Amoateng: Wat er verborgen is bij Vlisco
In dit uitgebreide gastblog geef ik in drie delen een overzicht van wat er zich afspeelt bij Vlisco, en waarom Helmond mogelijk zijn trots snel gaat verliezen. 800+ banen weg en vervuilde grond terug.
Vlisco: Made in Holland(?)
Verleden:
In 1846 koopt Amsterdammer Pieter Fentener van Vlissingen de handdrukkerij die enkel jaren daarvoor door Sutorius in Helmond is opgericht. Het doel van de onderneming was productie en verkoop van handbedrukte stoffen in binnen en buitenland. Vanaf 1852 werd geëxporteerd naar Nederlands Indië en de industriële batik werd ook in West Afrika gewaardeerd. Pas in 1932 werd deze afzetmarkt voor het eerst door Vlisco-functionarissen bezocht, en werd de distributie voornamelijk door UAC (Unilever) uitgevoerd. Na de tweede wereldoorlog stopte de export naar Indonesië, en werd Afrika een steeds belangrijker markt.
Rond 1980 is geprobeerd de omzet in Europa te vergroten, maar ondanks top mode-ontwerpers als Frank Govers is in 1981 de Euro afdeling opgeheven. In 1993 is nog een poging gedaan om de Roldrukkerij op te heffen, maar dankzij inspanning van de OR is dit tegengehouden. De winst die door Vlisco werd gemaakt is in eerste instantie gebruikt om andere bedrijven in en buiten de sector over te nemen. Hiervoor werd de Gamma Holding in 1972 opgericht. Andere dochtermaatschappijen bleven verliesgevend. Hierdoor werd structureel winst weg gegooid. Financiële problemen dwongen Gamma Holding om Vlisco te verkopen. Het Engelse Actis Capital was bereid om €118 miljoen te betalen, met als belofte om in de onderneming achterstallig onderhoud te plegen en na 6 jaar weer gezond door te verkopen. Deze verkoop was een historische vergissing van de adviserende OR. Aankoop plus investering vormen de basis voor de nieuwe verkoop prijs. Vlisco is dus alleen maar verkocht aan een bank, en die bank heeft vakkundig het management vervangen door eigen mensen. Werkgelegenheid gegarandeerd voor een korte periode.
Heden:
Met gepaste trots worden de nieuwe bedrijfsresultaten gepresenteerd. Van 600 naar 800 medewerkers en meer productie in de eerste jaren. Kop en romp van het bedrijf zijn gescheiden. Het hoofdkantoor met ontwerp en verkoop is verhuisd van Helmond naar Amstelveen, waar bijna wekelijks nieuwe managers en strategen worden aangenomen. Helaas is een deel van deze mensen nog nooit in Helmond geweest, en de meeste medewerkers weten weinig of niets over het unieke product dan wel de markt. 4 keer per jaar worden nieuwe collecties gepresenteerd en in Afrika worden met veel tamtam flagshipstores geopend. Doel is om weer zelf de distributie in handen te krijgen en het assortiment te bepalen. De verkoop van het product komt onder druk omdat geproduceerde collecties deels onverkoopbaar blijken. Managers ontvangen hun bonus over ontvangen orders, en niet over verkopen. Het oude centraal magazijn werd gevuld met voorraad, en inmiddels zijn in omliggende dorpen een aantal opslagruimtes gehuurd die vol met onverkoopbare voorraad liggen. Maar ja de productie is gestegen. De vraag is er wel, maar Vlisco gaat zijn eigen weg met produceren. Een deel van de productie wordt wel goed verkocht.
