Kunstcensuur in De Cacaofabriek?
De vrijheid om creatief te zijn, kunst te scheppen blijkt in tegenstelling tot de vrijheid van meningsuiting in Helmond geen vaststaand gegeven meer. Staat de creatieve vrijheid onder druk omdat kunst geoormerkt wordt als ‘aanstootgevend’ en daarna wordt gecensureerd?
Op 1 juni meldde De weblog van Helmond dat werk van Jordy Koevoets geweerd is door deze ‘Helmondse cultuurtempel’. De expositie van deze kunstenaar is er dan ook nooit meer gekomen. Met een ‘korte, niet beledigende tekst’ over Allah wilde de Bredase kunstenaar bezoekers van de tentoonstelling prikkelen. Mensen zouden op basis van die tekst hun eigen beeld van Allah kunnen vormen. In een verklaring op de weblog stelt de directeur Jochem Otten de opdracht te hebben om er als cultuurtempel voor iedereen te zijn. “Daarom werken we momenteel aan ideeën en plannen om doelgroepen die we nog minder zien, zoals moslims, beter te verbinden met De Cacaofabriek. (…) Dit tekstwerk zou juist een tegenovergesteld effect teweeg kunnen brengen.”
Is er hier niet gewoon sprake van censuur op kunst? Blijkbaar bepaalt de heer Otten welke kunst hij geschikt acht voor bezoekers. Ontneemt hij zo de Helmondse burgers niet de mogelijkheid om zelf een mening te vormen? Hij moet toch ook weten dat het juist de bedoeling is van kunst om ons en de democratie scherp houden, om ons te tonen wat de alternatieven zijn, om ons te laten nadenken over het schijnbaar alledaagse. Kunst kan, net als wetenschap en religie, door verbeeldingskracht laten zien dat de bestaande werkelijkheid niet de enige optie is. Kunst heeft juist de functie om het systeem te irriteren. Hierdoor kan de kunst ervoor zorgen dat we scherp blijven kijken naar de bestaande waarden en normen, wat weer essentieel is voor een goed functionerende democratie.
In 2015 werden we overspoeld met steunbetuigingen aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo, iedereen had het over het recht op artistieke vrijheid. Vertegenwoordigers van de overheid noemden ‘ongemakkelijke kunst waardevol’ en gaven aan dat deze getoond moest worden. De Helmondse politiek inclusief de directeur van de Cacaofabriek herdacht de aanslag door emotioneel een potlood boven het hoofd te houden. Een enkeling merkte terloops op dat het wachten was op het eerstvolgende krantenbericht waarin zou staan dat ‘kunst niet getoond zou mogen worden omdat die kwetsend zou kunnen zijn voor tere zieltjes, of omdat iemand dat voor hen had ingevuld’. De realiteit heeft deze bewering intussen ingehaald.
VVD-raadslid Theo Manders
11 reacties:
Alle subsidie zuigers hebben de mond vol van vrijheid van meningsuitingen. Maar als het iets te maken heeft over de totale ideologie van de islam, dan schieten deze zelf benoemde directeurtjes in de linkse kramp. Ooit worden deze dames en heren tot verantwoording geroepen door het in hun ogen geziende “volk”. Nooit echt gewerkt voor hun of haar werk maar wel hun of haar linkse ideologie aan alles en iedereen willen op dringen.
Al die lui die geen echte Helmonders zijn hebben de prachtigste baantjes in Helmond. Gr een echte Helmonder die bovenaan staat in “ waar bevond zich de fotograaf”.
Helemaal met Stef eens. Belachelijk dat de gemeente dat toestaat en goed dat de politiek ingrijpt. Misschien een idee dat er snel een stevig gesprek volgt met die Jochem Otten want ook bij zijn personeel ligt die niet zo goed.
