal een stapje verder gaat. Je mag namelijk niet eens het fel gekleurde logo van je zaak aan de binnenkant van je winkelruit hebben zitten. Dat dient gematteerd te zijn, mag niet teveel opvallen.
Ze zijn doorgeslagen!
Goed stuk over de hedendaagse realiteit in Brandevoort.
De gemeente en projectontwikkelaar hebben er voor gekozen het centrum breed te houden met een soort van promenade. De enige keer dat ik daar veel mensen zie is met de Dickensnight. Andere dagen is het leeg en om van de kruidvat naar de AH te lopen doe je een minuut. Waarom geen wekelijkse markt door het ‘centrum’? Het moet iig meer herkenbaarder worden dat het een winkelcentrum is met voldoende evenementen om mensen te trekken. Ondernemers; praat samen met de gemeente om het tij te keren anders ga je het niet redden.
Probeer me niet te laten meeslepen in (andermans) emoties. Kort maar bondig, de meeste verhalen die ik hier lees zijn toch echt iets te kort door de bocht. Voor sommigen misschien zelfs een excuus om niet in Brandevoort te winkelen? Dat zou jammer zijn voor de ondernemers die het wèl goed doen en jammer voor de toekomst van die ondernemers en het centrum. Voegt een reclamebord op de stoep iets toe? Of gaat het om het gebodene in de winkel zelf? Of het persoonlijk contact? Is een schreeuwend logo op de raam een aanvulling? Toegegeven, het is nu wel erg ‘naakt’ qua uitstraling, maar blijft een vreemde reden om het van ver te halen in plaats van in je eigen centrum… Het winkelcentrum bestaat net 3 jaar, moet nog echt vorm krijgen, logisch lijkt mij. Jong en geboren in een crises. Invulling van de ruimtes blijft achter door een samenspel van factoren. In andere winkelcentra zie je steeds meer winkels verdwijnen, die winkels zaten er soms al jaren. Alsof het elders beter gaat dan in Brandevoort, dream on… Diezelfde Brandevoortse ondernemers overigens zijn al een jaar in gesprek met de Gemeente. Dat Wijkwinkelcentra geen concurrende positie mogen innemen t.o.v. het Centrum wàs een filosofie. En nee, en ik spreek uit ervaring want heb toevallig een winkeltje in Brandevoort, het is overdag zeer zeker niet uitgestorven. No way ! Maar goed dat jullie geen zelfstandig ondernemer zijn, want positivisme, al is het soms nog zo zwaar, kenmerkt een goed ondernemer. Zelf ooit ondernemer geweest ?
Graag bereid tot uitleg, koffie staat klaar, Jet Uijen/Boutique4more
Nu een jaar geopend in brandevoort met een bloemenzaak.
Verrassing: ik heb geen spijt!
Appeltje eitje is het niet, maar met een positieve kijk op de toekomst gaan wij het wel redden in brandevoort. Met een hele duidelijke routebeschrijving kunnen de klanten ons toch vinden, gelukkig!
Maar als die klant (die nog niet wel vaker inbrandevoort is geweest) hoort dat er een Hema/bakker/slager/kledingzaak enz. Zit moet ik straat om ze het letterlijk aan te wijzen terwijl het binnen 100 meter zit! Dus gemeente helmond. T kan wel mooi zijn, maar kom dan met op iedere hoek een plattegrond of een dageljjkse gids zodat de winkels op zijn minst vindbaar zijn.. En de idd eens, de huurprijzen liegen er niet om. En toch ben ik blij om deel uit te maken van dit groeiende winkelcentrum.
@Jet Uijen en Marieke.
Jullie, als ondernemers, erkennen dat het winkelgebied onherkenbaar is voor vrijwel iedereen. Enige straatdecoratie heeft misschien niet veel waarde. Het gaat om een structuurwijziging waaraan de gemeente medewerking moet verlenen. En jullie zijn al/pas 1 jaar in gesprek met de gemeente!?! Komt dat nog wel goed?
Weet je, mensen kijken ook niet veel verder dan hun n… lang is. Ik heb luifels hangen, een opvallende rode mat buiten liggen, maar ze zien het niet…?!
