Zorgen om de zorg
Mijn huisarts, Nicole van Dommelen, gaat er mee stoppen. Na 15 jaar draagt ze de zorg en haar praktijk ‘De Eeuwsels Huisartsen’ (Helmond Noord) over aan een collega. Begin deze maand stuurde ze mij en al haar andere patiënten een emotionele brief waarin ze uitlegt waarom ze dit besluit heeft genomen. Een opmerkelijk besluit van deze gepassioneerde huisarts in een even opmerkelijke brief.
De belangrijkste reden voor het vertrekt is dat zij de uitvoering van het vak huisarts niet meer ziet zitten. Zij motiveert dit als volgt: “Er is veel gebeurd: de verandering van het zorgstelsel, komst van praktijkondersteuners en Verpleegkundig Specialisten, Q-koorts, Mexicaanse griep, transitie jeugdzorg, en nu Covid-19/Corona. Ook het huisartsenvak is veranderd: de marktwerking, de invloed van zorgverzekeraars, veel taken van specialisten overgenomen, de enorme werkdruk en steeds minder tijd voor ‘de mens achter de patiënt’. Gesteund door mijn collegae en team heb ik, ondanks mijn eigen ziekte, nog jarenlang voor u mogen zorgen. Maar uiteindelijk blijft er voor mij als praktijkhoudend huisarts te weinig tijd over, om voor u te zorgen op de manier waarop ik dat graag zou willen: met voldoende tijd en aandacht voor u als mens naast het ziekzijn, met alle energie en emoties die daarbij komen kijken.”
Bewogen vervolgt Van Dommelen haar brief: “Samen met u heb ik vele mooie, verdrietige en ook vreugdevolle momenten mee mogen maken. U heeft mij deel laten uitmaken van uw leven; op de meest angstige en kwetsbare momenten heb ik naar u mogen luisteren en u mogen adviseren, en op vreugdevolle momenten ook samen kunnen lachen. Gezonden mensen hebben vaak duizend wensen, zieke mensen maar 1; het is fantastisch om deel te mogen uitmaken van die ene oplossing. Ik heb altijd gehandeld vanuit het goede, op de manier waarop ik dacht dat dat het beste was, voor u als patiënt. Ongetwijfeld heb ik mensen ook tekort gedaan, en dat spijt me dan ook oprecht. Ik heb veel van u mogen leren, en wil u dan ook hartelijk bedanken voor uw vertrouwen.”
Het is jammer dat de scheidend huisarts geen tijd meer heeft voor het aangevraagde interview dat ik graag met haar wilde maken. We moeten het nu maar met haar brief doen. Die zegt genoeg. Van Dommelen richt zich nu op een studie integrale geneeskunde die westerse zorg combineert met andere zienswijzen zoals de traditionele Chinese geneeskunde. Zorg waarin weer tijd is voor de patiënt als geheel en waarin tijdsdruk of papieren tijgers geen rol spelen.
Het vertrek van deze Helmondse huisarts is een teken aan de wand. We hebben al zo vaak haar collega’s op de televisie zien en horen klagen over de werkdruk en hun onmacht naar behoren voor patiënten te kunnen zorgen. Deze kiest voor een andere oplossing. Dat is dapper en heftig. Ik zie anderen haar voorbeeld volgen. En geef ze eens ongelijk. Een huisarts is een vakman -vrouw die 9 jaar heeft gestudeerd om mensen te ondersteunen in hun ziekte of ze te genezen. Daar gaat het om en daar halen zij hun voldoening uit. En juist die motivatie wordt onderuitgehaald door regels die niets anders beogen dan zo efficiënt mogelijk te werken. Ofwel met zo weinig mogelijk middelen het beoogde doel bereiken. Het is tegenwoordig ‘lopende band werk’, productie leveren! Dat daarbij ‘de mens’ (om wie het in de zorg zou moeten draaien) naar het tweede plan schuift, valt vaak niet eens meer op. Dat is een kwalijke zaak die ons op termijn allemaal zal opbreken. Huisarts Van Dommelen geeft met haar vertrek en haar brief een duidelijke waarschuwing. Het moet anders, ook in Helmond!
Hanneke Hegeman
19 reacties:
Goed stuk Hanneke en erg herkenbaar!
