Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Stadshistoricus

2reacties

Paula van Loon en haar Boon: Paula’s blues

Het was toeval en – mogen we aannemen – liefde die leidde tot de echtverbintenis met de wel erg passende namencombinatie Boon-Van Loon, in Helmond op 29 december 1942. Het huwelijk hield niet stand (daarover later meer), maar zij werden min of meer onsterfelijk door het arrest van de Hoge Raad dat hun beider namen draagt. Google geeft met de zoekterm ‘’arrest boon van loon’’ maar liefst 124.000 treffers. Hun huwelijk, maar vooral hun scheiding, heeft een grote juridische nalatenschap opgeleverd .Toch weten weinig Helmonders, zo is mijn ervaring, van dit beroemde Helmondse ‘echt’paar.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Gezelligheid kent geen tijd?!

Bestaan ze nog heerensociëteiten (liefst met dubbele e, meteen een stuk deftiger), een soort sjieke vorm van een man’s cave, waar mannen – pardon heeren – onder elkaar de tijd op gepaste wijze verdrijven? Jazeker, en ook nog in Helmond. Afgelopen jaar vierde hier Sociëteit Gezelligheid haar (juist, een vrouwelijk woord) 145-jarig bestaan. Een eerbiedwaardig gezelschap met een eerbiedwaardige geschiedenis dus. Ik ga ervan uit dat de sociëteit wel de 150 jaar gaat halen; men heeft zich in de loop der tijden aardig aangepast aan de veranderende tijden. Zo is het kegelen verlaten (niks mis mee, hoor, maar het vraagt wel ruimte) en heeft sinds kort het darten (jawel, nog voor de Michael-gekte) zijn intrede gedaan.Lees verder »

9reacties

Annie (15) trapte door: 300 km in 24 uur

Je bent jong, komt uit Brouwhuis en bent gewend om te fietsen. Voor de recreatieve fietser bood de nog altijd bestaande Helmondse Ren- en Toeristenclub Buitenlust (mooie naam, toerrijders heetten toen nog toeristen) eind jaren dertig een uitgelezen mogelijkheid om een sportieve prestatie neer te zetten: een 24-uurstocht. De eerste tocht vond plaats in het derde weekend van juni in 1937. Met ruim tweehonderd deelnemers was het meteen een groot succes. Het fietsende legioen maakte eerst een rondje Helmond-Den Bosch via Eindhoven om vervolgens bij Grave de Maas over te fietsen om in Nijmegen te rusten en een eredienst bij te wonen. De terugreis leidde via Venlo en Roermond. Bij de intocht zondagsmiddags stonden duizenden langs de kant. Onder hen Annie Vogels, die toevallig in de stad moest zijn om bij grossier Van Stekelenburg boodschappen op te halen. Het sprak haar zo aan dat ze zich voornam om de volgende keer erbij te zijn en mee te fietsen.Lees verder »

Sophia: A rebel with a cause?

Ruim drie eeuwen geleden, in november 1700, ontvluchtte een rebellerende tiener in het stedeke Helmond haar ouderlijk huis. De 18-jarige Sophia Alberts nam de benen, maar niet letterlijk. Dan was ze waarschijnlijk niet ver gekomen en hadden het ouderlijk en ander bevoegd gezag haar wel achterhaald. Na enige dagen op een schuiladres – nog altijd in Helmond – slaagde ze er met hulp en verborgen in een voerkar Venray te bereiken. Die plaats lag in een soort buitenland en behoorde niet tot het gezag van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Daar was ze dus vrij en veilig voor eventuele ‘uitleveringsverzoeken’. Naar huis wilde ze beslist niet, haar vader mishandelde haar. De ouders hadden blijkbaar spijt en/of voelden de publieke schande: ze deden alles wat in hun vermogen lag om haar terug te krijgen. En hadden daarbij volop steun van de autoriteiten: vader (notaris) en moeder Alberts waren vooraanstaande protestantse ingezetenen. Ze wisten de kerkelijke en wereldlijke autoriteiten aan hun kant. De vlucht werd nog veel erger doordat Sophia eenmaal op vrij grondgebied ‘overliep’ naar ‘het ware geloof’ ofwel de katholieke kerk.Lees verder »

6reacties

Twee bolwerken van katholiek jeugdwerk

Vandaag de eerste weblogcolumn van onze stadshistoricus Giel van Hooff. Wij wensen Giel veel inspiratie om een ieder te blijven informeren en plezieren.


Dankzij internet kwam de melding bij de weblog binnen dat dit én dit historische pand in het Helmonds centrum te koop stonden (en nog steeds staan). En dan hebben we het ook weer aan het internet te danken dat je zomaar via de bekende makelaarssites de panden van buiten en van binnen kunt bezichtigen. Dat ‘gluren’ schijnt zelfs verslavend te zijn. Maar, toegegeven, het is gemakkelijk. Een echte bezichtiging lijkt me toch veel leuker. En deze twee panden zijn de moeite van het bekijken waard; misschien iets voor Open Monumentendag? Bijzondere en aansprekende gebouwen dus, een mooi onderwerp voor mijn eerste column. Daarbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van onder meer een eerste beschrijving door Anneke Raaijmakers en de foto’s van John van Lierop.Lees verder »

Giel van Hooff blijft onze stadshistoricus

De benoeming van Giel van Hooff als stadshistoricus is door de gemeente Helmond verlengd. Giel heeft de laatste jaren vooral ondersteuning geboden bij historische vraagstukken. Zijn taken worden nu uitgebreid.
Zo neemt de stadshistoricus de coördinatie en het voorzitterschap van het Platform Historisch Veld op zich. In dat platform zitten organisaties die zich bezighouden met de Helmondse historie. Daarnaast onderzoekt Van Hooff de mogelijkheden voor een educatief lespakket over de geschiedenis van Helmond voor basisscholen. Giel is sinds 2002 als stadshistoricus aan de gemeente verbonden. Het is een eretitel, hij is niet in dienst van de gemeente.
Helmonders die vragen en ideeën hebben met betrekking tot het Helmondse verleden, kunnen ook bij Giel van Hooff terecht via [email protected].
Naast veel kennis van de algemene historie van Helmond, is Van Hooff vooral gespecialiseerd in het industriële verleden van de stad. Hij schreef diverse boeken over de Helmondse historie en heeft onder andere geadviseerd over en meegewerkt aan de films Spijkers van Katoen, het stadsdebat over de toekomst van het kanaal, historische tentoonstellingen bij het Gemeentemuseum Helmond en educatieve projecten.
Wat niet iedereen zal weten is dat Giel ook De weblog van Helmond met enige regelmaat helpt. Sinds jaar en dag kunnen we bij hem terecht als we iets meer willen of moeten weten over het Helmond van weleer. Met name bij onze rubrieken Naw en Vruuger en De kennisquiz van Helmond doen we eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op hem. Want hij weet het en soms zoekt hij het op in zijn rijke archief. Giel, van harte gefeliciteerd.