Van oudsher is Vlisco een loondruk bedrijf. Het nieuwe management wil zich profileren als een mode producerend bedrijf. A plant with a brand. Amstelveen bepaalt wat mooi is. De klant denkt er anders over. Hoewel de traditionele ontwerpen gevraagd worden, maakt Vlisco nieuwe collecties. Mooie modellen voor de catwalk, maar niet voor de massa. Productie is meters maken. Meters die waardevol zijn en een bijdrage in de winst betekenen. Voorraden kosten geld. Het domste wat de onderneming nu kan doen is voor een dump prijs deze voorraden op de markt brengen. Vlisco wax heeft een traditie van value for money. Traditioneel wordt de waarde ieder jaar met 2 tot 3% verhoogd. Als afnemer weet je dat je lapje volgend jaar duurder is, dus waardevoller. Ga je de prijs verlagen, dan ondermijn je de eigen waarde.
Op dit moment is er een reis stop afgekondigd ivm de Ebola-crisis in Afrika. Niet waar! Door tegenvallende verkopen in Afrika, de zware kostenstructuur als gevolg van (te)veel managers, een tweede hoofdkantoor en dure flagshipstores in Afrika is de kas leeg. Paniek regeert en er wordt gekeken naar alternatieven. De voorgenomen oprichting van een groot aantal flagshipstores in diverse Afrikaanse landen is stilgelegd, ook als gevolg van het tekort aan cashflow.
Om kosten te drukken is een deel van de productie uitbesteed. Een deel van de rotatiedruk komt op dit moment uit Duitsland en Hengelo, Het nieuwe product Voila komt uit India en er wordt overlegd in China om daar een deel van de wax block te produceren.
Toekomst:
De voorgenomen verkoop over 6 jaar is naar voren gehaald. Op het Actis hoofdkantoor in Londen is al bekend hoe het er voor staat. Na 4 jaar wordt actief gezocht naar een manier om de investering veilig te stellen. Er blijkt weinig concrete belangstelling te zijn. Er is contact geweest met de Chinese Cha group.
Deze onderneming bezit de grootste productie eenheden op het gebied van Afrikaanse wax prints. Brunnschweiler in Engeland is in 1992 door Cha ingelijfd, waarna de volledige productie English wax naar China is overgeheveld. English wax, made in China en Nigeria.
Er wordt nu gesproken over de verkoop van een deel van de Vlisco group.
Wat dan in Helmond overblijft, is dan wel duidelijk. De naam Vlisco en de rechten op een groot aantal ontwerpen worden verkocht. Al het andere kan goedkoper en sneller in China. Kwaliteit, milieu en veiligheid zijn daar niet zo belangrijk. 50 nieuwe designs per week.
De vervuilde grond is geen obstakel, want die wordt gehuurd van Gamma Holding, voor 2 miljoen euro per jaar.
Er ligt een belangrijke taak voor de OR. Zij moeten aandringen op de verkoop van het gehele bedrijf aan een partij die wel interesse heeft in het voortzetten van de onderneming. De overheid moet zich ook bewust zijn van het spelletje dat gespeeld wordt. Immers de grond en gebouwen zijn nog steeds in bezit van Gamma Holding. Als Vlisco weg gaat, blijft er een zwaar verontreinigd stuk centrum over dat Helmond nog veel geld gaat kosten. Werkgelegenheid weg voor 800 mensen plus toelevering bedrijven wordt een zware klap voor Helmond.
Er is nog hoop. Er bestaan nog goedwillende potentiële partners, maar dan is wel de steun van de OR nodig.
Vlisco moet weer een loondruk bedrijf worden, Ontwerp en verkoop weer terug naar Helmond, en veel minder managers. Terug naar de basis maar wel snel.
Vlisco made in China? Ik moet er niet aan denken.
Lucile Amoateng
39 reacties:
Oh maar die vervuilde grond is toch geen probleem?
Toen ik erachter kwam bij restaurant Berlaer en het aankaartte met frans Stienen was het antwoord…maar iedereen n Helmond weet toch dat het vervuilde grond betreft??? Nou ik dus niet en op dit moment heb ik nog steeds onenigheid met de gemeente Helmond over de vervuilde grond.
