(de) Sjaak in Helmond
Sjaak is gevallen en ik heb hem opgeraapt. In eerste instantie had ik hem niet gezien totdat ik zijn roep om hulp hoorde. Daar lag hij hulpeloos op de grond naast zijn rollator met in zijn hand de hondenriem. “O jé, Sjaak, wat nu? Alleen krijg ik je niet op de been.” Gelukkig stopte er een passerende auto met daarin een hulpvaardige mevrouw. Samen konden we hem overeind krijgen en daar stond hij dan, wiebelend en zoekend naar zijn evenwicht. Met vereende krachten kregen we hem en zijn hondje de woning binnen waar hij werd toevertrouwd aan de goede zorgen van zijn eveneens hoogbejaarde echtgenote. “Mijn benen deden het ineens niet meer was de verklaring “en dat is niet de eerste keer’” vulde zijn vrouw bezorgd aan.
Het voorval is al een tijd geleden. Ik kom Sjaak regelmatig tegen met zijn rollator en hondje. Hij moet er dan uit van zijn vrouw, want een zittend leven is voor niemand goed. Wat nu precies het euvel is geweest, weet het echtpaar nog steeds niet. Onderzoek heeft niets meer opgeleverd dan ‘leeftijd’ en daar moeten ze het dan maar mee doen. Het is afwachten op wat nog komt, of misschien wel niet.
Een soortgelijk verhaal gaat op voor alle Helmonders die aangewezen zijn op WMO – of Jeugdhulp. We weten niet wat ons te wachten staat. Sinds 2015 is de gemeente hiervoor verantwoordelijk. Omdat zorgverlening toch een kwestie is van professionals, is in 2022 de zorg uitbesteed aan een coalitie van drie zorgorganisaties te weten: Sterker sociaal werk, Bijzonder Jeugdwerk en Vincent van Gogh. Zij kwamen als beste uit de openbare aanbesteding en zouden, conform de gunningscriteria, ‘een slagvaardige uitvoeringsorganisatie’ zijn ‘met een ruime ervaring in soortgelijke opdrachten in andere gemeenten’. (RIB 109 van 14-9-2021 (pdf))
Na de gunning richtte het drietal de Stichting Sociale Teams Helmond (STH) op die de uiteindelijke opdracht kreeg de WMO – en Jeugdaanvragen van onze stad in goede banen te leiden en daar waar mogelijk zelf uit te voeren. Het gemeentebestuur betaalt de nieuwkomer hiervoor tot 2025 elk jaar een kleine 10 miljoen euro. Vanaf dat jaar moet de STH 80% van alle binnengekomen zorgaanvragen zelf behandelen/begeleiden en daar is nu al mee gestart.
We zijn anderhalf jaar verder en inmiddels heeft de Adviesraad Sociaal Domein (adviseur van de gemeente) een brandbrief (pdf) opgesteld over de opgedane ervaringen met de STH. In het kort de conclusie: ondanks de inzet van de professionele krachten zijn er grote problemen die consequenties hebben voor de zorgvraag van de Helmonders, jong of oud. De wachtlijsten zijn te lang, de vrije keuze voor een eigen zorgverlener is sterk ingeperkt en er zijn geen cijfers over de verleende dienstverlening bekend.
In een interview in het Eindhovens Dagblad van 22 juni erkent STH-directeur Tanja Banken de problemen: “Als mensen eenmaal hulp van ons krijgen, zijn ze vaak tevreden. Maar die wachttijden zijn vreselijk. De opdracht die wij twee jaar terug kregen moet worden opengebroken. De doelen die daarin werden gesteld zijn niet meer haalbaar.”
De verantwoordelijke wethouders Harrie van Dijk (WMO) en Cathalijne Dortmans (Jeugd) zijn wat minder duidelijk in hun standpunten. “Het is een groeiproces” (Van Dijk). Wethouder Dortmans ziet de doorstroming naar gespecialiseerde jeugdhulp bij één Jeugdinstantie stagneren maar ook daar “zou het de goede kant opgaan”.
