Gaan de Havenplein-terrassen weer open?
Rutte overweegt om de buitenterrassen van kroegen en restaurants vanaf maandag 1 juni te laten openen. “Dat stellen ingewijden tegenover persbureau ANP” volgens het Dagblad van het Noorden.
Als die versoepelingen van de corona-maatregelen doorgaan, is dat goed nieuws voor veel Helmonders. Want dan kunnen we weer naar bijvoorbeeld Maurice en tante Julia op het Havenplein. Iets minder dicht op elkaar dan destijds, maar toch!
En naar de Markt en … Heb jij een mooie Helmond-terras-foto? Mail jij die naar [email protected] dan zetten wij die in de reacties hieronder erbij.
In de reacties hieronder staan updates.
43 reacties:
1,5 zou bij de bank wel een oplossing zijn. Normaal als je mis prikt in je eten omdat je klem zit dan prik je bij je buren ergens in en Je kids zitten in de rook van anderen.
Ik dacht 2019 bij in ieder geval het Muziekcafé.
yes ????
Als ze die straat nu gewoon dicht gooien, kan die bij de terrassen getrokken worden. Gewoon voetgangersgebied van maken. Hebben de uitbaters de ruimte om toch voldoende tafels neer te zetten.
@Els van Duijnhoven op woensdag 6 mei 2020 om 08:12:
Top idee Els! ????
Ik hoop het voor de horeca ondernemers die het nu erg zwaar hebben ????
@Els van Duijnhoven op woensdag 6 mei 2020 om 08:12:
Staat gewoon dichtgooien? Horecaondernemers en hun personeelsleden beschouwen de straat als hun autogebied.
Met speciale (HEL)Mondkapjes zeker?
Hoi Maurice, kan ik vast reserveren? Jammer dat ik niet aan die 115 euro actie heb deelgenomen, die lijkt nu rendabel te worden.
Havenweg en Steenweg afsluiten kunnen er ruime terrassen worden ingericht. En ook terras vergoedingen dit jaar niet doorvoeren! Geld overigens ook voor de Kerkstraat en misschien nog andere straten die er voor in aanmerking kunnen komen.
Als ze het goed aanpakken kan de horeca best open.
-Dus meer ruimte ( zoals al gezegd is gooi de straten dicht).
– meer mogelijkheid om naar de wc te kunnen, de kroegen op de haven vaak te weinig wc’s.
– zorg dat een goed systeem is voor de bestellingen opnemen en afhalen.
– en vergeet het personeel noet dus kijken hoe je de inzet verdeelt dat zij niet op elkaar gepropt zitten.
Dan nog hopen dat de medemens inmiddels wat geduld heeft ontwikkeld zodat iedereen zich ook netjes aan die 1,5 meter houdt.
Dat betekend dus dat je af en toe een stap opzij moet doen, even geduldig moet. Wachten of misschien zelfs wel iemand voor laat gaan.
Samen komen we er echt wel.
Maar ik zie het wel liever goed gebeuren dan snel.
Ik zie het al voor me, massaal op de terrasje af en vechten om een stoel.
Cafe de Jongens, juni 2019
Cafe de Vlegel, augustus 2019.
Update 1:
Vanaf maandag 1 juni mogen alle terrassen open in Nederland en dus ook in Helmond. Dat meldde minister-president Rutte zojuist. Dit dus als de corona-aantallen binnen de perken blijven. En mits een ieder aan een terrastafeltje gaat zitten én zij anderhalve meter afstand van elkaar houden.
Bovenstaande foto van het Havenplein is van vóór 2005.
@De weblog van Helmond op woensdag 6 mei 2020 om 19:27:
Maar niet zo vol als op de foto
Wordt een nummertje trekken voor een plekje????
Oh ik snak naar koffie en een bami van restorices
Weer een heerlijke Flat White bij Il Borgo.
Hoop dat @gemeenteHelmond ook meedenkt over versoepeling van uitbreiding terrassen voor de horeca ondernemers. #kijktevenheelliefenzielig
Niet voor mezelf, maar ik gun ze gewoon een inhaalslag.
