Bedorven spoiler (JC)
Afgelopen maandagochtend werd ik verrast door het feit dat de achterspoiler van mijn auto afgebroken was. Met grof geweld eraf gerukt en in drie stukken gebroken. Een schade van ruwweg 3.500 euro en nog gevaarlijk ook want in de spoiler zat mijn derde remlicht ingebouwd.
Over het tuig wat zoiets midden in de nacht uitvreet, kan ik kort zijn. Een gruwelijke douw geven en honderd jaar laten werken om de schade terug te betalen. Daar wil ik het nu niet over hebben.
Nee, laten we eens kijken naar de manier waarop onze overheid daarmee omgaat. Ik ben begonnen met een poging via internet aangifte te doen. Zowaar, na een stuk of zeven internetpagina’s invullen is dat nog gelukt ook. En de geheel geautomatiseerde verwerking doet ook waarvoor die bedoeld is. Daarna begint het echter. Een vervreemdende, Kafkaëske wereld gaat voor me open.
In een eerste reactie schrijft de politie Brabant Zuid-Oost: “Wij hebben uw gegevens beoordeeld. Hieruit blijkt dat er helaas onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een politieonderzoek.”
Een telefoontje brengt me bij een aardige dame van de Helmondse politie die me haarfijn uitlegt dat de politie het zo druk heeft dat ze aan dit soort zaken geen aandacht besteedt. Mijn reactie dat mijn vers gepoetste auto vast barst van de vingerafdrukken maakt geen verschil. “Daar komen wij niet voor.” Alleen als er bloed of ander lichaamsmateriaal te vinden is, willen ze graag DNA komen halen. Terwijl nu juist die DNA-analyses berucht onbetrouwbaar zijn. Maar ja, een nieuw speeltje is kennelijk ook voor justitie leuk.
Mijn opmerking dat als ze geen onderzoek doen, de kans dat ze dit soort tuig oppakken bijzonder klein is, roept niet meer op dan een professioneel ingestudeerde reactie die neerkomt op: “Jammer maar helaas.”
Het is bepaald niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Ook een woninginbraak en veel andere vormen van criminaliteit zijn voor de politie ’te klein’ om sporenonderzoek te doen. Hoe ze dan ooit denken de daders op te pakken is mij een raadsel.
Maar er is nog hoop. In de reactie van de politie staat ook “Wel verwerken wij uw gegevens in onze criminaliteitsanalyses.” Daar schiet ik wat mee op! Ik word een cijfertje op de zwarte kaart van Helmond.
Ik geloof dat de afgelopen jaren mijn auto een keer of zeven van spiegels ontdaan is, bekrast, ingebroken en anderszins vernield. Daar heb ik meestal geen aangifte van gedaan. Voornamelijk omdat aangifte doen op het politiebureau Centrum aan de Kasteeltraverse een behoorlijk tijdrovende aangelegenheid is, weet ik uit ervaring. Dat kan maar af en toe, en dan zit daar nog een typist met 1 vinger.
Gezien de omvang van de schade heb ik het deze keer dus wel geprobeerd. Te meer omdat de internetaangifte is verzonnen om de drempel om aangifte te doen bij de burger weg te nemen. Met de ervaring van afgelopen maandag, weet ik heel zeker dat ook die manier van aangifte doen geen enkele zin heeft. Verzevendubbel de criminaliteitscijfers van Helmond dus maar.
Was getekend,
11 reacties:
@JC,
Het is natuurlijk erg dat een aangifte zo afgedaan wordt.
Maar zonder een aangifte komt Helmond nooit hoger op de “criminaliteitsladder”. Zonder aangifte/melding zijn er immers geen cijfers waarop ze e.e.a. kunnen baseren.
NEGENTIG PROCENT AGENTEN HEEFT KRITIEK OP COMPUTERSYSTEEM POLITIE
90 procent van de politieagenten zegt dat het computersysteem waarmee
zij moeten werken niet gebruiksvriendelijk is en niet goed werkt.
Slechts 6 procent van de agenten is tevreden over het systeem. Dat
blijkt uit een eerste tussenstand van het politieonderzoek dat de SP
onder agenten uitvoert en waaraan tot nu toe 8.000 agenten hebben
deelgenomen. Het bewuste systeem, de Basisvoorziening Handhaving (BVH),
wordt door agenten ook wel ‘Bureaucratie voor Handhavers’ genoemd. Het
systeem leidt tot veel bureaucratie en gegevens raken verloren. Ook
twijfelen agenten aan de veiligheid van het systeem.
http://www.sp.nl/nieuwsberichten/6854/p495
Toen ik vorig jaar van de weinige euro’s op mijn postbank rekening was beroofd vanuit Maleisie of zoiets, heb ik ook aangifte gedaan. Ik wist al dat dit geen nut had, maar je wilt toch graag geloven dat het iets uithaalt. Het mooie in het systeem, is dat er vooral gevraagd werd om de kleur van het gestolen goed. Voor de zekerheid heb ik maar wit ingevuld. DIe hadden ze dus niet gevonden.