Maar goed met die werkelijkheid moet je leven. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd, een kind kan ook niet van vandaag op morgen lopen, heb geduld, heb vertrouwen, geeft het een kans. En…. help vooral die zittende middenstand. De Primera winkel komt wel weer op ‘poten’, daar twijfel ik niet aan. Maar de Brandevoortse bewoners bepalen zelf het ‘succes’ van het Winkelcentrum, zo’n wijk maak je namelijk SAMEN !!
Moet ik misschien in de politiek gaan…?
Jet Uijen
@Jet Uijen op 20 mei 2012 om 18:08:
De werkelijkheid is nu. 2012. Internet, Facebook enz. enz.
Hoe was de uitstraling van winkels in de middeleeuwen?
Winkelcentrum Brandevoort anno 2012!
Wie kiest hiervoor? De ondernemers?
De gemeente bepaalt het. In 2012!!!
Ja Tejo, de Gemeente bepaalt het. Zoals ze ook jouw en mijn OZB bepalen, zoals ze zoveel voor ons bepalen. Daarvoor heten zij bestuurders…. Dat zij niet op een lijn zitten met de winkeliers (en het winkelend publiek) in Brandevoort is jammer maar we blijven in gesprek. Moet wel, if you can’t beat them join them, in de hoop op betere resultaten. Gelukkig hebben veel mensen de speelgoedwinkel wèl gevonden, petje af voor de ondernemers die in deze tijd starten. Diezelfde ondernemer heeft maar net de sleutel van z’n nieuwe pand omgedraaid of ik lees hier al iets negatiefs. Waarom? En ja Tejo, het komt goed maar kost tijd, veel tijd.
Ik ben dus die Primera winkelier. Ik heb ruim 6 jaar geprobeerd om de winkel van de grond te krijgen in Brandevoort. Maar ja, in een halve wijk een hele boterham verdienen bleek niet mogelijk. In de noodbouw ging het nog wel, toen waren we herkenbaar, zaten geconcentreerder, parkeerplaats voor de deur. Maar dan moet je naar een nieuw pand, waar alleen een meterkast in zit en verder niks, nog geen smeervloer, geen enkele leiding. Maar goed, de Primera zal wel doorgestart worden, dus iedereen die wil kan binnenkort wel weer terecht. Ik hoop dat de volgende ondernemer/ster het redt!
Magda
Mijn complimenten voor dit prachtige stuk. Het verwoord precies wat ik, en waarschijnlijk vele anderen inwoners van Helmond (Brandevoort) ook zullen denken. Laat ik dat dan maar hopen tenminste.
De Primera die weg is, dat is een groot gemis!
Kijk eens naar het Rijpelplein. Bij de ontwikkeling van dat ‘winkelgebied’, begin jaren 80 van de vorige eeuw -Helmond was toen groeistad- meende de gemeente Helmond dat er ten behoeve van het winkelend publiek geen parkeerplaatsen behoefden te worden aangelegd. De klanten zouden wandelend en per fiets komen!!! Volledig mislukt.
Brouwhorst nam de taak als winkelcentrum voor Rijpelberg over.
Winkelcentrum Brandevoort wordt in de huidige opzet nooit een succes.
Op de plaats van het leegstaande schoolgebouw een nieuw winkelcentrum bouwen. Centraal gelegen in de wijk, volop parkeergelegenheid en een herkenbare plaats. Ook voor mensen die niet woonachtig zijn in Brandevoort.
@Magda op 21 mei 2012 om 11:26:
Heel veel sterkte in deze en de komende moeilijke tijd.
Belachelijk eigenlijk dat een Primera het daar in het winkelcentrum van Brandevoort niet doet. Een prima formule die dat overal in Nederland aantoont, maar als niemand je winkel kan vinden, dan wordt het lastig. 🙁
Jammer dat die Jan Roefs of de gemeente er niks aan wil doen.
Update 1:
Ruimere uitstallingsmogelijkheden voor winkeliers
Vanwege de huidige economische situatie die ook winkeliers treffen, wil het college van burgemeester en wethouders de uitstallingsmogelijkheden voor winkeliers nu toch gaan verruimen. Zij verwachten dat een soepelere houding een positief effect zal hebben op de mogelijkheden om het assortiment van winkeliers nadrukkelijker onder de aandacht van winkelend publiek te brengen. Zij kwamen tot de conclusie dat daar eigenlijk niemand last van heeft.
Vanavond vergaderde de commissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden. De raadsleden waren tevreden met deze ruimere uitstallingsmogelijkheden voor winkeliers.
