Wat hoort in de Helmondse geschiedenis?
De gemeente Helmond gaf oud-gemeentearchivaris Henk Roosenboom de opdracht om de Helmondse geschiedenis op te tekenen. Begin volgend jaar verschijnt dan een boek waarin hij de stad Helmond door de eeuwen heen beschrijft.
Niet gemakkelijk om te beslissen wat er wél en wat er juist niet in thuis hoort. Laten we Henk daarom eens een handje helpen.
Wat moet er volgens jou, als echte Helmonder, zeker in komen te staan? Welke belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen laten volgens jou zien hoe Helmond zich ontwikkeld heeft tot de stad waarin we nu leven?
19 reacties:
Zeker erin moet Helmond groeistad, het kasteel en de annexatie van Mierlo-Hout en Stiphout. Wat ik er in mag is die penalty in tweeën van Johan Cruijff tegen Otto Versvelt. Iedere voetballer waar ter wereld kent die.
In ieder geval zeker de gegevens die op wikipedia staan, maar dan wat uitgebreider:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Helmond
Ik vind dat het woord ’textiel’ er zeker in voor mag komen, textiel is in Helmond meer als een woord, het is een begrip!
Noem als voorbeeld een Vlisco; veel banen opgeleverd, aan de wieg gestaan van de alsmaar groeiende en goedlopende Helmondse economie, veel arbeiders aangetrokken die zijn blijven plakken aan onze prachtige stad, internationale faam op de stoffenmarkt, een antiek (1846!!!) alsmede een van de oudste bedrijven van Helmond, een van de eerste grote bedrijven die zich in Helmond vestigden…je zou het prompt tot cultureel erfgoed kunnen benoemen…..en nu noem ik pas EEN bedrijf op!!,…nou sorry hoor ik kom er langzamerhand achter dat het heel moeilijk is om de geschiedenis van Helmond vast te leggen,…naar mijn mening zijn er meer geschiedwaardige feiten, avonturen, verhalen, lessen, myten, rampen, enz dan er überhaupt in een boek (wellicht een serie) zouden passen,…Helmond is meer als de niet trotse Helmonders door hebben!!
Ik ga nog een dagje nadenken over iets wat onze stadsschijver zeker niet mag missen in zijn stukje Helmondse geschiedenis!
Daar moet ik nog even over nadenken.
In afwachting van het resultaat een vraagje de ‘petite histoire’ betreffende.
Ik heb in mijn bezit een Pantheon-uitgave van de ‘Ghysbreght’ uit 1916, bezorgd door ene dr C.H.Ph. Meijer. In een aantekening vermeldt hij dat voor enkele verzen aanvankelijk het commentaar van J. van Lennep volgde. Maar hij is daar vanaf gebracht door ‘mijn broeder J.L.C.A. Meijer te Helmond’. Als geboren en (gedeeltelijk) getogen Helmonder zouden me bijzonderheden over deze tweede Meijer interesseren. Kwam hij uit Helmond? Is hij daar begraven? Wonen er nog nazaten van hem? Wat was zijn adres? Was hij misschien leraar aan de Rijks-hbs, hoek Paterslaan-Molenstraat.
En nu wordt mij opeens duidelijk: deze hbs zou zeker behandeld dienen te worden in het boek van de heer Roosenboom. Zij is van aanzienlijk belang voor ons gewest geweest. Zo is menig Eindhovenaar er opgeleid; Eindhoven had vroeger namelijk geen middelbare school.
De aanleg van de Zuid-Willemsvaart. Zonder dit kanaal, was de ontwikkeling van Helmond misschien wel nooit echt op gang gekomen…
Het verhaal van Piet de Wit en het Peapark moet in de geschiedenis van Helmond, zojuist beschreven door Jef de Jager. Wat een boek trouwens! Geweldig.
Hoorde vandaag dat ik genoemd word in dat boek van Jef de Jager, met een mening van mij over onze schitterende stad, stukje tekst dat ik ooit op dit weblog plaatste. Had het boek gisteren nog in mijn handen, zal het snel kopen nu ik dit weet 🙂
@Perry:
Leuk inderdaad. Dan worden je reacties hier dus blijkbaar niet alleen hier gewaardeerd.
hey hey ik had aan iemand een vragje ik moet een werkstuk maken over helmond maar weeet niet wat ik er alle maal in kan sette ken iemand mij daar bij helpe graag na mij sturen dan
[email protected]
als vast bedankt
Het (faillerende) textielverleden van Helmond vind ik altijd interessant. Denk aan: Fentener van Vlissingen, De Wit, Van de Kimmenade, Van Thiel, Van Asten, etc.
Ook EDAH (Ebben, Damen, Aukes, Hettema) mag wat mij betreft niet vergeten worden.
En mondaine figuren als: Jonkheren Wesselman van Helmond, Gerard Wijnen en Heintje Fentener van Flissingen zouden het goed doen.
Ik suggereer ook maar wat…
Kom op jongens, stephanie (zie 2 reacties hierboven) heeft content nodig 😀
@stephanie – begin hier maar:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Helmond
En ook niet onverstandig:
http://www.vandale.nl/
Beetje flauw van mij maar schrik er elke keer weer van, het niveau van de Nederlandse taal bij onze pak-en-beet vijftienjarigen. Verloedering door al die nieuwe media.
