“Plezier hebben is belangrijk”
André Klaassen uit Mierlo-Hout stond 5 jaar onder contract bij Helmond Sport en was er 1 jaar lang actief als basisspeler. Dat was in het seizoen 1982-1983, het jaar dat de rood/zwarten zich knap handhaafden in de eredivisie. Toen de gewezen rechtsback bij de club op De Braak begon was hij scholier op de MEAO in de Ruusbroeclaan, het huidige ROC Ter AA. Hij studeerde daar vanaf zijn 18de tot en met zijn 23ste. Nu werkt hij bij VDL op het industrieterrein in Brandevoort.
André is van origine middenvelder maar kwam in de beginfase van de competitie terecht op de rechtsbackpositie. Hij kreeg rugnummer 2 toebedeeld. De oud-prof voetbalde 29 wedstrijden in de eredivisie. Hoe kwam hij in de basis terecht? Het begin van de competitie liep niet goed en de voormalige middenvelder maakte zijn debuut in de match tegen Sparta die met 1-2 gewonnen werd.
Oud-coach Jac de Wit was de eerste die zijn oog liet vallen op de speler van ’t Hout. Hij maakte deel uit van Jeugdplan Helmond waar vrijwel alle jonge Helmondse talenten deel van uitmaakten. Hier konden de clubs uit scouten. Spelers uit zijn begintijd waren Lambert Kreekels, Henny van de Ven, Louis Coolen en Tonnie Beekmans. De rechtsback vertelt dat de spelers in de tijd van de eerste divisie nog met de trein naar de uitwedstrijden gingen. Bij 1 van de eerste keren dat André bij de stationsrestauratie kwam, bestelde hij 2 frikandellen en een blikje cola. Men zal er niet van schrikken dat de leidinggevenden hem die direct uit zijn handen trokken. Hij roemt Jan Notermans. “Notermans was een fijne man en gaf de spelers het goede gevoel. We hadden in die tijd een hecht team waarin niemand buiten de groep viel. Onze coach speelde hierin een belangrijke rol.”
André trainde na zijn professionele voetballoopbaan veelal clubs uit de lagere regionen in het amateurvoetbal. Zo kwam hij bij De Raven in Luyksgestel terecht en daar moest ieder lid een vergoeding betalen om de tenues te laten wassen. Dit gold dus ook voor de spelers uit het eerste. Dat was voor hem best wennen. De coach vroeg eens of er geen afscheidswedstrijd voor een speler uit het vaandelteam kon worden georganiseerd omdat die al lange tijd in het eerste stond. De reactie van het bestuur was: “Nou en? We hebben er in de lagere elftallen voetballen die er al jaren langer spelen!”
Maar het mensenmens begon het gemoedelijke binnen deze clubs te waarderen. Hij boekte ook successen: zo promoveerde André met SPV uit Vlierden en werd hij kampioen met Bavos uit Bakel. Over deze vereniging vertelt hij nog een schitterend verhaal. Een voetballer uit de lagere elftallen had met zijn vader een weddenschap afgesloten dat hij nog eens in het eerste zou voetballen. Dat leek schier onmogelijk. André kwam dit ter ore en wat deed hij? Tijdens een competitiewedstrijd nam hij deze speler mee als reserve en……….liet hem invallen. Uiteraard voor een kleine vergoeding in de spelerspot in de kantine.
André kan men betitelen als een sfeertrainer, hij vormt het bindmiddel voor de groep. Hij heeft zelden ruzie en als hij bonje krijgt, gaat het hem niet om die persoon maar om diens daad. Maar schrik niet, presteren in het veld was voor hem zeker belangrijk. André maakte tijdens wedstrijden met iedereen ruzie, deed alles om te winnen en als het moest verkocht hij af en toe een schoppie.
Hij voetbalde tot en met zijn 18de bij Mierlo-Hout en keerde er later terug als trainer. Deze club ademt de familie Klaassen. André heeft nog eens op zijn 16de met zijn 3 broers in het eerste gespeeld tegen Boskant. Zijn vader was er hoofdtrainer. 2 Neven van de oud-prof en zijn zoon voetballen in lagere elftallen. Zijn neef Niek voetbalde er 16 jaar lang in het eerste en zit nu in het bestuur. Zijn andere neef Tim, die als spits in de jeugd van Helmond Sport regelmatig nog een doelpuntje scoorde, speelde er ook als midvoor. Tim is in de B-jeugd van de club op De Braak nog een seizoen topscorer van Nederland geweest. Hij kreeg die prijs uitgereikt tijdens de wedstrijd om de Johan Cruyffschaal. Hij eindigde dat seizoen onder anderen voor Luuk de Jong, Bryan Linssen en Bas Dost.
Clublegende Tonnie Beekmans van Helmond Sport heeft nog een grote rol gespeeld in zijn loopbaan als amateurvoetballer. Beekmans haalde André naar SV Deurne, nam hem vervolgens mee naar Schijndel en tenslotte belandden ze samen bij VV Gemert. “Tonnie is bij de amateurs de beste coach die ik heb meegemaakt. Enthousiast, fanatiek en hij bereidde zijn oefenstof altijd tot in de puntjes voor.”
Als speler van Helmond Sport heeft de rechtsback tal van hoogtepunten gekend. Zo stond hij in 1982 in het veld toen de legendarische strafschop van Johan Cruyff versus Otto Versfeld genomen werd. Topvoetballer Jesper Olsen, 1 van de hoofdrolspelers bij de penalty, was in die wedstrijd zijn directe tegenstander. André maakte de openingstreffer in de match tegen PSV die desondanks met 2-5 verloren werd. Ook was er de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht met Dick Advocaat in de gelederen die in 4-4 eindigde. Helmond Sport won na het nemen van strafschoppen.
De oud-rechtsback sluit af met een voetbalanekdote die bij Oirschot Vooruit nu al legendarisch is. De wedstrijd van het eerste was afgelast maar coach André wist nergens iets van en reed daarom naar het sportpark. De spelers zaten in de kantine en bestelden omdat de wedstrijd niet doorging een blad bier. André reageerde nietsvermoedend: “Oké jongens, 1 glas bier voor de wedstrijd moet kunnen!”
De 60-jarige André is al 36 jaar samen met zijn vriendin en heeft naast zijn zoon ook nog een dochter. De oud-prof is gestopt met het coachen van vaandelteams. Hij traint nu de lagere elftallen van SPV. Is het niet zijn makke dat hij misschien te gemakkelijk is als mens? “Nee hoor”, zegt André. “Dat is een keuze. Daardoor ben ik nu misschien wel gelukkiger. Presteren is belangrijk, maar plezier hebben in het leven ook!”
De foto’s werden gemaakt door Tom Pennings.