Het Elkerliek zoekt hulp!
“Binnen het Elkerliek wordt nu alles op alles gezet om goede zorg te blijven bieden aan alle patiënten in ons ziekenhuis. De situatie doet een enorm beroep op de inzet van al onze zorgprofessionals. Vanwege de grote toestroom van patiënten die we verwachten, zijn wij op zoek naar vrijwillige handen om hierbij te helpen en te ondersteunen.” Aldus het Elkerliek op haar website.
We plaatsten dat vanavond op onze Facebookpagina, alleen daar. Dat doen we wel vaker als het ons aan tijd ontbreekt, maar denken dat het bijdraagt aan onze nieuwsvoorziening. In deze eerste corona-weken vaker dan we willen. 🙁 Nu is er wel tijd en nu dus ook hier hun oproep (screenshot).
In de reacties hieronder staan updates.
34 reacties:
Hoi Elkerliek. Ik werk op de luchthaven en die gaat dicht. Wat voor opties hebben jullie in het ziekenhuis om jullie te kunnen helpen. Mijn fijn om iets te kunne doen om te helpen. Ik hoor het graag hoe en wat ik moet doen. Groeten Chris
Morgen inschrijven ❤ elkerlieksite ligt weer ff plat of zo
Ingeschreven
Ik heb mij aangemeld ervoor.
Krijg de pagina niet geopend en op Elkerliek site zelf staat hierover niets vermeldt. ????
Gedeeld 🙂
Ik heb mij aangemeld 🙂 hoop dat ik mag helpen
Update 1:
Bij menig Helmonder werkt deze link https://www.elkerliek.nl/Mobile-Channel-1/Nieuws-overzicht/2020/Elkerliek-zoekt-hulp!.html beter.
…
Met dank aan de Helmonders die ons hierover vannacht benaderden en vanochtend hielpen. ❤ #trotsophelmond ❤
Update 2:
Gisteravond was drs. Marijn Castelijns, chirurg in ons ziekenhuis, te gast bij Eva Jinek op RTL4. Dutch Retriever (die ons achter de schermen meteen even tipte): “Wat ben ik als Helmonder blij dat we dergelijke mensen hebben lopen in ons @elkerliek. Allemaal, stuk voor stuk helden daar!!”
Klik op onderstaande Jinek-tweet en bekijk een deel van dat gesprek en/of kijk hier voor een langer deel.
Dinsdagavond liet het Elkerliek weten een overweldigende hoeveelheid hartverwarmende reacties te hebben ontvangen van mensen die hen graag een helpende hand willen bieden. Daarom zoeken zij op dit moment alleen zorgmedewerkers met een BIG-registratie: “Die zijn nog altijd heel erg welkom! Zij kunnen zich aanmelden via ons aanmeldpagina voor BIG-geregistreerden.”
@De weblog van Helmond op donderdag 26 maart 2020 om 07:07:
TOP gedaan, mijn complimenten. ???? ???? ????
Trots op Helmond. ❤️????
Wel mensen die een zorgopleiding hebben.
Wat een #held! Ik geef hem en daarmee eigenlijk alle #Elkerliek-mensen deze bossen bloemen.
misschien een voorbeeld nemen aan het Anna.Verloven intrekken en mensen meer uren laten draaien EN geen bezoekuur meer !
@Karin Kampers op donderdag 26 maart 2020 om 13:20:
Kon je echt niks anders verzinnen om hier neer te slingeren?
Erg negatief en vooral ongepast, mevr. Kampers.
