Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Columnisten

14reacties

Buurman struikelt over een spandoek

Ik kan me nog herinneren dat er bij Helmond Sport in de jaren 80 lootjes werden verkocht voor de Secondendoelpuntenloterij. Een veel gemaakte grap was dan, “Ik hoef geen lotje, het blie toch nul-nul.” Het was in een tijd dat je gelukkig nog niet geroyeerd werd als je niet voldoende loten verkocht had voor je club. Alhoewel deze straf voor sommige spelers niet héél erg zou zijn, gezien het vertoonde spel de laatste tijd. Dat het tegenwoordig 0-0 blijft op de Braak daar hoeven we niet bang voor te zijn. Helaas vallen de doelpunten in de 3e periode iets te vaak aan de verkeerde kant.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

‘Edah, orgels en Vlisco niet in één museum!’

‘Edah, orgels en Vlisco in één museum’, zo kopte het Eindhovens Dagblad op vrijdag 6 januari jl. Heel kort door de bocht: 1 museum voor deze 3 instellingen? Niet doen, niet aan beginnen. Er zijn andere opties.

Al enige tijd loop ik met een idee rond wat misschien meer samenhang laat zien, meer passend is en wat meer beleving brengt. De basis van dit idee wordt gevormd door 3 collecties: de orgelcollectie, de Edah-collectie en de accordeoncollectie en de inrichting van het museum zou vooral ‘een feest van herkenning’ moeten zijn.Lees verder »

2reacties

Gezelligheid kent geen tijd?!

Bestaan ze nog heerensociëteiten (liefst met dubbele e, meteen een stuk deftiger), een soort sjieke vorm van een man’s cave, waar mannen – pardon heeren – onder elkaar de tijd op gepaste wijze verdrijven? Jazeker, en ook nog in Helmond. Afgelopen jaar vierde hier Sociëteit Gezelligheid haar (juist, een vrouwelijk woord) 145-jarig bestaan. Een eerbiedwaardig gezelschap met een eerbiedwaardige geschiedenis dus. Ik ga ervan uit dat de sociëteit wel de 150 jaar gaat halen; men heeft zich in de loop der tijden aardig aangepast aan de veranderende tijden. Zo is het kegelen verlaten (niks mis mee, hoor, maar het vraagt wel ruimte) en heeft sinds kort het darten (jawel, nog voor de Michael-gekte) zijn intrede gedaan.Lees verder »

34reacties

‘Maak haventje bij Havenplein en Havenpark’

Helmond, een stad waar al jaren wordt gepraat over de invulling van het centrum. Na het afbranden van het Speelhuis en de sloop van de Obragas-gebouwen is er een gat ontstaan, dat gat moet worden gevuld.
Een tijdje geleden heeft de gemeente het “centrumperspectief” gepresenteerd. Een boekje waar we allemaal wel een mening over hebben. Het centrumperspectief is leuk, maar er is nog steeds geen centrumplan. De gemeente heeft ons een aantal amateuristisch in elkaar geknutselde
“visuals” laten zien, maar die kon ik persoonlijk niet serieus nemen. Ik vond dan ook dat ik maar een ding kon doen; mijn plan afmaken en presenteren aan de rest van Helmond, misschien komt er dan een beetje schot in de zaak. Mijn plan ziet u hier onder, met een korte toelichting.

Lees verder »

2reacties

Lucy trapt 2016 nog even na

Na een heerlijke wereldreis van een paar maanden was het vorige week toch weer aangenaam terugkomen in Helmond. Eindelijk geen tropische stranden, weidse vergezichten over besneeuwde bergtoppen of knusse barretjes in wereldsteden meer, maar gewoon de woeste mooiheid van de Traverse, Heistraat en ’t Haagje.

Eerlijk gezegd denk ik niet dat u mij gemist heeft. De Helmondse politiek is op zichzelf regelmatig al een slapstick en nu de raadsvergaderingen voortaan ‘live’ uitgezonden worden, beschikt eenieder dus voortaan over een lokale Comedy Central. Amateurtheater van de bovenste plank, soms een tragikomedie, maar vaak vooral een troosteloos vertoon van onkunde en onmacht. House of Cards staat aan het andere einde van het kwaliteitsspectrum zullen we maar zeggen.Lees verder »

