Lucy peilt nog na over de verkiezingen
Over de uitgebrachte stemmen in Helmond is al veel gezegd en zal nog veel gesproken en geschreven worden. De PvdA is weggevaagd alsof ze weet ik niet hoeveel taxibonnetjes hebben doen laten verdwijnen. De VVD grijpt de macht als ware zij de reddende hand voor de armen en werkelozen. En de gigantische opkomst voor de PVV doet vermoeden dat er in Helmond 14 asielzoekerscentra zijn waar dagelijks knokploegen de woeste immigranten in bedwang moeten houden. Het volk heeft gesproken, de politiek raakt er niet over uitgepraat en met de gemeenteraadsverkiezingen over een jaartje zal die campagne nu wel snel gaan beginnen.
Van de Helmondse kandidaten leek alleen Paul Smeulders een goede kans te maken op een gehoopte promotie naar Den Haag: zijn 13e plek leek met de immer betrouwbare peilingen een garantie voor een enkeltje naar Jesses permanente meetup. Met 14 behaalde zetels van zijn partij GroenLinks stroomden de felicitaties woensdag en donderdag ruimschoots binnen. Paul had onofficieel al afscheid genomen: de overdracht aan zijn opvolgster Antoinette Maas was al volledig voorbereid, de afscheidsvergadering en bijbehorend drinkgelag stond gepland. In lokale en regionale pers liet Paul Smeulders weten zich erg te verheugen op zijn nieuwe werkplek in Den Haag. Helmond was leuk, maar de Tweede Kamer was toch echt zijn bestemming. Natuurlijk zou hij daar de belangen van Brainport en dus ook Helmond gaan verdedigen en zit Helmond voor altijd in zijn hart gesloten, maar de eigen ambitie had hem er toch toe gebracht de sprong in het diepe te wagen. De enkele volksvertegenwoordiger in het Helmondse die mopperde dat het toch wel te denken gaf dat een nog zo jonge bestuurder niet eens zijn eerste termijn als wethouder wil afmaken, werd weggezet als negatieveling en zuurpruim.
Zuur zullen de druiven voor Paul zeker gesmaakt hebben toen bleek dat twee vrouwen hem voorbijgestreefd waren middels voorkeursstemmen. GroenLinks wil graag meer vrouwen in de Kamer, playboy Jesse trok hen en hun stemmen in grote getale aan en aan het eind van de rit staat Paul met lege handen. Het moet toch een beetje voelen als het middelbare schoolfeest waar elke puber zich verheugt op een vingeroefening in het fietsenhok na een fles meegesmokkelde bessenlikeur – maar waar aan het eind van de avond al je vrienden aan het tongworstelen zijn maar jij als enige in je eentje op je fiets naar huis gaat.
Op zaterdag viel in de krant te lezen dat Paul inmiddels over de teleurstelling heen was en zich vanzelfsprekend vanaf nu weer voor de volle 80 procent (want niet fulltime) zal inzetten voor Helmond.
Een eenvoudige vraag is: is dat echt zo, en, voor hoelang?
Feitelijk had Paul Helmond al vaarwel gezegd. En het is niet uit te sluiten dat hij alsnog de overstap naar Den Haag zal maken. Mocht GroenLinks gaan meeregeren, dan is er grote kans dat er mensen uit de Kamer doorschuiven naar het Kabinet en dus komt Paul alsnog aan de beurt. Of, wellicht verkiest de Jessias zijn eigen Paulus wel als naaste in een Kabinet, bijvoorbeeld als staatssecretaris. Het Good New Boys netwerk zoals dat heet.
Waar andere politieke partijen de loyaliteit van een politicus met een dubbel paspoort al in twijfel trekken zonder directe aanleiding, kan in dit geval de loyaliteitsvraag aan Paul Smeulders gesteld worden, mét directe aanleiding. De ambitie van Paul Smeulders is overduidelijk: zijn idealen verwezenlijken op het Haagse pluche. De eerste de beste kans die hij daarvoor kreeg – de verkiezingen voor de Tweede Kamer – greep hij direct aan. Hoe loyaal is Paul Smeulders aan Helmond? Hij weigerde immers al eerder zijn baan bij Natuurmonumenten op te zeggen en ook een verhuizing naar Helmond bleek niet bespreekbaar: hij moest toestemming vragen aan de Gemeenteraad om in zijn woonplaats Den Bosch te mogen blijven.
Hoe sterk is zijn teamspirit en zijn loyaliteit: niet alleen aan het bestuur, maar ook aan de Gemeenteraad en aan GroenLinks in Helmond? Wat heb je nog aan een teamplayer die niet voor zijn eigen team kiest?
Wordt Paul straks niet zoals de voetballer wiens transfer van Helmond Sport naar PSV of Feyenoord op het laatste moment afketst: een teleurgestelde speler die door een gebrek aan motivatie niet meer presteert en daarmee zijn team slechter laat spelen?
De gerechtvaardigde vraag die het College, GroenLinks Helmond en de Gemeenteraad zichzelf en Paul nu moet stellen is: willen we door met een teamspeler die overduidelijk voor zijn eigen belang heeft gekozen, en niet voor het belang van het Helmondse bestuur?
Vanaf ’n benske,
Lucy d’Uylenspiegel
11 reacties:
Erg kort door de bocht. Geef Paul gewoon een eerlijke kans. Zover ik het kan beoordelen is hij een prima wethouder voor Helmond.
@Anton op zaterdag 18 maart 2017 om 22:41:
Helemaal met je eens dat Paul een goede wethouder is, Als ik me goed herinner schreef Lucy dat al eens eerder. Samen met Erik de Vries zijn zij de beste die we hebben, dat vind ik tenminste.
Maar daar heeft Lucy het nu niet over. Ik vind dat zij zeker een discussiepunt heeft dat iemand die zo duidelijk weg wil, dat misschien maar beter ook kan doen. Zijn opvolgster staat al klaar, is al helemaal voorbereid en heeft het al geregeld bij haar huidige werkgever, dus het kan ook vrij gemakkelijk. http://www.ed.nl/dossier-verkiezingen/antoinette-maas-voorbereid-op-wethouderschap-helmond~a2c8b064/
Eigenlijk is het hele idee van volksvertegenwoordiging door aantallen neuzen vreemd. Veel praktischer zou zijn als elke partij een ploeg van dezelfde grootte had om het dagelijkse werk te doen, en besluiten werden genomen door de stem van elke partij te wegen met het aantal kiezers dat op die partij gestemd heeft.
Dan zouden personeelswisselingen niet hoeven samen te vallen met de verkiezingen, met alle complicaties van dien, en was er ook geen gedoe met restzetels.
Sorry, maar om te twijfelen aan een wethouder die open en eerlijk is over zijn ambitie en die in de afgelopen 3 jaar meer dan goed werk heeft verricht voor de gemeente, dan ga je in mijn ogen te ver.
Ik betrap je er wel eens vaker op niet transparant en objectief te schrijven, en nu verdenk ik je ervan dit te willen schrijven omdat het makkelijk scoren is.
De politiek heeft jonge, ambitieuze mensen nodig. Óók in Den Haag. Of Paul Smeulders nu in Helmond blijft of naar Den Haag gaat of nog in Helmond blijft en later naar Den Haag gaat vind ik – eerlijk gezegd – niet zo belangrijk. Wat belangrijker is zijn de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
Hopelijk kunnen Erik de Vries van de SP en Paul Smeulders van GL zich gezamenlijk inzetten tegen de marktwerking die op alle niveaus is doorgedrongen in de maatschappij met alle negatieve gevolgen voor de Helmondse én Nederlandse burgers. Marktwerking is namelijk een puur neoliberale – met ander woorden een puur kapitalistische – uitvinding die heel snel deel moet gaan uitmaken van de geschiedenisboekjes!
Als de SP doorgaat met haar strijd tegen de marktwerking in de zorg en GL begint met te strijden tegen de marktwerking in het openbaar vervoer en – goed voorbeeld doet goed volgen – andere Helmondse politieke partijen die hun “zitjes” in de Helmondse gemeenteraad willen houden dit overnemen, dan worden het ook nog eens LEUKE gemeenteraadsverkiezingen!
Ik ben overigens voor een goeie bed – bad – brood – BUS – dienstregeling van de Hermes – bussen in en rond Helmond (ook ’s avonds en ook in het weekend).
Het zal toch niet zo zijn, dat potentiële gemeenteraadsleden precies hetzelfde gaan doen als de huidige, namelijk helemaal NIKS zeggen over het Helmondse openbaar vervoer!
Volgens mij is hiermee een gedeelte van de campagne voor 2018 wel op de kaart gezet!
@Hermesgate Watcher op maandag 20 maart 2017 om 06:15:
Er is niks mis met marktwerking als middel om zo efficiënt mogelijk een bepaald maatschappelijk doel te bereiken. Het wordt pas een probleem als de overheid nalaat dat doel te benoemen en de marktpartijen erop af te rekenen.
Naast de zorg en het OV is ook Senzer een voorbeeld van doorgeschoten marktwerking. Allemaal kwesties volgens een vast stramien, die raken aan de bestaansreden van de politiek.
Gelukkig zijn er ook partijen die naar meer kijken dan alleen het geld, maar de politiek als geheel laat veel steken vallen.
@Hermesgate Watcher, @Sander Lam en wie het mogelijk nog betreft:
Voordat we te laat ingrijpen: hou je verder svp bij het topic dat Lucy aansneed.
Er zijn naar ons idee meer dan voldoende topics op de weblog waar je on topic je mening kunt geven over die andere Helmondse onderwerpen.
@Niels op zondag 19 maart 2017 om 13:53:
Ik ben het helemaal met je eens dat Lucy niet objectief is. Vaak goed geïnformeerd hoor ik van lokale politici, geeft zij haar mening en dat vind ik een goed recht in ons land.
Ze gaf al eerder haar mening over wethouder Paul Smeulders zoals ik al zei. Nu even tijd gehad dat op te zoeken: https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/lucy/lucy-geeft-een-klap-op-de-wethouder/ Daar schrijft ze oa
Kijkend naar de Wethouders is Paul Smeulders, hoewel nog jong, een voorbeeld van een dergelijke aanwinst.
Met de nodige politieke en maatschappelijk ervaring en zijn jonge elan is hij een welkome verfrissing in het bejaardenbastion Boscotondo.
Het zou zonde zijn als een dergelijk persoon – enkel vanwege zijn keuze om 50 kilometer verderop te blijven wonen – niet in aanmerking zou komen voor een plaats op het pluche in het Helmondse bestuur.
Ik ben benieuwd of je het toen (of nu) niet erg vond dat ze haar mening gaf en niet objectief is? Of mogen er alleen maar positieve meningen gegeven worden over deze (naar mijn bescheiden mening goede) wethouder?
Vandaag ruimde de Volkskrant 2 pagina’s in over wethouder Paul Smeulders.
Meer info over de, in dat artikel besproken, bootramp in 2012. Wie meer ván hem wil lezen, leest zijn oude weblogcolumns,
Mooi voor hem maar wat mij betreft heeft zijn geloofwaardigheid wel wat deuken opgelopen na dit artikel in het ED: http://www.ed.nl/helmond/helmond-wil-af-van-te-lichte-accountant~a103ae5d/
Hij verkondigt daarin toch de nodige onwaarheden.
Inmiddels is het artikel over onze wethouder ook gratis en handiger te lezen op de website van de Volkskrant.
Het viel ons op dat er in die (tot nu toe 56-delige) serie Op het tweede gezicht een aardig aantal bekende Nederlanders belicht werden. Dit jaar werkten DNB-directeur Klaas, Eva Jinek, prominent advocaat Peter Plasman en publicist Joost Niemöller er aan mee om geportretteerd te worden.