Daarom zal de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Helmond worden aangepast. Het officiële besluit zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 29 mei worden genomen.
@De weblog van Helmond op 22 mei 2012 om 00:00:
Het blijft een lapmiddel. De gemeente maakt een kleine ommezwaai. Volledig herzien kan natuurlijk niet. Dan komt het centrumplan met o.a. Watermolenwal, Obragas-terrein nooit van de grond. En er is in het centrum al zo veel leegstand aan commerciele ruimtes. Alle toekomstplannen waren gebaseerd op een inwonertal van tenminste 125.000. Uit autonome groei bereikt Helmond volgens ramingen in 2030 zelfs niet een inwonertal van 90.000. We zullen zien.
Update 2:
Morgen heeft de gemeente overleg met de winkeliers van winkelcentrum Brandevoort. Er wordt dan gesproken over de mogelijkheden om bij hun winkelcentrum te komen tot een versoepeling van het uitstallingenbeleid.
Waarom nou aparte regels voor Brandevoort? Iedereen heeft toch last van het uitstallingsverbod?
Inderdaad… erg negatief vind ik het blog. Ik woon zelf 25 meter van de brandevoortse centrum. Ik woon zelf al 10 jaar in brandevoort. Dit negatief beeld herken ik zeker niet.
Ik denk dat mensen die het beeld negatief schetsen, het gevoel bij brandevoortse wel missen.
Brandevoort Centrum is geen Eindhoven centrum !! Brandevoort Centrum is geen uitgaan en winkelen. Mensen weten in brandevoort wat ze waar kunnen vinden. En winkelen in rust. Halen wat ze nodig hebben. Ieder bezoek naar de centrum gaat gepaard met een praatje met iemand uit de wijk.
En dat gevoel kan je niet op afstand voelen.
Je moet hier wonen om de brandevoortse centrum te kunnen voelen.
@Ugur Ozdemir op 30 mei 2012 om 23:38:
Qua wonen heeft Brandevoort niets negatiefs. Er zijn erg veel mooie woningen. Je kunt je woning kiezen, je woonomgeving kiezen, je kent het bestemmingsplan enz. enz.
Het belangrijkste aspect in de hele discussie is de commerciele uitstraling van de winkels in Brandevoort. Die past niet in deze tijd. De huurprijs is anno 2012, de uitstralingsmogelijkheid van je winkel is ca. 1900.
De herkenbaarheid van ‘het winkelhart’ is ook voor Brandevoorters minimaal.
Jet Uijen heeft een onopvallende en toch opvallende uitstraling gevonden voor haar winkel. Een grote vloermat!! Je mag er om lachen. Ze heeft tevens het geluk dat ze op een inloop-, inrijroute zit met haar winkel. En parkeerplaatsen voor de deur. Dus geen winkel aan de zijde van Primera. Anders was het misschien leiden in last.
De gemeente Helmond wordt (eindelijk) wakker.
Het is “lijden in last” Tejo…. en ik lijd zeker niet. Je moet proberen creatief om te gaan met de mogelijkheden. En nee mijn mat is zeker geen lachertje, dat noemt men uitstraling, al is het nog zo miniem. Kwestie van smaak. En zoals je weet, daar valt niet over te twisten.
@Jet Uijen op 31 mei 2012 om 18:28:
Het is een creatieve en tevens goedkope blikvanger. En het effect is inderdaad uitstraling. Ere wie ere toekomt.
En wat het lijden betreft, het is toch echt ‘leiden in last’.
Het is Leiden in last, op 3 oktober werden ze in Leiden ooit van de last bevrijd…… (1574, Leids ontzet, witbrood haring en hutspot…)
Dan is het dus nu Brandevoort in last.
Update 3:
Na de minder goede berichten over het winkelcentrum Brandevoort, nu wat prettigere winkelnieuws middels de foto’s die werden gemaakt door Foolosopher.
Achter de ruit bij Primera prijkt een briefje waarop ‘binnenkort heropening’ staat:
Vandaag opende damesmodezaak Fashion Dion (met een kleine uitstalling) haar deuren aan de Herselsestraat.
En vanaf 20 juni zetelt supermarkt Jumbo in Brandevoort.
Men vraagt 200,00 euro huur per m2. Dat betekent dat je als eindgebruiker, lees consument, bij de kassa uiteindelijk wordt getild.
