‘Stadsverwarming, einde van een utopie’
Naar aanleiding van een Q&A van Senioren2013 (pdf) en in voorbereiding op de behandeling van het burgerinitiatief over de stadsverwarming heeft de weblog mij gevraagd om een gastblog te schrijven. Als verplichte afnemer van stadswarmte (of warmteslaaf zoals sommigen het plegen te noemen) volg ik de ontwikkelingen al geruime tijd en zal hier een poging doen om koffiedik te kijken op basis van de informatie die er is.
Uit de Q&A komen een paar dingen duidelijk naar voren. De gemeente beseft dat er een probleem is en is zeer welwillend om tot een oplossing te komen. Warmteleverancier Ennatuurlijk geeft aan dat zij het leidingennet ongeveer op orde hebben, maar dat vanaf 2020 het net eigenlijk geheel aan vervanging toe is. Ook geeft de gemeente aan dat veel van de regelgeving op landelijk niveau plaats vindt en dat zij daar verder weinig invloed op hebben.
Er is al veel gedonder geweest over stadsverwarming. Mensen betalen structureel meer dan vergelijkbare woningen met een gasaansluiting ondanks het zogenaamde Niet-Meer-Dan-Anders (NMDA) principe. Die ophef leidde in eerste instantie tot de Warmtewet, die door intensieve lobby zo in het voordeel van de industrie was geschreven dat de situatie alleen maar erger werd. Na een hoorzitting over de Warmtewet begin dit jaar heeft minister Kamp een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, de Warmtevisie (pdf), die de komende jaren verder uitgewerkt gaat worden.
Nog meer vertraging, er verandert niets, hoor ik de cynici onder u al denken. Maar wacht, er staan namelijk een paar passages in die Warmtevisie die voor ons als Helmond heel belangrijk zijn. Ik wil even bijzondere aandacht vragen voor paragraaf 2.4. Ter verduidelijking: WKK staat voor Warmte-krachtkoppeling, gecombineerd opwekken van elektriciteit.
De laatste tijd wordt WKK door de combinatie van een dalende elektriciteitsprijs, een hoge gasprijs en een lage prijs van CO2 steeds minder rendabel. Uit een studie naar de toekomst van WKK16 die mijn ministerie samen met de relevante sectoren heeft laten uitvoeren, blijkt dat niet-flexibele WKK’s (20% van het WKK-park) in2020 naar verwachting niet kostendekkend kunnen opereren en dat flexibele WKK-installaties slechts marginaal kunnen draaien. Zelfs als vervangingsinvesteringen worden meegenomen in de beoordeling van de rentabiliteit, blijkt dat meer dan de helft van de WKK-installaties een onrendabele top heeft waardoor naar verwachting een groot deel zal worden gesloten.
WKK-netten worden dus als onrendabel gezien en de verwachting is dat die gaan verdwijnen. Verder wordt in relatie tot nieuwbouw gesproken over all-electric areas, waar gestookt zal worden op electriciteit.
In gebieden met veel goed geïsoleerde nieuwbouw is de warmtevraag voor woningen laag en kunnen warmtepompen in de vraag voorzien. Gasnetten en warmtenetten zullen naar verwachting overbodig worden in dergelijke ‘all electric areas’.
Dit zou echter niet alleen gelden voor nieuwbouw, maar bestaande bouw kan ook omgebouwd worden. Sterker nog, de provincie heeft de ambitie om voor 2050 alle woningen in Brabant energieneutraal te maken.
Wat betekent dit nu allemaal voor de toekomst van stadsverwarming in Helmond? Er zijn twee hordes die genomen moeten worden. De eerste, financiering van het ombouwen van huizen, is eigenlijk al genomen. De provincie heeft budget met de Essentgelden en kan dus leningen met lage rente verstrekken. Ook heeft de provincie 20 miljoen opzij gezet om de opstart van Nul-Op-De-Meter (NOM) woningen mogelijk te maken. Het is natuurlijk wel mogelijk dat de gemeente straks ook een deel van zijn reserves op dezelfde manier gaat inzetten (en dat levert waarschijnlijk meer op dan schatkistbankieren). De tweede horde is wat lastiger. We zitten immers met een warmteleverancier en een netwerk dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. De beste optie is waarschijnlijk dat Ennatuurlijk zich gaat ontwikkelen richting een expertisecentrum/adviesbureau voor omschakeling naar NOM-woningen. Dit betekent voor hen continuïteit en zorgt ervoor dat de waarde van het bedrijf op peil blijft en in de toekomst waarschijnlijk zelfs zal stijgen. Als dit in een deal betrokken kan worden waarbij zij het netwerk overdragen aan de gemeente of provincie en in ruil daarvoor ingezet worden bij de inventarisatie en maatwerk voor de bewoners, dan is er sprake van een win-win situatie. Met een netwerk dat rond 2020 afgeschreven is lijkt zo’n constructie de meest haalbare optie.
Mijn advies voor de raad zou dan ook zijn: Laat het college eens om tafel gaan zitten met de provincie en Ennatuurlijk om te praten over de toekomst van de stadsverwarming in Helmond. Dat schept waarschijnlijk snel een hoop duidelijkheid.
16 reacties:
Goed nieuws voor de pechvogels met stadsverwarming.
Morgen zou het Burgerinitiatief hierover behandeld worden. Helaas is dit verplaatst, de indieners zijn op vakantie. De werkgroep bezint zich nog op andere stappen.
@Jolanda
Jullie hadden toch ook nog overleg met Ennatuurlijk gehad? Is daar nog iets uit voort gekomen? Specifiek ook met betrekking tot die kosten die ze in rekening hebben gebracht voor de huur van die warmtewisselaar die geen warmtewisselaar is?
ik heb daar niet bijgezeten, uitnodiging gemist, helaas, en weet ook niet wat daar besproken is.
Aardig stuk om te lezen. Maar ik ben benieuwd en terughoudend want ik verwacht er eerlijk gezegd niet veel van Ennatuurlijk zal zijn best doen om de huid zo duur mogelijk te verkopen en tot die tijd de warmteslaven zo veel mogelijk geld af blijven troggelen. Wat mij betreft houden we het simpel; geef mij maar een gasleiding. Bewezen techniek, effectief en goedkoper dan wat we nu hebben.
NMDA principe… nooit van gehoord maar ik viel van mijn stoel van het lachen, wat een onzin, dat kunnen alleen ambtenaren verzinnen.
Als de huidige leidingen omstreeks 2020 vervangen moeten worden trek er dan alstublieft de stekker uit en vervang alles met gasleidingen, zeer duur, maar dan zijn we van al het geneuzel, en het continue openbreken van mooie, nieuwe asfaltwegen/fietspaden af.
Het hele project is mislukt en te duur (dat wisten al veel Helmonders voor het begon), maar ja, wie gaat dat toegeven….
Ik woon gelukkig in Brouwhuis met gewoon gas, maar ik ben dat geklooi met de omleidingen en lapjes wegen zo beu, kan je nagaan als je er afhankelijk van bent, ik ken werkelijk niemand die er tevreden mee is.
@Twan
Onze gasvoorraad is eindig en gas zal op termijn steeds duurder worden. Nu nog een nieuw gasnetwerk aanleggen is net zo goed geld in de put gooien.
Zonnecellen daarentegen zijn nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat die steeds goedkoper gaan worden. Het zal dus niet lang duren voordat elektrisch verwarmen en koken gemeengoed wordt. Er wordt nu al volop gekeken naar opslagmogelijkheden voor elektriciteit, ook langdurige opslag voor de wintermaanden.
In de toekomst liggen er nog maar drie netwerken: elektriciteit, water en riolering. internet/telefonie gaat dan draadloos of lift mee op het elektriciteitsnet. Dat scheelt weer in de onderhoudskosten.
@Michiel van Geel,
De gasvoorraad is eindig, klopt, maar er zit nog veel, heel veel in de grond, enorme gas bellen in Rusland en de Noordpool bijvoorbeeld, voorlopig nog gas genoeg. Al doen ze ons in Nederland anders laten geloven.
Maar een ding is zeker, stadsverwarming is een grote flop.
http://www.trash.net/~ck/sv/
Goed nieuws! Opzeggen en laten afsluiten van stadsverwarming is gratis. De weg is dus vrij voor individuele oplossingen. 🙂
@Michiel van Geel op zondag 31 mei 2015 om 07:10:
Als dit uw site is zet daar dan ook de mogelijkheid van pelletkachel bij met centrale verwarming aansluiting.
Voor de rest is het een interessant verhaal. Laten we hopen dat er iets uitkomt waar niet enkel bedrijven van profiteren maar dat de afnemers -en dus de investeerders- ook.
@Michiel van Geel op zondag 31 mei 2015 om 07:10:
In menige woning in Rijpelberg en Brouwhuis ben je aangewezen op (uitsluitend) stadsverwarming. In veel woningen ontbreekt de ruimte en mogelijkheid om een andere energiebron te installeren. Wind- en zonne-energie zijn voorts geen (volledig) bruikbare alternatieven. Er zijn in die wijken relatief veel HAT-woningen gebouwd. In dat type woningen kun je kont nauwelijks keren.
Al in de jaren 60 van vorige eeuw waren er veel bedenkingen over het deugdelijk functioneren van stads/wijkverwarming. Waarom Helmond eind jaren 70, begin jaren 80 nog heeft gekozen voor dit traject is en blijft onduidelijk.
@Betus op zaterdag 29 augustus 2015 om 23:29:
Als gelukkige niet-stadsverwarming-gebruiker: wat is een pelletkachel?
@Jan op zondag 30 augustus 2015 om 14:01:
Ga maar een googelen. Het voordeel van de pelletkachel komt je als gebraden kippen je mond invliegen. Verkopers doen je geloven dat ze het Ei van Columbus hebben ontdekt.
Waarom is er in Tilburg wel goedkoperen stadsverwarming.Daar hebben de bewoners een rechtszaak gewonnen.
Dus nog een andere mogelijkheid ipv een hele dure warmtepomp ja ze bestaan de electrische cv ketel boiler voor warm water evt zonne panelen om het electra verbruik te compenseren en klaar!
Met de nieuwe warmte wet is het vervangen van je afleverset voorbehouden aan de leverancier je gaat dus hoge eenmalige kosten betalen ca 30% van de afleverset waarde.Of nog meer als je iets meer warm water wenst ipv een pis straaltje.
Daarna moet je het ding van ze huren waar ze anno 2018 ca 180 per jaar voor rekenen.
Na 3 jaar zijn de heren dus uit de kosten.
De volgende 17 jaren ja ze gaan makkelijk 20 jaar mee…. steken ze dus een slordige 3500 euries van je
in hun nu al te dikke beurs.
Het kan ook anders voor een 600 euro koop je op het internet een cw 5 afleverset met 10 tot 12 liter ww per minuut keurig met productie stempel van voor de nieuwe warmte wet…..
Effe installeren kun je dat niet zoek dan een betrouwbare loodgieter die doet dat voor je kosten ca 175 euro.
Nu heb je een nieuwe afleverset in eigendom voor nog geen 800 euro.
Besparing op termijn duizenden euros.
Mag niet pff jammer dan , gelegaliseerde diefstal is dat dan wel ok?