Kijk toch ook eens de film mama Benz. Helemaal gemaakt op de verkoop van de stoffen in Afrika en zo mooi.
Dat dit eraan zat te komen s net zo verwonderlijk met een totaal incompetent zooitje bestuurders in Helmond.
Heel erg voor de werkgelegenheid.
Het had anders gemoeten maar hoe dan?
Het is idd vreemd dat iemand nog opkijkt dat de bodem verontreinigt is maar erger is nog dat de gemeente zich daarover geen zorgen maakt, de les van Begeman heeft dus niks uitgehaald
“Toen ik erachter kwam”!! Nou zeg, iedere Helmonder van pakweg een halve eeuw oud weet dat de grond vervuild moet zijn. Je hoefde alleen maar naar die “zoei” te kijken die door de stad langs Van Oorschot liep. Prachtige kleurschakeringen zag je er soms. En als je dat giftige boeltje zag, wist je gewoon dat der een hoop smerigheid vanaf de Vlisco kwam en de grond in die omgeving vervuild moet zijn. Stienen zei daarmee dus niets verkeerd toen hij zei “iedereen in Helmond”. Ja, dat wel, maar de jongere generaties natuurlijk niet, want die kennen het alleen als een overdekte “zoei”.
Betgem je moet een verschrikkelijke plank voor je kop hebben gehad of nog zó jong zijn, dat je nog in de luiers liep toen die smerige sloot langs datgene liep dat later restaurant Berlaer heette!!
Wat een ramp als die weg gaan! Helmond zonder de Vlisco is als Eindhoven zonder Philips. Hoop dat het geen waarheid wordt.
Het is niet voor niets dat Debiel en Beleid uit de dezelfde letters bestaan…
Heb er 12 jaar gewerkt, in de blauw, wat daar werd weggepompt in het riool. en niet alleen indigo maar tri en andere troep.
@brombeer op zaterdag 8 november 2014 om 18:53:
Nou niet zo knorren tegen mij hoor.
Ik kom van origine niet uit Helmond.
Maar…ik heb wel jaren rondleidingen gegeven in en om het Kasteel. Ik denk dus dat ik er best wel wat vanaf weet. Bij het opvragen van de dossiers van Berlaer vond ik inderdaad ook de situatie van de Vlisco en de gehanteerde constructie..
Je mag me naïef vinden maar ik dacht echt oprecht dat het stroompje langs Berlaer was gerenoveerd, net als de rest van het gebouw. Het pand is eigendom van de Gemeente en wie geeft er nou een vergunning af voor een restaurant op vervuilde grond? Ik begrijp het niet. Wel weet ik zeker dat het personeel en de gasten onnodig bloot zijn gesteld aan giftige stoffen. En wij maar iedere keer melding maken dat er zoveel mannetjes in witte pakken door het park en bij de Vlisco rondliepen. Begrijp je nu waarom ze mijn meldingen bij politie en brandweer niet willen registreren? Gr. Mieke
@Lucile Amoateng Met heel veel interesse doorgelezen. Ik hoop dat het allemaal niet waar is voor de werknemers en hun gezinnen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat de Vlisco naar China wil waar de het allemaal goedkoper is. maar als Helmonder raakt dat me wel.
Ik zat te denken, als Gamma Holding per ongeluk of juist heel bewust failliet gaat, van wie is die vervuilde grond dan?
Ik dacht laat ik de website van Gamma Holding http://www.gammaholding.nl eens bekijken:
Daar staat dan This site has been taken down by GammaHolding N.V.
Toen even gegoogled:
Interview op 08-04-2014 met de baas Jan Albers: ‘De holding laten verdwijnen was mijn doel’
Helemaal onderin:
Wat is het eindpunt van Gamma Holding?
