Waarom SP tegen ruimere winkeltijden is
Op de agenda van de raadsvergadering stond gisteravond het voorstel om de winkeltijden in Helmond nagenoeg vrij te geven. Middels mijn bijdrage leg ik uit waarom de SP tegen is.
De SP is geen voorstander van de voorgestelde wijziging van de winkeltijdenverordering. Waar de huidige verordening voorziet in een beperkt aantal openstellingen op zondag zal dit in de nieuwe verordening vrijgelaten worden. In principe kunnen winkels dan 52 zondagen tussen zes uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds per jaar open zonder dat daarvoor een vrijstelling noodzakelijk is.
Waar de huidige verordening nog enigszins rekening hield met de verhouding privé/zakelijk is dat in de nieuwe verordening totaal verbleekt. De nieuwe verordening verliest de belangen van met name de kleinere winkelier, die moet immers zelf nog meer gaan werken of duur personeel in huren, totaal uit het oog. Daarnaast zullen ook de belangen van de werknemers verder worden verminderd. Het zal voor de vakbonden steeds moeilijker worden om bijzondere beloningen in de CAO af te spreken, waardoor de verdiensten van de werknemers zullen afnemen. Ook onder andere teamsporten zullen het steeds moeilijker krijgen, omdat leden wedstrijden niet kunnen spelen omdat ze moeten werken.
Daarnaast zal het in de meeste winkelcentra in Helmond niet gezelliger worden. In plaats van meer duidelijkheid zal er juist minder duidelijkheid zijn doordat niet duidelijk is wanneer en welke winkels open zullen zijn. Veel winkeliers hebben immers al aangegeven niets te zien in 52 zondagopenstellingen.
Wat de SP betreft blijft de openstelling beperkt tot zo’n 12 vastgestelde zondagen, waarbij het overgrote gedeelte van de winkels in Helmond open is en ze daarbij eventueel iets speciaals organiseren voor de consument. Wat overigens ook niet wil zeggen dat dit voor de winkeliers automatisch voor een hogere omzet zorgt.
SP-raadslid Ad Spruijt
PS De SP en CDA-raadslid Ron Peters stemden tegen het voorstel (pdf), de rest van de raad ging akkoord.
10 reacties:
Hoewel ik natuurlijk graag shop en meer is beter, zit er toch wel iets in dit verhaal. Zo bekeek ik het nog niet.
Ik ben zelf niet zo van de betutteling en regeltjes, dus ik vind dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer ze open of dicht zijn. Iedereen kan tegenwoordig makkelijk opzoeken of winkels wel of niet geopend zijn.
Wat mij betreft hoeven kleding, muziek, computer, sportwinkels e.d. ook echt niet iedere zondag open te zijn hoor. Maar levensmiddelenwinkels zoals supermarkten en een kruidvat/etos zijn voor heel veel mensen gewoon erg handig als die op zondag ook gewoon de hele dag te bereiken zijn. Moet kunnen toch?
Het enige dat de gemeenteraad volgens mij heeft besloten is dat winkels vooral zelf moeten beslissen of zij open willen zijn. Wat die kleine winkelier betreft, die heeft een scala aan opties:
– Specialisatie
Als hij een niche vindt en daar goed in is zullen klanten speciaal op de tijden dat hij open is hun boodschappen gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een groenteboer die tevens vegetarische slager wordt (ook groente) of een kruidenier die zich helemaal toelegt op lokale kwaliteitsproducten en duurzaamheid.
– Verschuiving van de openingsuren
Door op momenten dat er toch geen drukte te verwachten is de deuren gesloten te houden en dat goed te communiceren (of samen met andere winkels dezelfde gewijzigde openingstijden te hanteren) kun je als kleine ondernemer kiezen voor die uren die het meest rendabel zijn. Sterker nog, het zou goed kunnen dat je met veel minder uren toe kan dan daarvoor. Het blijft vreemd dat onze dienstverlenende sector voornamelijk open is tijdens kantooruren, terwijl het overgrote deel van de bevolking dan werkt of naar school gaat. Ja, dat betekent dat er in de vroege avond gewerkt moet worden, maar dat is volgens mij de consequentie van het beroep. Als je het barmannen zou vragen zouden die waarschijnlijk ook liever in de vroege avond werken in plaats van ’s nachts, maar dat hoort er nu eenmaal bij.
– Goedkoop personeel inhuren
Juist in de avonduren zijn scholieren beschikbaar, die qua loon minder kosten. De verruimde openingstijden zouden juist voor kleinere zaken wel eens heel positief uit kunnen pakken. Ik ben zelf pas rond 18:00 in Helmond als ik tot 17:00 heb gewerkt. Ik stel inkopen nu uit tot het weekend en dan moet ik maar net tijd hebben. De groenteboer of de slager zien mij niet, want die zijn open op tijden dat ik werk, terwijl ik best bereid ben om doordeweeks na de boodschappen bij de supermarkt nog even bij beiden binnen te lopen voor kwaliteitsvoedsel. Het is nog maar de vraag hoe rendabel of onrendabel die avonduren zijn. Punt is wel dat ondernemers nu vrij zijn om dat uit te proberen.
Begrijp me niet verkeerd, de vrije markt is niet heilig. Maar ik vind het een sein van vertrouwen in de sector dat we hen op eigen benen laten staan en niet bevoogdend voor hen beslissen wanneer zij wel en niet open mogen zijn. En wat betreft die zondag, dat is een relikwie uit een andere tijd. Niet dat het niet fijn is om weekend te hebben, maar wanneer dat weekend valt hoeft niet voor iedereen gelijk te zijn.
@Michiel van Geel. Wat jammer dat Ad Spruijt wat sneller was met zijn bijdrage en dat deze een log waardig bleek. U bent er immers toch ook altijd aardig snel bij 😉
Als je ’tegenstemmen’ duidelijk maakt stem je mensen tot nadenken. Reacties zoals die van Lieke waardeer je dan des te meer.
Zo’n uitleg, mijnheer van Geel, dat op een duidelijke manier vertellen hoe je er over denkt, zodat de directeur en tegelzetter begrijpen wat we bedoelen, dat is de SP wijze. Dat vinden wij heel normaal, ja zelfs een beetje verplicht. Dan heb je de aandacht van mensen en voor mensen. Je haakt dan niet zo snel af tijdens betogen……. En dat laatste heb ik toch vaak bij D66 reacties. 🙁
Als ik het goed begreep hebben de winkeliers van de overdekte Elzas-Passage gisterenavond tijdens een vergadering besloten geen extra koopzondagen te willen. Dan schiet dat nieuwe beleid niet echt op lijkt mij. Dat is bijna de helft van de winkels.
@Hein op woensdag 2 oktober 2013 om 21:14:
Het gaat er wel om dat je het personeel dus min of meer verplicht om te komen werken en ruimte voor een sociaal leven laat inleveren. Alleen omdat u het gemakkelijk vind om boodschappen te doen op zondag, of uw paracetamol te gaan halen. Denk daarbij “Albert Heijn” zelf echt niet in zijn winkel gaat staan. Voor een deel zijn andere supermarkten nu mee gegaan, niet omdat ze zo graag willen maar omdat ze moeten. Kijk naar de prijzenoorlog dat doen ze niet omdat dat zo fijn is voor de consument. Het ligt toch net iets anders dan wethouder Van Mierlo ons wil laten geloven.
Daarnaast zou het beter zijn geweest om de gaten in de winkeltijdenwet te dichten dan de deur maar helemaal open te zetten, wat nu gebeurd. Zo had de misbruikte avondopenstelling waardoor er 5 supers in Helmond open konden op zondag aangepast moeten worden door het opnemen van een maximum aan verkoopvloeroppervlakte. Dit is echter door de wetgever nagelaten.
Het probleem is om dat nu nog aan te passen vrijwel onmogelijk is gemaakt doordat er een behoefte is gecreëerd.
Ad, ik heb zelf een aantal jaar in een supermarkt gewerkt en degenen die op zondag werkten vonden dat echt geen probleem. Daar was nooit een tekort aan en het was niet verplicht. Net zoals je niet verplicht werd om op een zaterdag, of een dinsdag, of een donderdag te komen werken. Dus personeel lijkt me het probleem niet.
Er is blijkbaar toch behoefte, dus als er winkels zijn die aan die behoefte van de klant willen en kunnen voldoen, dan mogen ze dat van mij. Michiel biedt prima alternatieven in zijn bericht hierboven.
Gaan we met z’n allen meer consumeren nu de winkels langer en vaker open zijn? Ik in ieder geval niet. Dit houdt in dat dezelfde verkoop nu uitgesmeerd wordt over een langere periode. Met mijn boerenverstand kom ik tot de volgende conclusies:
1) producten worden duurder want er is relatief meer personeel nodig om tent te runnen … kost centjes;
en/of
2) salarissen en banen van jonge werknemers staan onder druk … ben je 18 jaar geworden? Bedankt voor je diensten, tot ziens, we hebben nog een blik 16-jarigen die we kunnen opentrekken. Ofwel personeelskosten drukken waar kan. Wil je niet werken op zondag? Voor jou tien anderen!
@Stapper op donderdag 3 oktober 2013 om 18:10:
@Hein op donderdag 3 oktober 2013 om 12:15:
Inderdaad is er niemand verplicht om op zondag te werken, althans zo wordt voorgehouden. Echter als je al aangeeft dit niet te willen word je meestal al niet aangenomen. Tot zover die vrijheid.
Daarnaast staan de CAO’s onder druk. Arbeidskosten zijn de grootste kostenpost. Zeker als men 200% dient af te tikken. Dat zal dus snel minder gaan worden. Of het animo van jongeren dan nog zo groot is om in de winkel te gaan werken valt nog te bezien.
Voor de rest ben ik het wel eens met Stapper. Ergens zal het betaald moeten worden. Vooral bij de supermarkten worden de jongeren nu aan het lijntje gehouden met tijdelijke contracten en als ze te oud zijn (volwassen loon) worden ze inderdaad vriendelijk bedankt voor bewezen diensten en mogen ze iets anders gaan zoeken.
@Frank op donderdag 3 oktober 2013 om 11:47:
Voor zover ik het begrepen heb, hebben ze dit standpunt al heel lang. 12 zondagen is meer dan genoeg.
In het verleden waren er in de decembermaanden nog extra koopavonden, maar daar zijn ze ook vanaf gestapt.
Beter een goed zondagopenstellingsbeleid dan een waardeloos algemeen beleid.
Het zal even duren, maar dan zullen de voorstanders van de 24-uurseconomie ook inzien dat er best wat zand in die motor mag.