Schandalig dat er hier sprake is geweest van censuur. Kunst is de artistieke vrijheid van de kunstenaar die niet beknot mag worden in haar of zijn werk. Als het om de Islam gaat dan schiet men ineens in de kramp. Wordt niet goed van dat betuttelgedrag. Een dikke onvoldoende voor de Cacaofabriek. En neem van mij aan als dit kunstwerk daar tentoongesteld was dat er geen ophef geweest zou zijn. Ik ben immers al vaak in de Cacaofabriek geweest maar heb daar nog nooit een moslim gezien.
Misschien dat het VVD raadslid als protest tegen Otten eens een Pegida BBQ kan organiseren. Genereert ongetwijfeld meer publiciteit dan dat afgezaagde theoretische gezwets over een thema waarover alles al ooit gezegd is.
Het protest van de VVD snijdt hout. Derhalve ’n brief “op poten” naar het College van B & W met de onderhavige vragen, VVD, want deze reactie bloedt dood!
Volledig eens met de keuze van de Cacaofabriek. Dit heeft niets met censuur te maken! In de toekomst zullen vast wel meer items geweigerd worden, en er is tot op heden vast wel eerder iets geweigerd.
Maar puur en alleen omdat het nu, iets weigeren wat gevoelig ligt bij islamitische Nederlanders betreft, moet er ineens een punt van gemaakt worden?
Geef dan gewoon meteen toe, dat je iets tegen de cultuur hebt en er genot uit trekt om oproer/onrust te kweken.
@Bart
Ik heb net zoveel met de islamitische cultuur als moslims met onze Nederlandse cultuur hebben namelijk niets.
Ik wil er ook niets van weten ik ervaar namelijk al genoeg van de islamitische cultuur en ik kan niet zeggen dat het iets positiefs bijdraagt.
Verder is heel je stukje de “links kramp” waar ik het over had.
@ Stef
Ik noem het eerder de ‘rechtse kramp’…
De volledige cultuursector werd afbreken door VVD’er Halbe Zijlstra, waardoor de gemiddelde Nederlander nu amper verder kan kijken dan dat zangkunst Guus Meeuwis is, abstracte kunst er niet realistisch uitziet, moeilijk is en dus wel troep zal zijn en geschiedenis overbodig geklets van vroeger is.
Nee, slimmer worden we er niet op.
Meteen populistisch tekeergaan over een doordachte, gezonde afweging van de Cacaofabriek, dat enkel provoceren sowieso geen bezoekers zal trekken, ook niet uit de moslimgemeenschap. Leer verdomme eens een beetje rekening te houden met andersdenkenden.
Ik kan ook gemakkelijk tien kruisbeelden in de fik steken, lekker provocerend en totaal onnodig kwetsend.
Mag Dhr. Otten net zo goed moeite mee hebben en als hij verstandig is, ook terecht vraagtekens bij zetten.
Maar ja, die vrijheid van meningsuiting hè…?
Alles moet maar gezegd kunnen worden, want dat willen we zo graag met onze onderbuik.
Nee. Helemaal niet. Soms is het een verademing, dat tussen alle geschreeuw een weldenkende directeur de afweging maakt, dat een kunstwerk enkel provocerend kan werken en misschien verder geen enkele toevoeging tot een collectie zal hebben.
Hoe dan ook, het is de kunstenaar toch maar mooi gelukt om te prikkelen tot nadenken en discussiëren over het bestaansrecht van iets dat alleen maar in gedachten bestaat.
@Stef,
Ik heb niks met mensen die generaliseren en een hele grote groep mensen over 1 kam scheren. Einde discussie met jou!
Verder stel ik voor, dat mijnheer VVD-raadslid de betreffende kunstenaar dan zijn expositie gratis en voor niets laat houden in het VVD clubhuisje, als dit soort kunst zo belangrijk is voor de VVD.
Aangezien de Cacaofabriek geen openbare ruimte is, heeft de Directie alle vrijheid om dit soort keuzes te maken zonder inspraak van de politiek.
Goed te lezen dat de VVD dit belachelijk vindt en wat vreemd dat de ‘kunstenaars’ van de Cacaofabriek zo stil zijn. Ik ben benieuwd hoe furieus die reageren als er censuur komt op hun grote subsidie. Dan zullen ze wel gaan piepen denk ik.