Naar mijn idee wordt het steeds duidelijker dat het geloof in de Stichting STH tot een uitgestelde teleurstelling gaat leiden. De organisatie is formeel geen zorgverlener en staat in de Kamer van Koophandel omschreven als een ideële organisatie die tot doel heeft “Het bevorderen van het oplossend vermogen van (kwetsbare) inwoners in hun directe leefomgeving, opdat meer inwoners kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen”. In het financieel jaarverslag is te lezen dat de stichting over 2022 een exploitatieresultaat van ruim 500 duizend euro heeft geboekt.
Ik lees daar ook in dat de stichting is toegetreden tot de koepelorganisatie LENTL die “organisaties in het sociaal domein faciliteert met onder meer strategievorming, marktontwikkeling, vakmanschapontwikkeling, innovatie, bedrijfsvoering en bestuur.” De koepel noemt zich “Een strategisch partner op het gebied van sociaal werk voor opdrachtgevers”.
Het is op dit moment nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken of de Helmonders wel baat hebben bij de 10 miljoen euro die ons stadsbestuur uitgeeft aan een product (zorg) dat niet, of in elk geval in onvoldoende mate wordt geleverd. Het is aan de gemeenteraad nu kritisch naar de situatie te kijken en een stevige discussie te voeren hoe hij dit gaat oplossen. Gebeurt dit niet, dan zijn de zorgzoekende Helmonders toch een keer ‘de sjaak’.
Hanneke Hegeman
5 reacties:
Precies !!
Ik ben het zeker niet altijd (meer niet dan wel) met je eens Hanneke, maar hier sla je de spijker op de kop.
Het is bizar dat er zo weinig verantwoording is over zoveel geld.
Het is bizar dat men zo lang moet wachten op hulp, terwijl t budget zo enorm is.
Het is bizar dat ik mensen van STH ontmoet die hardop zeggen zat t een rommeltje is bij STH.
Het is bizar dat mensen met zeer prettige salarissen, geen zij zeggen te hebben in hun werk en de kantjes eraf lopen.
Daarnaast is het bizar dat STH na anderhalf jaar nog niet eens de sociale kaart van Helmond kent.
Het bizar is dat STJH het nog niet voor elkaar heeft om in iedere wijk bekend te zijn.
En zo kan ik nog even doorgaan… helaas
Ik lees hier. Er zijn 3 zorgaanbieders. Zij richten met drieën een stichting op, dit om alles in goede banen te leiden. Ik lees dit als een extra schakel/obstakel voor zorgaanvragen. Die stichting krijgt dan ook nog elk jaar een kleine tien miljoen daarvoor. Dus voor een omweg die de drie aanbieders gecreëerd hebben, wordt elk jaar een kapitaal betaald? Oh ja, waar mogelijk doen ze zelf ook nog iets. Kan die 10 miljoen niet anders besteed worden? Gewoon aan de zorg zelf?
@Ria op zondag 9 juli 2023 om 11:00:
En vergeet niet dat ze zichzelf aanstellen als directeur van de stichting tegen een prima salaris
Guus en Ria,
Wat ik heb begrepen is dat na de zomer het rendement van de STH in de raadsvergadering komt. Dan zullen de cijfers bekend zijn.
Maar of dan ook er objectieve cijfers liggen over de tevredenheid van de Helmonders over de inzet van de STH betwijfel ik. Het gaat er immers niet alleen om of de “geholpen” burgers tevreden zijn, maar ook wat de mening is van degenen die niet geholpen zijn (en op de lange wachtlijsten staan).
Het CDA heeft vandaag een column geplaatst over een op te richten BURGERBERAAD. Misschien zou dit onderwerp daar eens aan de orde kunnen komen: https://www.deweblogvanhelmond.nl/startpagina/van-der-kant-samen-sterker-helmonds-burgerberaad-helmond/
Hartelijke groet,