Update 3:
Elkerliek start reguliere zorg stapsgewijs op
De afgelopen periode werden veel coronapatiënten in het Elkerliek opgevangen. Veel artsen en verpleegkundigen van de poliklinieken moest toen bijspringen op de corona-afdelingen, spoedeisende hulp en op de Intensive Care (IC). Hierdoor kon alleen de meest urgente zorg doorgaan, zoals de zorg voor oncologische patiënten. “Maar nog langer uitstel van bepaalde behandelingen kan leiden tot ernstige complicaties. Het is dus belangrijk dat de reguliere zorg zo snel mogelijk wordt opgestart. Nu het aantal patiënten met corona daalt, ontstaat daar ruimte voor” aldus het ziekenhuis in een persbericht vanmiddag. “Het opnieuw opstarten van de reguliere zorg verloopt voorzichtig en stapsgewijs. Zo kan het Elkerliek ook in de komende periode voldoende prioriteit blijven geven aan de opvang van coronapatiënten en spoedzorg.”
Deze herstart is veilig en ‘corona-proof’. Daartoe treft het Elkerliek voorafgaand aan de herstart van de reguliere zorg, diverse maatregelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat wachtruimtes en spreekkamers worden aangepast zodat iedereen de ‘anderhalve meter’ regel kan naleven. Ook de werkwijze bij de ontvangst en in de behandelkamers verandert. De route van patiënten die voor reguliere zorg naar het ziekenhuis komen, wordt gescheiden van de coronaverdachte of coronapositieve patiënten.
Het tempo van herintroductie van de zorg varieert per patiënten-doelgroep. Vanaf dinsdag 28 april gaat het in eerste instantie om zorg waarbij geen OK- en/of IC-capaciteit nodig is. Artsen maken op basis van medische noodzaak een afweging welke patiënten zij kunnen zien. Deze patiënten worden telefonisch uitgenodigd en hoeven dus niet zelf naar het ziekenhuis te bellen. Het Elkerliek verwacht voorlopig zo’n 20% van de reguliere zorg in het ziekenhuis te kunnen aanbieden.
Een deel van de zorg zal sowieso niet terugkeren binnen de ziekenhuismuren. Het nieuwe normaal betekent namelijk ook: zorg op afstand als dat kan en in het ziekenhuis als het moet. De afgelopen periode is veel ervaring opgedaan met telefonische en videoconsulten. Vanzelfsprekend kunnen Helmonders met acute klachten altijd in het ziekenhuis terecht.
@De weblog van Helmond op donderdag 23 april 2020 om 15:24:
Mooi , ik eerst !
Wat een fijn bericht.
Wie had in januari kunnen bedenken dat dit nieuws zou zijn in Nederland?
Update 4:
Ingang spoedpost Elkerliek weer toegankelijk voor alle spoedzorg
Sinds vandaag kunnen alle patiënten die spoedzorg nodig hebben weer de reguliere ingang van de spoedpost gebruiken. Deze ingang is 24 uur per dag geopend en te bereiken via de Wesselmanlaan.
De ingang van de spoedpost is uitsluitend bedoeld voor patiënten die komen voor de spoedeisende hulp, verloskamers, eerste harthulp of de huisartsenpost. Bij de huisartsenpost kunnen vanaf nu ook weer reguliere/ niet-corona(verdachte) patiënten terecht. Deze patiënten werden de afgelopen periode verwezen naar het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.
Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten heeft de spoedeisende hulp weer voldoende aan de reguliere capaciteit. Daarom zijn de tijdelijke mobiele units weggehaald. Deze units zorgden in de afgelopen coronaperiode voor extra ruimte wat noodzakelijk was. In de eerste unit werd de eerste screening van spoedpatiënten uitgevoerd, werden er longfoto’s gemaakt en soms ook bloedafname. In de tweede unit was er ruimte om extra SEH-bedden te creëren. De units (met alle toebehoren, zoals een rolstoel- en brancard-vriendelijke entree en een verbindingsplatform) werden beschikbaar gesteld door diverse regionale ondernemers, waaronder Movico en Gigant International. Dankzij hun belangeloze hulp kon het Elkerliek de afgelopen periode de capaciteit van de spoedeisende hulp uitbreiden en de reguliere en corona(verdachte) patiëntenstroom goed van elkaar scheiden.