‘Dat is feitelijk bereikt per 1 januari van dit jaar. De dertig mensen die nog op de holding werkten, hebben vrijwel allemaal een andere baan. En ik? De holding heeft nog wat gebouwen en grondbezit, die historie moeten we nog oplossen. Onze verzelfstandigde businessunits Ammeraal Beltech, Dimension-Polyant en Bekaert Textiles hebben ieder inmiddels een stevige, internationale directie, met daarboven een raad van commissarissen. Na mijn terugtreden als ceo treed ik als voorzitter toe tot deze drie rvc’s.
http://managementscope.nl/magazine/artikel/788-jan-albers-af-van-het-beurs-oppurtunisme
Mijn conclusie: Dit gaat binnenkort helemaal fout met de grond en niemand die dat realiseert!!! Tenminste, ik hoorde er nog niks over. Ik ben bang dat Helmond dan de tientallen jaren vervuilde grond mag opruimen als de Vlisco ooit vertrekt. Dat gaat dan heel veel knaken kosten. Of ben te pessimistisch en zijn er ook hiervoor regeltjes in ons mooie Nederland?
Van mij mag die lelijke kolos uit de binnenstad vertrekken. Hoe eerder hoe beter!
Okay, het kost wel enkele “stuivers” om de vervuilde grond op te ruimen, daar ben ik me wel degelijk van bewust, maar misschien kan dan het park rond het kasteel weer richting spoor uitgebouwd worden. In ieder geval in de grootte zoals ik me als kind herinner. En dan met nog een enkel fraai gebouw en een behoorlijke parkeerplaats (ondergronds) op het overblijvende terrein kan het er héél aardig uit gaan zien.
Reactie is verwijderd, blijf on topic (zie de tekst in het gastblog).
Helaas moeten we nu dus weer politieagentje gaan spelen. 🙁
We zullen vanaf nu hier streng zijn, dus wees gewaarschuwd!
De weblog van Helmond
Erg vervuild begin jaren 70 was de Oude Aa. Foto is waar nu ongeveer boekhandel De Ganzeveer is als ik het goed heb. Altijd veel vuil en het water vaak in veel kleuren. Jammer dat er geen kleurenfoto van is. Mijn vader zei twintig jaar geleden al tegen ieder die het horen wilde, als de Vlisco-gebouwen ooit plat gaan, kom er dan nooit in de buurt.
Bedankt Irma, zo herinner ik me die gore sloot ook. Soms nog erger zelfs. Het slijk stond wel ooit een meter hoog in alle kleuren van de regenboog. Weerzinwekkend en vooral kankerverwekkend!
En je vader heeft gelijk. Als dat terrein ooit afgegraven moet worden en ook de omgeving van die overdekte sloot, dan gaat de Gemeente Helmond gegarandeerd failliet, mits er geen bijdragen van de Provincie of het Rijk komen. Kunnen ze de Helmondse bevolking “Ebola”-pakken uitreiken.
De Afrikaanse connectie in ogenschouw genomen, kunnen we dan bij de Oude Aa wellicht voortaan spreken van de EbolAA?
Goeie Retteketet. Die houden we er in!
Voor belangrijk lokaal nieuws,lijkt het erop dat je langzamerhand moet constateren dat de Weblog Helmond van groter belang begint te worden dan het ED. Sommige deelnemers zijn vaak beter ingevoerd dan de starreporters van hetEindhovens Dagblad. Complimenten. De soms wat ongenuanceerde scheldpartijtjes nemen we dan wel op de koop toe.
Hoe zit het met de interesse van de Vlisco medewerkers? die reageren niet, of zien ze de bui al hangen? Die moeten toch ook wel iets weten van het laten drukken op andere plaatsen.
Hier was ik een paar jaar terug al bang voor dat is wat er gebeurd als je een bedrijf verkoopt aan een investeringsmaatschappij, die kopen en verkopen het weer, desnoods in stukken.
Neemt niet weg, dat ik stiekem wel benieuwd ben of er nog archeologische vondsten onder de Vlisco zouden kunnen liggen, mocht deze uiteindelijk verdwijnen.