Ter aanvulling:
Markt dicht voor verkeer, terrassen maken.
Haven: Straat sluiten voor verkeer, uitbreiding terras op straat.
Hou mn hart vast….
Ik mag hopen dat de bediening ook 1,5 meter afstand houd als je mij een kop koffie willen brengen of zetten ze robots in.
@Gerard op donderdag 7 mei 2020 om 08:12:
vraag me af hoe ze dat willen gaan realiseren ook bediening op 1,5 meter?
Zo van: “Hé matje/vrouwke, vangen”! Of moet je het zelf aan de bar gaan oppikken?
In een restaurant idem. Dat is toch niet te doen voor die mensen!!
Allemaal mooi bedacht, maar of het uitvoerbaar is? Wie weet komt nu de inventiviteit van de mensen nog meer naar boven drijven.
Deze maatregelen zijn ook voor de intelligenten van de lockdown. Succes.
De theorie erachter is wel goed en ben ook wel overtuigd dat de uitbaters zich hieraan zullen houden en er serieus mee om gaan.
Probleem gaat zijn dat er natuurlijk weer stelletje idioten tussen zitten die zich er allemaal niets van aantrekken en zo ook weer andere mensen aan risico’s blootstellen.
@De weblog van Helmond op woensdag 6 mei 2020 om 19:27:
Foto van voor 2005, toen het nog gezellig was!
@Fazzella op donderdag 7 mei 2020 om 10:26:
juist Fazella. De idioten zullen wel weer een duit in het zakje gaan doen!
Jammer voor de echte terras-bezoeker, die straks een grote mond kan verwachten als er opmerkingen worden geplaatst. De uitbaters hebben straks de handen vol. Misschien zullen ze nog wel gaan denken: “was er maar een lock-down”!
@Gerard op woensdag 6 mei 2020 om 14:43:
Dat wordt vechten. Grote problemen! Er komen inderdaad erg weinig zitplaatsen. Te weinig. 100% prijsstijging voor consumpties en minimaal 5 consumpties per uur verplicht voor elke bezoeker. Dat zal de vechtersbazen misschien wel weerhouden.
Jullie hebben een groot woord over het hoofd gezien –ALS–het is helemaal nog niet zeker dat het opengaat op 1 juni jullie lezen alleen wat je graag wil lezen,hoe stel je je dit voor tientallen mensen goed bezopen naar de wc handen wassen als je bezopen bent pfffff ech nie,heeeei matje hoeist naw over elkaar heenhangen een hoop geduw voor een tafeltje dit word een grote puinhoop ik wacht wel een jaar,liever geen terras en gezond dan met corona in het ziekenhuis,dronken mensen hebben schijt aan regels die stappen ook gewoon achter het stuur dus dit wordt een grote puinhoop en bij beetje pech daarna volledige lockdown,
Nog niet zeker dat ze open gaan en mag hoog uit met 20 personen op het terras zitten
En dan de toenemende drukte op straat van mensen die de horeca gaan opzoeken dronken mensen her en der zwalkend over straat,dit opengooien is nu nog onverstandig vind ik,enne taxi,hoe gaat dat een persoon erin an me hoela.
@Edwards op donderdag 7 mei 2020 om 20:43:
Wanne onzin kroam de gij oit …
@twijfel geval op vrijdag 8 mei 2020 om 08:04:
Het wordt een gigantische puinhoop. Horeca-ondernemers in het centrum van de stad zijn globaal in 2 groepen te verdelen. Havenplein en Steenweg. De exploitant van Franske, De Kapper en De Bank heeft op zijn terras nog wel enige mogelijkheden. Bjorn is een ervaren horeca-man. Ook hij heeft zijn bedenkingen over de uitvoerbaarheid van deze vorm van openstelling.
“Beter iets dan niets” lijkt zijn motto te zijn.
De ’terras-exploitanten’ aan de Steenweg kunnen niet zonder hulp van de gemeente Helmond. Afsluiten voor verkeer gedurende langere tijd van de Steenweg. Door de gemeente.