Naast een pand van Bavaria en een pand welke in bezit is van de zoon van Adriaans is de rest in bezit van de Rabobank. Die banken daar zit het probleem. Hen maakt het niets uit of er leegstand is, zij schrijven immers af op de panden. Winst willen ze en het liefst heel veel. Zoveel dat het niet mogelijk is om een sieradenwinkeltje te openen of een ouderwetse snoepwinkel. Als men een beetje een sociale bank zou zijn dan zou men ondernemers winkels laten exploiteren tegen 10% van de omzet. Brandevoort zal dan een trekpleister worden omdat creatievelingen unieke winkels zouden openen. Maar ja, de banken, we zijn allemaal bang van de macht van de banken.
@Ron op 1 juni 2012 om 22:06:
Op zich is een prijs van 200 euro m2/jaar niet bovenmatig. Als je ziet wat je er voor terug krijgt misschien wel.
Een winkelruimte die nauwelijks in het straatbeeld mag opvallen in een omgeving waarin tot op heden maar weinig winkelend publiek op straat te bespeuren valt.
En vooral het laatste is erg belangrijk.
Misschien verandert er iets met de komst van Jumbo.
Ik heb alle (negatieve) uitlatingen (Tejo & nog een aantal anderen) eens door gelezen.
en moet zeggen wat lopen er een hoop negatieve ballen rond…….
ik woon kan ik wel zeggen in het centrum van Brandevoort.
en ja je moet in het begin goed kijken waar de winkels zitten en een uitstalling zoals de bakker heeft is mooi een bakfiets en een croissant dit past in de sfeer van de wijk.
ondernemers zijn creatief dus met wat denk werk denk ik dat het voor alle ondernemers mogelijk is om in de sfeer van de wijk een uitstalling te verzinnen om hun winkel te promoten dus ben blij dat de uitstallings regeling is verandert door de gemeente.
en dat je weinig mensen ziet kan ik me o0ok wel indenken als je ziet hoe groot en breed het plein wel niet is.
als er 1000 mensen rondlopen heb je pas het gevoel dat het gezellig druk is.
en met de komst van de Jumbo zal het voor de winkels aan de kant van de Herselsestraat ook beter worden omdat ze dan ook in de “aanrij”route liggen.
<>
en als het mis gaat heb je altijd helmond centrum nog om je boodschappen te halen de hulpverlening (brandweer, ambulance) moet van af 1 juli ook geheel van die kant af komen ivm sluiting brandweer post brandevoort.
dus dat kan makkelijk
>>negatieve modus uit<<
De gemeente Helmond zwicht niet snel. Prat is men op de mooie publiciteit die in de media (nationaal en internationaal) verscheen over de architectonische opzet en waarde van Brandevoort. Dat beeld willen ze houden. Kost wat kost. Dat beeld wordt aangetast als men de huidige kleine zelfstandige winkelier of franchisenemer zijn zin geeft.
Albert Heijn en Jumbo bepalen de regels. Je rijdt een ondergrondse parkeergarage in en komt automatisch in de entree van de supermarkt terecht. In de supermarkt kun je (bijna) alles kopen. Je hoeft geen andere winkel te bezoeken. Dus ga je na het doen van je boodschappen naar je auto en verlaat je het winkelcentrum.
De huuropbrengsten van de overige winkelruimtes zijn voor de Rabobank natuurlijk peanuts. Als de winkelruimte verhuurd kan worden is het goed, als
het niet lukt is het ook goed.
Gaat echt niet goed met de winkels in Brandevoort. Nu staat Choc-N-ice met de gehele bedrijfsinventaris te koop. Net voor het begin van het ijsseizoen. 🙁
Het stuk is inhoudelijk goed onderbouwd en lijkt mij geschreven vanuit betrokkenheid. Dat vooral metvr. Uien en de Heer Ozdemir het opnemen voor de wijk spreekt voor zich. Dat ze het artikel kraken spreekt van bevooroordeelde idealen
Feestelijke opening van Jumbo Supermarkt vandaag. Lange tijd niet zoveel mensen op de been geweest op het plein.
Jumbo had in het 1e uur de dagomzet van alle andere winkels samen.
Er waren echter ook klanten die uitsluitend kwamen voor het gratis bloemetje.
Update 4:
1 Uitstalling per winkel in Brandevoort
Vanaf 1 juli mag er voor elke winkel in Brandevoort 1 decoratief object komen te staan. Die uitstalling mag een maximale oppervlakte van 1 m2 hebben en een hoogte van 1,80 meter. De uitstalling mag geen koop- of handelswaar bevatten, tenzij dat bloemen, planten, groente of fruit zijn. Dat decoratieve object moet op de trottoir en maximaal 1 meter van de gevel staan.
Dat is de gemeente overeengekomen met de winkeliersvereniging, na uitvoerig overleg met diverse vertegenwoordigers van de winkeliersvereniging en de wijkwinkelmanager.
Wat vervelend nou voor ’t Bakkertje”. Die had al 3 uitstallingen. Dus 2 inleveren. En de keurslager mag zijn uitstalling wel vergroten maar die mag niet midden op het plein staan.
De winkeliers moeten zaterdag een prijsvraag uitschrijven bij het bezoek van het College aan o.a. winkelcentrum Brandevoort.
De leden moeten bij Kruidvat gaan staan en dan mogen ze raden waar de volgende winkels zich bevinden: Primera, Zeeman, Hema, Gall & Gall en Albert Heijn.
De verliezer mag de bomenrij die zich bevindt voor de winkels verwijderen.
Hoe was de Brandevoorterdag Jet? Volgens het Eindhovens Dagblad was er geen sterveling te bekennen.
Voor mij persoonlijk/zakelijk was het een goeie dag Tejo, waarschijnlijk omdat er een dak boven mijn winkel zit. Triest voor de organisatie die er zoveel energie in had gestoken en lang bezig is geweest met de voorbereidingen, en triest voor al die mensen die een kraam gehuurd hadden. Ook zij zaten daar om hun spullen aan de man te brengen maar daar waren de omstandigheden niet naar. Bij mooi weer trekt zo’n evenement duizenden bezoekers, dat zat er deze keer niet in. Heel erg jammer van zo’n evenement, net als voor alle andere evenementen die op die dag elders in Helmond plaatsvonden. Dank voor je belangstelling!
Juni 2012 was qua weer de slechtste maand in de laatste 17 jaar. Nachtvorst begin van de maand, einde van de maand (bijna) een tropische dag. Veel neerslag en noodweer.
En dan slaat de gekte toe…
Terwijl het Brandevoortse winkelhart zucht onder het gewicht van de zware huurlasten en de huidige horrorzomer, is het de verhuurder gelukt om in een onbewaakt moment een zonnesteek op te lopen.
Mijn vorige epistel aangaande de kille vlakte in het hart van de wijk, lokte een stroom aan reacties uit. Een stroom die gestaag aanzwelde tot een stortvloed.
Gemeenteraadsleden liepen af en aan, en tijdens de raadsvergadering kwam er uiteindelijk witte rook uit de schoorsteen.
Er is wat verandert…
De gemeente stemde in met verruiming van hun betuttelende regelgeving. Per ordernemer mag er 1 uitstalling de frisse buitenlucht opzoeken, om aandacht te vestigen op zijn goed verstopte zaak. De ban lijkt daarmee gebroken. Dankbaar wordt er door de meeste ondernemers gebruikt gemaakt van deze ‘vingerreiking’. Het croissantje van de bakker en het bordje van de slager staan als rotsen in de branding te schitteren in eenzaamheid. Het is sober, doch doeltreffend.
Al snel na het besluit wordt er door een enkeling echter weer stevig aan de hand gerukt. De verhuurder van de leegstaande winkelunits manifesteert zich sinds deze week nadrukkelijk, zelfs agressief. Hij ging in de aanval. Een geruisloze actie die zich plots openbaarde, en menig bewoner van de rustieke wijk verbaasd deed fronsen.
De ramen van de vele holle ruimtes werden plots bestickerd met logo’s van de winkels die reeds in het winkelcentrum zijn gevestigd. Op zich geen ramp, mits in stijl. Echter, overal schetteren primaire kleuren je nu schreeuwend tegemoet. Vanaf elke raam brult een keur aan logo’s je in het gezicht. Het is wanstaltig, het schiet zijn doel totaal voorbij. Absoluut toefje op dit kleurenfestijn is het logo van verhuurder VP&A zelf, prominent vertegenwoordigt op gillend maisgeel.
Om van niets naar iets te gaan, schijnt een moeilijk proces te zijn. Om van totale levenloosheid te vervallen in een bonte kermis schreeuwlelijkheid, is het andere uiterste.
De foto’s:
.
