Hondendrollenblues door De TextielBaron
Hoera, hoera, hoera! Nee, het is geen driewerf voor de nieuwe koning. Als rasbrabander heb ik niet zo veel op met de toch vooral Hollandse (of Duits-Franse?) dynastie met de sinaasappelkleur. Nee, mijn vreugde gaat vooral over het weer. Eindelijk schijnt de zon weer, eindelijk zijn de buitentemperaturen op een enigszins mediterraan niveau. Maar daar kleven ook nadelen aan. Een groot nadeel zijn de dampen die met droog en warm weer opstijgen van plekken waar Helmonders hun trouwe viervoeters hun darmen laten legen.
De afgelopen dagen heb ik per fiets verschillende plekken bezocht, waarbij ik af en toe toch flink doortrapte. Het gevolg was dat ik met momenten zwaar ademend op mijn tweewieler zat. Komend op plekken waar hondenuitlaatstroken gemaakt zijn, dus plekken waar meer viervoetermest dan gras ligt, ademde ik dan diep die heerlijke geur in van verteerde hondenbrokken. Met een smerig gezicht mompelde ik dan in mezelf iets in de geest van ´gatverdamme´ of ´bleh´, terwijl niets vermoedende hondenuitlaters me vol verbazing aankeken.
Na afgelopen week, waarin ik half Helmond op de fiets bezocht heb, concludeer ik in ieder geval dat hondenuitlaatstroken intensief gebruikt worden. Of er nou veel honden af en toe een drol leggen of weinig honden heel veel, weet ik niet. Ik weet wel dat er geen kunstmestfabriek meer nodig is als we alle Helmondse hondendrollen zouden gebruiken voor het bemesten van onze tuinen. Wat me toch wel tegenstaat, is dat deze hondenuitlaatstroken vaak naast fietspaden liggen. Het gevolg lijkt te zijn dat het met mooi weer fietsen door de stad gelijk staat aan het ademen van drollendamp in plaats van zuurstof.
Ik vind trouwens dat de Helmonders die hun hond uitlaten op plekken waar dat mag, een pluim verdienen. Ik zie maar al te vaak dat mensen simpelweg te lui zijn een blokje om te lopen en hun hond even de behoefte laten doen op een kinderspeelveldje of, hoe asociaal, voor de deur van een ander. Veel hondenbezitters vinden dat de hondenuitlaatstroken beter onderhouden moeten worden. De gemeente zou wat vaker de drollenzuigers in moeten zetten. Zeker met het mooie weer op komst, ben ik het eens met de viervoetervrienden. Wellicht kan de gemeente Helmond er voor zorgen dat met dit mooie weer en de zomer op komst de fietspaden annex dampstroken ietsje meer zuurstof gaan uitademen.
De TextielBaron
8 reacties:
“De gemeente zou wat vaker de drollenzuigers in moeten zetten”.
Ga eens praten met je collega van de Brug. Kan je op de cent nauwkeurig voorrekenen wat zoiets de burger kost. Zou me niks verbazen als hij zou voorstellen: alle (zeker illegale) honden die in overtreding zijn door mensen met een uitkering (zie zijn vorige column) over de stadsgrens te laten zetten.
Nou, als de hondenbelasting nu ook eens hiervoor gebruikt zou worden ipv de hondenbelasting te gebruiken voor de nieuwjaars schade, kan een extra rondje misschien nog wel betaald worden uit de hondenbelasting, https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/45-000-euro-vuurwerkschade-voor-gemeente/
Ik ben het er mee eens dat de uitlaatstroken te dicht bij de fietspaden liggen. Niet alleen voor de stank maar ook voor de fietsers en wandelaars die zulke “aardige” dingen kunnen zeggen als je daar met je hond loopt en waar je netjes hondenbelasting voor betaald. Alsof het fietspad alleen voor hun is.
M.n. het Piet van Bokhovenpad is ook een plek waar voetgangers moeten lopen bij gebrek aan een voetpad en gemotoriseerd ( die rijden je vaak je schoenen uit) mogen er niet eens komen, dat beseffen de meeste mensen niet, of willen het niet beseffen.
Tolerantie is bij velen ver te zoeken.
Pff, wat een gezeur weer. Overdrijven is blijkbaar een kunst. Gelukkig zijn de meestehondenbezitters welwillend en laten die de hond uit op plekken waar het mag en ruimen eventuele ongelukjes op. Zij kunnen er niets aan doen dat voor hun dikbetaalde hondenbelasting de uitlaatstroken niet al te vaak schoon gemaakt worden. Jammer dat deze nu toch weer in een dergelijk voetlicht geplaatst worden.
Zelf vind ik het net zo irritant wanneer bij het tuinieren weer blijkt dat de buurtkatten weer alles volgepist en gescheten hebben. Maar daar gebeurd helemaal niets aan. Ik zou dus zeggen, richt je op andere zaken. Er zijn nog genoeg onderwerpen die helemaal niet aangepakt worden.
@ Dan
Iets voor jouw die andere onderwerpen?
Ik vind het altijd heel vreemd dat paardenpoep niet opgeruimd hoeft te worden door degene die het paard berijdt…Ik heb in Eindhoven in de binnenstad gewerkt, en daar was op koopavond regelmatig politie te paard aanwezig. Dan lagen her en der in het voetgangersgebied van die vieze paardendrollen. Op het niet opruimen van een hondendrol staat een flinke boete, waarom niet op het niet opruimen van paardenvijgen?
@CeeDee op zaterdag 11 mei 2013 om 00:46:
omdat paarden het bezit zijn van de welvarende onder ons en die komen onder elke belasting uit.
Aanpak hondenpoepoverlast Stiphout en Warande
Half juni start een campagne om de overlast door hondenpoep in de wijken Stiphout en Warande te verminderen. De gemeente laat nog 1 keer de bekende overlastplekken reinigen. Daarna zijn de hondenbezitters zelf aan de beurt.
Alle hondenbezitters in de wijk krijgen een brief met een kaartje, waarop alle uitlaatvoorzieningen in Stiphout en de Warande staan aangegeven.
Helmond heeft in bijna alle wijken extra voorzieningen voor het uitlaten van honden gemaakt. Om het opruimgedrag te stimuleren zijn, met hulp van de hondenwerkgroepen, een aantal zaken geregeld:
• Er zijn depodogs geplaatst. Dit zijn afvalbakken waarin de zakjes met hondenpoep kunnen worden gegooid en waar nieuwe zakjes beschikbaar zijn
• Er zijn nieuwe uitlaatstroken en loslaatterreinen gemaakt waar de hondenpoep niet hoeft te worden opgeruimd
• Uitlaatstroken die veel overlast gaven, zijn opgeheven
• Veel verbodsgebieden zijn opgeheven, zodat hondenbezitters meer wandelmogelijkheden hebben gekregen
Ondanks deze maatregelen, is er op enkele plekken in Stiphout en Warande toch nog veel overlast door hondenpoep. Het betreft de volgende plekken:
1. Parkje bij Jan Hokaarsstraat
2. Wilde Wingerd
3. Hoek Dorpsstraat met Jan Ettenstraat
4. Park Zwanenbeemd
5. Edisonplantsoen
Op deze plekken worden borden geplaatst die hondenbezitters attenderen op de opruimplicht. Medewerkers van Stichting Stadswacht Helmond gaan intensief controleren op deze overlastplekken. Daarbij wordt gelet op de opruimplicht en of hondenbezitters een bruikbaar zakje bij zich hebben. Goed gedrag wordt beloond.
Mensen die overlast ervaren van honden, kunnen dit melden bij de Stadswacht via telefoonnummer 0492-845970 of via Twitter of de hondenbezitters zelf aanspreken op hun gedrag. Daarmee doen zij de medebewoners van hun wijk een groot plezier.
Alle informatie over het hondenbeleid in Helmond staat in de ‘Hondenwijzer’.
Goed gedrag wordt beloond!!!.????
Ik ‘sjouw’ al 2 jaar lang mn poepzakjes mee naar huis maar ben nog nooit beloond hoor! Ben erg benieuwd naar de soort beloning….