Zo lang veel te veel mensen blijven stemmen op partijen die geen verantwoordelijkheid nemen om zaken als salarissen in de zorg, politie en onderwijs aan te pakken, zullen de situaties als door jou beschreven enkel schrijnender en meer gemeengoed worden. Kreten als ‘efficiënt werken’ moeten ieder weldenkend mens alarmerend in de oren klinken. Enkel bezuiniging na bezuiniging, waardoor je nu ziet dat de ‘vitale beroepen’ die er inderdaad wérkelijk toe doen, zich veel te braaf opstellen, waardoor politici weten dat deze mensen vanuit bezieling zich tóch wel weer schikken.
Wat jammer dat zij stopt. Ik ken haar niet persoonlijk maar van een vriendin hoorde ik dat het een hele fijne huisarts is die door haar heel goed geholpen was.
Ik vind het vreemd om te stellen dat ze ‘gestopt’ is. Ze gaat verder met haar vak, alleen op een andere manier, die beter bij haar past. Dat noem ik een stap vooruit.
Beetje kort door de bocht.salaris huisarts is goed te noemen,net als anderen in de zorg.Wel kan ik alle verslechtering begrijpen als argument…
Tja Hanneke, ik ken de huisarts in kwestie niet, maar een mooie brief.
Echter, de huisarts klanten zijn niet meer de klanten van vroeger, nu zijn ze veeleisend, brutaal, niet Nederlands sprekend en ga maar door.
Het werkplezier is eraf, misschien ook een reden maar dat kan een huisarts niet zeggen.
Verder hoef je met het salaris geen me medelijden te hebben, zoals gertjan ook schrijft, tegenwoordig is niemand meer tevreden met zijn salaris, vaak onterecht vind ik, we willen over het algemeen gewoon teveel.
@gertjan op woensdag 19 augustus 2020 om 19:34:
https://www.medischondernemen.nl/praktijkmanagement/tv-debuut-huisarts-hanje-wat-ik-verdien-120000-euro
De huisarts in het artikel onder de link werkt 60 uur per week x (gemiddeld) 40 weken per jaar = 2400 uur. Dat betekent dat hij 50 euro per uur verdient. Bruto!
Overigens deze column gaat niet over geld. Het gaat over afhaken van mensen die wij heel hard nodig hebben.
Hanneke 50 euro is een enorm uur bedrag; de helft van de nederlandse werkenden komt niet verder dan 10 tot 14 euro bruto.
Daarnaast claimen huisartsen ea dat ze 60 uur per week werken…daar geloof ik nou net niks van. 12 vakantie weken weer wel.
Ik weet zeker dat verreweg de meeste huisartsen supergemotiveerde mensen zijn. Ze maken genoeg uren, maar echt geen 60 gemiddeld per week.
En alle media moeten eens gewoon dingen bij de naam noemen en met de feiten komen. Bij rellen wordt de groep niet genoemd en bij alle berichten over lonen, stakingen, en CAO’s blijft het simpele; maar waar gaat het dan over onbeantwoord. Alle mensen met een oud beroep of hogere opleiding kunnen zich niet eens voorstellen dat de helft van alle werkenden dus voor onder de 14 euro per uur BRUTO werkt.
Kreeg de brief ook
Begon met lezen zonder t logo gezien te hebben, zag in de gauwigheid alleen huisarts
Schrok me een hoedje!
Nee, niet mijn huisarts!!!!
En toen zag ik dat t dommelen was, waar ik al 5jaar weg ben en vertrokken ivm ontevreden 🤣🤣🤣
Hoe blij je kan zijn dat je huisarts blijft!!!
Blij toe geef mij Dr de Jong maar
Volgens mij zag ze het al jaren niet meer zitten.ze is mijn huisarts maar nooit gezien of gehoord.
Ik ben overgestapt omdat ik wel eens een echte huisarts wilde zien en niet altijd een praktijkondersteuner of stagiaire.
Ik ken huisarts Van Dommelen goed. Als je als arts niet meer kunt werken zoals je in je studie hebt geleerd en waarvoor je een eed hebt afgelegd en je in je werk steeds meer beknot wordt door de toenemende invloed van verzekeraars en overheid is het alleen maar chapeau als je andere keuzes maakt die dichterbij je eigen gevoel en je eigen roots liggen. Ik wens haar veel succes voor de toekomst.