‘A plant with a brand’? ga dan ook weer echte Vlisco overhemden maken:
Die vieze Vlisco weg uit het centrum? Ja graag;
Een grote vieze, stinkende fabriek industrie hoort niet thuis in het centrum. De lucht is er vaak niet te harden.
En ja, de vervuilde grond saneren kost geld… Maar je kop in het zand steken (niet aan te raden op het vlisco terrein), doen alsof de vervuiling er niet is en lekker in de grond laten zitten, lijkt me ook geen gezonde oplossing.
Bovendien is het een kans om een stuk onderkomen stad te herontwikkelen en een nieuwe impuls te geven. Hopelijk gaan we wel wat beter om met het industrieel erfgoed dan destijds met het Begemann-terrein.
Neemt niet weg dat het natuurlijk zuur is wanneer mensen hun baan verliezen.
@citroentje,
een stuk onderkomen stad te herontwikkelen?? Net zoals het Obrasgasterrein zeker?
Bovendien praten we niet over 800 man personeel, maar een kleine verdubbeling van dat aantal als de Vlisco zou verdwijnen. Denk aan schoonmaakpersoneel, catering, onderhoud ect.
Daarbij kan ik vermelden dat er al zowel in de kasteeltuin (met bacteriën), en op het terrein naast de parkeerplaatsen (zuiveringsinstallatie), er acties lopen om de grond te zuiveren.
En of het iets betekend weet ik niet, maar zeker is dat Vlisco dit jaar een nieuwe stoomketel plaatst, en een tweede zal vermoedelijk snel komen. Dat kost per ketel toch enkele tonnen, investeringen die Actis (de eigenaar) niet zou doen als het bedrijf naar China verdwijnt.
Heb wel een algemene vraag: heeft een OR de macht om af te dwingen dat een bedrijf niet naar het buitenland mag verdwijnen?
Heel interessant wat ik hier aan reacties zie. Ik wil wel informeren dat de oude AA die door Vlisco stroomt al sinds 1975 een zuiveringsinstallatie heeft. Het water dat er binnen komt komt er schoner weer uit. De Stoomketel zou ook vorig jaar en het jaar daarvoor komen. Het is heel hard nodig anders kan de productie wel eens stil komen vallen en dat valt pas echt op. De OR heeft een adviserende stem en moet wettelijk geïnformeerd worden over overname plannen.
Op 8 november had ik het over een halve eeuw geleden. Dat het later beter werd is mij ook wel bekend. De vervuilde grond is mijns inziens destijds bij de overkapping van de AA nooit verwijderd. Misschien oppervlakkig?
Stoomketel wordt eind dit jaar geplaatst, das zeker. Week 2 in 2015 moet hij operationeel zijn.
Binnenkort nieuwe eigenaar voor vlisco
Vroeger wasVlisco inderdaad à plant with à brand. Maar in Amstelveen praat men over à brand with à plant. Het lijkt er op dat er een smerig spelletje gespeeld wordt. De top wordt steeds verder uitgebreid met zakkenvuller, mensen die helemaal niets met Vlisco hebben en ook nooit zullen krijgen. Het enige wat voor de top telt is zo veel mogelijk geld verdienen over de rug van hun medewerkers. Technisch gezien staat de fabriek op instorten. Er mag niets meer uitgegeven worden omdat de hoge heren hebben zitten gokken met het zuur verdiende geld. En de OR zit gewoon mee te slapen. Als er iemand in de OR zit die wel iets durft te zeggen dan wordtsnel zijn mond gesnoerd.
@Henk
Het lijkt er op dat ook de gemeente raad niets wil of mag of kan zeggen. Ik zie geen enkele reactie van die kant. Laten wij dit mooi bedrijf verloren gaan? Behoud van werkgelegenheid telt niet mee, want daar kun je niet mee scoren in de politiek.
Wel commentaar op een speel paleis.