Hmm, lijkt er op dat ieder zich op eigen initiatief bij de spoedpost kan melden. Net als ik in Turkije gezien heb. Zal wel niet, hè.
Update 5:
Elkerliek vraagt begrip voor de richtlijnen voor bezoekers
In maart en april sloeg de eerste coronagolf hard toe in Brabant. Ziekenhuizen waren bijna niet meer in staat om de reguliere zorg nog te leveren, omdat alle medewerkers alles deden wat ze konden om de ernstig zieke Covid-19 patiënten te behandelen. Dankzij een sterke afname van het aantal besmettingen, kwam daarna de reguliere zorg weer beschikbaar (zie update 3). De laatste weken groeit echter de bezorgdheid over de nieuwe toename van besmettingen. De waarschuwingen vanuit VWS en RIVM zijn helder. Ze onderstrepen dat iedereen in Nederland zich aan de richtlijnen moet houden om verspreiding te minimaliseren. Ook het Elkerliek wil daar maximaal aan bijdragen.
Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te vermijden, kan er tijdens bezoekuren in Elkerliek ziekenhuis maximaal 1 bezoeker bij de patiënt aanwezig zijn. “We realiseren ons dat dit voor patiënten die in het ziekenhuis verblijven en hun familieleden erg vervelend en beperkend is” zo meldt het ziekenhuis vanmiddag in een persbericht. Om daaraan tegemoet te komen, werd sinds eind juni toegestaan dat bezoekers elkaar buiten het gebouw afwisselden. Het Elkerliek constateert een toename van ongewenste situaties: familieleden gaan gezamenlijk patiëntenkamers in, het afwisselen van bezoekers gebeurt niet buiten maar bij de patiënt en er ontstaat regelmatig groepsvorming van ‘wachtende families’ die geen anderhalve meter afstand houden.” Verpleegkundigen zijn veel tijd kwijt met bezoekers hierop aan te spreken. Dit gaat ten koste van het uitvoeren van zorgtaken. De laatste tijd krijgen verpleegkundigen zelfs regelmatig te maken met geagiteerde bezoekers die verhit de discussie met hen aangaan. Ook patiënten valt dit op. Een patiënt vertelt anoniem: “Ze stonden met 4 man langs het bed van mijn ‘buurvrouw’. Er was hier amper nog plek. En toen kwam er nóg iemand voor haar binnen. Naar anderhalve meter werd al helemaal niet gekeken. Ik dacht nog ‘dit kan toch niet zo?’ Ik was blij dat de verpleegkundige er wat van zei. Maar hoe zij daarna werd afgeblaft…. Ik schrok er van.”
Het gedrag van de bezoekers van de laatste weken stelt teleur, blijkt uit de woorden van prof. dr. Eveline de Bont, voorzitter raad van bestuur van het Elkerliek ziekenhuis: “Maandenlang hebben onze verpleegkundigen, onder extreme omstandigheden, álles gegeven om ernstig zieke coronapatiënten goede zorg te bieden. Dag in, dag uit. Hun inspanningen werden ook in Helmond en de Peel gezien: er werd minutenlang dankbaar voor hen geklapt. Onze medewerkers, verpleging en medisch specialisten, zullen weer klaarstaan als een tweede golf zich onverhoopt aandient. Onze medewerkers willen goed kunnen zorgen voor de patiënten. Het helpt dan niet als ze gedwongen politieagent moeten spelen richting bezoekers. Zeker niet als die bezoekers vervolgens verbaal of zelfs fysiek geagiteerd of zelfs agressief naar hen worden. Het lijkt alsof iedereen al weer vergeten is, hoe waardevol en belangrijk zorgmedewerkers zijn voor de gezondheid van onze samenleving.”