Zonder getuigen heb je een probleem. Het fijnste is politieagenten die getuige zijn, dan zit je gebakken. Dat er niet genoeg aanknopingspunten zijn lijkt me logisch. Je eigen vingerafdrukken staan waarschijnlijk ook op die achterspoiler, en wie weet van hoeveel mensen meer die niets te maken hebben met de schade. En staat de mogelijke dader in de database?
Dit is helaas de samenleving waar we samen voor gekozen hebben. Minder politie met minder bevoegdheden en steeds minder zekerheden. Dat is goedkoper en dus beter. Hoeven de belastinge niet omhoog en kunnen we investeren in prestige objecten. Criminaliteit vinden we samen (want deze regering hebben we samen gekozen) een zaak van de burger zelf en niet van de politie.
Het is de bureaucratisering. Ook de politie wordt ‘gemanaged’, er worden allerlei ’targets’ en ‘prioriteiten’ bepaald. Na wat gemanipuleer met cijfertjes achter comfortabele bureaus, verschijnen er dan prachtig uitgegeven ‘rapporten’ waarin iedereen kan lezen hoe goed het wel niet gaat, en dan bij voorkeur ook hoeveel beter t.o.v. al die andere steden. Hoe banaal is dan de realiteit waarbij je weer een of andere naaitstreek is overkomen (zo’n spoiler bv), en je natuurlijk weer nergens op hoeft te rekenen. Ze willen het gewoon niet eens proberen.
Helaas maakt het zelfs niet uit of je een getuige hebt of wat dan ook..
Een aantal jaren geleden was er in mijn huis die ik toen in den haag had ingebroken door een bekende met een valse sleutel. De ex-vriendin van de dader heeft me gewaarschuwd, en heeft vervolgens een doos met mijn spullen naar een politiebureau gebracht met de mededeling dat ze van mij waren en met de mededeling dat die man ze had gestolen. Vervolgens deed ik in Helmond aangifte, aangezien ze het in Den Haag te druk hadden, en toch geen vingerafdrukken wilden nemen, en ben anderhalve maand bezig geweest om mijn aangifte door te laten sturen.. Een jaar bezig geweest met bellen om mijn afgegeven spullen (die vreemdgenoeg nergens te bekennen waren) te vinden. en uiteindelijk aan de dader(!!!) zijn teruggegeven. Dit laatste omdat er na een maand nog geen aangifte in Den Haag lag, en ze verplicht zijn de spullen aan de laatste ‘rechtmatige’ eigenaar terug te geven. Krom? Hoe kom je erbij?
Politie kan bij mij weinig meer goed doen..
Oh ja.. Met mijn aangifte werd verder niks mee gedaan, want ondanks dat ik een getuige had, ondanks dat een deel van mijn spullen bij het bureau zijn afgegeven, en ondanks dat ze zelf geen vingerafdrukken wilden nemen.. vonden ze dat er ‘niet genoeg bewijs’ was.
Ja, die arme politie heeft het maar druk. De laatste tijd krijg ik regelmatig bonnen van 27 euro voor zeg 6 kilometer te hard rijden. Op de Julianalaan, achteraan op het industrieterrein of op de Deurneseweg. Wat een helden. Dat heeft helemaal niks met verkeersveiligheid of handhaven te maken, dat is gewoon geldklopperij.
Dat de politie niet komt voor een schade of inbraak is al erg genoeg. Maar ze komen ook niet meer voor een eenzijdige aanrijding of zelfs een aanrijding met een slachtoffer, zoals ik onlangs mocht meemaken. Je moet iemand al half dood rijden voor de politie daarvoor op komt dagen. En je maar afvragen waarom mensen op Wilders stemmen…..
@L.B.,
Ik denk dat de politie dan (bij massaal Wilders stemmen) al helemaal geen tijd meer heeft om naar een aanrijding (met of zonder slachtoffers met lichamelijk letsel) te komen.
na6 vergeefse pogingen om aangifte te doen bij politie helmond over een diefstal bij mij via internet is mij dit niet gelukt!rede;als bij de politie geen aangiftes binnen kunnen komen zakt de criminaliteit in helmond gestaag terwijl deze in werkelijkheid fors toeneemd maar ja lage misdaadcijfers verkoopt men liever dan hoge niemand wil in een stad wonen vol criminelen dit is een van de vele trucs die de politie gebruikt om niets te hoeven doen liever lui dan moe !dank u