5reacties

Buurman is een Teletekstsupporter

Afgelopen vrijdag was het bij café Nico al ruim voor aanvang van de kraker tegen onze vrienden uit Eindhoven, erg druk en gezellig. Er waren zelfs bevriende supporters uit België, Duitsland en Engeland in de steeds voller en warmer wordende kroeg. Je kon aan alles merken dat het écht ergens om ging die dag. Een paar uur voor de wedstrijd ging ik buiten wat afkoeling zoeken. Ook voor het café was het inmiddels al druk geworden. Er werd volop gelachen, de sterke verhalen werden steeds ongeloofwaardiger, hier en daar werd er een bommetje gepleurd, maar verder was de sfeer gemoedelijk en optimistisch. Na een teleurstellend verlopen seizoenstart, is de formatie van Roy Hendriksen steeds beter gaan draaien. Nu lokt zelfs de Bronzen Stier, een spuuglelijke beker die je ontvangt als je de periodetitel pakt. Mannen weten wel waarom.Lees verder »

29reacties

Kritisch? Dan niet welkom bij de wethouder

Vanochtend zou ik een interview hebben met wethouder Van der Zanden. Er moet een voorwoord komen voor een magazine over mantelzorg en voor dat magazine zou ik, in opdracht van de LEV-groep, de teksten maken. Gisteren kreeg ik te horen dat ik niet welkom was omdat, zo zei me haar woordvoerder ‘het gevoel niet goed was na een aantal kritische tweets van mij over haar beleid tav de overgebleven zorggelden.’Lees verder »

9reacties

Annie (15) trapte door: 300 km in 24 uur

Je bent jong, komt uit Brouwhuis en bent gewend om te fietsen. Voor de recreatieve fietser bood de nog altijd bestaande Helmondse Ren- en Toeristenclub Buitenlust (mooie naam, toerrijders heetten toen nog toeristen) eind jaren dertig een uitgelezen mogelijkheid om een sportieve prestatie neer te zetten: een 24-uurstocht. De eerste tocht vond plaats in het derde weekend van juni in 1937. Met ruim tweehonderd deelnemers was het meteen een groot succes. Het fietsende legioen maakte eerst een rondje Helmond-Den Bosch via Eindhoven om vervolgens bij Grave de Maas over te fietsen om in Nijmegen te rusten en een eredienst bij te wonen. De terugreis leidde via Venlo en Roermond. Bij de intocht zondagsmiddags stonden duizenden langs de kant. Onder hen Annie Vogels, die toevallig in de stad moest zijn om bij grossier Van Stekelenburg boodschappen op te halen. Het sprak haar zo aan dat ze zich voornam om de volgende keer erbij te zijn en mee te fietsen.Lees verder »

4reacties

De wereld is leeg zonder jou

Veertien locaties, ontelbare verhalen en vele ontmoetingen later is het zover:
met deze lange zomer is het project ‘Helmond schrijft geschiedenis’ ten einde. Nou ja, niet helemaal natuurlijk. De verhalen blijven. Een selectie verschijnt begin 2017 in een bijzonder vormgegeven publicatie. Voor het zo ver is, enkele laatste nostalgische momenten:Lees verder »

Buurman terug in de Domstad

Na ruim 30 jaar was ik afgelopen vrijdag weer eens in de Utrechtse Galgenwaard. In een bijna leeg stadion werd de wedstrijd Jong Utrecht – Helmond Sport afgewerkt. De wedstrijden tegen belofte-teams hebben altijd iets weg van oefenwedstrijden, al gaat het natuurlijk om keiharde punten. FC Utrecht heeft een mooi stadion, des te schrijnender is het om al die lege plekken te zien. Dit in schril contrast met de bekerfinale van 6 juni 1985, waarvoor ik de laatste keer het stadion bezocht. Helmond Sport voetbalde toen tegen het échte FC Utrecht in een kolkende Galgenwaard. De Helmondse Cupfighters hielden die donderdagavond in 1985 prima stand. Pas in blessuretijd viel het doek, John van Loen kopte pijnlijk de 1-0 binnen. Een doelpunt wat ik destijds niet heb gezien. Juist op het moment van scoren werd er een spandoek boven mijn hoofd ontrold. De Helmondse aanhang vierde, iets te vroeg, dat de verlenging was gehaald. Lees verder »

1reactie

Anders in Helmond

Met dit verslag over mijn ‘Helmond Schrijft Geschiedenis’-toer doe ik het eens helemaal anders. Want waarom zelf alsmaar aan het woord? Na een gedenkwaardige bijeenkomst in Wijkhuis De Lier schreef een van de deelnemers, John Janssen, er een stukje over. Eerder werkte hij dan ook als redacteur en journalist, publiceerde onder meer een kinderboek en heeft zijn eigen Storysjop. Ik ontmoette die middag in Helmond-Oost overigens meer getalenteerde mensen. De sfeer was vertrouwelijk. Maar zeer persoonlijke zaken houden we bij het schrijversgilde liever binnenskamers, vandaar verder geen namen. Nou goed, nog één dan: Lees verder »