Een huisarts stopt niet als de praktijk sluit. Visites vinden vaak ook in de avonduren en weekeinden plaats. Ernstig zieken worden persoonlijk begeleid vooral ook in de palliatieve fase. Callcenterdiensten. Zaakvoering van je eigen praktijk. Voortdurende strijd met verzekeraars. Het woud van maatschappijen die ieder eigen normen en regels hebben. Geen vrije keuze meer mbt medicijnen etc etc. Ik denk dat het daadwerkelijke aantal uren nog laag is geschat.
Mbt enkele opmerkingen
Deze blog gaat niet over geld. Maar over een arts die noodgedwongen een keuze heeft gemaakt.
Niet tevreden over deze arts, dat kan. Wees blij dat je in Nederland een vrije artsen keuze hebt. (Nog wel) ik ken geen arts of specialist die 100 % tevreden clienten heeft.
Degenen die minder verdienen per uur, hebben die ook 9 jaar gestudeerd. Volgen die ook (onbetaald) en tegen absurde kosten bijscholing. Moeten ze ook periodiek knokken voor behoud van certificering. Die reacties en vergelijkingen zijn dus erg primair. Maar ook dat mag.
@djie bie jong; die mensen moeten elke dag vrezen voor hun baan en toekomst.zij zitten namelijk vaak in tijdelijke contracten of uitzendbureau of flexkracht etc.in concurentie soms met oostblokvolk…daar blinkt NL ook in uit.
Dus niet zo zeuren over 9 jaar studie;al zijn er ook ex studenten bij en mensen met afgeronde wo of hbo.
Doet er niet toe; absurde kosten bijscholing voor huisarts? wie heeft je dat verteld; die krijgen regelmatig gratis snoepreisjes van pharmaceuten voor update congressen ..duur betaald?Nooit van gehoord.
periodiek knokken voor certificering; als huisarts? laat me niet lachen. En wat ik zei; normale mensen moeten dagelijks knokken om te overleven en vrezen voor hun baan of toekomst perpectief.
Alle sympatie voor hardwerkende huisartsen en advocaten en piloten die klagen over werkdruk of salaris,maar het staat echt niet in verhouding met de onderkant.
net als politici is deze elite al lang de voeling met maatschappij kwijt, geen idee hoe het er aan toe gaat op de werkvloer.
Gertjan je weet echt niet waar je over praat. En daar laat ik het bij
Gepassioneerde huisarts? Net zo gepassioneerd als van Roessel zeker 🙄🙄
Ben ook al jaar en daar weg ook voor ontevrede heid ik schrok ook gelukig niet mijn huisarts die stopt
Nicole van Dommelen is huisarts bij huisartsenpraktijk Medisch Kwartier Eindhoven!!!
@San op donderdag 23 september 2021 om 20:02:
Dus smoesjes over haar vertrek uit Helmond; hoe is dat te rijmen met inhoud van haar brief, ik zou gelijk mijn vertrouwen in die tante opzeggen…want is de gezondheidszorg EN zorgstelsel in Eindhoven dan zo anders dan Helmond?
“De belangrijkste reden voor het vertrekt is dat zij de uitvoering van het vak huisarts niet meer ziet zitten. Zij motiveert dit als volgt: “Er is veel gebeurd: de verandering van het zorgstelsel, komst van praktijkondersteuners en Verpleegkundig Specialisten, Q-koorts, Mexicaanse griep, transitie jeugdzorg, en nu Covid-19/Corona. Ook het huisartsenvak is veranderd: de marktwerking, de invloed van zorgverzekeraars, veel taken van specialisten overgenomen, de enorme werkdruk en steeds minder tijd voor ‘de mens achter de patiënt’.”
Blij dat ik er ben opgestapt, Toen,Wat een mens zeg.
Zal maar zeggen je huisarts moet je beter maken ,Van haar werd ik ziek zo.ook mijn zoon.Tegenwerken met alles.
Onvrede ,Dossier niet aangevuld.
Ben zo blij met de huisarts die we nu hebben ,Sterkte voor de mensen in Eindhoven die haar patiënt zijn.