Dat is juridisch gezien moeilijk, misschien niet mogelijk. Bovendien zijn er bezwaarmakers.
@Stapper op vrijdag 8 mei 2020 om 08:42:
Mijn reactie werd verwijderd. Ben jij een econoom? Meer dan 40% van de omzetcapaciteit is (voorlopig blijvend) weggevallen, 80% van de kosten is gebleven, de horecaondernemer kan uitsluitend nog besparen op loonkosten. Dat geldt overigens niet uitsluitend de horecasector. De horecasector is afhankelijk geworden van de grote brouwerijen.
Misschien moet je redacteuren van Het Finaciele Dagblad eens consulteren.
@Edwards op vrijdag 8 mei 2020 om 23:02:
“Mijn reactie werd verwijderd.” Klopt, laat dat de laatste waarschuwing zijn!
Wil je eventueel reageren op die laatste waarschuwing? Ga dan naar https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/vragen-staat-vrij/!
@Edwards op vrijdag 8 mei 2020 om 23:02:
Economie is de wetenschap(?) van keuzes maken. Ik maak mijn eigen keuzes, dus in zoverre ben ik econoom.
“Meer dan 40% van de omzetcapaciteit is (voorlopig blijvend) weggevallen, 80% van de kosten is gebleven, de horecaondernemer kan uitsluitend nog besparen op loonkosten. Dat geldt overigens niet uitsluitend de horecasector. De horecasector is afhankelijk geworden van de grote brouwerijen.”
Deze bewering wil ik qua redenatie best als waarheid aannemen, al zie ik cijfermatig nog geen onderbouwing van je bewering.
“100% prijsstijging voor consumpties en minimaal 5 consumpties per uur verplicht voor elke bezoeker. Dat zal de vechtersbazen misschien wel weerhouden.”
Als ‘econoom’ heb ik nog immer een eigen keuze met betrekking tot:
1) voor welke prijs ik een consumptie zou willen consumeren;
2) het bepalen van mijn eigen ‘drink-tempo’
Bewering: ik ben geen vechtersbaas (zwak argument; valt niet te maatstaven).
Conclusie: niet elke bezoeker is een vechtersbaas
Ik vind dit zoiezo een vreemde manier van terrasje pikken,ik bel op om te reserveren toevallig zit er iemand op 1.5 m afstand waar jij een bloedhekel aan hebt,dan ga je daar toch niet zitten ik ga voor de gezelligheid,dus weer een nieuwe afspraak, wanne puinhoop,als ikzelf niet kan uitkiezen waar ik wel of niet mag zitten aju paraplu,tot volgend jaar.Ik bel de kapper op voor een afspraak,ben u ziek of voelt u zich niet goed,nee hoor kapper ik ben kerngezond,heb je ooit zoiets meegemaakt,als je nu besmet bent geraakt ben je pas over twee weken ziek in tussentijd kun jij tientallen anderen besmetten waar zijn ze toch mee bezig
Hele markt terras, havenweg en steenweg afsluiten voor verkeer zoals met de kasteeltuinconcerten, heeeeeel Helmond terras.
Ik zie het niet gebeuren op 1 Juni.
Update 2:
Maandagmiddag mag de horeca om 12.00 uur weer open. Daarom sprak onze burgemeester vanmiddag de horecaondernemers toe in de raadszaal. “We staan samen voor de opdracht om de heropening van de horeca goed te laten verlopen. Het is belangrijk dat we ons allemaal aan de regels houden. Het heropenen van de horeca wordt spannend, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat lopen!” meldde burgemeester Blanksma na deze bijeenkomst.
Waar ik een beetje bang voor ben als het druk wordt is dit;
“Glaswerk extra goed spoelen. Hoewel niet bekend is of het virus overleeft op glaswerk, is voorkomen beter dan genezen”
En dit lees ik op een Horeca website.
@Twanneman op vrijdag 29 mei 2020 om 09:26: