Wethouder Maas: Het is wéér stil in de stad
Daar gáán we weer. Dat dacht ik toen het kabinet de afgelopen weken steeds strengere coronamaatregelen aankondigde. Deze zomer leek het erop dat we ons normale leventje weer een beetje konden oppakken. Speelhuis, Cacaofabriek, Museum Helmond en de bibliotheek gingen voorzichtig weer open. Met dank aan het prachtige weer genoten we van een hapje en een drankje op het terras. Grote evenementen en festivals zaten er nog niet in, maar we maakten er met z’n allen het beste van. We hoopten dat we het ergste hadden gehad.
Maar toen werd het september en schoot het aantal coronabesmettingen omhoog. Gevolgd door een toenemende druk op de gezondheidszorg. Extra maatregelen waren onvermijdelijk. Terug naar af; wat een domper! Net als in het voorjaar wordt de culturele sector zwaar getroffen. Stel je voor: de theaterzaal van het Speelhuis biedt normaal gesproken plaats aan ruim 400 mensen. In de afgelopen maanden ging dat van 90 naar 30 personen. En deze week kondigde het kabinet aan dat ze in elk geval de komende twee weken dicht moeten. Dat geldt ook voor de bieb en het museum. Ook het Kunstkwartier en de verenigingen voor amateurkunst hebben het moeilijk. Het culturele leven komt helaas weer piepend en krakend tot stilstand. Terwijl juist in deze moeilijke tijd cultuur zó belangrijk is. Het helpt je om even de zinnen te verzetten en te ontspannen. Even je zorgen te vergeten. Ik hoop van harte dat de algehele sluiting niet te lang duurt en dat we snel weer – al is het met de nodige beperkingen – naar theater, museum en bibliotheek kunnen.
Al die beperkingen kosten de culturele sector veel geld. Dat kunnen ze niet alleen ophoesten. Ik vind het heel belangrijk dat we de culturele infrastructuur in Helmond zo veel mogelijk overeind houden. Voor het Speelhuis, de Cacaofabriek en het Museum hebben we gelukkig financiële hulp gekregen van het Rijk en de provincie. Maar dat is bij lange na niet genoeg. Daarom heeft de gemeente een noodfonds in het leven geroepen. Instellingen die in acute financiële problemen komen kunnen daar een beroep op doen. Op deze manier bieden we dat broodnodige steuntje in de rug. Want dat wat we de laatste jaren in Helmond op cultureel gebied hebben opgebouwd mag niet verloren gaan. Daar zal ik mij ook in de komende maanden hard voor blijven maken!
Antoinette Maas
Wethouder cultuur
14 reacties:
Niet dat het normaal super druk is in de stad 😜
Het is normaal al uitgestorven…
Maar als ze het de ondernemers nog moeilijker gaan maken is het centrum dalijk helemaal dood…
nou, daar hoeven we niet blij mee te zijn. Ik ben het eens met de maatregelen, maar de sociale en economische schade zal enorm zijn. Werkloosheid, armloede, eenzaamheid, uitzichtloosheid, moedeloosheid. Alles raakt ontwricht. Mensen moeten vrezen voor hun toekomst. Overal heerst pessimisme en defaitisme. En een avondklok? Helpt dat? Hoewel ik nooit een oorlog of noodtoestand heb meegemaakt, roept dat bij mij associaties op met verduistering, patrouilles op straat, strenge straffen voor overtreders. En angst. We mlogen steeds meer niet. Wat mogen we eigenlijk nog wEL? Begrijp me goed, ik heb alle begrip voor de situatie, maar voor steeds meer mensen wordt deze ondraaglijk. En dan komt de gedachte al snel in je op”” Wanneer wordt het middel erger dan de kwaal”? We raken er nooit meer vanaf, een vaccin komt er nog lang niet, virussen muteren en we moeten gewoon begrijpen dat we niet door kunnen gaan met ons ongebreideld voort te planten tot we de tien miljard bereikt hebben op deze planeet. De mens is deel van, en staat niet boven de natuur. Niet alles is te beheersen en maakbaar. Rem op de bevolkingsgroei. Wij vernielen alle om ons heen en tenslotte daarmee ook onszelf.
Prima gebaar van de gemeente Helmond om het goede wat we hebben te ondersteunen zodat het behouden blijft!
