Perry: Helmond onveilig?
Helmond is relatief onveilig; de mate van onveiligheid ligt zelfs fors hoger dan het gemiddelde. Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die afgelopen vrijdag is gepubliceerd op de website van het blad Binnenlands Bestuur. De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Uit de gegevens blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert. Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde; Helmond staat op plaats 42. Vooral als het gaat om vernieling en geweld, zijn we sterk achteruit gegaan de laatste jaren – maar ook diefstallen en inbraken zijn bij ons aan de orde van de dag.
Tsja, ik als man zijnde, moet zeggen dat ik me toch redelijk veilig voel. Ik heb in het episch centrum van de binnenstad gewoond en heb persoonlijk niets vervelends meegemaakt in die jaren. En nu zit ik in het centrum, maar ook daar heb ik geen overlast. Even afkloppen. Ik kan me echter voorstellen dat er andere groepen zijn, ouderen of vrouwen bijvoorbeeld, die zich vaak wat minder prettig voelen. Ik heb wel eens met dames in de omgeving van de kubuswoningen gelopen, en vaker dan gewenst staat men er dan obscene gebaren te maken naar die schoonheden. En ook bij de Heistraat staan vaak groepen jongeren – ik kan me voorstellen dat een oudere inwoner van onze heerlijke stad dan liever een blokje om loopt. Maar hier blijft het dan bij stoer gedrag – kennelijk zijn er ook genoeg mensen die hun beperkte normen en waarden omzetten in acties als inbraak en vandalisme.
Mooi moment om er ook eens een artikel van 31 oktober jongstleden bij te pakken. Het Eindhovens Dagblad berichtte over jeugdgroepen en -bendes. Helmond kent volgens die inventarisatie 18 hinderlijke groepen en 4 overlastgevende groepen. Die eerste groep is nog redelijk 'netjes': ze hangen rond en plegen lichte vernielingen, maar gaan wel gewoon naar school of werk en zijn nog aardig te corrigeren. Die 4 overlastgevende groepen vormen wel een probleem, en hier ligt dan ook een enorme uitdaging voor de autoriteiten en de gemeente. In de hele regio zijn er 17 groepen te noemen, en daarvan kent Helmond er dus 4. Ze plegen ernstige geweldsdelicten, dragen soms zelfs wapens, zijn alcohol- en drugsgebruikers. De werkloze jongeren of schoolverlaters komen regelmatig in contact met de politie – ze zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van die indexcijfers van de Gemeentelijke Veiligheidsindex. Overigens zijn er in de regio ook 6 criminele groepen te vinden, nog een tandje erger dan de overlastgevende groep. Gelukkig blijft dat Helmond vooralsnog bespaard.
Gemeente en autoriteiten: stroop die mouwen op! Succes!
1 reactie:
Ik hoop maar dat (ex)minister Vogelaar niet het geld voor Helmond ook mee neemt nu ze is afgetreden. Want een aantal van de problemen moet toch met “haar” geld worden opgelost.