“Klaar, nu aan de slag!”
Nieuwkomer VKM Leo Broers neemt niet deel aan het finale verkiezingsfeestje dat de gemeente Helmond op 20 maart in de Cacaofabriek geeft. Wij vinden dat het genoeg is geweest. Wij gaan aan de slag!
Helmond heeft, om de kiezer te motiveren naar de stembus te gaan, een serie bijeenkomsten voor de inwoners georganiseerd. Voor het totale project ‘Opkomstbevordering Gemeenteraadsverkiezingen’ is maar liefst € 40.000,– uitgetrokken. Wij hebben aan diverse bijeenkomsten deelgenomen. Helaas hebben we daar weinig Helmonders getroffen. Wel telkens dezelfde politici. Het is keer op keer een ‘ons kent ons-feestje’ geweest. Gezellig en goed georganiseerd, maar niet zoals bedoeld.
VKM Leo Broers vindt het overdone deel te nemen aan de zogenaamde ploegenpresentatie en andere feestelijkheden in de verkiezingsnacht. De politieke partijen kennen ons inmiddels en wij kennen hen.
Wij gaan 20 maart liever op bezoek bij inwoners die ons ‘iets te vertellen hebben’. Helmonders waar wij van kunnen leren. De dinsdag voor de verkiezingen volgen wij een ‘bijscholing’ over de problematiek van de minstbedeelden in Helmond. Wij mogen gast zijn van een organisatie die als geen ander de problemen kent die ook in onze stad toenemen. Wij hopen een antwoord te krijgen op vragen zoals: hoe groot is de groep daklozen, wat zijn problemen, wat is nodig om tot een structurele oplossing te komen? Informatie die wij na de verkiezingen via ons vrij kiezers mandaat graag willen delen met de meer gelukkig Helmonders.
Wij wensen de collegae van de Helmondse politiek een leuke avond met afterparty toe. Hopelijk bewijst de opkomst van verkiezingsdag 21 maart dat de investering een goede is geweest.
Leo Broers
Lijst VKM Leo Broers
8 reacties:
Groot gelijk Leo!
Succes Leo, geen party! nodig idd. ,
Het is/was een wassen neus in helmond, Standpunten zijn niet duidelijk, wat wil me eigenlijk nu wel ! Vage kreten loze twitters en begrippen als “Goede zorg”
Terwijl de nieuwsberichten over elkaar heen vallen waar de gemiddelde burger zijn wenkbrauwen zeker bij fronst…Handje houden, fraude, zorggeld op de plank,enz enz enz Het is me gister niet eens gelukt een ED te krijgen in helmond met het bericht v Tielemans…. dat zegt wel degelijk ook genoeg.
Een echt debat met duidelijke standpunten? Tegenstellingen, vage kieswijzer ipv duidelijkheid over stellingen…. Vandaag in het debat gaat ook dat vast ook weer gebeuren…
Met in helmond vooral feestjes onder elkaar,… liedjes zingen, elkaar chocomel uitdelen en vooral het met elkaar alvast oefenen op het handje vasthouden tijdens de weekmarkt,…. tijd voor actie!
Succes Leo !
Op de verkiezingsmarkt in de bibliotheek een paar weken terug stonden bijna alle politici met elkaar te babbelen. Niet echt uitnodigend om een vraagje te stellen. Jammer, en zo veel mensen waren er daar niet. Hoorde dat de avonden in de Cacaofabriek met de muzieksmaak van de politici behalve partijleden ook al niet veel andere mensen trok.
Ik ben zeer benieuwd hoe het na de verkiezingen gaat lopen. Ik hoop op de eerste plaats geen versnippering door al die partijen en de raad. Daarnaast ben ik benieuwd of jullie wel zetels gaan halen.
Als jullie in de raad komen, zal ik graag willen zien hoe jullie zaken aan gaan pakken en hoe jullie stellingen gaan verwoorden richting de burger. Van wat ik nu voorbij heb zien komen, stemt me dat weinig goed.
Je hebt zelf geopperd om het geld van het nieuwe zwembad maar in de armoede te steken. Ga je straks aan de burger voorstellen, moet er een nieuw zwembad komen of moeten we de arme in de gemeente helpen? Oftewel moet de meerderheid leiden onder de minderheid? Ik ben daar zeer benieuwd naar.
