Laatste natuur niet volbouwen (JC)
’t Goor en Lungendonk zijn aangewezen als locatie voor – alweer – een grootschalige woonwijk in (of bij) Helmond. Daar kunnen volgens mensen die daar voor doorgeleerd hebben niet minder dan 1.250 (’t Goor) en 3.500 (Lungendonk) woningen komen.
Nu heb ik wel enig begrip voor de gemeente Helmond. Die zit letterlijk tegen haar grenzen en kan geen kant meer op. Maar om daarvoor de laatste stukjes natuur in en bij de stad op te offeren, gaat me toch te ver.
Vroeger – toen er nog ijs was – gingen we schaatsen op het Groot Goor. Wandelen op zondagmiddag of fietsen naar het Eindhovens Kanaal. Van al dat groen is al niet veel meer overgebleven. Om nu de allerlaatste stukjes te asfalteren en vol te bouwen gaat mij niet alleen ver maar veel te ver.
De wijze mannen die deze onzin verzonnen hebben, zijn verenigd in de werkgroep Meros. Daarin zitten de provincie, de Stadsregio SRE, het waterschap en de gemeenten Helmond, Asten, Someren, Geldrop-Mierlo en Laarbeek. Een aantal van hen zou toch beter moeten weten!
De SRE zelf waarschuwt immers al een aantal jaren dat de regio te veel bouwplannen heeft. Mierlo ontwikkelt tegen alle adviezen in de nieuwbouwwijk Luchen. En Asten en Someren bouwen zo grootsteeds dat het al lang geen dorpen meer zijn.
Aan de oostkant van de stad zijn Deurne en Helmond samen bezig om een voetbalstadion, honderden vakantiebungalows en een pretpark te realiseren. Tegen de wil van bijvoorbeeld Rijpelberg en Brouwhuis in. Die voorzien alles bijeen meer steen dan groen in deze ‘Groene Peelvallei’. En aan onze noordgrens tenslotte is Gemert hard op weg om een middelgrote stad te worden.
Dat natuurwaarden het altijd moeten afleggen tegen economische waarden is een trieste waarheid. Intussen doen we net of de vergrijzing een probleem is, maar blijven we maar bouwen voor mensen die er over een paar jaar niet (meer) zijn. Toch wil Helmond in totaal niet minder dan 4.500 tot 6.000 woningen erbij bouwen. Doe eerst eens wat aan de voorzieningen, denk ik dan, niet voor het eerst.
Intussen is ook de strijd over wie in ’t Goor en Lungendonk mag gaan bouwen losgebarsten: Someren, op wiens grondgebied het ligt, of Helmond, waar de toekomstige woonwijk tegenaan ligt.
Ook niet voor het eerst denk ik dan: tijd voor een grenscorrectie zo niet annexatie, om maar eens een vies woord te gebruiken. Dan zijn we ook van dwarsligger Laarbeek af, die al tientallen jaren diverse bovenregionale projecten (zoals de ruit om Eindhoven en een bevaarbaar kanaal) frustreert. Maar om te beginnen: ’t Goor moet groen blijven!
Was getekend,
6 reacties:
Meer woningen in Helmond zie ik niet zo zitten. Maar moet het dan toch, waarom niet daar? Tegenwoordig is bijna alles een uniek natuurgebied waardoor dat begrip geen waarde meer heeft.
@Johan,
Ik heb het niet over een ‘uniek natuurgebied’ maar gewoon over een stukje groen waar een mens ook wel eens wil wandelen, de hond uitlaten of anderzins ontsnappen aan de steenwoestijn. Met ‘groen’ zijn we in deze buurt al niet zo rijk gezegend. Zeker niet wanneer het aan alle kanten volgeplempd wordt, zoals ik betoogde.
Ja, en je kunt er donder op zeggen dat wanneer ze daar eenmaal gaan bouwen er ook een weg komt, vanaf de bocht in de Heeklaan naar de nieuwe ‘Silver Gate’brug!
Het Goor moet gewoon lekker blijven zoals het is.. ga daar maar eens wandelen op een vroege ochtend.. je waant je niet eens in de stad. Een mooi stukje groen Helmond, laat het zo. Als is het dat Jurrius daar moet blijven 🙂
En als je als stad dan toch wil bouwen, betaal dan mee aan de verhuizing van
.. wat ik wilde zeggen dus… betaal dan mee aan de verhuizing van de Vlisco, Nedschroef en Raaijmakers… daar kun je veeeeeeeel huizen bouwen.
Er is ook een historisch argument voor het behoud van het Goor. De naam Helmond is waarschijnlijk een samenvoeging van ‘Hel” en ‘mond’.’Hel’of ‘Helle’ was in de Middeleeuwen een benaming voor een moerassig ontoegankelijk gebied. Het woord is terug te vinden in plaatsnamen als Hellevoetsluis, etc. Ook in bijv. de Helpoort in Maastricht. Je treft het woord verder aan in de Schepenprotocollen van Helmond. De betekenis van het woord Helmond zou dus ongeveer luiden als ‘monding/ingang van een moerassig gebied’. Gezien de situering van de voorganger van het huidige kasteel ( n.l.aan de andere kant van het kanaal en iets zuidelijker) lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat het niet ver van of zelfs tegen het Goor lag (wat verdedigingstechnisch natuurlijk grote voordelen opleverde). De naam Helmond is m.i. dus nauw verweven met de omvangrijke moerasgebieden die er vroeger lagen en waarvan Het Goor een van de laatste restanten is. De symboliek van de naam Helmond wordt hiermee ook fraai, n.l een stad die a.h.w. telkens weer uit het moeras oprijst.En de geschiedenis van de stad leert dat dit meermaals het geval is geweest. ‘Helmond’ is dus eigenlijk een geuzennaam! En (ook!) om die reden vind ik dat we het Goor en al het andere wat er nog rest moeten behouden!