@Lucile op woensdag 19 november 2014 om 22:34:
Ik kan me niet voorstellen dat er in de politiek niemand is die hiermee aan de slag gaat. Al zou de helft van je verhaal maar kloppen. Als de Vlisco verkocht is, is het te laat want dan valt er niks meer te doen.
Het gaat bij de meeste reaktie’s om de vervuilde grond, dat is inderdaad niet niks, maar is het niet belangrijker om het te hebben over de werkgelegenheid. Daarnaast zou het eeuwig zonde zijn dat dit bedrijf dat zo nauw verbonden is met Helmond zou gaan verdwijnen uit onze stad. Vlisco hoort bij Helmond zoals Philips altijd bij Eindhoven gehoord heeft vooral in het verleden. Zo moet het niet met Vlisco gaan.
Lees net dat de waarde van de Vlisco in vier jaar bijna verdubbelde. Analisten schatten dat de Vlisco Group inmiddels twee keer zoveel waard is dan de 118 miljoen euro die Actis in 2010 voor het bedrijf neertelde.
Bij dit soort bedrijven, betekenen zulke berichten: bijna verkocht. Ik hoop dat de gevolgen voor personeel en zeker ook Helmond gaan meevallen, maar meer dan hoop is het niet, want euro’s gaan voor. Hopelijk heeft de politiek niet stilgezeten in de afgelopen tijd en zijn er de nodige voorbereidingen getroffen.
@Jan op dinsdag 9 december 2014 om 12:07:
Jan, ik dacht hetzelfde toen ik het las… 🙁
Papier is geduldig, en mijn vraag is; wie zijn die analisten, en waarop baseren zij zich. Vlisco en zeker Actis zullen geen cijfers openbaar maken..Het personeelsaantal is gestegen met uitzendkrachten. Regelmatig worden contacten niet verlengd, maar oudere (ervaren) werknemers worden zonder pardon ontslagen omdat hun functie vervalt. Een aantal directie leden is afkomstig van Mexx. Nou dan weet je het wel.
Ik lees nu pas dit interessante stuk.
Inderdaad de verhalen van vroeger over alle kleuren in het water.
En “iedereen ” weet dat bij de Vlisco zeer gevaarlijke stoffen opgeslagen liggen.
Ik heb jaren geleden gehoord van mensen die met de veiligheid hebben te maken het volgende :
Als daar ooit iets gebeurd is in een straal van 1 kilometer iedereen dood.
Ik vind het daarom onbegrijpelijk dat zo’n gevaarlijke fabriek in een woonwijk staat.
En wel begrijpelijk dat er om de paar maanden de meeste werknemers gewisseld worden.
Ik ben benieuwt hoeveel oud medewerkers en personeel van nu, en hoeveel omwonenden gezondheidsklachten hebben.
@Diana H op zondag 4 januari 2015 om 20:47:
Ter informatie, dit artikel dat in november 2012 op de weblog kwam:
Gelukkig gisteren geen brand bij de Vlisco
Weer even actueel, omdat er 100 banen verdwijnen.
Wat ik al geschreven heb is het dom om met prijs aanbiedingen te werken. Nu op internet met 25% korting (oude voorraad te veel geproduceerd) en in de flagshipstores in Africa ook uitverkoop. Dit is alleen om snel nog wat geld binnen te halen. Het resultaat is een afwachtende consument. Binnenkort meer ontslagen. De boekwaarde van Vlisco is inmiddels gedaald naar 100 miljoen.
De Vlisco staat even niet meer te koop
De Britse investeringsmaatschappij Actis heeft haar pogingen om Vlisco te verkopen tijdelijk gestaakt. ‘Het verkoopproces is tijdelijk stopgezet. Het staat op een laag pitje’, verklaarde ceo Hans Ouwendijk van Vlisco vandaag aan Het Financieele Dagblad.