Prima en ludieke actie van de verhuurders.
Misschien begrijpt de gemeente Helmond nu de betekenis van 1 uitstalling.
Zou de gemeente Helmond het ‘ouderwetse imago’ van Brandevoort
niet begrijpen?
Neem nou de (oude) stad Parijs.
Je breekt je benen bijna over elke uitstalling. Het heeft iets ouderwets.
Het voordeel is een drukte van jewelste.
In het belang van bewoners en ondernemers.
Helmond moet wakker worden.
@Edwin van Hoof op vrijdag 13 juli 2012 om 17:39:
Dit is toch geen porum! Het zal volgens de wet wel weer mogen, maar geef dan ook die uitstallingen vrij voor alle winkels.
Is er echt een bakker die een croissant uitstalt? Als protest? Humor!!
@Frank op zaterdag 14 juli 2012 om 00:23:
Volgens mij is er een vergissing in het spel. Het gaat niet om een wet. Het gaat om willekeur. Het College van Burgmeester en Wethouders van Helmond trekt aan het touwtje. En de ondernemers/winkeliers van Brandevoort zijn de klos.
Ik vind het eigenlijk wel mooi………
@Henry op zaterdag 14 juli 2012 om 11:12:
Inderdaad. Eindelijk wat kleur in de wijk.
1 of 2 winkellogo’s per ruit had ik nog wel kunnen verteren, maar dit is inderdaad een bonte kermis.
Schiet het doel voorbij.
Enkele reacties:
Ik denk dat alle winkeliers in Brandevoort baat hebben bij het op een of andere manier uitschreeuwen van hun aanwezigheid, te veel consumenten uit Brandevoort lopen nog steeds onze winkels voorbij.
Of je dat hiermee oplost weet ik niet,ze kunnen in ieder geval niet meer zeggen “ik wist niet dat die winkel er was”.
Of je het mooi vindt is een ander verhaal,denk dat alles beter is als weer zo’n troosteloos leegstaand pand
Mvrgr De Slager
—————————————————————————————————————-
ik ben nog maar net een Brandevoorter, maar alles was beter dan het zicht
op de lege panden.
groeten,
Leon Soeters
Primera Brandevoort
—————————————————————————————————————-
Ik ben het wel met Wil eens, het is wel erg veul…. Maar beter dan die grote, donkere, gapende gaten van de leegstaande panden. Daar word je zeer zeker niet vrolijk van. Maar het had wel wat minder gemogen….
Jet Uijen
Boutique4more
De uitraling is inmiddels deels aangepast en het effect weer als vanouds. Een dooie boel.
@Boutique4more op zondag 15 juli 2012 om 12:23:
Hallo Jet,
Naast jouw modewinkel zou zich nog een shoarmazaak o.i.d. vestigen. Hoe staat het daarmee?
Ik zag tot mijn stomme verbazing dat er weer schade was ontstaan nabij de losplaats van Albert Heijn.
Welke projectontwikkelaar is hiervoor aansprakelijk. Het ligt toch niet aan de vrachtwagenchauffeurs?
Aangespoord door een reactie elders ben ik een aantal gastblogs gaan lezen. Deze sprak me het meeste aan. Want in de afgelopen tien jaar kom ik een keer vijf per jaar met de fiets in Brandevoort.
Als dat zowat mijn enige of laatste halte is pak ik vaak wat boodschapjes mee. Die mogen dan mee naar mijn woning in het centrum. Een prachtige wijk vind ik Brandevoort, maar leven is er overdag niet. Ik heb vaak medelijden met de winkeliers en dat is waarschijnlijk mijn belangrijkste reden dat ik er wat koop, realiseer ik me nu. Want op de Mierloseweg waarover ik vaak terugfiets kan ik ook alles kopen wat ik dan in Brandevoort kocht. En dat is een stuk dichter bij huis en kost me veel minder vervoermoeite.
Als ik dan lees wat Edwin van Hoof in 2012 schreef, heel veel anders is het zeven jaar later echt niet. Ik las veel reacties en soms zie ik dat ze door belanghebbende winkeliers werden geschreven. Die zijn het niet met hem eens. Logisch want negativisme zal de toeloop niet bevorderen. Maar ik vind dat het realiteit is: in zeven jaar is er niet veel veranderd voor de winkeliers. Jammer.
Morgen ga ik maar weer eens door Brandevoort fietsen.