Lodewijk den Breejen, een echte Helmonder
Dinsdag 2 juni begint het middelbaar onderwijs weer. Lodewijk den Breejen zit bijna 40 jaar in het onderwijs en is leraar Levensbeschouwing. Hij werkte 34 jaar op het Peelland College in Deurne, maar begon zijn carrière in Helmond op de Wilhelmina MAVO en werkte daarna een korte tijd op de Knip.
Onderwijs was vroeger niet zijn droom. Tijdens zijn jeugd interesseerde hij zich vooral in logistiek. De jonge Lodewijk overwoog om vrachtwagenchauffeur te worden. Niet zo gek, Den Breejen is een volksjongen, zijn vader was elektrisch lasser. Lodewijk kwam in onze stad terecht omdat hij verkering kreeg met Anne Cathrien, een Helmondse.
Die 2 leerden elkaar in 1976 kennen tijdens een vakantie in de Ardennen. Ze wonen nu in de Rijpelberg en waren afgelopen dinsdag 42 jaar met elkaar getrouwd. Van origine is Lodewijk Hervormd maar hij bekeerde zich tot het katholicisme. Zijn vrouw was namelijk katholiek. Om de week gingen ze naar de protestantse Bethlehem Kerk en naar de katholieke Goede Herder.
Lodewijk werd geboren in Hardinxveld-Giessendam (provincie Zuid-Holland) maar voelt zich inmiddels een echte Helmonder. Helmond Sport noemt hij een kroonjuweel van onze stad. Hij vindt het goed dat er een nieuw stadion komt, het oude is volgens hem compleet versleten. In 1986 kwam hij in de gemeenteraad. Het inmiddels oud-raadslid had altijd al interesse in politiek en werd op jonge leeftijd lid van de Partij van de Arbeid. Later werd Lodewijk voorvechter van de ChristenUnie. Voor Lodewijk is het geloof een groot en onmisbaar houvast in zijn leven en hij kan zich een leven zonder Jezus niet voorstellen. Sinds zijn pensionering werkt hij op het Maasland College in Oss en het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Hij ging door met het leraarschap mede omdat hij zo graag met jongeren werkt. Het is wel wennen in deze coronatijd. “Het digitale afstandsonderwijs biedt kansen maar is niet hetzelfde als het normaal contact hebben met scholieren. Je kunt minder persoonlijke begeleiding geven.” Het was op zijn oude dag een hele omwenteling. Maar zo was er bijvoorbeeld ook een autistische leerling die (omdat hij minder prikkels binnenkreeg) hierdoor beter presteerde. Als de omstandigheden het toelaten heeft de getogen Helmonder er geen bezwaar tegen om tot en met zijn 70ste te werken.
Daarnaast is Den Breejen actief als algemeen bestuurslid van de Lambertusparochie en van de ChristenUnie betreffende het oostelijke deel van Brabant. Volgens Lodewijk vinden steeds meer katholieken hun weg naar de ChristenUnie. Zo is de helft van de 35 Helmondse leden katholiek. Lodewijk is van mening dat de katholieken binnen de partij ook in leidinggevende functies vertegenwoordigd moeten zijn. Het oud-raadslid vindt dat premier Rutte het als leidsman tijdens de corona heel goed doet (al heeft de minister-president de ernst van de situatie in het begin wel onderschat): “Rutte is een partijman die nu het landsbelang vooropstelt”.
Lodewijk is niet bang voor het coronavirus maar maakt zich wel bezorgd en let goed op. Hij kwam er door de thuisperiode achter hoe vermoeid hij was en hoezeer hij aan stress leed. Veel steun heeft hij aan de psalmen. “Het hart van de Bijbel”, volgens hem.
De zeer gastvrije Lodewijk sluit het interview, dat we dinsdag bij hem thuis hadden, af met een spreuk van de Jezuïet St. Ignatius. “Hoed je voor angst, die komt nooit van God.”
Stan Wijnhoven maakte de bijgaande foto’s.
11 reacties:
Ken hai dan ok Helmonds proate?
Beste Lodewijk,
Ik ben u weleens tegengekomen in verkiezingstijd, vond u een sympathieke man en vind het jammer dat u geen zetel heeft gehaald met de ChristenUnie. Tip voor u en eigenlijke alle Helmondse partijen, ga echt alle wijken in, van Brandevoort tot de Rijpel, dan gaat het jullie vast lukken om een zetel te behalen want met het verhaal zit het wel goed.
Beste Brandevoorter, dank voor deze reactie! Het is inderdaad waar dat wij niet in alle wijken goed doorkomen. Onze leden wonen vooral in het Oosten van onze stad: Brouwhuis, Rijpelberg en Dierdonk. Als wij slechts 1 bekende uit Brandevoort op onze lijst hadden gehad dan haden wij een zetel gehaald. We kwamen slechts 80 stemmen tekort voor de laatste restzetel.
Wat leuk om mijn oud-leraar van het Peelland College weer eens te zien! Als ik toen had geweten, dat hij óóit zou gaan zeggen, dat hij Helmond Sport het kroonjuweel van de stad zou vinden?! Dan had ik misschien niet zoveel gespijbeld en wat meer lesjes van hem gevolgd… Altijd een sympathieke gozer gevonden. Leuk om te zien, dat het goed met hem gaan. Aardig artikel, dank hiervoor…
@Lodewijk den Breejen:
Dat jij je bekeerde tot Katholiek vanwege je aanstaande, was dat omdat dat toen zo hoorde of misschien wel moest? Dat in het kader van “twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen”?
Over stemmen tekort voor de laatste restzetel: troost u, het kan nog gekker. Het CDA (niet mijn partij) had 6 (zes) stemmen minder dan Groen Links dat daarmee de laatste restzetel veroverde en de grootste partij werd. Om voor mij onbegrijpelijke redenen deed het CDA geen enkele poging om tot een hertelling van de stemmen te komen…
Heel fijne man 👍
@Roke: nee dat was niet de reden. Destijds was de RKK kerk in Helmond-Oost met pastoor Gerrit Peters en Wim Diks erg progressief, met woord- en communiedienste. Gebedsdiensten. Dat sprak mij erg aan. De Bethlehemkerk was toen erg traditioneel. Het was niet zozeer afzetten tegen, want ik kom nog steeds in de Bethlehemkerk, maar voelde mij toch meer thuis in de ‘ moederkerk’.
@Marinus: nee dat is teveel gevraagd! Ik heb het wel geprobeerd in de zeventiger jaren maar werd erom uitgelachen! Als import moet je ook je grenzen kennen!
Man met ego van hier tot tokio. Zo egoistisch dat hij een poster met zijn dikke kop over de poster van de lijsttrekker van zijn eigen partij durft te plakken.
Lager dan dat kan gewoon niet. Geloof? Het is allemaal een schijnvertoning.
Voor een zuivere kijk en dan niet anoniem! Ja dat is gebeurd. Er waren te weinig borden en toen is er over geplakt. Voorkeursacties waren In 1998 tm. 2010 heel gewoon. Het gebeurde in enkele wijken. De lijsttrekker was mijn beste politieke vriend. Het ging niet tegen hem, we wilden samen verder. Maar fraai is anders. Dat had anders gekund. De zonde werd overigens meteen afgestraft want ik kwam niet terug in de raad.