Overigens zijn voor de armen in de gemeente genoeg vangnetten, dat is een andere discussie.
Of ga je straks bij het toewijzen van arbeiderswoningen voor arbeidsmigranten ook een stelling voorleggen van willen jullie huisvesting van arbeidsmigranten ja of nee? En zo nee, wat moeten we dan met deze mensen doen?
Kortom, de huidige complexiteit van dossiers leent het niet voor om elk punt voor te leggen aan de burger. Daarvoor kies ik een volksvertegenwoordiger die ik vertrouw die dat doet voor mij. En die het meest bij mijn standpunten in de buurt staat.
@Niels op zondag 18 maart 2018 om 11:43:
Het mooie van het vrije kiezersmandaat is dat wanneer je jouw stem liever overlaat aan je volksvertegenwoordiger dat ook gebeurt. Hij/zij gebruikt jouw stem dan. Alle stemmen tellen dus altijd. Of je stemt mee, of je laat het raadslid voor je stemmen. Ik geloof ook in een goede volksvertegenwoordiging die je op persoonlijke voorkeur kiest.
Ik zie dus niks in dit systeem.
Hoe je het wendt of keert: we hebben te maken met een representatieve democratie, met andere woorden: volksvertegenwoordigers krijgen het mandaat van hun kiezers om – zonder last of ruggespraak – hun standpunten in te nemen en op basis daarvan te stemmen. Dat kun je leuk vinden of niet, maar dit is wel de realiteit. Referendumachtige variaties staan hier haaks op.
Als het Helmondse college van B & W en (de meerderheid van) de Helmondse gemeenteraad zou besluiten om het complete openbare (bus)vervoer in Helmond op te doeken – en die situatie komt gevaarlijk dichtbij – dan kan ik dit niet leuk vinden, dan kan ik vinden, dat dit een “”berenslechte” beslissing is, maar dan heb ik dat wél te accepteren.
Mocht het zover komen – en volgens mij komt dat moment steeds dichterbij – dan vind ik en vinden vele andere ov – reizigers trouwens wel andere oplossingen, want dat is namelijk nu al de helft van de tijd zo: geen ov ’s avonds en geen ov op zondag.
En over Bravo Flex hoeven we het helemaal niet te hebben.
Toeval of niet: vandaag – twee dagen voor de verkiezingen – staat er een artikel in de Volkskrant over Bravo Flex in Helmond (en wéér komt Helmond negatief in het nieuws).
Wat in dit artikel onderbelicht is, is de ronduit kwalijke rol van het Brabantse provinciebestuur, maar ook van het Helmondse college en de Helmondse gemeenteraad in dit openbaar vervoerdossier.
Conclusie: de ov – reizigers hebben “de overheid” niet (meer) nodig!
Ik ben meer een voorstander – en ik zeg dit niet voor de eerste keer – van een kiesdrempel AAN DE BOVENKANT. Als er in een gemeenteraad 40 raadsleden zijn en de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is 50%, dan gebiedt de logica, dat de gemeenteraad gaat bestaan uit 50% van 40 = 20 raadsleden. Het zou compleet arrogant zijn van gemeenteraadsleden om de pretentie te hebben burgers te vertegenwoordigen die hun mandaat NIET gegeven hebben.
Conclusie: ov – reizigers en vele andere doelgroepen hebben “de politiek” óók niet (meer) nodig!
Er is al jaren sprake van een “terugtredende overheid” door beslissingen van “de politiek”. Traditionele overheidstaken worden – al dan niet via aanbestedingen – uitbesteed. Je hoeft alleen maar te kijken naar de zorgsector, de cultuursector en – ja daar is ie weer – het openbaar vervoer.
Op dit moment is de politiek zo ongeveer de zwaarst gesubsidieerde bedrijfstak en zijn politici zo ongeveer de meest gesubsidieerde beroepsgroep in Nederland.
Er komt een moment waarop de politiek het voorbeeld van de “terugtredende overheid” vrijwillig of gedwongen door de kiezer gaat/moet volgen – “de terugtredende politiek” – en, wat mij betreft, zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond op 21 maart – over twee dagen – het perfecte moment daarvoor.
