Perry: Nog geen impuls uitgaansgebied
Er is deze week een einde gekomen aan het debat over de sluitingstijden van de Helmondse horeca, een debat dat een heel jaar geduurd heeft en uiteindelijk geen enkele verandering met zich teweeg gaat brengen. Om drie uur gaan de deuren dicht, geen minuut later. Onze horecaondernemers konden het niet eens worden met elkaar en volgens onze burgemeester is men ook nog niet toe aan het vrijgeven van de sluitingstijd. Wie 's nachts om half drie nog zin heeft in een frikandel, kan binnenkort wel vrolijk La Venezia binnenlopen. Bij wijze van proef mogen droge horeca hun openingstijden wél gaan verruimen.
Jammer, dit besluit. Ik was wel nieuwsgierig naar de uitkomsten van een experiment waarin men een jaar lang zelf mocht beslissen hoe laat de deuren sluiten, iets wat de PvdA voorstelde. Andere partijen zagen echter problemen, deels ook rekening houdend met de problemen van een steeds meer drinkende jeugd. Deze jongeren mogen nu echter niet te hard klagen: op 12 maart was er een niet bepaald hoge opkomst toen men meningen had kunnen ventileren in het stadsdebat van de gemeente. Is een beetje als klagen over Politiek Den Haag, terwijl je zelf nog nooit een stem hebt uitgebracht bij verkiezingen.
Ik persoonlijk was wel geïnspireerd door een andere opmerking van onze burgervader. Wat wij (en met dat 'we' schaal ik mezelf, afgelopen weekend 25 jaar geworden, even onder de jeugd) schijnbaar willen, zo verklaarde Jacobs, is een aantrekkelijker uitgaansleven. Is dat zo? Wat missen we dan? Is er voor elke doelgroep niet een geschikt horeca-etablissement? Moeten we niet gewoon tevreden zijn met wat we hebben in Helmond? Reageer!
Onze scholen hebben het nieuws een beetje gedomineerd de afgelopen weken. Stakende tieners, een aan TBC overleden eindexamenscholiere op het dr. Knippenbergcollege, het waarschijnlijke faillissement van de Islamitische school (terugvordering van 8,5 ton!) en de officiële start aan het bouwen van de Groene Campus, op Suytkade. Over dat laatste nieuws moeten we allemaal bijzonder positief zijn, lijkt mij. Een mooie stimulans voor Helmond, al die opleidingen. Las dat we zelfs een snackfabriek krijgen, waar studenten alle onderdelen van het productieproces onder de knie kunnen gaan krijgen. Die cirkel is dus rond: langer geopende droge horeca creëert werkgelegenheid, en de vele opgeleide jongeren staan vast al te popelen.
Even zonder gekheid: positief, die ontwikkeling van steeds meer studiemogelijkheden in onze stad. Bouw ergens een mooie studentenflat en het gaat nog eens echt ergens op lijken in Helmond. Met al die studenten is er wellicht straks genoeg draagvlak om de sluitingstijden van de horeca nog eens te heroverwegen. Naar mijn mening zeker een experiment waard.
6 reacties:
horeca moet gewoon meegroeien met haar stad…
Beste perry,
Een goed stukje tekst.
Ik vind dat helmond te weinig heeft voor de jeugd tussen de 20/25 jaar. Er is dan alleen die ouwe bollen tent van “de aanloop”, maar wat daar binnenstaat.
Verder moet deze jeugd zich maar vermaken in kleine donkere kroegen. Geen wonder dat ze naar Eindhoven of elders gaan.
Ik vind dit een punt om over na te denken.
Groeten frans.
Goede column. Inderdaad jammer dat alles om 3 uur al dichtgaat. Wat klopt er van het gerucht dat met oud en nieuw alles om 4 uur al dichtgaat?
Ik zit altijd in De Kei. maar verder is er inderdaad niets te doen voor de jeugd. Het publiek is of te jong (deux, plaza, tegenwoordig zelfs zeezicht) of te oud (vlegel, vensterke, etc.) Jammer!
Het verkijgen van studenten is denk ik zeker een goed iets, zeker ook voor de horeca, en daarme ook de helmondse jeugd.
Vroeger zijn wij niet veel in Helmond uitgegaan(32 jaar) meestal was dit dan Eindhoven, breda, Den bosch, er was hier net wat te weinig te beleven. Mischien ook wel omdat iedereen er over dacht.
Wat ik wel weet is dat de jongere helmonders (16 t/m20) en ik denk ook de wt ouder jeugd laat thuiskomen van het stappen, bv half 5 of later dat is nu eenmaal zo. Als de deuren dan gesloten worden om 2 uur haal je en beetje een oudbollig iets naar buiten, want waar moet men heen tot die tijd waar hun andere soortgenoten uitgaan.
Als je op school staat en er word gevraagd hoe laat was je thuis? Ga je geen 2 uur zeggen natuurlijk 😀 .
Dus met een experiment was ik het wel eens geweest. Zeker als de Helmonse zaken dan zelf kunnen uitmaken hoe laat men sluit. We zullen zien in de toekomst mischien.
Perry het was in ieder geval weer een prettig stuk om te lezen.
MVG
Vital
Te weinig aanbod van horeca gelegenheden?
Ik denk dat het mee valt… Als ik in sub-culturen mag denken, geloof ik echt dat er voor elk wat wils is! Kijk, of het gezellig is, dat is vraag nummer 2…
Het is wel zo, dat mensen rond 02.00 nog even besluiten naar Eindhoven te rijden omdat het daar tot 04.00 (soms nog langer) open is. En dat geeft weer problemen in mijn ogen (drank op achter het stuur) Persoonlijk ben ik het er mee eens dat idd de proef van de PvdA een kans mag krijgen. Het is beter voor de horecagelegenheden in Helmond, en daarnaast is Helmond dan ook een aantrekkelijke stad om uit te gaan voor de daarnaast gelegen plaatsen waarvan de mensen nu naar Eindhoven gaan.
Het blijft ontzettend jammer dat Zeezicht tegenwoordig zo'n kindertent geworden is! Enkele jaren geleden kwam je niet binnen als je onder de 21 was, nu krioelt het er van de 16-jarigen! Tsja, als eind 20-er kun je die tent dan ook van je lijstje schrappen, en dan is er inderdaad bijna geen alternatief. Strenger deurbeleid hanteren, heren van Zeezicht!!