De weg kwijt (JC)
De laatste tijd zie ik in Helmond heel veel nieuwe straatnaambordjes. Nieuwe huizen en straten vragen kennelijk om nieuwe bordjes. In de binnenstad-oost maar ook bijvoorbeeld in Helmond-West wordt volop gebouwd.
In de nieuwe straten komen opvallend veel Helmondse straatnamen voor: Toon van de Laar, A.M. Frenken, Sjef van Schaijk, W(illem?) van Asten, P.M. Dillen, Lennard Gruijters. Dat is jaren na dato alsnog een mooie overwinning voor de Heemkundekring Helmond-Peelland die vroeg om meer Helmondse (en vrouwelijke!) straatnamen.
In het begin kleefde aan dit fraaie initiatief wel een bezwaar. Op de eerste versies stond niet wie al die mensen waren. Ik herinner me een Van de Laar die ik gevraagd heb of Toon soms familie van hem was. Hij wist het zelf niet. Ik merk dat veel mensen niet wisten naar wie al die straten genoemd waren. Maar er gloort hoop! Sinds kort zie ik overal gloednieuwe bordjes, met uitleg en zelf een wapen van Helmond erop. Zo weten mensen nu en over 50 jaar wie al die mensen waren. Ik hoop van harte dat dit initiatief door de hele stad wordt voortgezet.
Want: nu we het daar toch over hebben: ik vind Helmond wel een van de slechtst bewegwijzerde steden die ik ken. In hele wijken van de stad is geen enkel straatnaambordje te vinden. Niet vanuit de auto en zelfs niet voor een fietser of voetganger. Soms hangen ze op rare plaatsen, soms zijn ze overwoekerd of verweerd en vaker ontbreken ze helemaal of staan op een plaats waar je dat absoluut niet verwacht. Midden in de straat bij voorbeeld.
In raar genummerde straten als de Makreelstraat en hele stukken van de Rijpelberg is een huisnummer vinden trouwens ook een crime!
Ik ken een huisarts die klaagde dat hij bij spoedgevallen zoveel tijd kwijt was om een adres te zoeken. Vroeger al, toen huisartsen nog op huisbezoek gingen dus.
In Helmond-West zijn trouwens wat straatnamen verdwenen omdat die een slechte naam zouden hebben. Zoals het hele Haagje opeens Helmond-West is gaan heten. En het Jonkerstraatje een andere naam moest krijgen. Misschien vanwege een bijna gelijknamige wethouder die we rond die tijd kregen.
Ik zie nu hetzelfde in de binnenstad gebeuren: de naam van de eerbiedwaardige August Sassen heeft plaats moeten maken voor zijn collega Frenken. Ook een beetje overcompensatie als je het mij vraagt. Daarbij horen ook rare namen als Zonnekwartier, Vossenberg of Suytkade, die nu werkelijk helemaal niets met Helmond van doen hebben.
Kortom: very Helmondlike: goed idee, slecht uitgevoerd. Graag meer straatnaambordjes op betere plaatsen en met wat meer uitleg.
Was getekend,
2 reacties:
Een wijk zoals het haagje hoort gewoon het haagje te blijven heten, zo simpel is dat. Je gaat dat niet veranderen in Helmond west. Gelukkig blijven de meeste bewoners het ook nog steeds zo noemen. Een volkswijk met een rijke historie.
Als je op wikipedia zoekt zie je waarom het zo heet en waarom het niet veranderd moet worden
—
Het Haagje is een woonwijk in Helmond West.
Geschiedkundig gezien is Het Haagje een van Helmonds oudste gebieden. Die Haghe was een voorstedelijke nederzetting van de latere stad Helmond. Die Haghe was gesitueerd rond de Haaglaan, de 1e en 2e Haagstraat. De nederzetting werd omringd door een haag, hetgeen de naam verklaart.
Het eerste kasteel van Helmond, ’t Oude Huys heeft bij deze nederzetting gestaan. Ook heeft hier een Augustinessen klooster, Marienhage (of O.L.V. in die Haghe) gestaan, gesticht voor 1485. In de 16e eeuw is dit klooster in brand gestoken. Het klooster heeft gelegen bij de straat die nu Kloosterweide heet. Voor de stichting van het klooster was het gebouw de eerste kerk van Helmond. Wanneer deze is gebouwd, is onbekend. In 1178 bevestigt Paus Alexander III dat het klooster van Floreffe het patronaatsrecht heeft over zowel de moederkerk in Aarle-Rixtel als de filiaalkerk in De Haghe, dus voor die tijd moet de eerste kerk van Helmond er al gestaan hebben.
—
Zo vind je ook over August sassen info.
Ik hoop dus dat Helmond in zijn straatnamen en wijken toch wel wat geschiedenis van Helmond wil blijven verwerken.
Er is al zo weinig
Inderdaad Vital, vandaar dat ik ook ervoor pleit om Sassen en Frenken weer terug te brengen in de stad.
Mijn oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht. De gemeente laat weten dat “vanwege de omvangrijke wijkvernieuwing in de binnenstad gebieden binnen de wijk nieuwe namen hebben gekregen en straten en pleinen zijn omgedoopt."
De afgelopen periode zijn in totaal tien van deze nieuwe straten en een plein vernoemd naar bijzondere Helmondse mannen en vrouwen. Het gaat om de volgende straatnamen:
● Toon v.d. Laarstraat
● Jan den Bellemanstraat
● Sjef Gerrisstraat
● P.M. Dillenstraat
● Sjef van Schaijkstraat
● Willem van Astenstraat
● To Hölscherplein
● A.M. Frenkenstraat
● Huub Keizersstraat
● Pater Nicodémusstraat
● Alphonse Stallaertstraat.
Misschien 'n (elf) idee(ën) voor mijn collega van de Helmondse Helden?