2reacties

Taalmaatjes

Als ik het gebouw van de LEVgroep binnenga staat Siska Veldman – coördinator Vluchtelingenwerk – al in de hal op me te wachten. Zij is een van de medewerkers die zich met hart en ziel inzet voor vluchtelingen die een nieuw leven in Helmond en omgeving proberen op te bouwen. Nu ben ik geen vluchteling, toch kent ze me al een beetje: ze heeft ervaren dat ik slecht kan integreren, moeilijk een nieuwe taal leer en keer op keer ongeschreven regels overtreed. Maar daarover begint ze gelukkig niet. Siska stelt me voor aan de anderstaligen die hier zijn om samen met hun taalmaatje over Helmond te schrijven.Lees verder »

Sophia: A rebel with a cause?

Ruim drie eeuwen geleden, in november 1700, ontvluchtte een rebellerende tiener in het stedeke Helmond haar ouderlijk huis. De 18-jarige Sophia Alberts nam de benen, maar niet letterlijk. Dan was ze waarschijnlijk niet ver gekomen en hadden het ouderlijk en ander bevoegd gezag haar wel achterhaald. Na enige dagen op een schuiladres – nog altijd in Helmond – slaagde ze er met hulp en verborgen in een voerkar Venray te bereiken. Die plaats lag in een soort buitenland en behoorde niet tot het gezag van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Daar was ze dus vrij en veilig voor eventuele ‘uitleveringsverzoeken’. Naar huis wilde ze beslist niet, haar vader mishandelde haar. De ouders hadden blijkbaar spijt en/of voelden de publieke schande: ze deden alles wat in hun vermogen lag om haar terug te krijgen. En hadden daarbij volop steun van de autoriteiten: vader (notaris) en moeder Alberts waren vooraanstaande protestantse ingezetenen. Ze wisten de kerkelijke en wereldlijke autoriteiten aan hun kant. De vlucht werd nog veel erger doordat Sophia eenmaal op vrij grondgebied ‘overliep’ naar ‘het ware geloof’ ofwel de katholieke kerk.Lees verder »

2reacties

Rake klappen en verhalen met een luchtje

In de bibliotheek word ik omringd door mannen. Ze zijn speciaal voor mij gekomen en nu kijken ze me verwachtingsvol aan. Als kind wist ik wel wat me te doen stond als jongens zich om me heen groepeerden. Dan pakte ik hun hand. En van die hand de pink. Die is het meest gevoelig. Die pink boog ik vervolgens genadeloos naar achteren tot de jongen het uitgilde van de pijn. Met gemak kon ik twee jongens tegelijk aan. ‘Kniel,’ zei ik dan. Dat deden ze. Zo werd ik de koningin van iedere klas. Ja, je moet nu eenmaal respect afdwingen als je als meisje hazentanden en een bloempotkapsel hebt, bijna ieder jaar op een andere school belandt en je afkomst wilt verhullen.
Maar hier in de bieb hoef ik het nu niet zo nodig voor het zeggen te hebben. Ik laat de mannen liever aan het woord. Daarvoor zijn ze natuurlijk ook gekomen. Om zich bij het schrijversgilde van Helmond aan te sluiten. Maar al snel zijn ook zij terug in hun schooltijd. En ook daar speelde afkomst een rol en ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe.Lees verder »

3reacties

De meisjes van De Ameide

In de Ameideflat meld ik me bij de balie. ‘De stadsschrijver is er voor de verhalenworkshop,’ zo kondig ik mezelf majesteitelijk aan.
De bewoners van het woonzorgcentrum zitten vast te popelen. Als er ergens veel geschiedenis ligt moet het hier zijn. Daarbij is het vakantie, veel familie en vrienden zijn weg. En dan is er net een inbraakgolfje geweest. De senioren kunnen waarschijnlijk wel wat afleiding gebruiken.
‘De stadsschrijver? Een workshop?’ De vrouw aan de balie weet niet waar ik het over heb.
Maar ik laat mijn enthousiasme niet zo snel beteugelen. We hebben hier vast met een invalkracht te maken. Iemand die, als enige, nog niet op de hoogte is van mijn komst. Die het huisblad van de seniorenflat niet leest, de wervende posters niet heeft zien hangen.
Ik noem de naam van de activiteitencoördinator en zeg dat ze me verwacht.
‘Die is op vakantie,’ is het korte antwoord.Lees verder »