Een van de goede redenen voor “een terugtredende politiek” is GELD!
De Staatscourant heeft de “vergoeding aan raadsleden ( + een aantal andere emolumenten, waaronder een onkostenvergoeding en een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering) gepubliceerd. Ik neem die hier gedeeltelijk over. Voor Helmond ga ik uit van een inwonersaantal tussen 60.000 en 100.000 inwoners. Als ik “de plank missla”, dan hoor ik dat graag, bijvoorbeeld van de afdeling Voorlichting van de gemeente. Iedereen kan op deze manier zelf nagaan wat de gemeenteraad zo ongeveer gekost heeft tussen 2014 en 2018 en gaat kosten tussen 2018 en 2022 en zelf bepalen of dit een goede investering is. Of niet.
(Uit: de Staatscourant)
8. Vergoedingen raadsleden
Tabel I Klasse
Inwonertal
Vergoeding werkzaamheden per maand
60.001–100.000
€ 1.460,84
@Peter van Lieshout op maandag 19 maart 2018 om 08:21:
“Op dit moment is de politiek zo ongeveer de zwaarst gesubsidieerde bedrijfstak en zijn politici zo ongeveer de meest gesubsidieerde beroepsgroep in Nederland.”
En toch staan mensen niet te springen om raadslid te worden. Wat de redenen zijn om het niet te doen? Het betaalt slecht, vooral in kleinere gemeenten. Je krijgt als je pech hebt te maken met bedreigingen. Je wordt met de nek aangekeken, want je zult wel een plucheplakker zijn of het voor het geld doen. Het raadswerk is vaak in de avonduren of ergens midden op de dag een paar uur en kan je werk en sociaal leven flink doorkruisen.
Als je zoals jij aangeeft het aantal zetels zou verminderen op basis van een slecht opkomstpercentage, dan wordt de werkdruk voor de overgebleven raadsleden dus nog hoger. Dan straf je dus de raadsleden voor het feit dat de inwoners van de stad te lam zijn om eens in de vier jaar hun democratische plicht te doen.
En nee, dat heeft NIETS met een kloof te maken, want die kloof is er niet. Als je wil kun je vandaag nog een mailtje sturen naar alle raadsleden, ze aanspreken als er commissievergaderingen zijn of als ze weer eens in de stad of op een braderie staan. Maar niemand doet dat, want “ze doen toch niets met wat ik zeg” (vertaald: Ze doen niet wat IK wil.) Lekker makkelijk achterover hangen, je vooral nergens in verdiepen en vervolgens hard roepen dat het allemaal beter en anders moet. HOE DAN?
Een samenleving is iets dat je met zijn allen moet doen. Dat betekent dat je ook een plicht hebt om op een constructieve manier met elkaar om te gaan. Ik snap dat mensen gefrustreerd kunnen zijn met hun persoonlijke situatie of hoe ze door de overheid behandeld zijn. Ik snap ook dat het dan makkelijk is om “de politiek” de schuld te geven. Maar het is een keer genoeg. Er mag ook best wat waardering zijn voor de kandidaat raadsleden die op de markt of bij de stations staan in de vrieskou. Aan hen ligt het niet dat ze niet in contact komen met de inwoners.
Wat nodig is is niet minder geld voor het raadswerk, maar meer geld. En dan vooral voor ondersteuning, zodat de raad beter beslagen ten ijs komt en ook het college beter kan controleren en de beleidskaders beter uit kan zetten.
@Michiel van Geel op maandag 19 maart 2018 om 13:25:
Voordat ik reageer wacht ik eerst de uitslag van a.s. woensdag af (waarbij ik hoop, dat het opkomstpercentage eerder 60%, 70% of 80% is dan de 50% die ik in mijn voorbeeld heb genoemd).
Het artikel in de Volkskrant over Bravo Flex in Helmond is niet alleen lezenswaardig voor ov reizigers, maar zou voor de huidige gemeenteraadsleden en gemeenteraadsleden – in – spé verplichte lees – en leerstof moeten zijn.
En helemaal voor het Helmondse B & W – college en GS en PS in het provinciehuis in Den Bosch.