Gemiste kans bij nieuwe bibliotheek (JC)
Helmond is nooit zo fraai omgesprongen met haar verleden. Monumenten slopen en opnieuw opbouwen, daar hebben we wel ervaring mee. Zie bijvoorbeeld hier. Voor de rest laten we onze monumenten liefst verkrotten, verdwijnen en slopen. Zelfs het Huis met de Luts viel bijna ten prooi aan de vooruitgang.
Een bijzonder stukje verleden zit onder onze voeten, in de grond. Dat zijn archeologische monumenten. Daarmee is altijd nog meer stiefmoederlijk omgesprongen dan met zichtbare monumenten. Als we niet een paar enthousiastelingen hadden gehad die onder de naam archeologische Vereniging Helmont door het leven gingen, was er waarschijnlijk nooit iets gebeurd.
Tussen 1981 en 1984 beleefde ons dorp haar grootste opgraving, het eerste kasteel van Helmond. Hoewel dat archeologische onderzoek bepaald niet lekker en volgens de regels verliep, plaatste Helmond zich met dit ‘Oude Huys’ (pdf) wel op de wereldkaart. Sindsdien zijn er echter nauwelijks meer opgravingen geweest. De archeologische vereniging is ter ziele; de inschrijving bij de KvK verdwenen. Bij het laatste grondwerk bij ‘de knaal’ is de kans om het Oude Huys verder op te graven, onbenut voorbij gegaan.
Toch hadden we korte tijd een ‘stadsarcheoloog’ in dienst, in deeltijd. Die is inmiddels helemaal naar Eindhoven verkast. In Helmond zie ik hem nooit meer. En zeker niet aan het opgraven. Opvallend is wel, dat Eindhoven sinds zijn komst, van stad-zonder-verleden fors opgestoomd is in de rijen der archeologisch bekende ‘sites’.
Ik kwam tot die overpeinzing door het werk aan de nieuwe bibliotheek. Waarom is of wordt dáár geen archeologisch onderzoek gedaan? Die plek ligt zo ongeveer bovenop een stadspoort, de gracht en vlakbij de watermolen. Het zou raar zijn als daar niks uit de grond kwam. Bovendien verplicht het Verdrag van Malta om bij dit soort grootschalige ingrepen archeologisch onderzoek te doen. Maar er zal wel een kutsmoes zijn om daar onderuit te komen. En zo gaan hier in Helmond wederom ongegeneerd de schop en graafmachine de grond in.
Cultuurwethouder Bethlehem liet zich bij de presentatie van de industriële erfgoedroute als eerste wethouder ontvallen, dat hij een hart heeft voor het verleden, inclusief archeologie. Ik zie daar niks van. Alweer een weggegooide kans.
Was getekend,
8 reacties:
Blijkbaar vinden veel mensen in het Bestuur van Helmond de geschiedenis niet zo belangrijk om verder te onderzoeken.
Jammer vind ik , zeker omdat ik de persoonlijk de geschiedenis van Helmond zeer interesant vind. De verre geschiedenis vanaf het jaar 1000(de nederzetting) als de latere (industriele)geschiedenis is naar mijn mening zeker de moeite waard.
Ik ben dus voorstander om historische oude gebouwen te renoveren en aan te passen ipv te slopen en nieuw te bouwen.
Maar ik zal het ook een goed iets vinden als men een onderzoek zal doen naar eventuele archeologische vindingen.
Nog iets wat me wel van het hart moet.
Ik snap de locatie ook niet die is gekozen voor de bibliotheek.
Je neemt hiermee ook het uitzicht op het speelhuis en de andere bijzondere winingen weg. Iets wat ik zelf toch ook jammer vind.
Toevallig dacht ik daar ook aan toen ik over de Watermolenwal heen reed en die beginnende bouwput zag. Daar moet toch nog veel in de grond zitten?
Laat ik voorop stellen dat ook ik graag het historische in Helmond wil behouden. En de nieuwe bieb voor het Speelhuis: een belachelijk domme beslissing. Het Speelhuis is bijna een historisch en zeer zeker gezichtsbepalend gebouw. Het wordt dan wel niet omgestoten, maar verstopt. Foei bestuurders, een mooie erfenis voor jullie en onze kinderen.
Het spijt me dat ik het moet zeggen Jean Cat, maar u overdrijft met uw opmerking dat er op die plek waar de bieb gaat komen eerst een (waarschijnlijk tijdrovend) archeologisch onderzoek moet komen. (Blij toe dat het trouwens geen onderzoek naar een bedreigde diersoort is.) Geloof me, als er daar iets in de grond zit, dan komen ze het echt wel tegen!
@Johan
Ja, komen het tegen en spaaien het haastig weg. Daar gaat het juist om: TEVOREN onderzoek inplannen & uitvoeren!
dat de bieb daar op die plaats komt vind ik zo al iets raars .. dat hoort daar niet … en dat ze er nu al aan beginnen??? tja wanneer gaat de watermolenwal weer dicht daarvoor?
dat ze eerst zorgen dat de rest van Helmond onderzocht en dicht is qua rijwegen .. zodat de mensen ook weer eens weten hoe ze van huis naar werk en stad moeten komen en weer terug ….
zelf denk ik dat dit soort dingen toch blijven gebeuren want dat het geld moet/mag kosten is toch al lang geen geheim meer … dat hebben we hier toch al meermaals kunnen lezen …
vorig jaar werd dat speelhuisplein nog opgeknapt … nu moeten alle straatstenen er weer uit … pffff …
nou de garoeten …
Ben er net langsgekomen en even gekeken. Stond een soort graafmachine met daaraan een drilboor bevestigd. Die drilde in een soort fundering. Maar zou het een diamant ter grootte van een meter zijn, de bediener zou het niet zien. Dus zwaai zwaai met eventuele monumenten die daar onder grond zitten.
Kan aan mij liggen hoor, maar volgens mij is op die plaats de bodem al zo veel open geweest dat je echt heel erg diep moet gaan wil je nog iets van een eventuele (oude) nederzetting vinden.
Moet zeggen dat ik de locatie voor de bieb ook niet de meest ideale vind, maar dat vond ik van de aanpassingen aan het speelhuis (entreegebouw en laad/loshoek) ook niet.