3reacties

Buurman gaat weer Pleerolwerpen

Het nieuwe voetbalseizoen staat voor Helmond Sport op het punt om écht te beginnen. Vrijdag starten de Helmonders met een thuiswedstrijd tegen M.V.V.. Eigenlijk ben ik zelf nog niet helemaal klaar voor een nieuw seizoen. Ik moet dan ook bekennen dat ik me de afgelopen weken meer bezig heb gehouden met andere zaken dan met onze basis Elf. Veel oefenwedstrijden heb ik, door verschillende omstandigheden, niet kunnen zien. De spelersnamen en de daarbij behorende gezichten ken ik ook nog niet al te best. Het door supporters van NAC georganiseerde Pleerolwerpen had er zelfs bijna voor gezorgd dat ik de open dag van Helmond Sport helemaal was misgelopen.Lees verder »

2reacties

Gapende mussen en ’n mystiek genootschap

De mussen vielen van het dak, maar in Stiphout werd geschreven. Of nee, mussen vallen niet van het dak als het heet is, ze gapen. Dat vertelde Wim Daniëls onlangs. Eigenlijk vind ik gapende mussen ook wat chiquer, past beter bij Stiphout, dus laten we het daar maar op houden.
Waar schreef Stiphout dan? In een gewoon bruin café. Ja, heb je daar ook. Erg gezellig. En erg prettig, want er is een zaaltje met airco. Het enige wat ik vergat te vragen is waarom dat café ‘de Sport’ heet. Wie het weet mag het zeggen.
Ik noem, behalve dit café, geen namen, maar er waren enkele deelnemers met schrijfervaring. Waarom ik geen namen noem? Nou, dat zal ik vertellen. In feite kweek ik met mijn workshops een schrijversgilde dat steeds meer op een mystiek genootschap begint te lijken. Een genootschap waarvan zelfs de leden niet helemaal weten wat er zich precies afspeelt. Ook ik, toch de initiator van het geheel, kan het nog niet helemaal bevatten.Lees verder »

10reacties

Er zijn haast geen Helmonders meer

In rolstoel, steunend op rollator of de arm van hun begeleider kwamen ze naar de centrale ruimte die gasterij wordt genoemd en waar het al uitnodigend naar koffie rook. De bewoners van Keyserinnedael was verteld dat ze deze avond op verhalen over het vroegere Helmond werden getrakteerd. Hartelijk begroetten ze me. Ze hadden er duidelijk zin in. Zelfs de vrouw die me toevertrouwde dat ze eigenlijk uit Eindhoven komt.
Ik had alleen één probleem: er bleek weinig animo om deze mensen verhalen te komen vertellen.Lees verder »

6reacties

Smeulders: Voorlopig geen nachtbus

Afgelopen dinsdag besloot het College van Gedeputeerde Staten van de provincie dat het niet zal bijdragen aan een nachtnetverbinding tussen Helmond en Eindhoven. Ik vind het heel jammer dat Helmond niet wordt aangesloten op het Brabantse nachtnet. Dit is een gemiste kans voor de Helmonders die graag in andere Brabantse steden komen en het prettig vinden om in het weekend ook later op de avond nog met het OV naar huis te reizen. De laatste trein van Eindhoven naar Helmond vertrekt nu om half een en de laatste trein naar Eindhoven zelfs al om een minuut voor twaalf. Dit zijn geen tijden om het OV stil te zetten tussen de twee grote steden in de Brainportregio. Ook past de vroege sluitingstijd van het OV in mijn ogen niet in de ambitie om een Metropoolregio te zijn. Tenslotte is het ook vreemd dat de andere Brabantse grote steden (Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch) wel een nachtnet hebben tussen de Brabantse steden onderling en de Randstad.Lees verder »

3reacties

Recept voor dakhaas uit grootmoeders tijd

Stadsschrijver Tania Heimans gaat de wijken in om met de inwoners geschiedenis te schrijven. Op de weblog verhaalt ze de komende maanden over haar bijzondere ontdekkingen en ontmoetingen. Vandaag haar eerste.


Stel je bent stadsschrijver. Je bent moe van alle vooroordelen die er over de stad bestaan. Als een Helmondse Prikkebeen jaag je op verhalen die deze vooroordelen ontkrachten. Als vlinders probeer je ze te vangen. Je woont immers zelf in de stad. Je wilt je trots verwoorden, geen excuses verzinnen waarom je niet in Amsterdam, Rotterdam of desnoods in een pittoresk buitenlands dorp tussen de lavendelvelden woont.
Gelukkig zijn er genoeg mooie verhalen. Verhalen die je zorgvuldig opprikt. Presenteert. Op podia, in de krant, via Facebook. Zie hier, aanschouw: deze stad is prachtig, kent een onvermoede geschiedenis, grote talenten en ga zo maar door. Applaus.Lees verder »