15reacties

Transparantie en een beschuitje eten

Net voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 heb ik samen met een aantal andere gasten van het Brabants Dagblad ‘een beschuitje mogen eten’ met Mark Rutte. Ik had de man nog nooit ontmoet en sinds die ontbijtsessie in De Bosch ben ik fan van deze politieke wonderboy. Mijn bewondering geldt de persoon, niet zijn bestuurlijke visies. Helaas is Mark door de ‘affaire Omtzigt’ van zijn voetstuk gevallen. “Hij is een beetje dom geweest” zou Maxima zeggen. Tja, onze premier heeft geen verstandige vrouw aan zijn zijde en misschien is hij daarom wel ontspoord.

Hanneke (links) en Rutte‘Transparantie’ is het kernwoord dat steeds vaker tot het politieke milieu doordringt. De oproep tot openheid en duidelijkheid wordt sterker en sterker. Burgers pikken het niet meer dat ze ‘belazerd worden’ en spreken hun volksvertegenwoordigers hier tegenwoordig terecht op aan. De kwetsbaarheid van achterkamertjespolitiek wordt vroeg of laat, dankzij mannen als Pieter Omtzigt en vrouwen als Renske Leijten, aan het licht gebracht en dan zijn de rapen gaar.

Terwijl het vuur van het Haagse debacle nasmeult en de rook nog lang niet is opgelost, richt de Helmondse politiek zich op een debat waarin ’transparantie’ het hoofdthema is. Dinsdag 6 april vergadert de Adviescommissie voor de tweede keer over een wijziging in de vergaderstructuur van het Presidium. Dit bestuursorgaan bereidt de vergaderingen van de gemeenteraad voor. In de praktijk blijkt dit orgaan te groot en te log en zou met een andere samenstelling beter kunnen werken. Hier is inmiddels politieke consensus over. Het Presidium, inclusief de verslagen, zijn sinds eind 2020 openbaar, tenzij anders wordt besloten… (!) “De voorzitter kan op verzoek van een of meerdere leden besluiten om de vergadering of een deel ervan in beslotenheid te houden.”

Dan is er ook nog het Fractievoorzittersoverleg dat bedoeld is om de dagelijkse gang van zaken in de raad met elkaar te bespreken. Dit is niet openbaar! Men wil graag zaken in alle openheid en met vertrouwen in elkaar bespreken. “Onderwerpen van vertrouwelijke aard (zoals persoonlijke en financiële) worden in beslotenheid besproken door de fractievoorzitters.”

In de commissievergadering van 9 maart is een stevige discussie over de mogelijke beslotenheid van beide instanties gevoerd. Dat doet me deugd! Ik heb het niet zo op besluiten die door een select gezelschap, buiten het zicht van het publiek worden genomen. Volksvertegenwoordigers zouden geen geheimen voor hun kiezers mogen hebben. Zoals de voorzitter van een ondernemingsraad eens tegen mij zei: “Ik ben de gekozen vertegenwoordiger van mijn collega’s en als de baas mij zaken wil toevertrouwen die ik niet mag delen, wil ik ze niet weten”.

Het is een prima zaak dat onze Helmondse volksvertegenwoordigers serieus kijken of het gewenst is dat achterkamertjespolitiek in onze stad wordt geformaliseerd. De raad wil maximale transparantie, tegelijkertijd moet er bij hoge uitzondering – en alleen als dit in het belang van onze stad is – een mogelijkheid blijven om iets in vertrouwelijkheid te kunnen bespreken. Ik ben heel benieuwd of ‘de nieuwelingen in de raad’ die pleiten voor openheid en transparantie, het gaan winnen van het old boys network dat geen enkele moeite heeft met ‘vertrouwelijkheid’. De overwinning is mij een traktatie op beschuit met muisjes waard! Wie de discussie wil volgen kan dinsdag via deze link op het debat inzoemen. Agendapunt 6. 

Hanneke Hegeman