Vorig jaar april maakte de weblog bekend dat eigenaar Actis de Vlisco in de verkoop had gezet. De Britse bank Barclays werd daarvoor in de arm genomen. Actis zou toen al door meerdere partijen zijn benaderd om over de verkoop van het Helmondse bedrijf te komen praten. Actis nam Vlisco in 2010 over van textielconcern Gamma Holding voor 151 miljoen dollar.
Maar vooral de uitbraak van de dodelijke ziekte ebola in West-Afrika veranderde de situatie. De epidemie zette de resultaten van Vlisco onder druk en deed de omzet doen. Gisteren maakte het ED bekend dat er 100 flexwerkers ontslagen worden.
Voor Actis reden om even pas op de plaats te maken met het verkoopproces van Vlisco. Een goede prijs zou momenteel zeker niet te krijgen zijn. Maar Ouwendijk denkt dat de impact van het ebolavirus later dit jaar afneemt. Eerder deze week meldde de Wereldgezondheidssituatie (WHO) dat de laatste weken minder nieuwe besmettingen zijn gemeld dan in de maanden hiervoor. Ouwendijk verwacht dat als het ebolavirus onder controle is, eigenaar Actis weer start met het eerdere plan om de Vlisco te verkopen. ‘Investeringsmaatschappijen als Actis blijven doorgaans 5 tot 6 jaar eigenaar van bedrijven en willen dan verkopen. Dat uitgangspunt zal niet veranderen. Ik acht het daarom goed mogelijk dat Vlisco eind 2015 opnieuw in de verkoop gaat.’
Ik hoor geruchten ( van medewerkers) dat het nu wel verkocht is aan Chinezen?
Ook dat er weer een ontslagronde is, dwz. tijdelijke contracten niet verlengd worden.
Vlisco is de trots van een duurzame zakelijke verbondenheid tussen de Africaanse en Nederlandse samenleving.
Ik ben al meer dan 20 jaar werkzaam als stylist in de commerciele modebranche en zou mij graag willen inzetten
voor een top innovatieplan
Deze om het bedrijf zonder hindernissen van ego’s en absurde bonussen een new imago te geven. .
.
We moeten terug naar de basis waar creativiteit ,passie en commercialiteit weer de boventoon moeten gaan spelen.
Het is dus van groot belang mensen aan te trekken die commercieel zijn technisch goed onderlegd en affiniteit met de cultuur hebben en het kleedgedrag
van de Afro -women
Vanuit mijn passie voor de Africaanse cultuur bied ik jullie vandaag een
Innovatie tegoedbon aan .
Niet geschoten is altijd mis. Let’s give it a try ,
want ook voor de allochtonen in Nederland ,Belgie en Duitsland zijn jullie een begrip voor onze “traditional wear ” die heel waardevol is voor ons , vandaar dit bericht.
Beste Vlisco jullie laten veel omzet liggen door je op het hoogsegment te richten maar deze omvat maar een klein deel van jullie doelgroep.
In Europa zit er een grote groep dames met smart op de lancering van African fashion zit te wachten
Bij deze doelgroep is het dragen van de kleding geen hype, maar een gevoel die verbondenheid geeft aan het stukje roots van iedere Afro-allochtone vrouw die zich heeft gevestigd in Europa.
Met kleine commerciele flash programma’s kunnen de Vliscoshops in Africa winstgevend gemaakt worden en de Afro-allochtone vrouw die smacht naar meer mode items die roots related zijn ook in haar behoefte bevredigen. WIN_WIN situaties creeren
die maatschappelijk verantwoord zijn is volgens mij een veel beter uitgangs punt.
MVG Simone Dongor
@simone op donderdag 26 maart 2015 om 17:21:
Mooi aanbod hoor, hopelijk pakt Vlisco de handschoen op. Succes!!
@Rene van de Kerkhof op zondag 9 november 2014 om 13:42:
Graag zou ik persoonlijk met u in contact komen.
@M.Betgem-van der Spuij op zondag 9 november 2014 om 13:44:
Graag zou ik met u in contact komen