Extra beveiligers zullen nu verpleegkundigen ondersteunen tijdens de bezoekuren. In het Elkerliek is een bezoekuur van 18.00 tot maximaal 19.30 uur. Tijdens dit bezoekuur handhaaft het Elkerliek nadrukkelijk 1 bezoeker per patiënt zonder tussentijdse afwisseling. Tegen een achtergrond van een stijgend aantal coronabesmettingen, zet het Elkerliek hiermee de veiligheid van medewerkers en patiënten nadrukkelijk op de eerste plaats.
@De weblog van Helmond op vrijdag 14 augustus 2020 om 16:31:
Juist👍👍
Mensen moeten eens beter nadenken
Zo triest dat het zo moet .gebruik je verstand 😡😡😡
er komt idd een 2de golf
niet door volswagen
maar aan bedrijven die faiet gaan
mensen die werkeloos raken
mensen die in de financeele probleemen komen
ouderen die overlijden aan eenzaamheid
En waarom je afreageren op de verpleegkundigen??? Juist zij die voor onze dierbaren zorgen in het ziekenhuis. Beetje respect en mededogen. Op het moment dat er in het ziekenhuis een uitbraak onstaat gaat de boel op slot…
En terecht, die egoïsten de deur uit en dan weer rust op de afdeling. Ze hebben het voor zichzelf verpest.Heel triest ook voor de patiënten maar maak dan samen goede afspraken en denk eens eerst ook aan een ander en niet alleen aan Ik wil, ik moet, ik kan….. ikke ikke ikke En inderdaad. toon eens wat meer begrip en respect!
Begrip moet van 2 kanten komen
ER was…………… ooit een regel – in het hele verre verleden – van enkel een paar mensen aan bed. Was heel normaal en niemand hoefde er op gewezen te worden. Toen kwamen de buitenlanders, sorry dat ik het zeggen moet (Marokko, Turkije en zo), Die kwamen met de hele familie en de verpleging drukte een oogje toe. Maar ook van die complete Nederlandse aso-families niet te vergeten namen dat gedrag over. Na een tijdje was het normaal, althans, wat is normaal. En als de verpleging er al eens wat van durfde te zeggen, dan werd de houding brutaal en agressief. Als je met de regelmaat wordt afgeblaft, dan laat je het wel om opmerkingen te plaatsen.
Ik heb het ooit eens meegemaakt dat er negen mensen rond een bed stond, die ook nog eens eten meebrachten. Nee…… geen buitenlanders, allemaal mensen van Nederlandse komaf. Ik was doodziek en dacht je nu werkelijk dat ze daar rekening mee hielden. HELEMAAL NIET! Ik praat hier over een jaar of twintig geleden.
Net of de mensen die in het ziekenhuis werken het nog niet zwaar en druk genoeg hebben. Wees gvd blij dat zij er nog steeds zijn! Want als er iets met je gebeurt zijn ZIJ degene die de puinhoop mogen opruimen
Ik snap het helemaal maar met een operatie die ik bijna moet ondergaan vind ik het toch wel erg dat ik dan wel m’n man kan zien maar niet m’n kinderen als ze niet meer mogen aflossen…ze kunnen gerust buiten op het muurtje wachten tot ze afgelost worden. Wie legt hun dat uit dat ze niet naar hun moeder kunnen???
Begrijp de mensen niet die hier zo moeilijk over doen, die regels zijn er niet voor niets, heb helaas de laatste jaren veel in het ziekenhuis gelegen, 2 personen op bezoek is voldoende.. natuurlijk wil je dan contact je naasten zien.. maar met FaceTime of Skype kun je ook zien.. en kun je zelfs meer contact momenten hebben als louter de vast gestelde bezoekuren..
Wat ze moeten doen is mensen die verdacht zijn dat ze corona hebben , op een afstand houden , andere ingang bij de huisartsenpost. Ik zit daar te wachten met vriendin en er zit alleen een banner / schermpje/ afscheiding tussen. Er komen mensen in pakken en nemen de vrouw mee en wij moeten door diezelfde gang weer naar buiten. Beetje raar he 😡
Ja erg raar voor het zelfde geld heb jij het nu ook