Het is wsg. te laat voor Stephanie & haar scriptie, maar in onze bieb is sinds enige maanden een HHH: Helmonds Historisch Huukske (achterin, voor/bij de kopieerapparaten), met de meest gangbare literatuur rond de geschiedenis van stad & streek. En elke dinsdagmiddag is iemand van het streekarchief daar aanwezig voor vragen enzo. En die mag je wat mij betreft ook rechtstreeks aan mij (als stadshistoricus) stellen; ik ben niet in dienst van de gemeente, wel ben ik er voor de gemeenschap.
En Henk Kouwenhoven heeft gelijk: Meijer was leraar aan de Rijks, en heeft ook nog aardige pentekeningen van het Helmond eind 19e eeuw nagelaten.
Ik heb Henk al enige jaren geleden gewezen op een unieke bron over de geschiedenis van het oudste kasteel. De opdrachtgever en de Roermondse bouwer. Dit geeft een geheel nieuw licht op de geschiedenis van het kasteel. Maar of hij daar wat mee gedaan heeft weet ik niet.
Beste Henk, ik verwacht geen Plaggenhut tot Paalwoning, maar wel iets origineels. Heb je ook wel eens gedacht aan de Autobiografie van de Helmonder Boudewijn Donker Curtius, die zo’n mooie beschrijving geeft van zijn jeugdjaren in Helmond in de 18de eeuw?
Succes.
'Het Helmond Boek' ligt vanaf maandag in de winkel
Maandag 3 november wordt door wethouder Bethlehem (Cultuur) het eerste exemplaar in ontvangst genomen van Het Helmond Boek. Het Helmond Boek wordt op initiatief van de gemeente Helmond uitgegeven door Waanders Uitgevers. Schrijver is de oud-gemeentearchivaris dr. H. Roosenboom.
Helmond is een stad die in de loop der eeuwen enkele grote veranderingen heeft ondergaan: van bescheiden handelsstadje in de schaduw van een imposant kasteel in de Middeleeuwen, tot dynamische industriestad vol fabrieken, fabrikantenpaleizen en arbeidershuisjes in de 19de en 20ste eeuw.
Geweld en oorlog zijn Helmond niet bespaard gebleven. Er is welvaart geweest, maar ook veel bittere armoede. Voorspoed en tegenspoed wisselden elkaar voortdurend af. Helmond was daarom vooral een stad van 'overlevers': mensen die, hoe de omstandigheden ook waren, het beste van hun leven wisten te maken.
Het Helmond Boek vertelt aan de hand van korte schetsen en fraaie afbeeldingen de geschiedenis van de stad. Maar ook de lotgevallen van de gewone Helmonder, worden niet vergeten. Hoewel de nadruk ligt op de laatste twee eeuwen, komen alle perioden van de geschiedenis ruimschoots aan bod. De boeken liggen vanaf 5 november in de winkel.
Voor de liefhebbers hieronder de cover van het Helmond boek. Makkelijk als je het maandag in de boekhandel ziet liggen.
Het Helmondboek zojuist gelezen. Ik vind het een duidelijke aanwinst, al zijn de keuzes die de auteur gemaakt heeft hier en daar uiteraard voor discussie vatbaar. Een paar eerste reacties.
De verklaring van de naam Helmond is weliswaar niet geheel onjuist, maar mijns inziens toch te oppervlakkig. Volgens meerdere bronnen verwijst de naam Hel of Helle naar een moerassig, ontoegankelijk gebied. Het is dus niet zomaar een laaggelegen terrein. De toevoeging ‘mond” lijkt mij te verwijzen naar de “ingang” of “toegang” tot een dergelijk gebied.
De nadruk is in het boek komen te liggen op de latere geschiedenis van Helmond. Dat is jammer omdat er gemakkelijk de suggestie van uit kan gaan dat de tijd daarvoor minder relevant was. Een gebrek aan aandacht voor het verleden heeft er toe geleid dat veel uit die tijd verdwenen is. Daarom had meer aandacht in het Helmondboek voor de vroegere historie m.i.kunnen bijdragen aan een versterkt bewustzijn van het waardevolle dat uit die tijd bewaard is gebleven.
Helmond was als vestingstad niet onbelangrijk. De stad werd niet voor niets zo vaak aangevallen.
Niet belicht is in het boek de relatie tot de omliggende gemeenten.
Deze relaties waren intensiever dan wij nu geneigd zijn om te denken en het doet de stad tekort om daar niets over te zeggen.
Helmond heeft ook ooit een bisschop (van Ieper) voortgebracht, n.l Wilhelmus Herinckx. Die had wat mij betreft ook wel een plekje mogen krijgen.
@jan bekx: Leuk dat je dat boek hierboven besprak.
Ook ik heb het Helmond boek gelezen.Men had meer onderwerpen bij elkaar dienen te plaatsen.Het gaat een beetje van de hak op de tak.
@Vroom
Sinds wanneer heeft Van Thiel iets te maken met failleren of textiel?