Grondspeculatie levert geen geld op (JC)
Hele steden en dorpen dreigen failliet te gaan omdat de zo genaamde crisis de bouw laat instorten. Dat is op haar beurt weer slecht voor de verkoop van percelen grond. Gevolg: de gemeenten blijven met onverkoopbare grond zitten en grondbedrijven zakken in het moeras.
In Helmond is het niet anders. Bouwplannen worden getemporiseerd (op de lange baan geschoven in gewoon Nederlands) of geschrapt. Recent is zelfs de projectontwikkelaar voor de binnenstad de laan uitgestuurd omdat die niet met genoeg geld over de brug wilde komen.
Voor een paar bewoners van chique dure wijk De Groene Loper (langs de kanaal waar voorheen Van Dam stond) is de maat vol. Veiligheid, privacy en ‘leefgenoot’ staan volgens hen in de wijk in aanbouw onder zware druk. “De geweldige uitgangspunten zijn totaal niet gerealiseerd” schrijven vijf woningkopers in een brief aan de leden der gemeenteraad. Namens deze schrijft burgemeester Jacobs terug dat dit n typisch geval is van jammer maar helaas. “Projectontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed handelt niet anders dan de gemeente Helmond zou doen bij de ontwikkeling van een woonwijk.” Om vervolgens met een hele rij redenen te komen waarom de uitvoering niet opschiet, van bodemsanering tot een strenge winter. Het lijkt de NS wel! Jacobs besluit zijn brief onbedoeld ironisch met “U heeft onze volledige steun en wij wensen u de komende periode veel succes bij de realisatie van uw bouwplannen.”
Wat zo een storm in een glas water vooral aantoont, is dat de controle van overheden op bouwplannen heel wat strenger moet. Voor zover ze daar na alle bezuinigingen de kennis van zaken nog voor in huis hebben. Maar vooral dat gemeenten niet moeten speculeren met gronden. De overheid – gemeenten voorop – als koper van (potentiële) bouwgrond is er gekomen omdat speculanten niet te vertrouwen bleken en bouwprojecten onbetaalbaar maakten. Vreemd genoeg kun je dan in Nederland als overheid kennelijk niks anders doen dan het spelletje meespelen. Om nu met de gebakken peren te zitten. Net als overigens in de jaren ’80. Toen ook Helmond een artikel 12 gemeente was, dat wil zeggen onder toezicht van het rijk stond.
Dat er iets grondig fout zit in de Nederlandse bouwwereld weten we al tientallen jaren, ook zonder klokkenluiders. Gemeentelijke grondbanken zijn of de melkkoe van de gemeente, of – zoals de komende jaren – de aanleiding voor forse bezuinigingen. Dat moet toch anders kunnen denk ik dan.
Was getekend,