Simpele gedachte … als we COVID z’n gang laten gaan neemt in het ergste geval het aantal inwoners ook significant af. Dus minder potentiële bezoekers voor je raadt het het al … horeca, theater, bioscoop, winkels, etc..
En daar een deel van de inwoners ook ondernemer is, dus ook minder ondernemers. En dus ….
Is dat wat we als maatschappij willen?
Is ikke, ikke, ikke dat telt?
Ik sta achter de maatregelen van het kabinet; niet omdat ik heilig geloof in de persoon Rutte of de Jonge, of de partijen VVD en/of CDA. Politieke kleur staat hier buiten beschouwing.
Waarom verscherping van de maatregelen: er is nog een steeds een klein deel van de bevolking die overal lak aan heeft en daarmee de positieve werking van eerdere maatregelen doet afnemen.
@Stapper op donderdag 5 november 2020 om 10:02:
grotendeels met je eens.
Vroeger kon je iets als leuk aangeven, maar blijkbaar denkt de weblog daar anders over!
@s.w. op donderdag 5 november 2020 om 11:54:
Door een technisch probleem hebben die mogelijkheid voorlopig helaas moeten uitschakelen. 🙁
Horeca, cafe’s met name, leiden de grootste verliezen. In meerdere plattelandsgemeenten worden disco’s e.d. opgedoekt om plaats te maken voor woningbouw. Met name de Kempische horecazaken Ambiani en El Sombrero. Gerenomeerde bedrijven die al tientallen jaren bestaan haken af. Je weet niet hoe lang de crisis nog duurt. En als de crisis voorbij is kiest niet iedereen meer voor ‘het oude leven’.
het zal nog stiller worden in de stad geloof me maar de leegstand gaat alleen maar toenemen.
Waren toch al veel teveel café’s en bistrootjes (vlgs landelijke statistieken zelfs meer dan 40%) dus opgeruimd is beter voor de overblijvers die niet aan het “snelle geld verdienmodel” meededen. Een stamkroeg per wijk is meer dan genoeg.
Hopelijk wordt het nieuwe normaal een koffiebar voor bakkie troost ipv cofeeshop enzovoort en friteszaak in de wijk (ons kent ons) en ook niet die megaterrassen voor de anedere verslaafden (alcohol)
Beter horecaondernemers zonder omzet dan duizenden bezoekers op de ic of erger nog,die geldstroom komt wel weer een keer op gang.En wat als de horecaondernemer zelf ziek wordt.
Mensen, alsjeblieft wordt wakker!
Ik geloof niet in complot theorieën Echter, als ik het tegendeel wil laten zien dan ben ik, volgens de andere partij, altijd een gedoodverfde complot theoreticus! Begrijp een ding doed. Ze zoen hetzelfde!
Een lokdown. Een avondklok! Wat wil je nog meer! Het is echt een voorbedachte planning en wel degelijk een complot.
Ga terug in de geschiedenis en je vind voldoende an afdoende bewijs dat het nu anno 2021 technisch en digitaal mogelijk is geworden om een totale controle uit te voeren over alle burgers over de gehele wereld! Dit is een wake up call!
Dag Wolf,
Is het niet gewoon zo dat we allemaal van de situatie balen. Ik wordt een beetje moe van je woorden als “de andere partij”. Ik heb het idee dat je persé gelijk wilt krijgen, en daar heb jij nou eenmaal anderen voor nodig.
Bedenk dat de hele wereld, van Helmond tot aan Alaska en van Amsterdam tot aan Senegal, momenteel moet dealen met een situatie waarbij je niet gewoon je leven kunt leiden zoals je zou willen. Ook aan de huidige COVID-situatie komt ooit een einde, gelukkig.
Het kaf zal van het koren gescheiden worden.
Restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding en een bezorg-/afhaalservice zullen het overleven.
Door sluiting van de kroegen doen de slijterijen goede zaken.
Tja, ik wil niet vervelend doen.
Pilsje kost tegenwoordig ook 2,70 á 2,80 euro; ik vind het nogal wat.
Dat is een gemiddelde prijsstijging van ca. 3,0% per jaar (2001 -2021) tegen een gemiddelde inflatie van 2,30% in 20 jaar (bron: http://www.rhentetotaal.nl/inflatieberekenen.html)